Kuantum Kriptografi

MrMaXim

Katılımcı Üye
16 Eki 2020
434
235
Yeşil Olan Yerler
1*RQlc_0crNJPEAKk8ulgkiw.jpeg


Kuantum kriptografi
Herkese merhabalar bu konumuzda sizlere kuantum kriptografi'den bahsedeceğim. Biliyorsunuz teknoloji gün geçtikçe değişmekte ve gelişmekte. Bu gelişimler ve değişimler iyi yönde olsa da kötü yönleri de bulunmakta. Her geçen gün var olan programlara yamalar ve güncellemeler gelse de bazen bu uygulamalarda belli düzeylerde güvenlik açıkları bulunmaktadır. Bu programların ve şirketlerin verileri kullanıcı bilgileri gizlenmek veya saklanmak amacıyla bin bir türlü şifreleme ve kriptografi yöntemi var. Birazcık daha minimal düşünecek olursak en basit bir sohbette kişilerin birbirine gönderdikleri özel resim ve dosyalar kişisel hakların korunması amacıyla şifrelenmektedir. Çeşitli şifreleme yöntemleri olsa da teknoloji geliştikçe bu şifreleri de kırmak o kadar basitleşti. Yeri geliyor bir hash'i basit bir web sitede bile kırmak mümkün. Haliyle böyle bir durumda yeni şifreleme türleri üretilmesi gerekir. İşte tam da bu sebeple kuantum kriptografi denilen terim hayatımıza yavaş yavaş girmeye başladı. Bu yöntem kuantum fiziği kurallarını kullandığı için kırılması neredeyse imkansız bir şifreleme metodu sunuyor. Şimdi gelin kuantum kriptografi nedir biraz ondan bahsedelim.
a03m0dt.jpg


Kuantum kriptografi nedir? Ne işe yarar?

Kuantum kriptografi, kuantum fiziği kurallarını kullanarak şifreleme ve açma işlemleri yapmak için kullanılan bir teknolojidir. Kuantum kriptografi, klasik kriptografiyi aşarak çok daha güçlü ve güvenli şifreleme sağlar. Örneğin, klasik kriptografi yöntemleri potansiyel olarak kırılabilirken, kuantum kriptografi yöntemleri kırılamazlar. Kuantum kriptografi aynı zamanda güvenli bir iletişim için kullanılabilir, Örneğin internet üzerinden finansal işlemler veya sırların paylaşımı.


Kuantum kriptografi temel olarak iki temel bileşenden oluşur: Kuantum anahtarlama ve Kuantum şifreleme.


Kuantum anahtarlama, iki taraf arasında güvenli bir anahtar paylaşması için kullanılır. Bu anahtar, şifrelenmiş veriyi açmak için kullanılır. Kuantum anahtarlama, klasik kriptografik anahtarlama yöntemlerinden daha güvenlidir. Çünkü kuantum fiziği kuralları sayesinde kırılamaz.

Kuantum şifreleme, veriyi şifrelemek için kullanılır. Bu şifreleme yöntemi, klasik şifreleme yöntemlerinden daha güvenlidir. Çünkü kuantum fiziği kuralları sayesinde kırılamaz.


Kuantum kriptografi, internet üzerinden finansal işlemler, sırların paylaşımı, savunma ve hükümet uygulamaları gibi birçok alanda kullanılabilir. Ancak, kuantum kriptografi için gerekli olan teknolojiler hala tam olarak gelişmemiştir ve uygulama alanları sınırlıdır.

Hadi şimdi gelin kuantum kriptografi'ye bir örnek vererek konuyu pekiştirelim.

oexu0f1.jpg


Kuantum Anahtar Dağıtımı Yöntemi

İki taraf arasında güvenli bir şekilde bir anahtar paylaşmasını sağlar. Bu yöntem, kuantum fiziği kullanılarak gerçekleştirilir. Örneğin, Ali ve Ayşe aralarında bir sır(dosya vb.) paylaşmak istiyorsa, Ali kendisi tarafından üretilen ve kuantum olarak şifrelenmiş bir anahtarı Ayşe'ye gönderir. Ayşe'de kendi tarafından üretilen ve kuantum olarak şifrelenmiş bir anahtarı Ali'ye gönderir.


Bu anahtarlar, özel bir yöntemle çözülür ve iki taraf da ortak bir anahtar oluştururlar. Bu ortak anahtar, iletişimleri şifrelemek için kullanılabilir. Ayrıca, kuantum anahtar dağıtımı yöntemi, klasik kriptografi yöntemlerinde olabilecek olası bir saldırıya karşı daha güvenlidir. Özellikle, Mert adında bir üçüncü kişi, Ali ve Ayşe arasındaki iletişimi dinlemek istiyorsa, Mert'in kuantum anahtar dağıtımı yöntemi kullanılarak oluşan anahtarı kopyalaması gerekir. Ancak bu mümkün değildir. Çünkü kuantum sistemlerin ölçülmesi kuantum sistemin durumunu değiştirir. İşte bu nedenle Mert dosyayı veya iletiyi alsa dahi içeriğini görüntülemeyecektir. Bu nedenle bilgi ele geçirilememiş olacaktır.

Bu şifreleme yöntemi şuan için kırılamasada benim düşüncem teknoloji hızlanarak gelişmeye devam ederse ileride daha farklı şifreleme yöntemleri üretilme ihtiyacı doğacaktır. Kim bilir gelecekte daha neler göreceğiz. Sizce kriptografi'de gelecek ne olacak?

8k0g5vt.png
 

Yeni Kullanıcıyım Ben

Katılımcı Üye
11 Ara 2022
799
302
Matrix
Bu konuyu araştırdım.Kuantumu detayıyla.Ya her bir yazıda bir bilgi o bilgiyide araştırıyorum o yazıdan da bir bilgi.Şükür bitti.Bir bilgi öğreneyim derken çok şey öğrendim.

Ve özel bir yöntemle çözülür demişsin.Yanlışım varsa düzeltebilirsiniz.Yanlışım olabilir.

Bu gibi şifrelemeleri kırmak için sanırım shor algoritması ile süperpozisyon kullanılıyor.(Sanırım)
 
Üst

Turkhackteam.org internet sitesi 5651 sayılı kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında "Yer Sağlayıcı" konumundadır. İçerikler ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Turkhackteam.org; Yer sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir. Türkhackteam saldırı timleri Türk sitelerine hiçbir zararlı faaliyette bulunmaz. Türkhackteam üyelerinin yaptığı bireysel hack faaliyetlerinden Türkhackteam sorumlu değildir. Sitelerinize Türkhackteam ismi kullanılarak hack faaliyetinde bulunulursa, site-sunucu erişim loglarından bu faaliyeti gerçekleştiren ip adresini tespit edip diğer kanıtlarla birlikte savcılığa suç duyurusunda bulununuz.