Petrol hakkında bir sorum var?

Bilinmez45

Üye
18 Nis 2022
180
33
Beyler günlük 100bin varillik petrok bulmuşuz bunun bize katkısı ne olur fiyatlar ve dolar düşermi bilenler yanıtlarsa sevinirim.
 

xeyler

Üye
16 Haz 2019
121
1
Qatar günde 600bin litre petrol üretiyor. 1 varil yaklaşık 160 litre ülkede bulunan petrol 100000*160=16000000 adamlar yaklaşık 25 günde bu petrolü çıkarabiliyorlar
 

'pump

Uzman üye
9 Ara 2022
1,446
3,194
Ağ Kablolarında Geziyor
yani düşer veya düşmez diye kesin bir yanıt veremem, ama petrola yakıta zam demek her şeyi etikiler.

Diyelim ki ülkemizde ürettiğimiz her hangi bir şey söyleyin örneğin; Tahta kalem olan "Fatih".
Ve dolara da zam geldi, petrolu biz dışarıdan dolarla alıyoruz, ortada kalem üretirken giden ürünlere zam yok iken, bi anda "fatih" adlı kaleme zam gelince, aslında halk olarak şöyle diyoruz ; "Biz üretiyoruz dolarla ne alakası var" olayın perde arkasını görmüyoruz.
Bu kalem ne ile toptancılara gidiyor ? otomobiller ile otomobiller ne ile çalışır ? yakıt ile, yakıtı ne ile alıyoruz ? dolarla ?
bu kadar basit aslında. Ve mesela kalemi bir üretiyoruz ama parcaları dışarıdan aynı şekil dolarla ülkeye getirip biz yapıyorsak. Bu sefer zaam iki türlü olur.
Doların petrolden kaynaklanmasına ayrı zam.
Üretirken kullandığımız parçaların üstüne petrol parası.

Not : petrol her şeydir evlat xd
 

Phobos'

Uzman üye
22 Nis 2022
1,743
1,364
Fiyatlar düşer ama hemen etkileyecek diye bir şey yok. Petrolü yasal ve arabalarda, makinelerde kullanabilmek için özel bir sıvı gerekiyor. Özel bir şekilde ve yurtdışından geliyor. Doları da kolay kolay etkilemez ama dolar işi şuan sıkıntılı. Faizin belirlenmesi daha çok etkiliyor. Petrol, doğalgaz vs. pek de önemli değil. Faiz meselesinde de "Dolar düştü, ehe. Uçucaz, kaçıcaz." demek saçma olur. İşteki denge var. Şu anki faiz seviyesi sıkıntılı olsa da dünya geneline göre mantıklı.
 

'Anka

Basın&Medya Ekibi Kıdemli
8 Eyl 2021
3,402
2,590
Ham petrol bulunması fiyatlar ve döviz kuru üzerinde etkili faktörlerden biridir. Ancak, petrol fiyatları ve dolar kurunun düşmesi ya da yükselmesi çeşitli faktörlere bağlı olarak değişebilir.

Pertokel bulunduğunda, petrol arzının artması sonucu piyasadaki petrol fiyatları düşebilir. Çünkü arzın talepten fazla olduğu bir durumda, fiyatlar genellikle düşer. Ancak, aynı zamanda küresel politik ve ekonomik faktörler de petrol fiyatlarını etkileyebilir. Örneğin, ülkeler arasındaki tansiyon, doğal afetler, ekonomik krizler gibi faktörler petrol fiyatlarını etkileyebilir. Bu nedenle, petrole bağımlı ekonomilerde, petrol fiyatlarındaki değişimler ekonomik dengeleri etkileyebilir.

Petrokün dolara olan etkisi ise, petrole olan talebin artması sonucu dolara olan talebin artmasıyla ilişkilidir. Çünkü petrol, uluslararası piyasada dolara endeksli bir para birimi ile alınıp satılır. Petrol üretiminin artması, talepteki artışı karşılayabilir ve dolara olan talebi azaltabilir. Bu durumda, dolar kuru düşebilir. Ancak, petrol fiyatlarındaki değişikliklere bağlı olarak diğer faktörler de dolar kurunu etkileyebilir.

Sonuç olarak, petrole ilişkin dış faktörler ve piyasalardaki değişiklikler petrol fiyatlarını ve dolar kurunu etkileyebilir. Bu nedenle, yakın zamanda petrole ilişkin herhangi bir etkinin ne olacağını tam olarak tahmin etmek zor olabilir.
 

vitali

Yeni üye
30 Eki 2007
1
0
Petrol ülkemizde her zaman vardı ve güneydoğu anadolu bölgesinden cıkarıyoruz zaten. Çok kısa özetlemek gerekirse; petrol acı, tatlı ve kirli olarak çok basit sınıflandırabiliriz. Ülkemizde çıkan maalesef kirli, yani petrol yeraltından çıkarken ceşitli kum, toprak ve su ile birkilte geliyor. Bu kirli miktar %70 ini oluşturuyor, ilk ve ikinci filtrelemede bu miktarı kaybediyoruz. Daha sonra çeşitli çok zehirli gazlar kısmıda var, bu gazların içinde h2O (hidrojen sülfür) var ise ayrışmadan sonra sülfür kısmıda atık olarak depolanıyor, miktarı bilemediğimiz için herhengi bir yüzdelik oranı veremiyoruz. Yukarıda verilen yüzdelik pay GAP ın ortalama rakamıdır.

Şimdi gelelim bulunan petrolün kriterlerine ve 100 bin varil günlük değerine; Bulunan petrol bölgesindekı yeraltı havzasının derinliği ve büyüklüğü önemli bir faktördür, çünkü yapılacak sondaj sayısı ve derinliği maliyeti çok etkiler. Buna ilaveten çıkan petrolün bir yerden diğer yere aktarılması ve ayrılıştırılması için boru hattı, manifold ve rafineri gibi inşaat işleri olduğunuda unutmamak gerekir.

Hemen sonuca doğru gidelim; bulunan toplan miktarı bilmiyoruz (100 bin varil miktarı kaç gün sürecek? Yüzde kaçı temiz ham petrol (Benzin, mazot, gaz yağı vb. üratimler için tekrar büyük rafinerilerde işlem görmesi gerekir ve gene hacim kaybedilir) olarak elimizde kalacak? Yapılacak inşaat masraflar bu işlemlere değer mi:? Şimdi bulunduğu söylenen petrolün ön araştırması yapılıp (hazva büyüklük, derinlik, kirlilik ve inşaat masrafları) hesaplanıp verimli kuyu olup olmadığına karar verilir ise, petrol çıkarma ve inşaat işlemleri başlar. Ama bu çıkacak miktar çok önemli olmadığı için dolar üzerinde etkisi olacağını düşünmüyorum.

Sağlıcakla kalın, iyi forumlar..
 
Üst

Turkhackteam.org internet sitesi 5651 sayılı kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında "Yer Sağlayıcı" konumundadır. İçerikler ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Turkhackteam.org; Yer sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir. Türkhackteam saldırı timleri Türk sitelerine hiçbir zararlı faaliyette bulunmaz. Türkhackteam üyelerinin yaptığı bireysel hack faaliyetlerinden Türkhackteam sorumlu değildir. Sitelerinize Türkhackteam ismi kullanılarak hack faaliyetinde bulunulursa, site-sunucu erişim loglarından bu faaliyeti gerçekleştiren ip adresini tespit edip diğer kanıtlarla birlikte savcılığa suç duyurusunda bulununuz.