Yazılımda Neler Bilinmesi Gerekli



Yazılım dünyasına yeni adım atan yazılımcıların ya da bilgisayar mühendislerinin, bu alanda nasıl bir kariyer yapabilecekleri ya da nasıl daha sağlam adımlar atabileceklerine yönelik soruları bulunuyor. Özellikle yazılımcıların bilmesi gereken her şeyin tek bir liste altında toplanması mümkün olmasa da genel hatları ile bir çerçeve çizilmesi mümkün. Bu sektöre girerken ya da sektör içerisindeyken yazılımcıların bilmesi gerekenler.





Algoritma ve Veri Yapıları
Yazılım dünyasına adım atan ve programcılık ile ilgilenen kişilerin mutlaka yazılım algoritma dersleri alması gerekiyor. Algoritmaları ve veri yapılarını bilmeden bu işi yapmak pek mümkün değil. Bu konular özellikle iş mülakatlarının da ana sorularından biri olarak kişilerin karşısına çıkıyor. Kişiler ister kendi kendine öğreniyor olsun ister bir ders alıyor olsun veri yapıları ve algoritmaların mutlaka öğrenilmesi gerekiyor.


Metin Editörleri
Yazılım için algoritmanın öğrenilmesinin ardından programlama ya da yazılım için mutlaka öğrenilmesi gereken bir diğer faktör de Vim gibi metin editörleri. Programcı ya da yazılımcıların hemen her gün kullanacakları metin editörleri, kullanılan en önemli araçlar arasında yer alıyor. Metin editörlerinin yanında sık kullanılan klavye kısayollarının da öğrenilmesi gerekiyor. Bu sayede daha verimli ve hızlı çalışma imkanı mümkün.


SQL ve Veri Tabanı
Bir yazılımcının bildiği en temel ve en gerekli bilgilerden biri de SQL kullanma becerisi. Dolayısıyla bir yazılım geliştiricisinin temel veri tabanı ve SQL kavramları hakkında bilgi sahibi olması bekleniyor.


Sürüm Kontrolü
Sürüm kontrolü, bir kodun saklanması ve takım içerisinde işbirliğinin sağlanması gibi noktalarda yardımcı olması ile her yazılımcının mutlaka bilmesi gerekenler arasında yer alıyor. Yazılım geliştiricilerin Git ya da SVN gibi sürüm kontrolünü yapmasını sağlayan uygulamalar hakkında bilgi sahibi olması, işlerini büyük ölçüde kolaylaştırıyor.


Microsoft Excel
Proje uzmanları ya da iş insanları için geçerli olduğu gibi yazılımcılar için de kullanımı oldukça önemli olan Microsoft Excel, özellikle veri analizinin yapılmasında yazılımcılara büyük avantaj sağlıyor. Bunun yanında verilerin kontrolünü sağlamak, proje planlamak ya da yaşanan ilerlemeyi görebilmek için de kullanılabilen Excel, geliştiricilere büyük avantajlar sunuyor. Kısaca yalnızca elektronik tablolamayı sağlamaktan daha fazla işleve sahip olan Excel’in tüm özelliklerinin derinlemesine öğrenilmesi ile yazılım geliştiriciler daha fazla imkana sahip oluyor. Tablolamayı sağlamaktan daha fazla işleve sahip olan Excel’in tüm özelliklerinin derinlemesine öğrenilmesi ile yazılım geliştiriciler daha fazla imkana sahip oluyor.


Programlama Dilleri
Yazılım geliştiricilerin mutlaka bilgi sahibi olması gereken konulardan birinin programa dilleri olduğunu söylemek mümkün. Programlama dili hakkında bilgi sahibi olmadan kodlama yapılamıyor. Dolayısıyla en azından Java’nın bilinmesi gerekiyor. Kolay bir kullanımı olması ile ön plana çıkan Java, kullanıcıların temel işlemlerden büyük işlemlere pek çok ihtiyacın giderilmesini sağlıyor. Bunun yanında yazılım ya da program geliştiriciler, Python ya da C++ gibi diğer programlama dillerini de öğrenerek kendilerini bu alanda daha da geliştirme şansına sahip oluyor.


Linux ya da Unix
Yazılım geliştiriciler, Linux ya da Unix kullanarak daha etkili çalışabiliyor.


Komut Dilleri
Yazılım geliştiricilerin programlama dilleri kadar komut dillerine de önem vermesi gerekiyor. Programlama aşamasında oluşabilecek muhtemel problemlerin önüne geçilmesi, komut dilleri ile mümkün oluyor. Komut dilleri kullanan yazılımcılar, iyi bir komut dili kullanarak sıradan işlemleri bile otomatik bir hale getirebiliyor.


Network Temeli
Yazılımcıların bir program ya da uygulamayı daha iyi anlayabilmek, geliştirmek ve sürdürülebilir kılmak için ağ temellerini iyi anlaması gerekiyor.


Chrome Eklentileri
İyi bir yazılımcı olmak isteyen kişilerin işlerini daha kolay bir hale getiren Chrome eklentileri bulunuyor. Ücretsiz bir biçimde kullanılabilen ve birbirinden farklı işlevleri bulunan bu eklentiler sayesinde yazılımcılar pek çok imkana sahip oluyor. Bu eklentilere ise çeşitli örnekler verilebiliyor. Booom isimli eklenti daha pratik bir Dribbble kullanımı sunuyor. Sonsuz bir görsel sunan bu eklenti, yazılımcıların görsel ihtiyaçlarını karşılıyor. Highly Highlighter isimli eklenti makalelerde yer alan en önemli kısımların belirlenmesini ve kişilerin daha etkili çalışabilmelerini sağlıyor. Font Playground isimli eklenti ise genel olarak tüm Google fontları ile herhangi bir değişim yapılmasına ihtiyaç duyulmadan web siteler üzerinde değişim yapmayı sağlıyor. Bu eklenti içerisinde birbirinden farklı renk ve yazı stilleri yer alıyor. Daha pek çok örnek verilebilecek olan bu eklentiler sayesinde yazılımcılar zamandan da tasarruf etme imkanına sahip oluyor.
 
Üst

Turkhackteam.org internet sitesi 5651 sayılı kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında "Yer Sağlayıcı" konumundadır. İçerikler ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Turkhackteam.org; Yer sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir. Türkhackteam saldırı timleri Türk sitelerine hiçbir zararlı faaliyette bulunmaz. Türkhackteam üyelerinin yaptığı bireysel hack faaliyetlerinden Türkhackteam sorumlu değildir. Sitelerinize Türkhackteam ismi kullanılarak hack faaliyetinde bulunulursa, site-sunucu erişim loglarından bu faaliyeti gerçekleştiren ip adresini tespit edip diğer kanıtlarla birlikte savcılığa suç duyurusunda bulununuz.