Github Nedir ?

'Halaskâr

Kıdemli Moderatör
4 Ara 2020
1,198
1,091
Midgard

Github Nedir?

60ztpiu.png




sup5fu3.png

GitHub, Inc., yazılım geliştirme ve sürüm denetimi için bir İnternet barındırma hizmetidir. Git'in dağıtılmış sürüm oluşturmaya ek olarak, her proje için erişim kontrolü, hata izleme, yazılım özellik istekleri, görev yönetimi, sürekli entegrasyon ve wiki sağlar. Merkezi Kaliforniya'da bulunan şirket, 2018'den beri Microsoft'un bir yan kuruluşudur.

Açık kaynaklı yazılım geliştirme projelerini barındırmak için yaygın olarak kullanılmaktadır. Ocak 2023 itibariyle, GitHub, 100 milyondan fazla geliştiriciye ve 372 milyondan fazla depoya sahip olduğunu bildiriyor En az 28 milyon kamu deposu dahil . Kasım 2021'den beri dünyanın en büyük kaynak kodu barındırıcısıdır.


Tarih

77hfvjl.png


GitHub AWS Zirvesi'nde

GitHub.com

GitHub.com platformunun geliştirilmesine 19 Ekim 2007'de başlandı. Site, birkaç ay önce beta sürümü olarak piyasaya sürüldükten sonra Nisan 2008'de Tom Preston-Werner, Chris Wanstrath, P. J. Hyett ve Scott Chacon tarafından başlatıldı. GitHub, GitHub Universe adlı yıllık bir açılış konuşmasına sahiptir.

Organizasyon yapısı

GitHub, Inc. başlangıçta orta düzey yöneticileri olmayan düz bir organizasyondu; Başka bir deyişle, "herkes bir yöneticidir" (özyönetim). Çalışanlar kendilerini ilgilendiren projeler üzerinde çalışmayı seçebilirler (açık tahsis), ancak maaşlar genel müdür tarafından belirlenir.

GitHub, Inc., üst yönetime yönelik taciz iddialarının ortasında 2014 yılında bir orta yönetim katmanı başlattı . Tom Preston-Werner, skandalın ortasında CEO olarak istifa etti.


Maliye

GitHub.com ilk yıllarda, yalnızca üç kurucusu tarafından finanse edilecek ve çalışanları işe almak için yeterli gelir elde edecek bir start-up şirketiydi. Temmuz 2012'de, şirketin kurulmasından dört yıl sonra, Andreessen Horowitz risk sermayesine 100 milyon dolar yatırım yaptı. Temmuz 2015'te GitHub, B Serisi bir turda 250 milyon dolarlık bir risk sermayesi daha topladı. Yatırımcılar Sequoia Capital, Andreessen Horowitz, Thrive Capital ve diğer risk sermayesi fonlarıydı. 2018 itibariyle, GitHub yıllık yinelenen gelirde tahmini 200-300 milyon dolar üretti. GitHub hizmeti, Chris Wanstrath, P. J. Hyett, Tom Preston-Werner ve Scott Chacon tarafından Ruby on Rails ile birlikte geliştirildi ve Şubat 2008'de başladı. GitHub, Inc. 2007 yılında kurulmuştur ve merkezi San Francisco'dadır.

f5p3zzd.png

Haritanın gölgelendirmesi, kullanıcı sayısını her ülkenin internet nüfusunun yüzdesi olarak gösterir. İki yarımkürenin etrafındaki dairesel grafikler, ülke başına GitHub kullanıcılarının (solda) ve taahhütlerinin (sağda) toplam sayısını gösterir.

24 Şubat 2009'da GitHub, GitHub'ın çevrimiçi olduktan sonraki ilk yıl içinde 46.000'den fazla kamu deposu biriktirdiğini ve bunların 17.000'inin bir önceki ay oluşturulduğunu açıkladı. O zamanlar, yaklaşık 6.200 depo en az bir kez çatallanmış ve 4.600 depo birleştirilmişti.

Aynı yıl, GitHub'a göre, site 100.000'den fazla kullanıcı tarafından kullanıldı ve toplam 135.000 depo için en az bir kez çatallanan 12.000 benzersiz kamu deposuna ev sahipliği yaptı.

GitHub, 2010 yılında 1 milyon depoya ev sahipliği yaptı. Bir yıl sonra bu sayı iki katına çıktı. Ocak-Mayıs 2011 döneminde toplam taahhüt sayısında SourceForge ve Google Code'u geçtiğini bildirdi. 16 Ocak 2013'te GitHub, 3 milyon kullanıcı sınırını geçti ve ardından 5 milyondan fazla depoya ev sahipliği yaptı. Yıl sonuna gelindiğinde depo sayısı iki kat daha fazla oldu ve 10 milyon depoya ulaştı.

2012 yılında GitHub, Andreessen Horowitz'den 750 milyon dolarlık bir değerleme ile 100 milyon dolarlık fon topladı. 29 Temmuz 2015'te GitHub, Sequoia Capital liderliğindeki bir turda 250 milyon dolarlık fon sağladığını bildirdi. Bu tur için diğer yatırımcılar Andreessen Horowitz, Thrive Capital ve IVP (Kurumsal Girişim Ortakları) idi. Tur, şirkete yaklaşık 2 milyar dolar değer biçti.

GitHub, 2015 yılında Japonya'da bir ofis açtı ve ABD dışındaki ilk ofisi GitHub, 2016 yılında Forbes Cloud 100 listesinde 14. sırada yer aldı. 2018, 2019 ve 2020 listelerinde yer almadı.

28 Şubat 2018'de GitHub, tarihteki en büyük üçüncü dağıtılmış hizmet reddi (DDoS ) saldırısının kurbanı oldu ve gelen trafik saniyede yaklaşık 1,35 terabitlik bir zirveye ulaştı.


Microsoft tarafından satın alındı

4dea13g.png

Microsoft, 2016 yılında GitHub'daki en açık kaynaklı on katılımcı listesinin başında yer aldı.

2012'den beri Microsoft, GitHub'ın önemli bir kullanıcısı haline geldi ve .NET Core, Chakra Core, MSBuild, PowerShell, PowerToys, Visual Studio Code, Windows Calculator, Windows Terminal ve ürün belgelerinin çoğu gibi açık kaynaklı projeleri ve geliştirme araçlarını barındırmak için kullandı (artık Microsoft Docs'ta mevcut).

4 Haziran 2018'de Microsoft, GitHub'ı 7,5 milyar ABD doları karşılığında satın alma niyetini açıkladı. Anlaşmanın süresi 26 Ekim 2018'de doldu. GitHub, bir topluluk, platform ve işletme olarak bağımsız olarak çalışmaya devam etti. Microsoft liderliğindeki hizmet, Xamarin'den Nat Friedman tarafından yönetildi ve Microsoft'ta Bulut ve Yapay Zeka Başkan Yardımcısı Scott Guthrie'ye rapor verdi. GitHub'ın CEO'su Chris Wanstrath, Guthrie'ye de rapor veren bir "teknoloji adamı" olarak işe alındı. Nat Friedman 3 Kasım 2021'de istifa etti; yerine Thomas Dohmke getirildi.

JavaScript eğitmeni ve yazarı Kyle Simpson ve Open-Xchange CEO'su Rafael Laguna, Microsoft'un satın alınmasından endişe duyuyordu ve Microsoft'un Nokia'nın mobil işini ele alması ve Skype gibi önceki satın alımlarla ilgili hayal kırıklığını dile getirdi.

Bu satın alma, Microsoft'un açık kaynaklı yazılımların geliştirilmesini ve katkılarını ve bulut bilişim hizmetlerine daha fazla odaklandığını gören CEO Satya Nadella'nın altındaki şirketin stratejisiyle uyumluydu. Harvard Business Review, Microsoft'un kullanıcı tabanına erişmek için GitHub'ı satın almayı planladığını, böylece diğer geliştirme ürünlerinin ve hizmetlerinin kullanımını teşvik etmek için bir kayıp yöneticisi olarak kullanılabileceğini savundu.

Satış endişeleri rakiplere olan ilgiyi artırdı: Bitbucket (Atlassian'a ait), GitLab ve SourceForge (BIZX, LLC'ye ait), projeleri GitHub'dan hizmetlerine geçirmek isteyen yeni kullanıcılarda ani artışlar olduğunu bildirdi.

Eylül 2019'da GitHub, bir kod analiz aracı olan Semmle'ı satın aldı. Şubat 2020'de GitHub, Hindistan'da GitHub India Private Limited adı altında piyasaya sürüldü. Mart 2020'de GitHub, açıklanmayan bir miktar için bir JavaScript paketleme sağlayıcısı olan npm'yi satın aldıklarını açıkladı. Anlaşma 15 Nisan 2020'de kapatıldı.

Temmuz 2020'nin başlarında, açık kaynak kodunu sürekli arşivlemek için GitHub Arşiv Programı kuruldu.


59dmab7.png

Maskot

GitHub'ın maskotu beş ahtapot benzeri kolu olan antropomorfik bir "ahtapot" tur. Karakter, grafik tasarımcı Simon Oxley tarafından, tasarımcıların telifsiz dijital görüntüleri pazarlamasına izin veren bir web sitesi olan iStock'ta satmak için minyatür olarak yaratıldı. . GitHub, Twitter'ın logosu için tasarlamak üzere bir kuş seçmesinden sonra Oxley'nin çalışmalarıyla ilgilenmeye başladı. GitHub'ın seçtiği illüstrasyon, Ahtapot adında bir Oxley karakteriydi. GitHub, Octopuss'u logoları için istediğinden (iStock lisansının izin vermediği bir kullanım), görüntünün münhasır haklarını satın almak için Oxley ile pazarlık yaptılar.


GitHub , eski Octocat karakterini yeni adıyla arka brülöre koydu ve Ahtapot'u yeniden adlandırmak için kullanan karakteri arka brülöre koydu . Daha sonra GitHub, Octocat'ı web sitesinde ve tanıtım materyallerinde çeşitli amaçlar için özelleştirmek için illüstratör Cameron McEfee'yi işe aldı; McEfee ve birkaç GitHub kullanıcısı o zamandan beri Octodex'te karakterin yüzlerce varyasyonunu oluşturdu.

Hizmetleri

GitHub.com'daki projelere standart Git komut satırı arabirimi kullanılarak erişilebilir ve yönetilebilir; tüm standart Git komutları onunla çalışır. GitHub.com ayrıca kullanıcıların sitedeki genel depolara göz atmalarını sağlar. Birden fazla masaüstü istemcisi ve Git eklentileri de mevcuttur. Site, geliştiricilerin bir deponun (" çatallar") sürümleri üzerinde nasıl çalıştığını ve hangi çatalın (ve bu çatalın içindeki dalın) en son olduğunu göstermek için yayınlar, takipçiler, wikiler (Gollum adlı wiki yazılımını kullanarak) ve bir sosyal ağdan bir grafik gibi sosyal ağ benzeri özellikler sunar.

Herkes genel depoları arayabilir ve indirebilir, ancak yalnızca kayıtlı kullanıcılar depolara içerik katkıda bulunabilir. Kayıtlı bir kullanıcı hesabıyla kullanıcılar tartışmalar yapabilir, depoları yönetebilir, diğer kişilerin depolarına katkı gönderebilir ve koddaki değişiklikleri görüntüleyebilir. GitHub.com Ocak 2019'da ücretsiz olarak sınırlı özel depolar sunmaya başladı (proje başına üç katılımcıyla sınırlı). Önceden, yalnızca kamu depoları ücretsizdi. 14 Nisan 2020'de GitHub, "sınırsız çalışanı olan özel depolar" da dahil olmak üzere "GitHub'ın tüm temel özelliklerini" herkes için ücretsiz hale getirdi.

GitHub'ın desteklediği temel yazılım, Linux'un yaratıcısı Linus Torvalds tarafından yazılan Git'in kendisidir . GitHub UI tarafından sağlanan patchwork, GitHub, Inc. geliştiricileri Wanstrath, Hyett ve Preston-Werner tarafından Ruby on Rails ve Erlang ile birlikte yazılmıştır.


Kapsam

GitHub.com temel amacı, yazılım geliştirmenin sürüm kontrolünü ve sorun izleme yönlerini kolaylaştırmaktır. Sorun izleme için etiketler, kilometre taşları, sorumluluk ataması ve bir arama motoru kullanılabilir. Sürüm denetimi (ve uzantı GitHub.com), çekme isteklerinin kaynak kodunda değişiklik önermesine olanak tanır . Önerilen değişiklikleri görüntüleme olanağına sahip kullanıcılar, istenen değişikliklerdeki farkı görebilir ve onaylayabilir. Git terminolojisinde, bu eyleme "işleme" denir ve bunun bir örneği "işleme" dir. Tüm taahhütlerin geçmişi tutulur ve daha sonra görüntülenebilir.

Ayrıca, GitHub aşağıdaki biçimleri ve özellikleri destekler:


  • Çeşitli Markdown benzeri dosya biçimlerinde otomatik olarak işlenen README dosyaları da dahil olmak üzere belgeler (bkz. GitHub'da LEESME)
  • Vikiler
  • GitHub Actions, üçüncü taraf web sitelerini/platformlarını kullanmadan yazılımı test etmek, yayımlamak ve dağıtmak için sürekli tümleştirme ve sürekli dağıtım işlem hatları oluşturmayı mümkün kılar
  • Ekran Kartı: nabız, katkıda bulunanlar, taahhütler, kod frekansı, delikli kart, ağ, üyeler
  • Integraties Dizini
  • E-posta bildirimleri
  • Tartışma
  • Birini listeleyerek bildirimlere abone olma seçeneği.
  • Emojiler
  • Takenlijsten genest in bestanden
  • Jeo-uzamsal verilerin görselleştirilmesi
  • Dosyaları "3B tuval" üzerinde görüntüleyen yeni bir entegre STL dosya görüntüleyici kullanılarak görüntülenebilen 3B oluşturma dosyaları. İzleyici, WebGL ve Üç .js tarafından desteklenmektedir.
  • Photoshop'un orijinal PSD formatı görüntülenebilir ve aynı dosyanın önceki sürümleriyle karşılaştırılabilir.
  • Belçika PDF görüntüleyici
  • Bilinen yaygın güvenlik açıkları ve farklı paketlerdeki etkilenmelerle ilgili güvenlik uyarıları
GitHub Hizmet Koşulları, GitHub'da barındırılan genel yazılım projelerinin Açık Kaynak Tanımına uymasını gerektirmez. Hizmet Şartları, "Depolarınızı herkese açık olarak görüntülenecek şekilde ayarlayarak, başkalarının depolarınızı görüntüleyebileceğini ve çatallayabileceğini kabul edersiniz" diyor.

GitHub Kurumsal

GitHub Enterprise, GitHub.com'in benzer işlevlere sahip kendi kendini yöneten bir sürümüdür. Bir kuruluşun kendi donanımında veya bir bulut sağlayıcısında çalışabilir ve Kasım 2011'den beri kullanılmaktadır. Kasım 2020'de, GitHub Enterprise Server'ın kaynak kodu, DMCA'nın youtube-dl'yi kaldırmasına karşı açık bir protesto amacıyla çevrimiçi olarak sızdırıldı. GitHub'a göre, GitHub'ın kaynak kodu, GitHub sunucularına yapılan bir saldırıdan değil, kodu yanlışlıkla Kurumsal müşterilerin kendileriyle paylaşmaktan geldi.

GitHub sayfaları

GitHub, 2008'den beri bloglar, proje belgeleri ve kitaplar için statik bir web barındırma hizmeti olan GitHub Pages'ı sunmaktadır.

Tüm GitHub Pages içeriği bir Git deposunda bire bir dosyalar olarak veya Markdown biçiminde depolanır. GitHub, sürekli tümleştirme için statik jekyll web sitesi ve blog oluşturucusu ve GitHub işlem hatları ile tümleşiktir. İçerik kaynağı her güncellendiğinde, Jekyll web sitesini yeniden oluşturur ve GitHub Pages altyapısı aracılığıyla otomatik olarak sunar.

GitHub'ın geri kalanında olduğu gibi, hem ücretsiz hem de ücretli hizmet katmanlarını içerir. Bu hizmet aracılığıyla oluşturulan web siteleri, github.io alan adının alt alan adları olarak barındırılır veya üçüncü taraf bir alan adı kayıt kuruluşu aracılığıyla satın alınan özel etki alanlarına bağlanabilir. GitHub Pages HTTPS şifrelemesini destekler.


Cevher

GitHub ayrıca kod parçacıkları için Maya ile birlikte yeni bir siteyi yönetir. Tom Preston-Werner bu özelliği 2008 yılında bir Ruby konferansında tanıttı.

Maya, kod parçacıkları için sürüm denetimi, kolay çatallar ve özel yapıştırmalar için TLS kodlaması ekleyerek geleneksel basit pastebin kavramı üzerine inşa edilmiştir . Her "özet"in kendi Git deposu olduğundan, birden çok kod parçacığı tek bir sayfaya kaydedilebilir ve Git ile itilip çekilebilir.

Kayıtsız kullanıcılar Gists'i 19 Mart 2018'e kadar yükleyebilir; Bu tarihte, GIST'lerin yüklenmesi, son maya sayfasındaki spam'i azaltmak için giriş yapan kullanıcılarla sınırlıydı.

Gists URL'leri onaltılık kimlikler kullanır ve gists'teki işlemler, sayfa başına otuz revizyonun metin farkını gösterebilen ve "bölünmüş" ve "birleştirilmiş" görünüm arasında bir seçenekle bir revizyon geçmişine kaydedilir. Depolar gibi, Gistler çatallanabilir, "yıldızlandırılabilir", yani halka açık olarak işaretlenebilir ve yorumlanabilir. Revizyon, yıldız ve çatal sayısı özet sayfasında belirtilmiştir.


29ows3u.png

Antrenman

GitHub, 13 yaşın üzerindeki öğrencilere popüler geliştirme araçlarına ve hizmetlerine ücretsiz erişim sağlamak için GitHub Öğrenci Geliştirici Paketi adlı yeni bir program başlattı. GitHub, programı başlatmak için Bitnami, Crowdflower, DigitalOcean, DNSimple, HackHands, Namecheap, Orchestrate, Screenhero, SendGrid, Stripe , Travis CI ve Unreal Engine ile ortaklık kurdu.

GitHub, 2016 yılında öğrencileri üniversitelerinde teknoloji toplulukları yetiştirmeye teşvik etmek ve eğitmek için GitHub Kampüs Uzmanları programının başlatıldığını duyurdu. Kampüs Profesyonelleri programı, dünya çapında 18 yaş ve üstü öğrencilere açıktır. GitHub Kampüs Uzmanları, GitHub'ın öğrenci merkezli etkinlikleri ve toplulukları finanse etmesinin ana yollarından biridir; Kampüs uzmanları, etkinliklere ev sahipliği yapmak ve topluluklarını büyütmek için eğitim, finansman ve ek kaynaklara erişim sağlar. Bir Kampüs Uzmanı olmak için, başvuru sahiplerinin topluluk liderliği becerilerini geliştirmek için tasarlanmış birden fazla modülden oluşan çevrimiçi bir eğitim kursunu tamamlamaları gerekir.


GitHub Market-hizmeti

GitHub ayrıca projelere ek özellikler eklemek için bazı hizmet olarak yazılım ("SaaS") tümleştirmeleri sunar. Bu hizmetler şunları içerir:

  • Waffle.io: Yazılım ekipleri için proje yönetimi. GitHub'daki tüm depolarınızda çekme isteklerini, otomatik derlemeleri, değerlendirmeleri ve dağıtımları otomatik olarak görüntüleyin.
  • Rollbar: Gerçek zamanlı hata ayıklama araçları ve tam yığın özel durum raporlaması sağlamak için GitHub ile tümleştirin. JavaScript, Python, .NET, Ruby, PHP, Node, .js, Android, iOS, Go , Java ve C# gibi tüm popüler kod dilleriyle uyumludur.
  • Codebeat: Web ve mobil geliştiricilerde uzmanlaşmış otomatik kod analizi için. Bu yazılım için desteklenen diller JavaScript, Elixir, Ruby, Go, Python, Java, Objective-C, Swift, TypeScript ve Kotlin'd'dir.
  • Travis CI: Test ederken ve gönderirken uygulamalarınıza güven vermek için. Ayrıca, koda uyum sağlamak için yapı ortamı üzerinde tam denetim sağlar. Desteklenen diller: Go, Java , JavaScript, Objective-C, Python, PHP, Ruby ve Swift.
  • GitLocalize: İçeriklerini bir noktadan diğerine çeviren ekipler için tasarlanmıştır. GitLocalize, iş akışınızı GitHub'da tutabilmeniz için deponuzla otomatik olarak eşitlenir. Ayrıca, sizi sürekli güncel tutar.
GitHub sponsorları

GitHub Sponsorları, kullanıcıların GitHub'da barındırılan projelere aylık olarak para bağışlamasına olanak tanır. Halka açık beta 23 Mayıs 2019'da açıklandı ve proje bekleme sürelerini kabul etti. Verge, GitHub sponsorlarının "tam olarak Patreon gibi çalıştığını" çünkü "geliştiricilerin farklı faydalar sağlayan ve ona erişmek ve çalışmalarını teşvik etmek isteyen destekçilerden yinelenen ödemeler alabilen çeşitli finansman seviyeleri sunabileceğini" söyledi. Buna ek olarak, GitHub ilk yıl boyunca erken benimseyenler için teşvikler sunar: ödeme işlem ücretlerini karşılamayı ve geliştirici başına 5.000 $ 'a kadar sponsorluk ödemelerini eşleştirmeyi taahhüt eder. Buna ek olarak, kullanıcılar Patreon ve Open Collective gibi diğer benzer hizmetleri kullanmaya devam edebilir ve kendi web sitelerine bağlanabilirler.

GitHub Arşiv Programı

Temmuz 2020'de GitHub, sitenin Şubat arşivini Norveç'in Spitsbergen kentinde, Arktik Dünya Arşivi'nin bir parçası olan ve Svalbard Küresel Tohum Kasası'ndan çok uzak olmayan terk edilmiş bir dağ madeninde depoladı. Arşiv, tüm etkin kamu depolarının yanı sıra hareketsiz ancak önemli kamu depolarının kodunu içeriyordu. 21 TB'lık veri, piqlFilm arşiv film makaralarında matris (2D) barkod (Boks barkodu) olarak saklandı ve 500-1.000 yıl sürmesi bekleniyor.

GitHub Arşiv Programı, tüm genel depoları 10.000 yıl boyunca depolamak için Project Silica'daki ortaklarla da çalışıyor.


Taciz iddiaları

Mart 2014'te GitHub programcısı Julie Ann Horvath, kurucusu ve CEO'su Tom Preston-Werner ve eşi Theresa'ya karşı bir taciz paterni yaptığını ve şirketten ayrılmasına neden olduğunu iddia etti. Nisan 2014'te GitHub, Horvath'ın iddialarını reddeden bir bildiri yayınladı. Ancak, dahili bir soruşturmadan sonra, GitHub iddiaları doğruladı. GitHub'ın CEO'su Chris Wanstrath, şirket blogunda şunları yazdı: "Soruşturma, Tom Preston-Werner'in, GitHub'ın CEO'su sıfatıyla, çatışmacı davranışlar, işyeri şikayetlerini görmezden gelme, karısının işyerindeki varlığının etkisine duyarsızlık ve karısının ofiste çalışmasına izin verilmemesi gerektiğine dair bir anlaşmayı uygulamama da dahil olmak üzere uygunsuz davrandığını ortaya koydu." Preston-Werner daha sonra şirketten istifa etti. Şirket daha sonra "çalışanların endişelerinin ve çatışmalarının ciddiye alınmasını ve uygun şekilde ele alınmasını sağlamak için" yeni girişimler ve eğitimler uygulayacağını açıkladı.

6ahts7h.png

Yaptırım

25 Temmuz 2019'da İran merkezli bir geliştirici, GitHub'ın özel depolarını engellediğini ve GitHub sayfalarına erişimi yasakladığını Medium'a yazdı. Kısa bir süre sonra GitHub, İran, Kırım, Küba, Kuzey Kore ve Suriye'deki geliştiricilerin özel depolara erişmesini engellediğini doğruladı. Ancak GitHub, konumdan bağımsız olarak günler sonra genel depolar için GitHub sayfalarına erişimi yeniden açtı. Ayrıca, yaptırım uygulanan ülkeleri ziyaret ederken GitHub'ı kullanmanın bir kullanıcının hesabında benzer eylemlere neden olabileceğini buldu. GitHub, şikayetlere ve medyaya bir sözcü aracılığıyla yanıt verdi ve şunları söyledi:

GitHub, ABD ticaret kontrol yasalarına tabidir ve geçerli yasalara tam uyum için çaba gösterir. Aynı zamanda, GitHub'ın vizyonu, geliştiricilerin nerede bulunduğuna bakılmaksızın, geliştirici işbirliği için küresel bir platform olmaktır. Sonuç olarak, kullanıcıların ve müşterilerin yasaların gerektirdiklerinin ötesinde etkilenmemesini sağlamak için hükümetin görevlerini kapsamlı bir şekilde soruşturma sorumluluğumuzu ciddiye alıyoruz. Bu, yaptırım uygulanan alanlardaki geliştiricileri içeren yüz yüze iletişimi desteklemek için açık kaynaklı projeler de dahil olmak üzere genel depo hizmetlerini kullanılabilir ve erişilebilir tutmayı içerir.

Herhangi bir kısıtlama olmaması gerektiğine inanan geliştiriciler, yalnızca bu ülkelere seyahat edenler ve yerleşik olmayanlar da dahil olmak üzere bu kısıtlamaların kaldırılması için itiraz edebilir. GitHub, diğer kaynakların yanı sıra satın alma geçmişleri ve IP adreslerinin yanı sıra kullanıcıları nasıl işaretledikleri nedeniyle siteye yaptırım uygulanan ülkelerden erişmek için VPN'lerin ve IP proxy'lerin kullanılmasını yasaklar.


Sansür

4 Aralık 2014'te Rusya, GitHub'ın orijinal olarak kullanıcı tarafından yayınlanan intihar kılavuzlarını kaldırmayı reddetmesi nedeniyle kara listeye GitHub.com. Bir gün sonra, Rusya bloğunu geri çekti ve GitHub, Rusya'daki belirli içerik ve sayfaları engellemeye başladı. 31 Aralık 2014'te Hindistan, kullanıcılar tarafından yayınlanan IŞİD yanlısı içerik nedeniyle GitHub.com ve diğer 31 web sitesini engelledi; engelleme üç gün sonra kaldırıldı. 8 Ekim 2016'da Türkiye, ülkenin enerji bakanının saldırıya uğramış bir hesabının e-posta sızıntısını önlemek için GitHub'ı engelledi.

26 Mart 2015'te, GitHub.com karşı beş günden az süren büyük ölçekli bir DDoS saldırısı başlatıldı. İnternet sansürünü atlama yöntemlerini açıklayan saldırı, görünüşe göre Çin'de ortaya çıktı ve GitHub kullanıcı içeriğini hedef aldı.

19 Nisan 2020'de Çin polisi, Chen Mei ve Cai Wei'yi (GitHub'da barındırılan bir proje olan Terminus 2049 gönüllüleri) tutukladı ve onları "savaşları başlatmak ve sorun çıkarmak" ile suçladı. Cai ve Chen, Çin'deki sansürcüler tarafından kaldırılan Çin medyasında ve sosyal medya platformlarında yayınlanan haber makalelerini, röportajları ve diğer materyalleri arşivledi.


obx8lkg.png

ICE sözleşmesi

GitHub, şirket içi ürün GitHub Enterprise Server'ı kullanmak için ABD Göçmenlik ve Gümrük Muhafaza (ICE) ile 200.000 ABD doları tutarında bir sözleşmeye sahiptir. Bu sözleşme, birçok GitHub çalışanının iç muhalefetine rağmen 2019'da yenilendi. Çalışanlara gönderilen ve daha sonra 9 Ekim 2019'da GitHub blogunda yayınlanan bir e-postada CEO Nat Friedman, "Satın almadan elde edilen gelir 200.000 dolardan az ve şirketimiz için finansal olarak maddi değil" dedi. GitHub'ın "mevcut hükümet tarafından hedeflenen göçmen topluluklarını destekleyen kar amacı gütmeyen kuruluşlara" 500.000 dolar bağışta bulunma sözü verdiğini açıkladı. Buna cevaben, en az 150 GitHub çalışanı, sözleşmeye muhalefetlerini yineleyen ve ice'ın iddia ettiği insan hakları ihlallerini kınayan bir açık mektup imzaladı. 13 Kasım 2019'da beş çalışan sözleşmeler nedeniyle istifa etmişti.

ICE sözleşmesi anlaşmazlığı, Haziran 2020'de, şirketin George Floyd protestoları ve Black Lives Matter hareketi tarafından teşvik edilen "efendi / köle" şubesinin terminolojisini terk etme kararı üzerine tekrar gündeme geldi. GitHub'ın muhalifleri, şubenin yeniden adlandırılmasını bir tür performatif aktivizm olarak nitelendirdi ve GitHub'ı bunun yerine ICE sözleşmesini iptal etmeye çağırdı. Aralık 2019'da GitHub'da paylaşılan açık kaynak topluluğunun üyelerinden gelen açık bir mektup, şirketin ICE ile olan sözleşmesini bırakmasını ve iş ve ortaklıkları nasıl yürüttükleri konusunda daha fazla şeffaflık sağlamasını talep etti. Mektup 700'den fazla kişi tarafından imzalandı.


Capitol ayaklanmaları ve çalışan işten çıkarmaları için yorumlar

Ocak 2021'de GitHub, şiddetli bir çetenin ABD Capitol'e saldırmasının ardından çalışanlarından birini kovdu ve bazı isyancıları "Naziler" olarak adlandırdığı için meslektaşlarıyla endişelerini dile getirdi. Bir soruşturmanın ardından GitHub'ın COO'su, şirketin çalışanı kovma kararıyla ilgili "önemli yasal ve prosedürel hatalar" olduğunu söyledi. Soruşturma sonucunda GitHub, çalışanla temasa geçti ve şirketin insan kaynakları başkanını kovdu.


Saygı ve sevgilerimle,
Zoptik
flyhegn.png
 
Son düzenleme:

JohnWick51

Uzman üye
20 Mar 2022
1,867
770
28

Github Nedir?

60ztpiu.png




sup5fu3.png

GitHub, Inc., yazılım geliştirme ve sürüm denetimi için bir İnternet barındırma hizmetidir. Git'in dağıtılmış sürüm oluşturmaya ek olarak, her proje için erişim kontrolü, hata izleme, yazılım özellik istekleri, görev yönetimi, sürekli entegrasyon ve wiki sağlar. Merkezi Kaliforniya'da bulunan şirket, 2018'den beri Microsoft'un bir yan kuruluşudur.

Açık kaynaklı yazılım geliştirme projelerini barındırmak için yaygın olarak kullanılmaktadır. Ocak 2023 itibariyle, GitHub, 100 milyondan fazla geliştiriciye ve 372 milyondan fazla depoya sahip olduğunu bildiriyor En az 28 milyon kamu deposu dahil . Kasım 2021'den beri dünyanın en büyük kaynak kodu barındırıcısıdır.


Tarih

77hfvjl.png


GitHub AWS Zirvesi'nde

GitHub.com

GitHub.com platformunun geliştirilmesine 19 Ekim 2007'de başlandı. Site, birkaç ay önce beta sürümü olarak piyasaya sürüldükten sonra Nisan 2008'de Tom Preston-Werner, Chris Wanstrath, P. J. Hyett ve Scott Chacon tarafından başlatıldı. GitHub, GitHub Universe adlı yıllık bir açılış konuşmasına sahiptir.

Organizasyon yapısı

GitHub, Inc. başlangıçta orta düzey yöneticileri olmayan düz bir organizasyondu; Başka bir deyişle, "herkes bir yöneticidir" (özyönetim). Çalışanlar kendilerini ilgilendiren projeler üzerinde çalışmayı seçebilirler (açık tahsis), ancak maaşlar genel müdür tarafından belirlenir.

GitHub, Inc., üst yönetime yönelik taciz iddialarının ortasında 2014 yılında bir orta yönetim katmanı başlattı . Tom Preston-Werner, skandalın ortasında CEO olarak istifa etti.


Maliye

GitHub.com ilk yıllarda, yalnızca üç kurucusu tarafından finanse edilecek ve çalışanları işe almak için yeterli gelir elde edecek bir start-up şirketiydi. Temmuz 2012'de, şirketin kurulmasından dört yıl sonra, Andreessen Horowitz risk sermayesine 100 milyon dolar yatırım yaptı. Temmuz 2015'te GitHub, B Serisi bir turda 250 milyon dolarlık bir risk sermayesi daha topladı. Yatırımcılar Sequoia Capital, Andreessen Horowitz, Thrive Capital ve diğer risk sermayesi fonlarıydı. 2018 itibariyle, GitHub yıllık yinelenen gelirde tahmini 200-300 milyon dolar üretti. GitHub hizmeti, Chris Wanstrath, P. J. Hyett, Tom Preston-Werner ve Scott Chacon tarafından Ruby on Rails ile birlikte geliştirildi ve Şubat 2008'de başladı. GitHub, Inc. 2007 yılında kurulmuştur ve merkezi San Francisco'dadır.

f5p3zzd.png

Haritanın gölgelendirmesi, kullanıcı sayısını her ülkenin internet nüfusunun yüzdesi olarak gösterir. İki yarımkürenin etrafındaki dairesel grafikler, ülke başına GitHub kullanıcılarının (solda) ve taahhütlerinin (sağda) toplam sayısını gösterir.

24 Şubat 2009'da GitHub, GitHub'ın çevrimiçi olduktan sonraki ilk yıl içinde 46.000'den fazla kamu deposu biriktirdiğini ve bunların 17.000'inin bir önceki ay oluşturulduğunu açıkladı. O zamanlar, yaklaşık 6.200 depo en az bir kez çatallanmış ve 4.600 depo birleştirilmişti.

Aynı yıl, GitHub'a göre, site 100.000'den fazla kullanıcı tarafından kullanıldı ve toplam 135.000 depo için en az bir kez çatallanan 12.000 benzersiz kamu deposuna ev sahipliği yaptı.

GitHub, 2010 yılında 1 milyon depoya ev sahipliği yaptı. Bir yıl sonra bu sayı iki katına çıktı. Ocak-Mayıs 2011 döneminde toplam taahhüt sayısında SourceForge ve Google Code'u geçtiğini bildirdi. 16 Ocak 2013'te GitHub, 3 milyon kullanıcı sınırını geçti ve ardından 5 milyondan fazla depoya ev sahipliği yaptı. Yıl sonuna gelindiğinde depo sayısı iki kat daha fazla oldu ve 10 milyon depoya ulaştı.

2012 yılında GitHub, Andreessen Horowitz'den 750 milyon dolarlık bir değerleme ile 100 milyon dolarlık fon topladı. 29 Temmuz 2015'te GitHub, Sequoia Capital liderliğindeki bir turda 250 milyon dolarlık fon sağladığını bildirdi. Bu tur için diğer yatırımcılar Andreessen Horowitz, Thrive Capital ve IVP (Kurumsal Girişim Ortakları) idi. Tur, şirkete yaklaşık 2 milyar dolar değer biçti.

GitHub, 2015 yılında Japonya'da bir ofis açtı ve ABD dışındaki ilk ofisi GitHub, 2016 yılında Forbes Cloud 100 listesinde 14. sırada yer aldı. 2018, 2019 ve 2020 listelerinde yer almadı.

28 Şubat 2018'de GitHub, tarihteki en büyük üçüncü dağıtılmış hizmet reddi (DDoS ) saldırısının kurbanı oldu ve gelen trafik saniyede yaklaşık 1,35 terabitlik bir zirveye ulaştı.


Microsoft tarafından satın alındı

4dea13g.png

Microsoft, 2016 yılında GitHub'daki en açık kaynaklı on katılımcı listesinin başında yer aldı.

2012'den beri Microsoft, GitHub'ın önemli bir kullanıcısı haline geldi ve .NET Core, Chakra Core, MSBuild, PowerShell, PowerToys, Visual Studio Code, Windows Calculator, Windows Terminal ve ürün belgelerinin çoğu gibi açık kaynaklı projeleri ve geliştirme araçlarını barındırmak için kullandı (artık Microsoft Docs'ta mevcut).

4 Haziran 2018'de Microsoft, GitHub'ı 7,5 milyar ABD doları karşılığında satın alma niyetini açıkladı. Anlaşmanın süresi 26 Ekim 2018'de doldu. GitHub, bir topluluk, platform ve işletme olarak bağımsız olarak çalışmaya devam etti. Microsoft liderliğindeki hizmet, Xamarin'den Nat Friedman tarafından yönetildi ve Microsoft'ta Bulut ve Yapay Zeka Başkan Yardımcısı Scott Guthrie'ye rapor verdi. GitHub'ın CEO'su Chris Wanstrath, Guthrie'ye de rapor veren bir "teknoloji adamı" olarak işe alındı. Nat Friedman 3 Kasım 2021'de istifa etti; yerine Thomas Dohmke getirildi.

JavaScript eğitmeni ve yazarı Kyle Simpson ve Open-Xchange CEO'su Rafael Laguna, Microsoft'un satın alınmasından endişe duyuyordu ve Microsoft'un Nokia'nın mobil işini ele alması ve Skype gibi önceki satın alımlarla ilgili hayal kırıklığını dile getirdi.

Bu satın alma, Microsoft'un açık kaynaklı yazılımların geliştirilmesini ve katkılarını ve bulut bilişim hizmetlerine daha fazla odaklandığını gören CEO Satya Nadella'nın altındaki şirketin stratejisiyle uyumluydu. Harvard Business Review, Microsoft'un kullanıcı tabanına erişmek için GitHub'ı satın almayı planladığını, böylece diğer geliştirme ürünlerinin ve hizmetlerinin kullanımını teşvik etmek için bir kayıp yöneticisi olarak kullanılabileceğini savundu.

Satış endişeleri rakiplere olan ilgiyi artırdı: Bitbucket (Atlassian'a ait), GitLab ve SourceForge (BIZX, LLC'ye ait), projeleri GitHub'dan hizmetlerine geçirmek isteyen yeni kullanıcılarda ani artışlar olduğunu bildirdi.

Eylül 2019'da GitHub, bir kod analiz aracı olan Semmle'ı satın aldı. Şubat 2020'de GitHub, Hindistan'da GitHub India Private Limited adı altında piyasaya sürüldü. Mart 2020'de GitHub, açıklanmayan bir miktar için bir JavaScript paketleme sağlayıcısı olan npm'yi satın aldıklarını açıkladı. Anlaşma 15 Nisan 2020'de kapatıldı.

Temmuz 2020'nin başlarında, açık kaynak kodunu sürekli arşivlemek için GitHub Arşiv Programı kuruldu.


59dmab7.png

Maskot

GitHub'ın maskotu beş ahtapot benzeri kolu olan antropomorfik bir "ahtapot" tur. Karakter, grafik tasarımcı Simon Oxley tarafından, tasarımcıların telifsiz dijital görüntüleri pazarlamasına izin veren bir web sitesi olan iStock'ta satmak için minyatür olarak yaratıldı. . GitHub, Twitter'ın logosu için tasarlamak üzere bir kuş seçmesinden sonra Oxley'nin çalışmalarıyla ilgilenmeye başladı. GitHub'ın seçtiği illüstrasyon, Ahtapot adında bir Oxley karakteriydi. GitHub, Octopuss'u logoları için istediğinden (iStock lisansının izin vermediği bir kullanım), görüntünün münhasır haklarını satın almak için Oxley ile pazarlık yaptılar.


GitHub , eski Octocat karakterini yeni adıyla arka brülöre koydu ve Ahtapot'u yeniden adlandırmak için kullanan karakteri arka brülöre koydu . Daha sonra GitHub, Octocat'ı web sitesinde ve tanıtım materyallerinde çeşitli amaçlar için özelleştirmek için illüstratör Cameron McEfee'yi işe aldı; McEfee ve birkaç GitHub kullanıcısı o zamandan beri Octodex'te karakterin yüzlerce varyasyonunu oluşturdu.

Hizmetleri

GitHub.com'daki projelere standart Git komut satırı arabirimi kullanılarak erişilebilir ve yönetilebilir; tüm standart Git komutları onunla çalışır. GitHub.com ayrıca kullanıcıların sitedeki genel depolara göz atmalarını sağlar. Birden fazla masaüstü istemcisi ve Git eklentileri de mevcuttur. Site, geliştiricilerin bir deponun (" çatallar") sürümleri üzerinde nasıl çalıştığını ve hangi çatalın (ve bu çatalın içindeki dalın) en son olduğunu göstermek için yayınlar, takipçiler, wikiler (Gollum adlı wiki yazılımını kullanarak) ve bir sosyal ağdan bir grafik gibi sosyal ağ benzeri özellikler sunar.

Herkes genel depoları arayabilir ve indirebilir, ancak yalnızca kayıtlı kullanıcılar depolara içerik katkıda bulunabilir. Kayıtlı bir kullanıcı hesabıyla kullanıcılar tartışmalar yapabilir, depoları yönetebilir, diğer kişilerin depolarına katkı gönderebilir ve koddaki değişiklikleri görüntüleyebilir. GitHub.com Ocak 2019'da ücretsiz olarak sınırlı özel depolar sunmaya başladı (proje başına üç katılımcıyla sınırlı). Önceden, yalnızca kamu depoları ücretsizdi. 14 Nisan 2020'de GitHub, "sınırsız çalışanı olan özel depolar" da dahil olmak üzere "GitHub'ın tüm temel özelliklerini" herkes için ücretsiz hale getirdi.

GitHub'ın desteklediği temel yazılım, Linux'un yaratıcısı Linus Torvalds tarafından yazılan Git'in kendisidir . GitHub UI tarafından sağlanan patchwork, GitHub, Inc. geliştiricileri Wanstrath, Hyett ve Preston-Werner tarafından Ruby on Rails ve Erlang ile birlikte yazılmıştır.


Kapsam

GitHub.com temel amacı, yazılım geliştirmenin sürüm kontrolünü ve sorun izleme yönlerini kolaylaştırmaktır. Sorun izleme için etiketler, kilometre taşları, sorumluluk ataması ve bir arama motoru kullanılabilir. Sürüm denetimi (ve uzantı GitHub.com), çekme isteklerinin kaynak kodunda değişiklik önermesine olanak tanır . Önerilen değişiklikleri görüntüleme olanağına sahip kullanıcılar, istenen değişikliklerdeki farkı görebilir ve onaylayabilir. Git terminolojisinde, bu eyleme "işleme" denir ve bunun bir örneği "işleme" dir. Tüm taahhütlerin geçmişi tutulur ve daha sonra görüntülenebilir.

Ayrıca, GitHub aşağıdaki biçimleri ve özellikleri destekler:


  • Çeşitli Markdown benzeri dosya biçimlerinde otomatik olarak işlenen README dosyaları da dahil olmak üzere belgeler (bkz. GitHub'da LEESME)
  • Vikiler
  • GitHub Actions, üçüncü taraf web sitelerini/platformlarını kullanmadan yazılımı test etmek, yayımlamak ve dağıtmak için sürekli tümleştirme ve sürekli dağıtım işlem hatları oluşturmayı mümkün kılar
  • Ekran Kartı: nabız, katkıda bulunanlar, taahhütler, kod frekansı, delikli kart, ağ, üyeler
  • Integraties Dizini
  • E-posta bildirimleri
  • Tartışma
  • Birini listeleyerek bildirimlere abone olma seçeneği.
  • Emojiler
  • Takenlijsten genest in bestanden
  • Jeo-uzamsal verilerin görselleştirilmesi
  • Dosyaları "3B tuval" üzerinde görüntüleyen yeni bir entegre STL dosya görüntüleyici kullanılarak görüntülenebilen 3B oluşturma dosyaları. İzleyici, WebGL ve Üç .js tarafından desteklenmektedir.
  • Photoshop'un orijinal PSD formatı görüntülenebilir ve aynı dosyanın önceki sürümleriyle karşılaştırılabilir.
  • Belçika PDF görüntüleyici
  • Bilinen yaygın güvenlik açıkları ve farklı paketlerdeki etkilenmelerle ilgili güvenlik uyarıları
GitHub Hizmet Koşulları, GitHub'da barındırılan genel yazılım projelerinin Açık Kaynak Tanımına uymasını gerektirmez. Hizmet Şartları, "Depolarınızı herkese açık olarak görüntülenecek şekilde ayarlayarak, başkalarının depolarınızı görüntüleyebileceğini ve çatallayabileceğini kabul edersiniz" diyor.

GitHub Kurumsal

GitHub Enterprise, GitHub.com'in benzer işlevlere sahip kendi kendini yöneten bir sürümüdür. Bir kuruluşun kendi donanımında veya bir bulut sağlayıcısında çalışabilir ve Kasım 2011'den beri kullanılmaktadır. Kasım 2020'de, GitHub Enterprise Server'ın kaynak kodu, DMCA'nın youtube-dl'yi kaldırmasına karşı açık bir protesto amacıyla çevrimiçi olarak sızdırıldı. GitHub'a göre, GitHub'ın kaynak kodu, GitHub sunucularına yapılan bir saldırıdan değil, kodu yanlışlıkla Kurumsal müşterilerin kendileriyle paylaşmaktan geldi.

GitHub sayfaları

GitHub, 2008'den beri bloglar, proje belgeleri ve kitaplar için statik bir web barındırma hizmeti olan GitHub Pages'ı sunmaktadır.

Tüm GitHub Pages içeriği bir Git deposunda bire bir dosyalar olarak veya Markdown biçiminde depolanır. GitHub, sürekli tümleştirme için statik jekyll web sitesi ve blog oluşturucusu ve GitHub işlem hatları ile tümleşiktir. İçerik kaynağı her güncellendiğinde, Jekyll web sitesini yeniden oluşturur ve GitHub Pages altyapısı aracılığıyla otomatik olarak sunar.

GitHub'ın geri kalanında olduğu gibi, hem ücretsiz hem de ücretli hizmet katmanlarını içerir. Bu hizmet aracılığıyla oluşturulan web siteleri, github.io alan adının alt alan adları olarak barındırılır veya üçüncü taraf bir alan adı kayıt kuruluşu aracılığıyla satın alınan özel etki alanlarına bağlanabilir. GitHub Pages HTTPS şifrelemesini destekler.


Cevher

GitHub ayrıca kod parçacıkları için Maya ile birlikte yeni bir siteyi yönetir. Tom Preston-Werner bu özelliği 2008 yılında bir Ruby konferansında tanıttı.

Maya, kod parçacıkları için sürüm denetimi, kolay çatallar ve özel yapıştırmalar için TLS kodlaması ekleyerek geleneksel basit pastebin kavramı üzerine inşa edilmiştir . Her "özet"in kendi Git deposu olduğundan, birden çok kod parçacığı tek bir sayfaya kaydedilebilir ve Git ile itilip çekilebilir.

Kayıtsız kullanıcılar Gists'i 19 Mart 2018'e kadar yükleyebilir; Bu tarihte, GIST'lerin yüklenmesi, son maya sayfasındaki spam'i azaltmak için giriş yapan kullanıcılarla sınırlıydı.

Gists URL'leri onaltılık kimlikler kullanır ve gists'teki işlemler, sayfa başına otuz revizyonun metin farkını gösterebilen ve "bölünmüş" ve "birleştirilmiş" görünüm arasında bir seçenekle bir revizyon geçmişine kaydedilir. Depolar gibi, Gistler çatallanabilir, "yıldızlandırılabilir", yani halka açık olarak işaretlenebilir ve yorumlanabilir. Revizyon, yıldız ve çatal sayısı özet sayfasında belirtilmiştir.


29ows3u.png

Antrenman

GitHub, 13 yaşın üzerindeki öğrencilere popüler geliştirme araçlarına ve hizmetlerine ücretsiz erişim sağlamak için GitHub Öğrenci Geliştirici Paketi adlı yeni bir program başlattı. GitHub, programı başlatmak için Bitnami, Crowdflower, DigitalOcean, DNSimple, HackHands, Namecheap, Orchestrate, Screenhero, SendGrid, Stripe , Travis CI ve Unreal Engine ile ortaklık kurdu.

GitHub, 2016 yılında öğrencileri üniversitelerinde teknoloji toplulukları yetiştirmeye teşvik etmek ve eğitmek için GitHub Kampüs Uzmanları programının başlatıldığını duyurdu. Kampüs Profesyonelleri programı, dünya çapında 18 yaş ve üstü öğrencilere açıktır. GitHub Kampüs Uzmanları, GitHub'ın öğrenci merkezli etkinlikleri ve toplulukları finanse etmesinin ana yollarından biridir; Kampüs uzmanları, etkinliklere ev sahipliği yapmak ve topluluklarını büyütmek için eğitim, finansman ve ek kaynaklara erişim sağlar. Bir Kampüs Uzmanı olmak için, başvuru sahiplerinin topluluk liderliği becerilerini geliştirmek için tasarlanmış birden fazla modülden oluşan çevrimiçi bir eğitim kursunu tamamlamaları gerekir.


GitHub Market-hizmeti

GitHub ayrıca projelere ek özellikler eklemek için bazı hizmet olarak yazılım ("SaaS") tümleştirmeleri sunar. Bu hizmetler şunları içerir:

  • Waffle.io: Yazılım ekipleri için proje yönetimi. GitHub'daki tüm depolarınızda çekme isteklerini, otomatik derlemeleri, değerlendirmeleri ve dağıtımları otomatik olarak görüntüleyin.
  • Rollbar: Gerçek zamanlı hata ayıklama araçları ve tam yığın özel durum raporlaması sağlamak için GitHub ile tümleştirin. JavaScript, Python, .NET, Ruby, PHP, Node, .js, Android, iOS, Go , Java ve C# gibi tüm popüler kod dilleriyle uyumludur.
  • Codebeat: Web ve mobil geliştiricilerde uzmanlaşmış otomatik kod analizi için. Bu yazılım için desteklenen diller JavaScript, Elixir, Ruby, Go, Python, Java, Objective-C, Swift, TypeScript ve Kotlin'd'dir.
  • Travis CI: Test ederken ve gönderirken uygulamalarınıza güven vermek için. Ayrıca, koda uyum sağlamak için yapı ortamı üzerinde tam denetim sağlar. Desteklenen diller: Go, Java , JavaScript, Objective-C, Python, PHP, Ruby ve Swift.
  • GitLocalize: İçeriklerini bir noktadan diğerine çeviren ekipler için tasarlanmıştır. GitLocalize, iş akışınızı GitHub'da tutabilmeniz için deponuzla otomatik olarak eşitlenir. Ayrıca, sizi sürekli güncel tutar.
GitHub sponsorları

GitHub Sponsorları, kullanıcıların GitHub'da barındırılan projelere aylık olarak para bağışlamasına olanak tanır. Halka açık beta 23 Mayıs 2019'da açıklandı ve proje bekleme sürelerini kabul etti. Verge, GitHub sponsorlarının "tam olarak Patreon gibi çalıştığını" çünkü "geliştiricilerin farklı faydalar sağlayan ve ona erişmek ve çalışmalarını teşvik etmek isteyen destekçilerden yinelenen ödemeler alabilen çeşitli finansman seviyeleri sunabileceğini" söyledi. Buna ek olarak, GitHub ilk yıl boyunca erken benimseyenler için teşvikler sunar: ödeme işlem ücretlerini karşılamayı ve geliştirici başına 5.000 $ 'a kadar sponsorluk ödemelerini eşleştirmeyi taahhüt eder. Buna ek olarak, kullanıcılar Patreon ve Open Collective gibi diğer benzer hizmetleri kullanmaya devam edebilir ve kendi web sitelerine bağlanabilirler.

GitHub Arşiv Programı

Temmuz 2020'de GitHub, sitenin Şubat arşivini Norveç'in Spitsbergen kentinde, Arktik Dünya Arşivi'nin bir parçası olan ve Svalbard Küresel Tohum Kasası'ndan çok uzak olmayan terk edilmiş bir dağ madeninde depoladı. Arşiv, tüm etkin kamu depolarının yanı sıra hareketsiz ancak önemli kamu depolarının kodunu içeriyordu. 21 TB'lık veri, piqlFilm arşiv film makaralarında matris (2D) barkod (Boks barkodu) olarak saklandı ve 500-1.000 yıl sürmesi bekleniyor.

GitHub Arşiv Programı, tüm genel depoları 10.000 yıl boyunca depolamak için Project Silica'daki ortaklarla da çalışıyor.


Taciz iddiaları

Mart 2014'te GitHub programcısı Julie Ann Horvath, kurucusu ve CEO'su Tom Preston-Werner ve eşi Theresa'ya karşı bir taciz paterni yaptığını ve şirketten ayrılmasına neden olduğunu iddia etti. Nisan 2014'te GitHub, Horvath'ın iddialarını reddeden bir bildiri yayınladı. Ancak, dahili bir soruşturmadan sonra, GitHub iddiaları doğruladı. GitHub'ın CEO'su Chris Wanstrath, şirket blogunda şunları yazdı: "Soruşturma, Tom Preston-Werner'in, GitHub'ın CEO'su sıfatıyla, çatışmacı davranışlar, işyeri şikayetlerini görmezden gelme, karısının işyerindeki varlığının etkisine duyarsızlık ve karısının ofiste çalışmasına izin verilmemesi gerektiğine dair bir anlaşmayı uygulamama da dahil olmak üzere uygunsuz davrandığını ortaya koydu." Preston-Werner daha sonra şirketten istifa etti. Şirket daha sonra "çalışanların endişelerinin ve çatışmalarının ciddiye alınmasını ve uygun şekilde ele alınmasını sağlamak için" yeni girişimler ve eğitimler uygulayacağını açıkladı.

6ahts7h.png

Yaptırım

25 Temmuz 2019'da İran merkezli bir geliştirici, GitHub'ın özel depolarını engellediğini ve GitHub sayfalarına erişimi yasakladığını Medium'a yazdı. Kısa bir süre sonra GitHub, İran, Kırım, Küba, Kuzey Kore ve Suriye'deki geliştiricilerin özel depolara erişmesini engellediğini doğruladı. Ancak GitHub, konumdan bağımsız olarak günler sonra genel depolar için GitHub sayfalarına erişimi yeniden açtı. Ayrıca, yaptırım uygulanan ülkeleri ziyaret ederken GitHub'ı kullanmanın bir kullanıcının hesabında benzer eylemlere neden olabileceğini buldu. GitHub, şikayetlere ve medyaya bir sözcü aracılığıyla yanıt verdi ve şunları söyledi:

GitHub, ABD ticaret kontrol yasalarına tabidir ve geçerli yasalara tam uyum için çaba gösterir. Aynı zamanda, GitHub'ın vizyonu, geliştiricilerin nerede bulunduğuna bakılmaksızın, geliştirici işbirliği için küresel bir platform olmaktır. Sonuç olarak, kullanıcıların ve müşterilerin yasaların gerektirdiklerinin ötesinde etkilenmemesini sağlamak için hükümetin görevlerini kapsamlı bir şekilde soruşturma sorumluluğumuzu ciddiye alıyoruz. Bu, yaptırım uygulanan alanlardaki geliştiricileri içeren yüz yüze iletişimi desteklemek için açık kaynaklı projeler de dahil olmak üzere genel depo hizmetlerini kullanılabilir ve erişilebilir tutmayı içerir.

Herhangi bir kısıtlama olmaması gerektiğine inanan geliştiriciler, yalnızca bu ülkelere seyahat edenler ve yerleşik olmayanlar da dahil olmak üzere bu kısıtlamaların kaldırılması için itiraz edebilir. GitHub, diğer kaynakların yanı sıra satın alma geçmişleri ve IP adreslerinin yanı sıra kullanıcıları nasıl işaretledikleri nedeniyle siteye yaptırım uygulanan ülkelerden erişmek için VPN'lerin ve IP proxy'lerin kullanılmasını yasaklar.


Sansür

4 Aralık 2014'te Rusya, GitHub'ın orijinal olarak kullanıcı tarafından yayınlanan intihar kılavuzlarını kaldırmayı reddetmesi nedeniyle kara listeye GitHub.com. Bir gün sonra, Rusya bloğunu geri çekti ve GitHub, Rusya'daki belirli içerik ve sayfaları engellemeye başladı. 31 Aralık 2014'te Hindistan, kullanıcılar tarafından yayınlanan IŞİD yanlısı içerik nedeniyle GitHub.com ve diğer 31 web sitesini engelledi; engelleme üç gün sonra kaldırıldı. 8 Ekim 2016'da Türkiye, ülkenin enerji bakanının saldırıya uğramış bir hesabının e-posta sızıntısını önlemek için GitHub'ı engelledi.

26 Mart 2015'te, GitHub.com karşı beş günden az süren büyük ölçekli bir DDoS saldırısı başlatıldı. İnternet sansürünü atlama yöntemlerini açıklayan saldırı, görünüşe göre Çin'de ortaya çıktı ve GitHub kullanıcı içeriğini hedef aldı.

19 Nisan 2020'de Çin polisi, Chen Mei ve Cai Wei'yi (GitHub'da barındırılan bir proje olan Terminus 2049 gönüllüleri) tutukladı ve onları "savaşları başlatmak ve sorun çıkarmak" ile suçladı. Cai ve Chen, Çin'deki sansürcüler tarafından kaldırılan Çin medyasında ve sosyal medya platformlarında yayınlanan haber makalelerini, röportajları ve diğer materyalleri arşivledi.


obx8lkg.png

ICE sözleşmesi

GitHub, şirket içi ürün GitHub Enterprise Server'ı kullanmak için ABD Göçmenlik ve Gümrük Muhafaza (ICE) ile 200.000 ABD doları tutarında bir sözleşmeye sahiptir. Bu sözleşme, birçok GitHub çalışanının iç muhalefetine rağmen 2019'da yenilendi. Çalışanlara gönderilen ve daha sonra 9 Ekim 2019'da GitHub blogunda yayınlanan bir e-postada CEO Nat Friedman, "Satın almadan elde edilen gelir 200.000 dolardan az ve şirketimiz için finansal olarak maddi değil" dedi. GitHub'ın "mevcut hükümet tarafından hedeflenen göçmen topluluklarını destekleyen kar amacı gütmeyen kuruluşlara" 500.000 dolar bağışta bulunma sözü verdiğini açıkladı. Buna cevaben, en az 150 GitHub çalışanı, sözleşmeye muhalefetlerini yineleyen ve ice'ın iddia ettiği insan hakları ihlallerini kınayan bir açık mektup imzaladı. 13 Kasım 2019'da beş çalışan sözleşmeler nedeniyle istifa etmişti.

ICE sözleşmesi anlaşmazlığı, Haziran 2020'de, şirketin George Floyd protestoları ve Black Lives Matter hareketi tarafından teşvik edilen "efendi / köle" şubesinin terminolojisini terk etme kararı üzerine tekrar gündeme geldi. GitHub'ın muhalifleri, şubenin yeniden adlandırılmasını bir tür performatif aktivizm olarak nitelendirdi ve GitHub'ı bunun yerine ICE sözleşmesini iptal etmeye çağırdı. Aralık 2019'da GitHub'da paylaşılan açık kaynak topluluğunun üyelerinden gelen açık bir mektup, şirketin ICE ile olan sözleşmesini bırakmasını ve iş ve ortaklıkları nasıl yürüttükleri konusunda daha fazla şeffaflık sağlamasını talep etti. Mektup 700'den fazla kişi tarafından imzalandı.


Capitol ayaklanmaları ve çalışan işten çıkarmaları için yorumlar

Ocak 2021'de GitHub, şiddetli bir çetenin ABD Capitol'e saldırmasının ardından çalışanlarından birini kovdu ve bazı isyancıları "Naziler" olarak adlandırdığı için meslektaşlarıyla endişelerini dile getirdi. Bir soruşturmanın ardından GitHub'ın COO'su, şirketin çalışanı kovma kararıyla ilgili "önemli yasal ve prosedürel hatalar" olduğunu söyledi. Soruşturma sonucunda GitHub, çalışanla temasa geçti ve şirketin insan kaynakları başkanını kovdu.
Ellerinize saglik
 

KeySlar

Yeni üye
3 Ara 2020
23
16

Github Nedir?

60ztpiu.png




sup5fu3.png

GitHub, Inc., yazılım geliştirme ve sürüm denetimi için bir İnternet barındırma hizmetidir. Git'in dağıtılmış sürüm oluşturmaya ek olarak, her proje için erişim kontrolü, hata izleme, yazılım özellik istekleri, görev yönetimi, sürekli entegrasyon ve wiki sağlar. Merkezi Kaliforniya'da bulunan şirket, 2018'den beri Microsoft'un bir yan kuruluşudur.

Açık kaynaklı yazılım geliştirme projelerini barındırmak için yaygın olarak kullanılmaktadır. Ocak 2023 itibariyle, GitHub, 100 milyondan fazla geliştiriciye ve 372 milyondan fazla depoya sahip olduğunu bildiriyor En az 28 milyon kamu deposu dahil . Kasım 2021'den beri dünyanın en büyük kaynak kodu barındırıcısıdır.


Tarih

77hfvjl.png


GitHub AWS Zirvesi'nde

GitHub.com

GitHub.com platformunun geliştirilmesine 19 Ekim 2007'de başlandı. Site, birkaç ay önce beta sürümü olarak piyasaya sürüldükten sonra Nisan 2008'de Tom Preston-Werner, Chris Wanstrath, P. J. Hyett ve Scott Chacon tarafından başlatıldı. GitHub, GitHub Universe adlı yıllık bir açılış konuşmasına sahiptir.

Organizasyon yapısı

GitHub, Inc. başlangıçta orta düzey yöneticileri olmayan düz bir organizasyondu; Başka bir deyişle, "herkes bir yöneticidir" (özyönetim). Çalışanlar kendilerini ilgilendiren projeler üzerinde çalışmayı seçebilirler (açık tahsis), ancak maaşlar genel müdür tarafından belirlenir.

GitHub, Inc., üst yönetime yönelik taciz iddialarının ortasında 2014 yılında bir orta yönetim katmanı başlattı . Tom Preston-Werner, skandalın ortasında CEO olarak istifa etti.


Maliye

GitHub.com ilk yıllarda, yalnızca üç kurucusu tarafından finanse edilecek ve çalışanları işe almak için yeterli gelir elde edecek bir start-up şirketiydi. Temmuz 2012'de, şirketin kurulmasından dört yıl sonra, Andreessen Horowitz risk sermayesine 100 milyon dolar yatırım yaptı. Temmuz 2015'te GitHub, B Serisi bir turda 250 milyon dolarlık bir risk sermayesi daha topladı. Yatırımcılar Sequoia Capital, Andreessen Horowitz, Thrive Capital ve diğer risk sermayesi fonlarıydı. 2018 itibariyle, GitHub yıllık yinelenen gelirde tahmini 200-300 milyon dolar üretti. GitHub hizmeti, Chris Wanstrath, P. J. Hyett, Tom Preston-Werner ve Scott Chacon tarafından Ruby on Rails ile birlikte geliştirildi ve Şubat 2008'de başladı. GitHub, Inc. 2007 yılında kurulmuştur ve merkezi San Francisco'dadır.

f5p3zzd.png

Haritanın gölgelendirmesi, kullanıcı sayısını her ülkenin internet nüfusunun yüzdesi olarak gösterir. İki yarımkürenin etrafındaki dairesel grafikler, ülke başına GitHub kullanıcılarının (solda) ve taahhütlerinin (sağda) toplam sayısını gösterir.

24 Şubat 2009'da GitHub, GitHub'ın çevrimiçi olduktan sonraki ilk yıl içinde 46.000'den fazla kamu deposu biriktirdiğini ve bunların 17.000'inin bir önceki ay oluşturulduğunu açıkladı. O zamanlar, yaklaşık 6.200 depo en az bir kez çatallanmış ve 4.600 depo birleştirilmişti.

Aynı yıl, GitHub'a göre, site 100.000'den fazla kullanıcı tarafından kullanıldı ve toplam 135.000 depo için en az bir kez çatallanan 12.000 benzersiz kamu deposuna ev sahipliği yaptı.

GitHub, 2010 yılında 1 milyon depoya ev sahipliği yaptı. Bir yıl sonra bu sayı iki katına çıktı. Ocak-Mayıs 2011 döneminde toplam taahhüt sayısında SourceForge ve Google Code'u geçtiğini bildirdi. 16 Ocak 2013'te GitHub, 3 milyon kullanıcı sınırını geçti ve ardından 5 milyondan fazla depoya ev sahipliği yaptı. Yıl sonuna gelindiğinde depo sayısı iki kat daha fazla oldu ve 10 milyon depoya ulaştı.

2012 yılında GitHub, Andreessen Horowitz'den 750 milyon dolarlık bir değerleme ile 100 milyon dolarlık fon topladı. 29 Temmuz 2015'te GitHub, Sequoia Capital liderliğindeki bir turda 250 milyon dolarlık fon sağladığını bildirdi. Bu tur için diğer yatırımcılar Andreessen Horowitz, Thrive Capital ve IVP (Kurumsal Girişim Ortakları) idi. Tur, şirkete yaklaşık 2 milyar dolar değer biçti.

GitHub, 2015 yılında Japonya'da bir ofis açtı ve ABD dışındaki ilk ofisi GitHub, 2016 yılında Forbes Cloud 100 listesinde 14. sırada yer aldı. 2018, 2019 ve 2020 listelerinde yer almadı.

28 Şubat 2018'de GitHub, tarihteki en büyük üçüncü dağıtılmış hizmet reddi (DDoS ) saldırısının kurbanı oldu ve gelen trafik saniyede yaklaşık 1,35 terabitlik bir zirveye ulaştı.


Microsoft tarafından satın alındı

4dea13g.png

Microsoft, 2016 yılında GitHub'daki en açık kaynaklı on katılımcı listesinin başında yer aldı.

2012'den beri Microsoft, GitHub'ın önemli bir kullanıcısı haline geldi ve .NET Core, Chakra Core, MSBuild, PowerShell, PowerToys, Visual Studio Code, Windows Calculator, Windows Terminal ve ürün belgelerinin çoğu gibi açık kaynaklı projeleri ve geliştirme araçlarını barındırmak için kullandı (artık Microsoft Docs'ta mevcut).

4 Haziran 2018'de Microsoft, GitHub'ı 7,5 milyar ABD doları karşılığında satın alma niyetini açıkladı. Anlaşmanın süresi 26 Ekim 2018'de doldu. GitHub, bir topluluk, platform ve işletme olarak bağımsız olarak çalışmaya devam etti. Microsoft liderliğindeki hizmet, Xamarin'den Nat Friedman tarafından yönetildi ve Microsoft'ta Bulut ve Yapay Zeka Başkan Yardımcısı Scott Guthrie'ye rapor verdi. GitHub'ın CEO'su Chris Wanstrath, Guthrie'ye de rapor veren bir "teknoloji adamı" olarak işe alındı. Nat Friedman 3 Kasım 2021'de istifa etti; yerine Thomas Dohmke getirildi.

JavaScript eğitmeni ve yazarı Kyle Simpson ve Open-Xchange CEO'su Rafael Laguna, Microsoft'un satın alınmasından endişe duyuyordu ve Microsoft'un Nokia'nın mobil işini ele alması ve Skype gibi önceki satın alımlarla ilgili hayal kırıklığını dile getirdi.

Bu satın alma, Microsoft'un açık kaynaklı yazılımların geliştirilmesini ve katkılarını ve bulut bilişim hizmetlerine daha fazla odaklandığını gören CEO Satya Nadella'nın altındaki şirketin stratejisiyle uyumluydu. Harvard Business Review, Microsoft'un kullanıcı tabanına erişmek için GitHub'ı satın almayı planladığını, böylece diğer geliştirme ürünlerinin ve hizmetlerinin kullanımını teşvik etmek için bir kayıp yöneticisi olarak kullanılabileceğini savundu.

Satış endişeleri rakiplere olan ilgiyi artırdı: Bitbucket (Atlassian'a ait), GitLab ve SourceForge (BIZX, LLC'ye ait), projeleri GitHub'dan hizmetlerine geçirmek isteyen yeni kullanıcılarda ani artışlar olduğunu bildirdi.

Eylül 2019'da GitHub, bir kod analiz aracı olan Semmle'ı satın aldı. Şubat 2020'de GitHub, Hindistan'da GitHub India Private Limited adı altında piyasaya sürüldü. Mart 2020'de GitHub, açıklanmayan bir miktar için bir JavaScript paketleme sağlayıcısı olan npm'yi satın aldıklarını açıkladı. Anlaşma 15 Nisan 2020'de kapatıldı.

Temmuz 2020'nin başlarında, açık kaynak kodunu sürekli arşivlemek için GitHub Arşiv Programı kuruldu.


59dmab7.png

Maskot

GitHub'ın maskotu beş ahtapot benzeri kolu olan antropomorfik bir "ahtapot" tur. Karakter, grafik tasarımcı Simon Oxley tarafından, tasarımcıların telifsiz dijital görüntüleri pazarlamasına izin veren bir web sitesi olan iStock'ta satmak için minyatür olarak yaratıldı. . GitHub, Twitter'ın logosu için tasarlamak üzere bir kuş seçmesinden sonra Oxley'nin çalışmalarıyla ilgilenmeye başladı. GitHub'ın seçtiği illüstrasyon, Ahtapot adında bir Oxley karakteriydi. GitHub, Octopuss'u logoları için istediğinden (iStock lisansının izin vermediği bir kullanım), görüntünün münhasır haklarını satın almak için Oxley ile pazarlık yaptılar.


GitHub , eski Octocat karakterini yeni adıyla arka brülöre koydu ve Ahtapot'u yeniden adlandırmak için kullanan karakteri arka brülöre koydu . Daha sonra GitHub, Octocat'ı web sitesinde ve tanıtım materyallerinde çeşitli amaçlar için özelleştirmek için illüstratör Cameron McEfee'yi işe aldı; McEfee ve birkaç GitHub kullanıcısı o zamandan beri Octodex'te karakterin yüzlerce varyasyonunu oluşturdu.

Hizmetleri

GitHub.com'daki projelere standart Git komut satırı arabirimi kullanılarak erişilebilir ve yönetilebilir; tüm standart Git komutları onunla çalışır. GitHub.com ayrıca kullanıcıların sitedeki genel depolara göz atmalarını sağlar. Birden fazla masaüstü istemcisi ve Git eklentileri de mevcuttur. Site, geliştiricilerin bir deponun (" çatallar") sürümleri üzerinde nasıl çalıştığını ve hangi çatalın (ve bu çatalın içindeki dalın) en son olduğunu göstermek için yayınlar, takipçiler, wikiler (Gollum adlı wiki yazılımını kullanarak) ve bir sosyal ağdan bir grafik gibi sosyal ağ benzeri özellikler sunar.

Herkes genel depoları arayabilir ve indirebilir, ancak yalnızca kayıtlı kullanıcılar depolara içerik katkıda bulunabilir. Kayıtlı bir kullanıcı hesabıyla kullanıcılar tartışmalar yapabilir, depoları yönetebilir, diğer kişilerin depolarına katkı gönderebilir ve koddaki değişiklikleri görüntüleyebilir. GitHub.com Ocak 2019'da ücretsiz olarak sınırlı özel depolar sunmaya başladı (proje başına üç katılımcıyla sınırlı). Önceden, yalnızca kamu depoları ücretsizdi. 14 Nisan 2020'de GitHub, "sınırsız çalışanı olan özel depolar" da dahil olmak üzere "GitHub'ın tüm temel özelliklerini" herkes için ücretsiz hale getirdi.

GitHub'ın desteklediği temel yazılım, Linux'un yaratıcısı Linus Torvalds tarafından yazılan Git'in kendisidir . GitHub UI tarafından sağlanan patchwork, GitHub, Inc. geliştiricileri Wanstrath, Hyett ve Preston-Werner tarafından Ruby on Rails ve Erlang ile birlikte yazılmıştır.


Kapsam

GitHub.com temel amacı, yazılım geliştirmenin sürüm kontrolünü ve sorun izleme yönlerini kolaylaştırmaktır. Sorun izleme için etiketler, kilometre taşları, sorumluluk ataması ve bir arama motoru kullanılabilir. Sürüm denetimi (ve uzantı GitHub.com), çekme isteklerinin kaynak kodunda değişiklik önermesine olanak tanır . Önerilen değişiklikleri görüntüleme olanağına sahip kullanıcılar, istenen değişikliklerdeki farkı görebilir ve onaylayabilir. Git terminolojisinde, bu eyleme "işleme" denir ve bunun bir örneği "işleme" dir. Tüm taahhütlerin geçmişi tutulur ve daha sonra görüntülenebilir.

Ayrıca, GitHub aşağıdaki biçimleri ve özellikleri destekler:


  • Çeşitli Markdown benzeri dosya biçimlerinde otomatik olarak işlenen README dosyaları da dahil olmak üzere belgeler (bkz. GitHub'da LEESME)
  • Vikiler
  • GitHub Actions, üçüncü taraf web sitelerini/platformlarını kullanmadan yazılımı test etmek, yayımlamak ve dağıtmak için sürekli tümleştirme ve sürekli dağıtım işlem hatları oluşturmayı mümkün kılar
  • Ekran Kartı: nabız, katkıda bulunanlar, taahhütler, kod frekansı, delikli kart, ağ, üyeler
  • Integraties Dizini
  • E-posta bildirimleri
  • Tartışma
  • Birini listeleyerek bildirimlere abone olma seçeneği.
  • Emojiler
  • Takenlijsten genest in bestanden
  • Jeo-uzamsal verilerin görselleştirilmesi
  • Dosyaları "3B tuval" üzerinde görüntüleyen yeni bir entegre STL dosya görüntüleyici kullanılarak görüntülenebilen 3B oluşturma dosyaları. İzleyici, WebGL ve Üç .js tarafından desteklenmektedir.
  • Photoshop'un orijinal PSD formatı görüntülenebilir ve aynı dosyanın önceki sürümleriyle karşılaştırılabilir.
  • Belçika PDF görüntüleyici
  • Bilinen yaygın güvenlik açıkları ve farklı paketlerdeki etkilenmelerle ilgili güvenlik uyarıları
GitHub Hizmet Koşulları, GitHub'da barındırılan genel yazılım projelerinin Açık Kaynak Tanımına uymasını gerektirmez. Hizmet Şartları, "Depolarınızı herkese açık olarak görüntülenecek şekilde ayarlayarak, başkalarının depolarınızı görüntüleyebileceğini ve çatallayabileceğini kabul edersiniz" diyor.

GitHub Kurumsal

GitHub Enterprise, GitHub.com'in benzer işlevlere sahip kendi kendini yöneten bir sürümüdür. Bir kuruluşun kendi donanımında veya bir bulut sağlayıcısında çalışabilir ve Kasım 2011'den beri kullanılmaktadır. Kasım 2020'de, GitHub Enterprise Server'ın kaynak kodu, DMCA'nın youtube-dl'yi kaldırmasına karşı açık bir protesto amacıyla çevrimiçi olarak sızdırıldı. GitHub'a göre, GitHub'ın kaynak kodu, GitHub sunucularına yapılan bir saldırıdan değil, kodu yanlışlıkla Kurumsal müşterilerin kendileriyle paylaşmaktan geldi.

GitHub sayfaları

GitHub, 2008'den beri bloglar, proje belgeleri ve kitaplar için statik bir web barındırma hizmeti olan GitHub Pages'ı sunmaktadır.

Tüm GitHub Pages içeriği bir Git deposunda bire bir dosyalar olarak veya Markdown biçiminde depolanır. GitHub, sürekli tümleştirme için statik jekyll web sitesi ve blog oluşturucusu ve GitHub işlem hatları ile tümleşiktir. İçerik kaynağı her güncellendiğinde, Jekyll web sitesini yeniden oluşturur ve GitHub Pages altyapısı aracılığıyla otomatik olarak sunar.

GitHub'ın geri kalanında olduğu gibi, hem ücretsiz hem de ücretli hizmet katmanlarını içerir. Bu hizmet aracılığıyla oluşturulan web siteleri, github.io alan adının alt alan adları olarak barındırılır veya üçüncü taraf bir alan adı kayıt kuruluşu aracılığıyla satın alınan özel etki alanlarına bağlanabilir. GitHub Pages HTTPS şifrelemesini destekler.


Cevher

GitHub ayrıca kod parçacıkları için Maya ile birlikte yeni bir siteyi yönetir. Tom Preston-Werner bu özelliği 2008 yılında bir Ruby konferansında tanıttı.

Maya, kod parçacıkları için sürüm denetimi, kolay çatallar ve özel yapıştırmalar için TLS kodlaması ekleyerek geleneksel basit pastebin kavramı üzerine inşa edilmiştir . Her "özet"in kendi Git deposu olduğundan, birden çok kod parçacığı tek bir sayfaya kaydedilebilir ve Git ile itilip çekilebilir.

Kayıtsız kullanıcılar Gists'i 19 Mart 2018'e kadar yükleyebilir; Bu tarihte, GIST'lerin yüklenmesi, son maya sayfasındaki spam'i azaltmak için giriş yapan kullanıcılarla sınırlıydı.


Gists URL'leri onaltılık kimlikler kullanır ve gists'teki işlemler, sayfa başına otuz revizyonun metin farkını gösterebilen ve "bölünmüş" ve "birleştirilmiş" görünüm arasında bir seçenekle bir revizyon geçmişine kaydedilir. Depolar gibi, Gistler çatallanabilir, "yıldızlandırılabilir", yani halka açık olarak işaretlenebilir ve yorumlanabilir. Revizyon, yıldız ve çatal sayısı özet sayfasında belirtilmiştir.

29ows3u.png

Antrenman

GitHub, 13 yaşın üzerindeki öğrencilere popüler geliştirme araçlarına ve hizmetlerine ücretsiz erişim sağlamak için GitHub Öğrenci Geliştirici Paketi adlı yeni bir program başlattı. GitHub, programı başlatmak için Bitnami, Crowdflower, DigitalOcean, DNSimple, HackHands, Namecheap, Orchestrate, Screenhero, SendGrid, Stripe , Travis CI ve Unreal Engine ile ortaklık kurdu.

GitHub, 2016 yılında öğrencileri üniversitelerinde teknoloji toplulukları yetiştirmeye teşvik etmek ve eğitmek için GitHub Kampüs Uzmanları programının başlatıldığını duyurdu. Kampüs Profesyonelleri programı, dünya çapında 18 yaş ve üstü öğrencilere açıktır. GitHub Kampüs Uzmanları, GitHub'ın öğrenci merkezli etkinlikleri ve toplulukları finanse etmesinin ana yollarından biridir; Kampüs uzmanları, etkinliklere ev sahipliği yapmak ve topluluklarını büyütmek için eğitim, finansman ve ek kaynaklara erişim sağlar. Bir Kampüs Uzmanı olmak için, başvuru sahiplerinin topluluk liderliği becerilerini geliştirmek için tasarlanmış birden fazla modülden oluşan çevrimiçi bir eğitim kursunu tamamlamaları gerekir.


GitHub Market-hizmeti

GitHub ayrıca projelere ek özellikler eklemek için bazı hizmet olarak yazılım ("SaaS") tümleştirmeleri sunar. Bu hizmetler şunları içerir:

  • Waffle.io: Yazılım ekipleri için proje yönetimi. GitHub'daki tüm depolarınızda çekme isteklerini, otomatik derlemeleri, değerlendirmeleri ve dağıtımları otomatik olarak görüntüleyin.
  • Rollbar: Gerçek zamanlı hata ayıklama araçları ve tam yığın özel durum raporlaması sağlamak için GitHub ile tümleştirin. JavaScript, Python, .NET, Ruby, PHP, Node, .js, Android, iOS, Go , Java ve C# gibi tüm popüler kod dilleriyle uyumludur.
  • Codebeat: Web ve mobil geliştiricilerde uzmanlaşmış otomatik kod analizi için. Bu yazılım için desteklenen diller JavaScript, Elixir, Ruby, Go, Python, Java, Objective-C, Swift, TypeScript ve Kotlin'd'dir.
  • Travis CI: Test ederken ve gönderirken uygulamalarınıza güven vermek için. Ayrıca, koda uyum sağlamak için yapı ortamı üzerinde tam denetim sağlar. Desteklenen diller: Go, Java , JavaScript, Objective-C, Python, PHP, Ruby ve Swift.
  • GitLocalize: İçeriklerini bir noktadan diğerine çeviren ekipler için tasarlanmıştır. GitLocalize, iş akışınızı GitHub'da tutabilmeniz için deponuzla otomatik olarak eşitlenir. Ayrıca, sizi sürekli güncel tutar.
GitHub sponsorları

GitHub Sponsorları, kullanıcıların GitHub'da barındırılan projelere aylık olarak para bağışlamasına olanak tanır. Halka açık beta 23 Mayıs 2019'da açıklandı ve proje bekleme sürelerini kabul etti. Verge, GitHub sponsorlarının "tam olarak Patreon gibi çalıştığını" çünkü "geliştiricilerin farklı faydalar sağlayan ve ona erişmek ve çalışmalarını teşvik etmek isteyen destekçilerden yinelenen ödemeler alabilen çeşitli finansman seviyeleri sunabileceğini" söyledi. Buna ek olarak, GitHub ilk yıl boyunca erken benimseyenler için teşvikler sunar: ödeme işlem ücretlerini karşılamayı ve geliştirici başına 5.000 $ 'a kadar sponsorluk ödemelerini eşleştirmeyi taahhüt eder. Buna ek olarak, kullanıcılar Patreon ve Open Collective gibi diğer benzer hizmetleri kullanmaya devam edebilir ve kendi web sitelerine bağlanabilirler.

GitHub Arşiv Programı

Temmuz 2020'de GitHub, sitenin Şubat arşivini Norveç'in Spitsbergen kentinde, Arktik Dünya Arşivi'nin bir parçası olan ve Svalbard Küresel Tohum Kasası'ndan çok uzak olmayan terk edilmiş bir dağ madeninde depoladı. Arşiv, tüm etkin kamu depolarının yanı sıra hareketsiz ancak önemli kamu depolarının kodunu içeriyordu. 21 TB'lık veri, piqlFilm arşiv film makaralarında matris (2D) barkod (Boks barkodu) olarak saklandı ve 500-1.000 yıl sürmesi bekleniyor.

GitHub Arşiv Programı, tüm genel depoları 10.000 yıl boyunca depolamak için Project Silica'daki ortaklarla da çalışıyor.


Taciz iddiaları

Mart 2014'te GitHub programcısı Julie Ann Horvath, kurucusu ve CEO'su Tom Preston-Werner ve eşi Theresa'ya karşı bir taciz paterni yaptığını ve şirketten ayrılmasına neden olduğunu iddia etti. Nisan 2014'te GitHub, Horvath'ın iddialarını reddeden bir bildiri yayınladı. Ancak, dahili bir soruşturmadan sonra, GitHub iddiaları doğruladı. GitHub'ın CEO'su Chris Wanstrath, şirket blogunda şunları yazdı: "Soruşturma, Tom Preston-Werner'in, GitHub'ın CEO'su sıfatıyla, çatışmacı davranışlar, işyeri şikayetlerini görmezden gelme, karısının işyerindeki varlığının etkisine duyarsızlık ve karısının ofiste çalışmasına izin verilmemesi gerektiğine dair bir anlaşmayı uygulamama da dahil olmak üzere uygunsuz davrandığını ortaya koydu." Preston-Werner daha sonra şirketten istifa etti. Şirket daha sonra "çalışanların endişelerinin ve çatışmalarının ciddiye alınmasını ve uygun şekilde ele alınmasını sağlamak için" yeni girişimler ve eğitimler uygulayacağını açıkladı.

6ahts7h.png

Yaptırım

25 Temmuz 2019'da İran merkezli bir geliştirici, GitHub'ın özel depolarını engellediğini ve GitHub sayfalarına erişimi yasakladığını Medium'a yazdı. Kısa bir süre sonra GitHub, İran, Kırım, Küba, Kuzey Kore ve Suriye'deki geliştiricilerin özel depolara erişmesini engellediğini doğruladı. Ancak GitHub, konumdan bağımsız olarak günler sonra genel depolar için GitHub sayfalarına erişimi yeniden açtı. Ayrıca, yaptırım uygulanan ülkeleri ziyaret ederken GitHub'ı kullanmanın bir kullanıcının hesabında benzer eylemlere neden olabileceğini buldu. GitHub, şikayetlere ve medyaya bir sözcü aracılığıyla yanıt verdi ve şunları söyledi:

GitHub, ABD ticaret kontrol yasalarına tabidir ve geçerli yasalara tam uyum için çaba gösterir. Aynı zamanda, GitHub'ın vizyonu, geliştiricilerin nerede bulunduğuna bakılmaksızın, geliştirici işbirliği için küresel bir platform olmaktır. Sonuç olarak, kullanıcıların ve müşterilerin yasaların gerektirdiklerinin ötesinde etkilenmemesini sağlamak için hükümetin görevlerini kapsamlı bir şekilde soruşturma sorumluluğumuzu ciddiye alıyoruz. Bu, yaptırım uygulanan alanlardaki geliştiricileri içeren yüz yüze iletişimi desteklemek için açık kaynaklı projeler de dahil olmak üzere genel depo hizmetlerini kullanılabilir ve erişilebilir tutmayı içerir.

Herhangi bir kısıtlama olmaması gerektiğine inanan geliştiriciler, yalnızca bu ülkelere seyahat edenler ve yerleşik olmayanlar da dahil olmak üzere bu kısıtlamaların kaldırılması için itiraz edebilir. GitHub, diğer kaynakların yanı sıra satın alma geçmişleri ve IP adreslerinin yanı sıra kullanıcıları nasıl işaretledikleri nedeniyle siteye yaptırım uygulanan ülkelerden erişmek için VPN'lerin ve IP proxy'lerin kullanılmasını yasaklar.


Sansür

4 Aralık 2014'te Rusya, GitHub'ın orijinal olarak kullanıcı tarafından yayınlanan intihar kılavuzlarını kaldırmayı reddetmesi nedeniyle kara listeye GitHub.com. Bir gün sonra, Rusya bloğunu geri çekti ve GitHub, Rusya'daki belirli içerik ve sayfaları engellemeye başladı. 31 Aralık 2014'te Hindistan, kullanıcılar tarafından yayınlanan IŞİD yanlısı içerik nedeniyle GitHub.com ve diğer 31 web sitesini engelledi; engelleme üç gün sonra kaldırıldı. 8 Ekim 2016'da Türkiye, ülkenin enerji bakanının saldırıya uğramış bir hesabının e-posta sızıntısını önlemek için GitHub'ı engelledi.

26 Mart 2015'te, GitHub.com karşı beş günden az süren büyük ölçekli bir DDoS saldırısı başlatıldı. İnternet sansürünü atlama yöntemlerini açıklayan saldırı, görünüşe göre Çin'de ortaya çıktı ve GitHub kullanıcı içeriğini hedef aldı.

19 Nisan 2020'de Çin polisi, Chen Mei ve Cai Wei'yi (GitHub'da barındırılan bir proje olan Terminus 2049 gönüllüleri) tutukladı ve onları "savaşları başlatmak ve sorun çıkarmak" ile suçladı. Cai ve Chen, Çin'deki sansürcüler tarafından kaldırılan Çin medyasında ve sosyal medya platformlarında yayınlanan haber makalelerini, röportajları ve diğer materyalleri arşivledi.


obx8lkg.png

ICE sözleşmesi

GitHub, şirket içi ürün GitHub Enterprise Server'ı kullanmak için ABD Göçmenlik ve Gümrük Muhafaza (ICE) ile 200.000 ABD doları tutarında bir sözleşmeye sahiptir. Bu sözleşme, birçok GitHub çalışanının iç muhalefetine rağmen 2019'da yenilendi. Çalışanlara gönderilen ve daha sonra 9 Ekim 2019'da GitHub blogunda yayınlanan bir e-postada CEO Nat Friedman, "Satın almadan elde edilen gelir 200.000 dolardan az ve şirketimiz için finansal olarak maddi değil" dedi. GitHub'ın "mevcut hükümet tarafından hedeflenen göçmen topluluklarını destekleyen kar amacı gütmeyen kuruluşlara" 500.000 dolar bağışta bulunma sözü verdiğini açıkladı. Buna cevaben, en az 150 GitHub çalışanı, sözleşmeye muhalefetlerini yineleyen ve ice'ın iddia ettiği insan hakları ihlallerini kınayan bir açık mektup imzaladı. 13 Kasım 2019'da beş çalışan sözleşmeler nedeniyle istifa etmişti.

ICE sözleşmesi anlaşmazlığı, Haziran 2020'de, şirketin George Floyd protestoları ve Black Lives Matter hareketi tarafından teşvik edilen "efendi / köle" şubesinin terminolojisini terk etme kararı üzerine tekrar gündeme geldi. GitHub'ın muhalifleri, şubenin yeniden adlandırılmasını bir tür performatif aktivizm olarak nitelendirdi ve GitHub'ı bunun yerine ICE sözleşmesini iptal etmeye çağırdı. Aralık 2019'da GitHub'da paylaşılan açık kaynak topluluğunun üyelerinden gelen açık bir mektup, şirketin ICE ile olan sözleşmesini bırakmasını ve iş ve ortaklıkları nasıl yürüttükleri konusunda daha fazla şeffaflık sağlamasını talep etti. Mektup 700'den fazla kişi tarafından imzalandı.


Capitol ayaklanmaları ve çalışan işten çıkarmaları için yorumlar

Ocak 2021'de GitHub, şiddetli bir çetenin ABD Capitol'e saldırmasının ardından çalışanlarından birini kovdu ve bazı isyancıları "Naziler" olarak adlandırdığı için meslektaşlarıyla endişelerini dile getirdi. Bir soruşturmanın ardından GitHub'ın COO'su, şirketin çalışanı kovma kararıyla ilgili "önemli yasal ve prosedürel hatalar" olduğunu söyledi. Soruşturma sonucunda GitHub, çalışanla temasa geçti ve şirketin insan kaynakları başkanını kovdu.


Saygı ve sevgilerimle,
Zoptik
flyhegn.png
Elinize sağlık hocam çok bilgilendirici olmuş açıkçası uzun zamandır merak ediyordum projeler olsun vs aklımda da vardı iyi oldu bu bilgilendirme
 

ZERODAY0

Üye
10 Ocak 2023
60
35

Github Nedir?

60ztpiu.png




sup5fu3.png

GitHub, Inc., yazılım geliştirme ve sürüm denetimi için bir İnternet barındırma hizmetidir. Git'in dağıtılmış sürüm oluşturmaya ek olarak, her proje için erişim kontrolü, hata izleme, yazılım özellik istekleri, görev yönetimi, sürekli entegrasyon ve wiki sağlar. Merkezi Kaliforniya'da bulunan şirket, 2018'den beri Microsoft'un bir yan kuruluşudur.

Açık kaynaklı yazılım geliştirme projelerini barındırmak için yaygın olarak kullanılmaktadır. Ocak 2023 itibariyle, GitHub, 100 milyondan fazla geliştiriciye ve 372 milyondan fazla depoya sahip olduğunu bildiriyor En az 28 milyon kamu deposu dahil . Kasım 2021'den beri dünyanın en büyük kaynak kodu barındırıcısıdır.


Tarih

77hfvjl.png


GitHub AWS Zirvesi'nde

GitHub.com

GitHub.com platformunun geliştirilmesine 19 Ekim 2007'de başlandı. Site, birkaç ay önce beta sürümü olarak piyasaya sürüldükten sonra Nisan 2008'de Tom Preston-Werner, Chris Wanstrath, P. J. Hyett ve Scott Chacon tarafından başlatıldı. GitHub, GitHub Universe adlı yıllık bir açılış konuşmasına sahiptir.

Organizasyon yapısı

GitHub, Inc. başlangıçta orta düzey yöneticileri olmayan düz bir organizasyondu; Başka bir deyişle, "herkes bir yöneticidir" (özyönetim). Çalışanlar kendilerini ilgilendiren projeler üzerinde çalışmayı seçebilirler (açık tahsis), ancak maaşlar genel müdür tarafından belirlenir.

GitHub, Inc., üst yönetime yönelik taciz iddialarının ortasında 2014 yılında bir orta yönetim katmanı başlattı . Tom Preston-Werner, skandalın ortasında CEO olarak istifa etti.


Maliye

GitHub.com ilk yıllarda, yalnızca üç kurucusu tarafından finanse edilecek ve çalışanları işe almak için yeterli gelir elde edecek bir start-up şirketiydi. Temmuz 2012'de, şirketin kurulmasından dört yıl sonra, Andreessen Horowitz risk sermayesine 100 milyon dolar yatırım yaptı. Temmuz 2015'te GitHub, B Serisi bir turda 250 milyon dolarlık bir risk sermayesi daha topladı. Yatırımcılar Sequoia Capital, Andreessen Horowitz, Thrive Capital ve diğer risk sermayesi fonlarıydı. 2018 itibariyle, GitHub yıllık yinelenen gelirde tahmini 200-300 milyon dolar üretti. GitHub hizmeti, Chris Wanstrath, P. J. Hyett, Tom Preston-Werner ve Scott Chacon tarafından Ruby on Rails ile birlikte geliştirildi ve Şubat 2008'de başladı. GitHub, Inc. 2007 yılında kurulmuştur ve merkezi San Francisco'dadır.

f5p3zzd.png

Haritanın gölgelendirmesi, kullanıcı sayısını her ülkenin internet nüfusunun yüzdesi olarak gösterir. İki yarımkürenin etrafındaki dairesel grafikler, ülke başına GitHub kullanıcılarının (solda) ve taahhütlerinin (sağda) toplam sayısını gösterir.

24 Şubat 2009'da GitHub, GitHub'ın çevrimiçi olduktan sonraki ilk yıl içinde 46.000'den fazla kamu deposu biriktirdiğini ve bunların 17.000'inin bir önceki ay oluşturulduğunu açıkladı. O zamanlar, yaklaşık 6.200 depo en az bir kez çatallanmış ve 4.600 depo birleştirilmişti.

Aynı yıl, GitHub'a göre, site 100.000'den fazla kullanıcı tarafından kullanıldı ve toplam 135.000 depo için en az bir kez çatallanan 12.000 benzersiz kamu deposuna ev sahipliği yaptı.

GitHub, 2010 yılında 1 milyon depoya ev sahipliği yaptı. Bir yıl sonra bu sayı iki katına çıktı. Ocak-Mayıs 2011 döneminde toplam taahhüt sayısında SourceForge ve Google Code'u geçtiğini bildirdi. 16 Ocak 2013'te GitHub, 3 milyon kullanıcı sınırını geçti ve ardından 5 milyondan fazla depoya ev sahipliği yaptı. Yıl sonuna gelindiğinde depo sayısı iki kat daha fazla oldu ve 10 milyon depoya ulaştı.

2012 yılında GitHub, Andreessen Horowitz'den 750 milyon dolarlık bir değerleme ile 100 milyon dolarlık fon topladı. 29 Temmuz 2015'te GitHub, Sequoia Capital liderliğindeki bir turda 250 milyon dolarlık fon sağladığını bildirdi. Bu tur için diğer yatırımcılar Andreessen Horowitz, Thrive Capital ve IVP (Kurumsal Girişim Ortakları) idi. Tur, şirkete yaklaşık 2 milyar dolar değer biçti.

GitHub, 2015 yılında Japonya'da bir ofis açtı ve ABD dışındaki ilk ofisi GitHub, 2016 yılında Forbes Cloud 100 listesinde 14. sırada yer aldı. 2018, 2019 ve 2020 listelerinde yer almadı.

28 Şubat 2018'de GitHub, tarihteki en büyük üçüncü dağıtılmış hizmet reddi (DDoS ) saldırısının kurbanı oldu ve gelen trafik saniyede yaklaşık 1,35 terabitlik bir zirveye ulaştı.


Microsoft tarafından satın alındı

4dea13g.png

Microsoft, 2016 yılında GitHub'daki en açık kaynaklı on katılımcı listesinin başında yer aldı.

2012'den beri Microsoft, GitHub'ın önemli bir kullanıcısı haline geldi ve .NET Core, Chakra Core, MSBuild, PowerShell, PowerToys, Visual Studio Code, Windows Calculator, Windows Terminal ve ürün belgelerinin çoğu gibi açık kaynaklı projeleri ve geliştirme araçlarını barındırmak için kullandı (artık Microsoft Docs'ta mevcut).

4 Haziran 2018'de Microsoft, GitHub'ı 7,5 milyar ABD doları karşılığında satın alma niyetini açıkladı. Anlaşmanın süresi 26 Ekim 2018'de doldu. GitHub, bir topluluk, platform ve işletme olarak bağımsız olarak çalışmaya devam etti. Microsoft liderliğindeki hizmet, Xamarin'den Nat Friedman tarafından yönetildi ve Microsoft'ta Bulut ve Yapay Zeka Başkan Yardımcısı Scott Guthrie'ye rapor verdi. GitHub'ın CEO'su Chris Wanstrath, Guthrie'ye de rapor veren bir "teknoloji adamı" olarak işe alındı. Nat Friedman 3 Kasım 2021'de istifa etti; yerine Thomas Dohmke getirildi.

JavaScript eğitmeni ve yazarı Kyle Simpson ve Open-Xchange CEO'su Rafael Laguna, Microsoft'un satın alınmasından endişe duyuyordu ve Microsoft'un Nokia'nın mobil işini ele alması ve Skype gibi önceki satın alımlarla ilgili hayal kırıklığını dile getirdi.

Bu satın alma, Microsoft'un açık kaynaklı yazılımların geliştirilmesini ve katkılarını ve bulut bilişim hizmetlerine daha fazla odaklandığını gören CEO Satya Nadella'nın altındaki şirketin stratejisiyle uyumluydu. Harvard Business Review, Microsoft'un kullanıcı tabanına erişmek için GitHub'ı satın almayı planladığını, böylece diğer geliştirme ürünlerinin ve hizmetlerinin kullanımını teşvik etmek için bir kayıp yöneticisi olarak kullanılabileceğini savundu.

Satış endişeleri rakiplere olan ilgiyi artırdı: Bitbucket (Atlassian'a ait), GitLab ve SourceForge (BIZX, LLC'ye ait), projeleri GitHub'dan hizmetlerine geçirmek isteyen yeni kullanıcılarda ani artışlar olduğunu bildirdi.

Eylül 2019'da GitHub, bir kod analiz aracı olan Semmle'ı satın aldı. Şubat 2020'de GitHub, Hindistan'da GitHub India Private Limited adı altında piyasaya sürüldü. Mart 2020'de GitHub, açıklanmayan bir miktar için bir JavaScript paketleme sağlayıcısı olan npm'yi satın aldıklarını açıkladı. Anlaşma 15 Nisan 2020'de kapatıldı.

Temmuz 2020'nin başlarında, açık kaynak kodunu sürekli arşivlemek için GitHub Arşiv Programı kuruldu.


59dmab7.png

Maskot

GitHub'ın maskotu beş ahtapot benzeri kolu olan antropomorfik bir "ahtapot" tur. Karakter, grafik tasarımcı Simon Oxley tarafından, tasarımcıların telifsiz dijital görüntüleri pazarlamasına izin veren bir web sitesi olan iStock'ta satmak için minyatür olarak yaratıldı. . GitHub, Twitter'ın logosu için tasarlamak üzere bir kuş seçmesinden sonra Oxley'nin çalışmalarıyla ilgilenmeye başladı. GitHub'ın seçtiği illüstrasyon, Ahtapot adında bir Oxley karakteriydi. GitHub, Octopuss'u logoları için istediğinden (iStock lisansının izin vermediği bir kullanım), görüntünün münhasır haklarını satın almak için Oxley ile pazarlık yaptılar.


GitHub , eski Octocat karakterini yeni adıyla arka brülöre koydu ve Ahtapot'u yeniden adlandırmak için kullanan karakteri arka brülöre koydu . Daha sonra GitHub, Octocat'ı web sitesinde ve tanıtım materyallerinde çeşitli amaçlar için özelleştirmek için illüstratör Cameron McEfee'yi işe aldı; McEfee ve birkaç GitHub kullanıcısı o zamandan beri Octodex'te karakterin yüzlerce varyasyonunu oluşturdu.

Hizmetleri

GitHub.com'daki projelere standart Git komut satırı arabirimi kullanılarak erişilebilir ve yönetilebilir; tüm standart Git komutları onunla çalışır. GitHub.com ayrıca kullanıcıların sitedeki genel depolara göz atmalarını sağlar. Birden fazla masaüstü istemcisi ve Git eklentileri de mevcuttur. Site, geliştiricilerin bir deponun (" çatallar") sürümleri üzerinde nasıl çalıştığını ve hangi çatalın (ve bu çatalın içindeki dalın) en son olduğunu göstermek için yayınlar, takipçiler, wikiler (Gollum adlı wiki yazılımını kullanarak) ve bir sosyal ağdan bir grafik gibi sosyal ağ benzeri özellikler sunar.

Herkes genel depoları arayabilir ve indirebilir, ancak yalnızca kayıtlı kullanıcılar depolara içerik katkıda bulunabilir. Kayıtlı bir kullanıcı hesabıyla kullanıcılar tartışmalar yapabilir, depoları yönetebilir, diğer kişilerin depolarına katkı gönderebilir ve koddaki değişiklikleri görüntüleyebilir. GitHub.com Ocak 2019'da ücretsiz olarak sınırlı özel depolar sunmaya başladı (proje başına üç katılımcıyla sınırlı). Önceden, yalnızca kamu depoları ücretsizdi. 14 Nisan 2020'de GitHub, "sınırsız çalışanı olan özel depolar" da dahil olmak üzere "GitHub'ın tüm temel özelliklerini" herkes için ücretsiz hale getirdi.

GitHub'ın desteklediği temel yazılım, Linux'un yaratıcısı Linus Torvalds tarafından yazılan Git'in kendisidir . GitHub UI tarafından sağlanan patchwork, GitHub, Inc. geliştiricileri Wanstrath, Hyett ve Preston-Werner tarafından Ruby on Rails ve Erlang ile birlikte yazılmıştır.


Kapsam

GitHub.com temel amacı, yazılım geliştirmenin sürüm kontrolünü ve sorun izleme yönlerini kolaylaştırmaktır. Sorun izleme için etiketler, kilometre taşları, sorumluluk ataması ve bir arama motoru kullanılabilir. Sürüm denetimi (ve uzantı GitHub.com), çekme isteklerinin kaynak kodunda değişiklik önermesine olanak tanır . Önerilen değişiklikleri görüntüleme olanağına sahip kullanıcılar, istenen değişikliklerdeki farkı görebilir ve onaylayabilir. Git terminolojisinde, bu eyleme "işleme" denir ve bunun bir örneği "işleme" dir. Tüm taahhütlerin geçmişi tutulur ve daha sonra görüntülenebilir.

Ayrıca, GitHub aşağıdaki biçimleri ve özellikleri destekler:


  • Çeşitli Markdown benzeri dosya biçimlerinde otomatik olarak işlenen README dosyaları da dahil olmak üzere belgeler (bkz. GitHub'da LEESME)
  • Vikiler
  • GitHub Actions, üçüncü taraf web sitelerini/platformlarını kullanmadan yazılımı test etmek, yayımlamak ve dağıtmak için sürekli tümleştirme ve sürekli dağıtım işlem hatları oluşturmayı mümkün kılar
  • Ekran Kartı: nabız, katkıda bulunanlar, taahhütler, kod frekansı, delikli kart, ağ, üyeler
  • Integraties Dizini
  • E-posta bildirimleri
  • Tartışma
  • Birini listeleyerek bildirimlere abone olma seçeneği.
  • Emojiler
  • Takenlijsten genest in bestanden
  • Jeo-uzamsal verilerin görselleştirilmesi
  • Dosyaları "3B tuval" üzerinde görüntüleyen yeni bir entegre STL dosya görüntüleyici kullanılarak görüntülenebilen 3B oluşturma dosyaları. İzleyici, WebGL ve Üç .js tarafından desteklenmektedir.
  • Photoshop'un orijinal PSD formatı görüntülenebilir ve aynı dosyanın önceki sürümleriyle karşılaştırılabilir.
  • Belçika PDF görüntüleyici
  • Bilinen yaygın güvenlik açıkları ve farklı paketlerdeki etkilenmelerle ilgili güvenlik uyarıları
GitHub Hizmet Koşulları, GitHub'da barındırılan genel yazılım projelerinin Açık Kaynak Tanımına uymasını gerektirmez. Hizmet Şartları, "Depolarınızı herkese açık olarak görüntülenecek şekilde ayarlayarak, başkalarının depolarınızı görüntüleyebileceğini ve çatallayabileceğini kabul edersiniz" diyor.

GitHub Kurumsal

GitHub Enterprise, GitHub.com'in benzer işlevlere sahip kendi kendini yöneten bir sürümüdür. Bir kuruluşun kendi donanımında veya bir bulut sağlayıcısında çalışabilir ve Kasım 2011'den beri kullanılmaktadır. Kasım 2020'de, GitHub Enterprise Server'ın kaynak kodu, DMCA'nın youtube-dl'yi kaldırmasına karşı açık bir protesto amacıyla çevrimiçi olarak sızdırıldı. GitHub'a göre, GitHub'ın kaynak kodu, GitHub sunucularına yapılan bir saldırıdan değil, kodu yanlışlıkla Kurumsal müşterilerin kendileriyle paylaşmaktan geldi.

GitHub sayfaları

GitHub, 2008'den beri bloglar, proje belgeleri ve kitaplar için statik bir web barındırma hizmeti olan GitHub Pages'ı sunmaktadır.

Tüm GitHub Pages içeriği bir Git deposunda bire bir dosyalar olarak veya Markdown biçiminde depolanır. GitHub, sürekli tümleştirme için statik jekyll web sitesi ve blog oluşturucusu ve GitHub işlem hatları ile tümleşiktir. İçerik kaynağı her güncellendiğinde, Jekyll web sitesini yeniden oluşturur ve GitHub Pages altyapısı aracılığıyla otomatik olarak sunar.

GitHub'ın geri kalanında olduğu gibi, hem ücretsiz hem de ücretli hizmet katmanlarını içerir. Bu hizmet aracılığıyla oluşturulan web siteleri, github.io alan adının alt alan adları olarak barındırılır veya üçüncü taraf bir alan adı kayıt kuruluşu aracılığıyla satın alınan özel etki alanlarına bağlanabilir. GitHub Pages HTTPS şifrelemesini destekler.


Cevher

GitHub ayrıca kod parçacıkları için Maya ile birlikte yeni bir siteyi yönetir. Tom Preston-Werner bu özelliği 2008 yılında bir Ruby konferansında tanıttı.

Maya, kod parçacıkları için sürüm denetimi, kolay çatallar ve özel yapıştırmalar için TLS kodlaması ekleyerek geleneksel basit pastebin kavramı üzerine inşa edilmiştir . Her "özet"in kendi Git deposu olduğundan, birden çok kod parçacığı tek bir sayfaya kaydedilebilir ve Git ile itilip çekilebilir.

Kayıtsız kullanıcılar Gists'i 19 Mart 2018'e kadar yükleyebilir; Bu tarihte, GIST'lerin yüklenmesi, son maya sayfasındaki spam'i azaltmak için giriş yapan kullanıcılarla sınırlıydı.


Gists URL'leri onaltılık kimlikler kullanır ve gists'teki işlemler, sayfa başına otuz revizyonun metin farkını gösterebilen ve "bölünmüş" ve "birleştirilmiş" görünüm arasında bir seçenekle bir revizyon geçmişine kaydedilir. Depolar gibi, Gistler çatallanabilir, "yıldızlandırılabilir", yani halka açık olarak işaretlenebilir ve yorumlanabilir. Revizyon, yıldız ve çatal sayısı özet sayfasında belirtilmiştir.

29ows3u.png

Antrenman

GitHub, 13 yaşın üzerindeki öğrencilere popüler geliştirme araçlarına ve hizmetlerine ücretsiz erişim sağlamak için GitHub Öğrenci Geliştirici Paketi adlı yeni bir program başlattı. GitHub, programı başlatmak için Bitnami, Crowdflower, DigitalOcean, DNSimple, HackHands, Namecheap, Orchestrate, Screenhero, SendGrid, Stripe , Travis CI ve Unreal Engine ile ortaklık kurdu.

GitHub, 2016 yılında öğrencileri üniversitelerinde teknoloji toplulukları yetiştirmeye teşvik etmek ve eğitmek için GitHub Kampüs Uzmanları programının başlatıldığını duyurdu. Kampüs Profesyonelleri programı, dünya çapında 18 yaş ve üstü öğrencilere açıktır. GitHub Kampüs Uzmanları, GitHub'ın öğrenci merkezli etkinlikleri ve toplulukları finanse etmesinin ana yollarından biridir; Kampüs uzmanları, etkinliklere ev sahipliği yapmak ve topluluklarını büyütmek için eğitim, finansman ve ek kaynaklara erişim sağlar. Bir Kampüs Uzmanı olmak için, başvuru sahiplerinin topluluk liderliği becerilerini geliştirmek için tasarlanmış birden fazla modülden oluşan çevrimiçi bir eğitim kursunu tamamlamaları gerekir.


GitHub Market-hizmeti

GitHub ayrıca projelere ek özellikler eklemek için bazı hizmet olarak yazılım ("SaaS") tümleştirmeleri sunar. Bu hizmetler şunları içerir:

  • Waffle.io: Yazılım ekipleri için proje yönetimi. GitHub'daki tüm depolarınızda çekme isteklerini, otomatik derlemeleri, değerlendirmeleri ve dağıtımları otomatik olarak görüntüleyin.
  • Rollbar: Gerçek zamanlı hata ayıklama araçları ve tam yığın özel durum raporlaması sağlamak için GitHub ile tümleştirin. JavaScript, Python, .NET, Ruby, PHP, Node, .js, Android, iOS, Go , Java ve C# gibi tüm popüler kod dilleriyle uyumludur.
  • Codebeat: Web ve mobil geliştiricilerde uzmanlaşmış otomatik kod analizi için. Bu yazılım için desteklenen diller JavaScript, Elixir, Ruby, Go, Python, Java, Objective-C, Swift, TypeScript ve Kotlin'd'dir.
  • Travis CI: Test ederken ve gönderirken uygulamalarınıza güven vermek için. Ayrıca, koda uyum sağlamak için yapı ortamı üzerinde tam denetim sağlar. Desteklenen diller: Go, Java , JavaScript, Objective-C, Python, PHP, Ruby ve Swift.
  • GitLocalize: İçeriklerini bir noktadan diğerine çeviren ekipler için tasarlanmıştır. GitLocalize, iş akışınızı GitHub'da tutabilmeniz için deponuzla otomatik olarak eşitlenir. Ayrıca, sizi sürekli güncel tutar.
GitHub sponsorları

GitHub Sponsorları, kullanıcıların GitHub'da barındırılan projelere aylık olarak para bağışlamasına olanak tanır. Halka açık beta 23 Mayıs 2019'da açıklandı ve proje bekleme sürelerini kabul etti. Verge, GitHub sponsorlarının "tam olarak Patreon gibi çalıştığını" çünkü "geliştiricilerin farklı faydalar sağlayan ve ona erişmek ve çalışmalarını teşvik etmek isteyen destekçilerden yinelenen ödemeler alabilen çeşitli finansman seviyeleri sunabileceğini" söyledi. Buna ek olarak, GitHub ilk yıl boyunca erken benimseyenler için teşvikler sunar: ödeme işlem ücretlerini karşılamayı ve geliştirici başına 5.000 $ 'a kadar sponsorluk ödemelerini eşleştirmeyi taahhüt eder. Buna ek olarak, kullanıcılar Patreon ve Open Collective gibi diğer benzer hizmetleri kullanmaya devam edebilir ve kendi web sitelerine bağlanabilirler.

GitHub Arşiv Programı

Temmuz 2020'de GitHub, sitenin Şubat arşivini Norveç'in Spitsbergen kentinde, Arktik Dünya Arşivi'nin bir parçası olan ve Svalbard Küresel Tohum Kasası'ndan çok uzak olmayan terk edilmiş bir dağ madeninde depoladı. Arşiv, tüm etkin kamu depolarının yanı sıra hareketsiz ancak önemli kamu depolarının kodunu içeriyordu. 21 TB'lık veri, piqlFilm arşiv film makaralarında matris (2D) barkod (Boks barkodu) olarak saklandı ve 500-1.000 yıl sürmesi bekleniyor.

GitHub Arşiv Programı, tüm genel depoları 10.000 yıl boyunca depolamak için Project Silica'daki ortaklarla da çalışıyor.


Taciz iddiaları

Mart 2014'te GitHub programcısı Julie Ann Horvath, kurucusu ve CEO'su Tom Preston-Werner ve eşi Theresa'ya karşı bir taciz paterni yaptığını ve şirketten ayrılmasına neden olduğunu iddia etti. Nisan 2014'te GitHub, Horvath'ın iddialarını reddeden bir bildiri yayınladı. Ancak, dahili bir soruşturmadan sonra, GitHub iddiaları doğruladı. GitHub'ın CEO'su Chris Wanstrath, şirket blogunda şunları yazdı: "Soruşturma, Tom Preston-Werner'in, GitHub'ın CEO'su sıfatıyla, çatışmacı davranışlar, işyeri şikayetlerini görmezden gelme, karısının işyerindeki varlığının etkisine duyarsızlık ve karısının ofiste çalışmasına izin verilmemesi gerektiğine dair bir anlaşmayı uygulamama da dahil olmak üzere uygunsuz davrandığını ortaya koydu." Preston-Werner daha sonra şirketten istifa etti. Şirket daha sonra "çalışanların endişelerinin ve çatışmalarının ciddiye alınmasını ve uygun şekilde ele alınmasını sağlamak için" yeni girişimler ve eğitimler uygulayacağını açıkladı.

6ahts7h.png

Yaptırım

25 Temmuz 2019'da İran merkezli bir geliştirici, GitHub'ın özel depolarını engellediğini ve GitHub sayfalarına erişimi yasakladığını Medium'a yazdı. Kısa bir süre sonra GitHub, İran, Kırım, Küba, Kuzey Kore ve Suriye'deki geliştiricilerin özel depolara erişmesini engellediğini doğruladı. Ancak GitHub, konumdan bağımsız olarak günler sonra genel depolar için GitHub sayfalarına erişimi yeniden açtı. Ayrıca, yaptırım uygulanan ülkeleri ziyaret ederken GitHub'ı kullanmanın bir kullanıcının hesabında benzer eylemlere neden olabileceğini buldu. GitHub, şikayetlere ve medyaya bir sözcü aracılığıyla yanıt verdi ve şunları söyledi:

GitHub, ABD ticaret kontrol yasalarına tabidir ve geçerli yasalara tam uyum için çaba gösterir. Aynı zamanda, GitHub'ın vizyonu, geliştiricilerin nerede bulunduğuna bakılmaksızın, geliştirici işbirliği için küresel bir platform olmaktır. Sonuç olarak, kullanıcıların ve müşterilerin yasaların gerektirdiklerinin ötesinde etkilenmemesini sağlamak için hükümetin görevlerini kapsamlı bir şekilde soruşturma sorumluluğumuzu ciddiye alıyoruz. Bu, yaptırım uygulanan alanlardaki geliştiricileri içeren yüz yüze iletişimi desteklemek için açık kaynaklı projeler de dahil olmak üzere genel depo hizmetlerini kullanılabilir ve erişilebilir tutmayı içerir.

Herhangi bir kısıtlama olmaması gerektiğine inanan geliştiriciler, yalnızca bu ülkelere seyahat edenler ve yerleşik olmayanlar da dahil olmak üzere bu kısıtlamaların kaldırılması için itiraz edebilir. GitHub, diğer kaynakların yanı sıra satın alma geçmişleri ve IP adreslerinin yanı sıra kullanıcıları nasıl işaretledikleri nedeniyle siteye yaptırım uygulanan ülkelerden erişmek için VPN'lerin ve IP proxy'lerin kullanılmasını yasaklar.


Sansür

4 Aralık 2014'te Rusya, GitHub'ın orijinal olarak kullanıcı tarafından yayınlanan intihar kılavuzlarını kaldırmayı reddetmesi nedeniyle kara listeye GitHub.com. Bir gün sonra, Rusya bloğunu geri çekti ve GitHub, Rusya'daki belirli içerik ve sayfaları engellemeye başladı. 31 Aralık 2014'te Hindistan, kullanıcılar tarafından yayınlanan IŞİD yanlısı içerik nedeniyle GitHub.com ve diğer 31 web sitesini engelledi; engelleme üç gün sonra kaldırıldı. 8 Ekim 2016'da Türkiye, ülkenin enerji bakanının saldırıya uğramış bir hesabının e-posta sızıntısını önlemek için GitHub'ı engelledi.

26 Mart 2015'te, GitHub.com karşı beş günden az süren büyük ölçekli bir DDoS saldırısı başlatıldı. İnternet sansürünü atlama yöntemlerini açıklayan saldırı, görünüşe göre Çin'de ortaya çıktı ve GitHub kullanıcı içeriğini hedef aldı.

19 Nisan 2020'de Çin polisi, Chen Mei ve Cai Wei'yi (GitHub'da barındırılan bir proje olan Terminus 2049 gönüllüleri) tutukladı ve onları "savaşları başlatmak ve sorun çıkarmak" ile suçladı. Cai ve Chen, Çin'deki sansürcüler tarafından kaldırılan Çin medyasında ve sosyal medya platformlarında yayınlanan haber makalelerini, röportajları ve diğer materyalleri arşivledi.


obx8lkg.png

ICE sözleşmesi

GitHub, şirket içi ürün GitHub Enterprise Server'ı kullanmak için ABD Göçmenlik ve Gümrük Muhafaza (ICE) ile 200.000 ABD doları tutarında bir sözleşmeye sahiptir. Bu sözleşme, birçok GitHub çalışanının iç muhalefetine rağmen 2019'da yenilendi. Çalışanlara gönderilen ve daha sonra 9 Ekim 2019'da GitHub blogunda yayınlanan bir e-postada CEO Nat Friedman, "Satın almadan elde edilen gelir 200.000 dolardan az ve şirketimiz için finansal olarak maddi değil" dedi. GitHub'ın "mevcut hükümet tarafından hedeflenen göçmen topluluklarını destekleyen kar amacı gütmeyen kuruluşlara" 500.000 dolar bağışta bulunma sözü verdiğini açıkladı. Buna cevaben, en az 150 GitHub çalışanı, sözleşmeye muhalefetlerini yineleyen ve ice'ın iddia ettiği insan hakları ihlallerini kınayan bir açık mektup imzaladı. 13 Kasım 2019'da beş çalışan sözleşmeler nedeniyle istifa etmişti.

ICE sözleşmesi anlaşmazlığı, Haziran 2020'de, şirketin George Floyd protestoları ve Black Lives Matter hareketi tarafından teşvik edilen "efendi / köle" şubesinin terminolojisini terk etme kararı üzerine tekrar gündeme geldi. GitHub'ın muhalifleri, şubenin yeniden adlandırılmasını bir tür performatif aktivizm olarak nitelendirdi ve GitHub'ı bunun yerine ICE sözleşmesini iptal etmeye çağırdı. Aralık 2019'da GitHub'da paylaşılan açık kaynak topluluğunun üyelerinden gelen açık bir mektup, şirketin ICE ile olan sözleşmesini bırakmasını ve iş ve ortaklıkları nasıl yürüttükleri konusunda daha fazla şeffaflık sağlamasını talep etti. Mektup 700'den fazla kişi tarafından imzalandı.


Capitol ayaklanmaları ve çalışan işten çıkarmaları için yorumlar

Ocak 2021'de GitHub, şiddetli bir çetenin ABD Capitol'e saldırmasının ardından çalışanlarından birini kovdu ve bazı isyancıları "Naziler" olarak adlandırdığı için meslektaşlarıyla endişelerini dile getirdi. Bir soruşturmanın ardından GitHub'ın COO'su, şirketin çalışanı kovma kararıyla ilgili "önemli yasal ve prosedürel hatalar" olduğunu söyledi. Soruşturma sonucunda GitHub, çalışanla temasa geçti ve şirketin insan kaynakları başkanını kovdu.


Saygı ve sevgilerimle,
Zoptik
flyhegn.png
Elinize sağlık çok iyi olmuş.
 

'Syera

Basın&Medya Ekibi Kıdemli

Github Nedir?

60ztpiu.png




sup5fu3.png

GitHub, Inc., yazılım geliştirme ve sürüm denetimi için bir İnternet barındırma hizmetidir. Git'in dağıtılmış sürüm oluşturmaya ek olarak, her proje için erişim kontrolü, hata izleme, yazılım özellik istekleri, görev yönetimi, sürekli entegrasyon ve wiki sağlar. Merkezi Kaliforniya'da bulunan şirket, 2018'den beri Microsoft'un bir yan kuruluşudur.

Açık kaynaklı yazılım geliştirme projelerini barındırmak için yaygın olarak kullanılmaktadır. Ocak 2023 itibariyle, GitHub, 100 milyondan fazla geliştiriciye ve 372 milyondan fazla depoya sahip olduğunu bildiriyor En az 28 milyon kamu deposu dahil . Kasım 2021'den beri dünyanın en büyük kaynak kodu barındırıcısıdır.


Tarih

77hfvjl.png


GitHub AWS Zirvesi'nde

GitHub.com

GitHub.com platformunun geliştirilmesine 19 Ekim 2007'de başlandı. Site, birkaç ay önce beta sürümü olarak piyasaya sürüldükten sonra Nisan 2008'de Tom Preston-Werner, Chris Wanstrath, P. J. Hyett ve Scott Chacon tarafından başlatıldı. GitHub, GitHub Universe adlı yıllık bir açılış konuşmasına sahiptir.

Organizasyon yapısı

GitHub, Inc. başlangıçta orta düzey yöneticileri olmayan düz bir organizasyondu; Başka bir deyişle, "herkes bir yöneticidir" (özyönetim). Çalışanlar kendilerini ilgilendiren projeler üzerinde çalışmayı seçebilirler (açık tahsis), ancak maaşlar genel müdür tarafından belirlenir.

GitHub, Inc., üst yönetime yönelik taciz iddialarının ortasında 2014 yılında bir orta yönetim katmanı başlattı . Tom Preston-Werner, skandalın ortasında CEO olarak istifa etti.


Maliye

GitHub.com ilk yıllarda, yalnızca üç kurucusu tarafından finanse edilecek ve çalışanları işe almak için yeterli gelir elde edecek bir start-up şirketiydi. Temmuz 2012'de, şirketin kurulmasından dört yıl sonra, Andreessen Horowitz risk sermayesine 100 milyon dolar yatırım yaptı. Temmuz 2015'te GitHub, B Serisi bir turda 250 milyon dolarlık bir risk sermayesi daha topladı. Yatırımcılar Sequoia Capital, Andreessen Horowitz, Thrive Capital ve diğer risk sermayesi fonlarıydı. 2018 itibariyle, GitHub yıllık yinelenen gelirde tahmini 200-300 milyon dolar üretti. GitHub hizmeti, Chris Wanstrath, P. J. Hyett, Tom Preston-Werner ve Scott Chacon tarafından Ruby on Rails ile birlikte geliştirildi ve Şubat 2008'de başladı. GitHub, Inc. 2007 yılında kurulmuştur ve merkezi San Francisco'dadır.

f5p3zzd.png

Haritanın gölgelendirmesi, kullanıcı sayısını her ülkenin internet nüfusunun yüzdesi olarak gösterir. İki yarımkürenin etrafındaki dairesel grafikler, ülke başına GitHub kullanıcılarının (solda) ve taahhütlerinin (sağda) toplam sayısını gösterir.

24 Şubat 2009'da GitHub, GitHub'ın çevrimiçi olduktan sonraki ilk yıl içinde 46.000'den fazla kamu deposu biriktirdiğini ve bunların 17.000'inin bir önceki ay oluşturulduğunu açıkladı. O zamanlar, yaklaşık 6.200 depo en az bir kez çatallanmış ve 4.600 depo birleştirilmişti.

Aynı yıl, GitHub'a göre, site 100.000'den fazla kullanıcı tarafından kullanıldı ve toplam 135.000 depo için en az bir kez çatallanan 12.000 benzersiz kamu deposuna ev sahipliği yaptı.

GitHub, 2010 yılında 1 milyon depoya ev sahipliği yaptı. Bir yıl sonra bu sayı iki katına çıktı. Ocak-Mayıs 2011 döneminde toplam taahhüt sayısında SourceForge ve Google Code'u geçtiğini bildirdi. 16 Ocak 2013'te GitHub, 3 milyon kullanıcı sınırını geçti ve ardından 5 milyondan fazla depoya ev sahipliği yaptı. Yıl sonuna gelindiğinde depo sayısı iki kat daha fazla oldu ve 10 milyon depoya ulaştı.

2012 yılında GitHub, Andreessen Horowitz'den 750 milyon dolarlık bir değerleme ile 100 milyon dolarlık fon topladı. 29 Temmuz 2015'te GitHub, Sequoia Capital liderliğindeki bir turda 250 milyon dolarlık fon sağladığını bildirdi. Bu tur için diğer yatırımcılar Andreessen Horowitz, Thrive Capital ve IVP (Kurumsal Girişim Ortakları) idi. Tur, şirkete yaklaşık 2 milyar dolar değer biçti.

GitHub, 2015 yılında Japonya'da bir ofis açtı ve ABD dışındaki ilk ofisi GitHub, 2016 yılında Forbes Cloud 100 listesinde 14. sırada yer aldı. 2018, 2019 ve 2020 listelerinde yer almadı.

28 Şubat 2018'de GitHub, tarihteki en büyük üçüncü dağıtılmış hizmet reddi (DDoS ) saldırısının kurbanı oldu ve gelen trafik saniyede yaklaşık 1,35 terabitlik bir zirveye ulaştı.


Microsoft tarafından satın alındı

4dea13g.png

Microsoft, 2016 yılında GitHub'daki en açık kaynaklı on katılımcı listesinin başında yer aldı.

2012'den beri Microsoft, GitHub'ın önemli bir kullanıcısı haline geldi ve .NET Core, Chakra Core, MSBuild, PowerShell, PowerToys, Visual Studio Code, Windows Calculator, Windows Terminal ve ürün belgelerinin çoğu gibi açık kaynaklı projeleri ve geliştirme araçlarını barındırmak için kullandı (artık Microsoft Docs'ta mevcut).

4 Haziran 2018'de Microsoft, GitHub'ı 7,5 milyar ABD doları karşılığında satın alma niyetini açıkladı. Anlaşmanın süresi 26 Ekim 2018'de doldu. GitHub, bir topluluk, platform ve işletme olarak bağımsız olarak çalışmaya devam etti. Microsoft liderliğindeki hizmet, Xamarin'den Nat Friedman tarafından yönetildi ve Microsoft'ta Bulut ve Yapay Zeka Başkan Yardımcısı Scott Guthrie'ye rapor verdi. GitHub'ın CEO'su Chris Wanstrath, Guthrie'ye de rapor veren bir "teknoloji adamı" olarak işe alındı. Nat Friedman 3 Kasım 2021'de istifa etti; yerine Thomas Dohmke getirildi.

JavaScript eğitmeni ve yazarı Kyle Simpson ve Open-Xchange CEO'su Rafael Laguna, Microsoft'un satın alınmasından endişe duyuyordu ve Microsoft'un Nokia'nın mobil işini ele alması ve Skype gibi önceki satın alımlarla ilgili hayal kırıklığını dile getirdi.

Bu satın alma, Microsoft'un açık kaynaklı yazılımların geliştirilmesini ve katkılarını ve bulut bilişim hizmetlerine daha fazla odaklandığını gören CEO Satya Nadella'nın altındaki şirketin stratejisiyle uyumluydu. Harvard Business Review, Microsoft'un kullanıcı tabanına erişmek için GitHub'ı satın almayı planladığını, böylece diğer geliştirme ürünlerinin ve hizmetlerinin kullanımını teşvik etmek için bir kayıp yöneticisi olarak kullanılabileceğini savundu.

Satış endişeleri rakiplere olan ilgiyi artırdı: Bitbucket (Atlassian'a ait), GitLab ve SourceForge (BIZX, LLC'ye ait), projeleri GitHub'dan hizmetlerine geçirmek isteyen yeni kullanıcılarda ani artışlar olduğunu bildirdi.

Eylül 2019'da GitHub, bir kod analiz aracı olan Semmle'ı satın aldı. Şubat 2020'de GitHub, Hindistan'da GitHub India Private Limited adı altında piyasaya sürüldü. Mart 2020'de GitHub, açıklanmayan bir miktar için bir JavaScript paketleme sağlayıcısı olan npm'yi satın aldıklarını açıkladı. Anlaşma 15 Nisan 2020'de kapatıldı.

Temmuz 2020'nin başlarında, açık kaynak kodunu sürekli arşivlemek için GitHub Arşiv Programı kuruldu.


59dmab7.png

Maskot

GitHub'ın maskotu beş ahtapot benzeri kolu olan antropomorfik bir "ahtapot" tur. Karakter, grafik tasarımcı Simon Oxley tarafından, tasarımcıların telifsiz dijital görüntüleri pazarlamasına izin veren bir web sitesi olan iStock'ta satmak için minyatür olarak yaratıldı. . GitHub, Twitter'ın logosu için tasarlamak üzere bir kuş seçmesinden sonra Oxley'nin çalışmalarıyla ilgilenmeye başladı. GitHub'ın seçtiği illüstrasyon, Ahtapot adında bir Oxley karakteriydi. GitHub, Octopuss'u logoları için istediğinden (iStock lisansının izin vermediği bir kullanım), görüntünün münhasır haklarını satın almak için Oxley ile pazarlık yaptılar.


GitHub , eski Octocat karakterini yeni adıyla arka brülöre koydu ve Ahtapot'u yeniden adlandırmak için kullanan karakteri arka brülöre koydu . Daha sonra GitHub, Octocat'ı web sitesinde ve tanıtım materyallerinde çeşitli amaçlar için özelleştirmek için illüstratör Cameron McEfee'yi işe aldı; McEfee ve birkaç GitHub kullanıcısı o zamandan beri Octodex'te karakterin yüzlerce varyasyonunu oluşturdu.

Hizmetleri

GitHub.com'daki projelere standart Git komut satırı arabirimi kullanılarak erişilebilir ve yönetilebilir; tüm standart Git komutları onunla çalışır. GitHub.com ayrıca kullanıcıların sitedeki genel depolara göz atmalarını sağlar. Birden fazla masaüstü istemcisi ve Git eklentileri de mevcuttur. Site, geliştiricilerin bir deponun (" çatallar") sürümleri üzerinde nasıl çalıştığını ve hangi çatalın (ve bu çatalın içindeki dalın) en son olduğunu göstermek için yayınlar, takipçiler, wikiler (Gollum adlı wiki yazılımını kullanarak) ve bir sosyal ağdan bir grafik gibi sosyal ağ benzeri özellikler sunar.

Herkes genel depoları arayabilir ve indirebilir, ancak yalnızca kayıtlı kullanıcılar depolara içerik katkıda bulunabilir. Kayıtlı bir kullanıcı hesabıyla kullanıcılar tartışmalar yapabilir, depoları yönetebilir, diğer kişilerin depolarına katkı gönderebilir ve koddaki değişiklikleri görüntüleyebilir. GitHub.com Ocak 2019'da ücretsiz olarak sınırlı özel depolar sunmaya başladı (proje başına üç katılımcıyla sınırlı). Önceden, yalnızca kamu depoları ücretsizdi. 14 Nisan 2020'de GitHub, "sınırsız çalışanı olan özel depolar" da dahil olmak üzere "GitHub'ın tüm temel özelliklerini" herkes için ücretsiz hale getirdi.

GitHub'ın desteklediği temel yazılım, Linux'un yaratıcısı Linus Torvalds tarafından yazılan Git'in kendisidir . GitHub UI tarafından sağlanan patchwork, GitHub, Inc. geliştiricileri Wanstrath, Hyett ve Preston-Werner tarafından Ruby on Rails ve Erlang ile birlikte yazılmıştır.


Kapsam

GitHub.com temel amacı, yazılım geliştirmenin sürüm kontrolünü ve sorun izleme yönlerini kolaylaştırmaktır. Sorun izleme için etiketler, kilometre taşları, sorumluluk ataması ve bir arama motoru kullanılabilir. Sürüm denetimi (ve uzantı GitHub.com), çekme isteklerinin kaynak kodunda değişiklik önermesine olanak tanır . Önerilen değişiklikleri görüntüleme olanağına sahip kullanıcılar, istenen değişikliklerdeki farkı görebilir ve onaylayabilir. Git terminolojisinde, bu eyleme "işleme" denir ve bunun bir örneği "işleme" dir. Tüm taahhütlerin geçmişi tutulur ve daha sonra görüntülenebilir.

Ayrıca, GitHub aşağıdaki biçimleri ve özellikleri destekler:


  • Çeşitli Markdown benzeri dosya biçimlerinde otomatik olarak işlenen README dosyaları da dahil olmak üzere belgeler (bkz. GitHub'da LEESME)
  • Vikiler
  • GitHub Actions, üçüncü taraf web sitelerini/platformlarını kullanmadan yazılımı test etmek, yayımlamak ve dağıtmak için sürekli tümleştirme ve sürekli dağıtım işlem hatları oluşturmayı mümkün kılar
  • Ekran Kartı: nabız, katkıda bulunanlar, taahhütler, kod frekansı, delikli kart, ağ, üyeler
  • Integraties Dizini
  • E-posta bildirimleri
  • Tartışma
  • Birini listeleyerek bildirimlere abone olma seçeneği.
  • Emojiler
  • Takenlijsten genest in bestanden
  • Jeo-uzamsal verilerin görselleştirilmesi
  • Dosyaları "3B tuval" üzerinde görüntüleyen yeni bir entegre STL dosya görüntüleyici kullanılarak görüntülenebilen 3B oluşturma dosyaları. İzleyici, WebGL ve Üç .js tarafından desteklenmektedir.
  • Photoshop'un orijinal PSD formatı görüntülenebilir ve aynı dosyanın önceki sürümleriyle karşılaştırılabilir.
  • Belçika PDF görüntüleyici
  • Bilinen yaygın güvenlik açıkları ve farklı paketlerdeki etkilenmelerle ilgili güvenlik uyarıları
GitHub Hizmet Koşulları, GitHub'da barındırılan genel yazılım projelerinin Açık Kaynak Tanımına uymasını gerektirmez. Hizmet Şartları, "Depolarınızı herkese açık olarak görüntülenecek şekilde ayarlayarak, başkalarının depolarınızı görüntüleyebileceğini ve çatallayabileceğini kabul edersiniz" diyor.

GitHub Kurumsal

GitHub Enterprise, GitHub.com'in benzer işlevlere sahip kendi kendini yöneten bir sürümüdür. Bir kuruluşun kendi donanımında veya bir bulut sağlayıcısında çalışabilir ve Kasım 2011'den beri kullanılmaktadır. Kasım 2020'de, GitHub Enterprise Server'ın kaynak kodu, DMCA'nın youtube-dl'yi kaldırmasına karşı açık bir protesto amacıyla çevrimiçi olarak sızdırıldı. GitHub'a göre, GitHub'ın kaynak kodu, GitHub sunucularına yapılan bir saldırıdan değil, kodu yanlışlıkla Kurumsal müşterilerin kendileriyle paylaşmaktan geldi.

GitHub sayfaları

GitHub, 2008'den beri bloglar, proje belgeleri ve kitaplar için statik bir web barındırma hizmeti olan GitHub Pages'ı sunmaktadır.

Tüm GitHub Pages içeriği bir Git deposunda bire bir dosyalar olarak veya Markdown biçiminde depolanır. GitHub, sürekli tümleştirme için statik jekyll web sitesi ve blog oluşturucusu ve GitHub işlem hatları ile tümleşiktir. İçerik kaynağı her güncellendiğinde, Jekyll web sitesini yeniden oluşturur ve GitHub Pages altyapısı aracılığıyla otomatik olarak sunar.

GitHub'ın geri kalanında olduğu gibi, hem ücretsiz hem de ücretli hizmet katmanlarını içerir. Bu hizmet aracılığıyla oluşturulan web siteleri, github.io alan adının alt alan adları olarak barındırılır veya üçüncü taraf bir alan adı kayıt kuruluşu aracılığıyla satın alınan özel etki alanlarına bağlanabilir. GitHub Pages HTTPS şifrelemesini destekler.


Cevher

GitHub ayrıca kod parçacıkları için Maya ile birlikte yeni bir siteyi yönetir. Tom Preston-Werner bu özelliği 2008 yılında bir Ruby konferansında tanıttı.

Maya, kod parçacıkları için sürüm denetimi, kolay çatallar ve özel yapıştırmalar için TLS kodlaması ekleyerek geleneksel basit pastebin kavramı üzerine inşa edilmiştir . Her "özet"in kendi Git deposu olduğundan, birden çok kod parçacığı tek bir sayfaya kaydedilebilir ve Git ile itilip çekilebilir.

Kayıtsız kullanıcılar Gists'i 19 Mart 2018'e kadar yükleyebilir; Bu tarihte, GIST'lerin yüklenmesi, son maya sayfasındaki spam'i azaltmak için giriş yapan kullanıcılarla sınırlıydı.


Gists URL'leri onaltılık kimlikler kullanır ve gists'teki işlemler, sayfa başına otuz revizyonun metin farkını gösterebilen ve "bölünmüş" ve "birleştirilmiş" görünüm arasında bir seçenekle bir revizyon geçmişine kaydedilir. Depolar gibi, Gistler çatallanabilir, "yıldızlandırılabilir", yani halka açık olarak işaretlenebilir ve yorumlanabilir. Revizyon, yıldız ve çatal sayısı özet sayfasında belirtilmiştir.

29ows3u.png

Antrenman

GitHub, 13 yaşın üzerindeki öğrencilere popüler geliştirme araçlarına ve hizmetlerine ücretsiz erişim sağlamak için GitHub Öğrenci Geliştirici Paketi adlı yeni bir program başlattı. GitHub, programı başlatmak için Bitnami, Crowdflower, DigitalOcean, DNSimple, HackHands, Namecheap, Orchestrate, Screenhero, SendGrid, Stripe , Travis CI ve Unreal Engine ile ortaklık kurdu.

GitHub, 2016 yılında öğrencileri üniversitelerinde teknoloji toplulukları yetiştirmeye teşvik etmek ve eğitmek için GitHub Kampüs Uzmanları programının başlatıldığını duyurdu. Kampüs Profesyonelleri programı, dünya çapında 18 yaş ve üstü öğrencilere açıktır. GitHub Kampüs Uzmanları, GitHub'ın öğrenci merkezli etkinlikleri ve toplulukları finanse etmesinin ana yollarından biridir; Kampüs uzmanları, etkinliklere ev sahipliği yapmak ve topluluklarını büyütmek için eğitim, finansman ve ek kaynaklara erişim sağlar. Bir Kampüs Uzmanı olmak için, başvuru sahiplerinin topluluk liderliği becerilerini geliştirmek için tasarlanmış birden fazla modülden oluşan çevrimiçi bir eğitim kursunu tamamlamaları gerekir.


GitHub Market-hizmeti

GitHub ayrıca projelere ek özellikler eklemek için bazı hizmet olarak yazılım ("SaaS") tümleştirmeleri sunar. Bu hizmetler şunları içerir:

  • Waffle.io: Yazılım ekipleri için proje yönetimi. GitHub'daki tüm depolarınızda çekme isteklerini, otomatik derlemeleri, değerlendirmeleri ve dağıtımları otomatik olarak görüntüleyin.
  • Rollbar: Gerçek zamanlı hata ayıklama araçları ve tam yığın özel durum raporlaması sağlamak için GitHub ile tümleştirin. JavaScript, Python, .NET, Ruby, PHP, Node, .js, Android, iOS, Go , Java ve C# gibi tüm popüler kod dilleriyle uyumludur.
  • Codebeat: Web ve mobil geliştiricilerde uzmanlaşmış otomatik kod analizi için. Bu yazılım için desteklenen diller JavaScript, Elixir, Ruby, Go, Python, Java, Objective-C, Swift, TypeScript ve Kotlin'd'dir.
  • Travis CI: Test ederken ve gönderirken uygulamalarınıza güven vermek için. Ayrıca, koda uyum sağlamak için yapı ortamı üzerinde tam denetim sağlar. Desteklenen diller: Go, Java , JavaScript, Objective-C, Python, PHP, Ruby ve Swift.
  • GitLocalize: İçeriklerini bir noktadan diğerine çeviren ekipler için tasarlanmıştır. GitLocalize, iş akışınızı GitHub'da tutabilmeniz için deponuzla otomatik olarak eşitlenir. Ayrıca, sizi sürekli güncel tutar.
GitHub sponsorları

GitHub Sponsorları, kullanıcıların GitHub'da barındırılan projelere aylık olarak para bağışlamasına olanak tanır. Halka açık beta 23 Mayıs 2019'da açıklandı ve proje bekleme sürelerini kabul etti. Verge, GitHub sponsorlarının "tam olarak Patreon gibi çalıştığını" çünkü "geliştiricilerin farklı faydalar sağlayan ve ona erişmek ve çalışmalarını teşvik etmek isteyen destekçilerden yinelenen ödemeler alabilen çeşitli finansman seviyeleri sunabileceğini" söyledi. Buna ek olarak, GitHub ilk yıl boyunca erken benimseyenler için teşvikler sunar: ödeme işlem ücretlerini karşılamayı ve geliştirici başına 5.000 $ 'a kadar sponsorluk ödemelerini eşleştirmeyi taahhüt eder. Buna ek olarak, kullanıcılar Patreon ve Open Collective gibi diğer benzer hizmetleri kullanmaya devam edebilir ve kendi web sitelerine bağlanabilirler.

GitHub Arşiv Programı

Temmuz 2020'de GitHub, sitenin Şubat arşivini Norveç'in Spitsbergen kentinde, Arktik Dünya Arşivi'nin bir parçası olan ve Svalbard Küresel Tohum Kasası'ndan çok uzak olmayan terk edilmiş bir dağ madeninde depoladı. Arşiv, tüm etkin kamu depolarının yanı sıra hareketsiz ancak önemli kamu depolarının kodunu içeriyordu. 21 TB'lık veri, piqlFilm arşiv film makaralarında matris (2D) barkod (Boks barkodu) olarak saklandı ve 500-1.000 yıl sürmesi bekleniyor.

GitHub Arşiv Programı, tüm genel depoları 10.000 yıl boyunca depolamak için Project Silica'daki ortaklarla da çalışıyor.


Taciz iddiaları

Mart 2014'te GitHub programcısı Julie Ann Horvath, kurucusu ve CEO'su Tom Preston-Werner ve eşi Theresa'ya karşı bir taciz paterni yaptığını ve şirketten ayrılmasına neden olduğunu iddia etti. Nisan 2014'te GitHub, Horvath'ın iddialarını reddeden bir bildiri yayınladı. Ancak, dahili bir soruşturmadan sonra, GitHub iddiaları doğruladı. GitHub'ın CEO'su Chris Wanstrath, şirket blogunda şunları yazdı: "Soruşturma, Tom Preston-Werner'in, GitHub'ın CEO'su sıfatıyla, çatışmacı davranışlar, işyeri şikayetlerini görmezden gelme, karısının işyerindeki varlığının etkisine duyarsızlık ve karısının ofiste çalışmasına izin verilmemesi gerektiğine dair bir anlaşmayı uygulamama da dahil olmak üzere uygunsuz davrandığını ortaya koydu." Preston-Werner daha sonra şirketten istifa etti. Şirket daha sonra "çalışanların endişelerinin ve çatışmalarının ciddiye alınmasını ve uygun şekilde ele alınmasını sağlamak için" yeni girişimler ve eğitimler uygulayacağını açıkladı.

6ahts7h.png

Yaptırım

25 Temmuz 2019'da İran merkezli bir geliştirici, GitHub'ın özel depolarını engellediğini ve GitHub sayfalarına erişimi yasakladığını Medium'a yazdı. Kısa bir süre sonra GitHub, İran, Kırım, Küba, Kuzey Kore ve Suriye'deki geliştiricilerin özel depolara erişmesini engellediğini doğruladı. Ancak GitHub, konumdan bağımsız olarak günler sonra genel depolar için GitHub sayfalarına erişimi yeniden açtı. Ayrıca, yaptırım uygulanan ülkeleri ziyaret ederken GitHub'ı kullanmanın bir kullanıcının hesabında benzer eylemlere neden olabileceğini buldu. GitHub, şikayetlere ve medyaya bir sözcü aracılığıyla yanıt verdi ve şunları söyledi:

GitHub, ABD ticaret kontrol yasalarına tabidir ve geçerli yasalara tam uyum için çaba gösterir. Aynı zamanda, GitHub'ın vizyonu, geliştiricilerin nerede bulunduğuna bakılmaksızın, geliştirici işbirliği için küresel bir platform olmaktır. Sonuç olarak, kullanıcıların ve müşterilerin yasaların gerektirdiklerinin ötesinde etkilenmemesini sağlamak için hükümetin görevlerini kapsamlı bir şekilde soruşturma sorumluluğumuzu ciddiye alıyoruz. Bu, yaptırım uygulanan alanlardaki geliştiricileri içeren yüz yüze iletişimi desteklemek için açık kaynaklı projeler de dahil olmak üzere genel depo hizmetlerini kullanılabilir ve erişilebilir tutmayı içerir.

Herhangi bir kısıtlama olmaması gerektiğine inanan geliştiriciler, yalnızca bu ülkelere seyahat edenler ve yerleşik olmayanlar da dahil olmak üzere bu kısıtlamaların kaldırılması için itiraz edebilir. GitHub, diğer kaynakların yanı sıra satın alma geçmişleri ve IP adreslerinin yanı sıra kullanıcıları nasıl işaretledikleri nedeniyle siteye yaptırım uygulanan ülkelerden erişmek için VPN'lerin ve IP proxy'lerin kullanılmasını yasaklar.


Sansür

4 Aralık 2014'te Rusya, GitHub'ın orijinal olarak kullanıcı tarafından yayınlanan intihar kılavuzlarını kaldırmayı reddetmesi nedeniyle kara listeye GitHub.com. Bir gün sonra, Rusya bloğunu geri çekti ve GitHub, Rusya'daki belirli içerik ve sayfaları engellemeye başladı. 31 Aralık 2014'te Hindistan, kullanıcılar tarafından yayınlanan IŞİD yanlısı içerik nedeniyle GitHub.com ve diğer 31 web sitesini engelledi; engelleme üç gün sonra kaldırıldı. 8 Ekim 2016'da Türkiye, ülkenin enerji bakanının saldırıya uğramış bir hesabının e-posta sızıntısını önlemek için GitHub'ı engelledi.

26 Mart 2015'te, GitHub.com karşı beş günden az süren büyük ölçekli bir DDoS saldırısı başlatıldı. İnternet sansürünü atlama yöntemlerini açıklayan saldırı, görünüşe göre Çin'de ortaya çıktı ve GitHub kullanıcı içeriğini hedef aldı.

19 Nisan 2020'de Çin polisi, Chen Mei ve Cai Wei'yi (GitHub'da barındırılan bir proje olan Terminus 2049 gönüllüleri) tutukladı ve onları "savaşları başlatmak ve sorun çıkarmak" ile suçladı. Cai ve Chen, Çin'deki sansürcüler tarafından kaldırılan Çin medyasında ve sosyal medya platformlarında yayınlanan haber makalelerini, röportajları ve diğer materyalleri arşivledi.


obx8lkg.png

ICE sözleşmesi

GitHub, şirket içi ürün GitHub Enterprise Server'ı kullanmak için ABD Göçmenlik ve Gümrük Muhafaza (ICE) ile 200.000 ABD doları tutarında bir sözleşmeye sahiptir. Bu sözleşme, birçok GitHub çalışanının iç muhalefetine rağmen 2019'da yenilendi. Çalışanlara gönderilen ve daha sonra 9 Ekim 2019'da GitHub blogunda yayınlanan bir e-postada CEO Nat Friedman, "Satın almadan elde edilen gelir 200.000 dolardan az ve şirketimiz için finansal olarak maddi değil" dedi. GitHub'ın "mevcut hükümet tarafından hedeflenen göçmen topluluklarını destekleyen kar amacı gütmeyen kuruluşlara" 500.000 dolar bağışta bulunma sözü verdiğini açıkladı. Buna cevaben, en az 150 GitHub çalışanı, sözleşmeye muhalefetlerini yineleyen ve ice'ın iddia ettiği insan hakları ihlallerini kınayan bir açık mektup imzaladı. 13 Kasım 2019'da beş çalışan sözleşmeler nedeniyle istifa etmişti.

ICE sözleşmesi anlaşmazlığı, Haziran 2020'de, şirketin George Floyd protestoları ve Black Lives Matter hareketi tarafından teşvik edilen "efendi / köle" şubesinin terminolojisini terk etme kararı üzerine tekrar gündeme geldi. GitHub'ın muhalifleri, şubenin yeniden adlandırılmasını bir tür performatif aktivizm olarak nitelendirdi ve GitHub'ı bunun yerine ICE sözleşmesini iptal etmeye çağırdı. Aralık 2019'da GitHub'da paylaşılan açık kaynak topluluğunun üyelerinden gelen açık bir mektup, şirketin ICE ile olan sözleşmesini bırakmasını ve iş ve ortaklıkları nasıl yürüttükleri konusunda daha fazla şeffaflık sağlamasını talep etti. Mektup 700'den fazla kişi tarafından imzalandı.


Capitol ayaklanmaları ve çalışan işten çıkarmaları için yorumlar

Ocak 2021'de GitHub, şiddetli bir çetenin ABD Capitol'e saldırmasının ardından çalışanlarından birini kovdu ve bazı isyancıları "Naziler" olarak adlandırdığı için meslektaşlarıyla endişelerini dile getirdi. Bir soruşturmanın ardından GitHub'ın COO'su, şirketin çalışanı kovma kararıyla ilgili "önemli yasal ve prosedürel hatalar" olduğunu söyledi. Soruşturma sonucunda GitHub, çalışanla temasa geçti ve şirketin insan kaynakları başkanını kovdu.


Saygı ve sevgilerimle,
Zoptik
flyhegn.png
Git Hub'ın GBT'sini çıkarmışsınız bildiğim sandığım çoğu şeyi yeniledim. Ellerinize sağlık
 
Üst

Turkhackteam.org internet sitesi 5651 sayılı kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında "Yer Sağlayıcı" konumundadır. İçerikler ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Turkhackteam.org; Yer sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir. Türkhackteam saldırı timleri Türk sitelerine hiçbir zararlı faaliyette bulunmaz. Türkhackteam üyelerinin yaptığı bireysel hack faaliyetlerinden Türkhackteam sorumlu değildir. Sitelerinize Türkhackteam ismi kullanılarak hack faaliyetinde bulunulursa, site-sunucu erişim loglarından bu faaliyeti gerçekleştiren ip adresini tespit edip diğer kanıtlarla birlikte savcılığa suç duyurusunda bulununuz.