Quantum interneti nedir, nasıl çalışır? ve sınırları

Arenklord

Uzman üye
9 Mar 2023
1,294
666
Orta doğu



Merhaba Türk hack team üyeleri sizlere quantum internedinin ne olduğu ve sınırlarından bahsedeceğim

Kuantum internet nedir?


Kuantum internet, kuantum fiziğine dayalı olarak çalışan kuantum bilgisayarlar gibi cihazların ortak bir çevrede veri alışverişi yapmasına olanak tanıyan, kuantum fiziği kurallarına dayalı olarak çalışan, gelecek nesil internet teknolojilerinin genel adıdır.
Teorik olarak kuantum internet, günümüzdeki web uygulamalarının asla erişemeyecekleri hız ve yeteneklere erişebilmesini mümkün kılacaktır.

Kuantum internet, kuantum mekaniği yasalarından yararlanılan bir ortamda kuantum cihazlarının bazı bilgileri değiş tokuş etmesine izin verecek bir ağ yapısıdır. Teorik olarak bu durumun, kuantum internete günümüzün web uygulamalarıyla gerçekleştirilmesi imkansız olan benzeri görülmemiş yetenekler kazandırması beklenmektedir.

Kuantum dünyasında veriler, kuantum bilgisayar veya kuantum işlemci gibi kuantum cihazlarda oluşturulabilen kuantum bit'lerin (kübitlerin) varlığı ile kodlanır. Bu veriler basit bir ifadeyle, fiziksel olarak ayrılmış birden çok kuantum aygıttan oluşan bir ağ üzerinden kübitlerin gönderilmesini içerecektir. En önemlisi, tüm bunlar kuantum mekaniği yasalarına özgü tuhaf özellikler sayesinde gerçekleşecektir.



QuantumInternet_topNteaser.jpg


Kuantum internetin amacı, bugün bildiğimiz internetin yerini almak değil, bunun yerine belirli türdeki sorunları çözmek için kullanılabilecek birlikte var olan bir ağ oluşturmaktır.
Bilim adamları, finansal risk analizi, veri şifreleme ve malzemelerin özelliklerini inceleme gibi birçok değişkeni içeren problemler için özellikle yararlı olacağını düşünüyor.
Araştırmacılar, bireylerin yakın gelecekte kişisel kuantum bilgisayarlara sahip olacağından şüphe ediyor. Bunun yerine, bir bulut hizmeti aracılığıyla erişilebilecekleri akademik kurumlarda ve özel şirketlerde barındırılacaklar.


Kuantum internet nasıl çalışır?


Kuantum bilgisayarlar, klasik hesaplamada kullanılan bitlere benzer temel bilgi birimlerini kullanır. Bunlara “qubit” denir.
Bununla birlikte, bilgiyi 0 veya 1 olarak ileten geleneksel bilgisayar bitlerinin aksine, kübitler, bilgiyi yalnızca atom altı ölçekte bulunan benzersiz koşullar olan kuantum durumlarının bir kombinasyonu aracılığıyla iletir.



l-intro-1648668270.jpg
file-20200218-11011-145z3x8.jpg

Örneğin, bilgiyi kodlamak için kullanılabilecek bir kuantum durumu, bir elektronun içsel açısal momentumu olan "spin" adı verilen bir özelliktir. Döndürme, yukarıyı veya aşağıyı gösteren küçük bir pusula iğnesi gibi düşünülebilir. Araştırmacılar, geleneksel bitlerde olduğu gibi, bilgileri elektronların kendilerine kodlamak için bu iğneyi manipüle edebilirler - ancak bu durumda, bilgi olası durumların bir kombinasyonunda kodlanır. Kubitler, süperpozisyon adı verilen bir kuantum fenomeninde 0 veya 1 değil, her ikisi ve hiçbiri değildir.



Bu, kuantum bilgisayarların bilgiyi geleneksel muadillerinden tamamen farklı bir şekilde işlemesine olanak tanır ve bu nedenle, en büyük süper bilgisayarların bile tamamlaması on yıllar alacak belirli türdeki sorunları çözebilirler. Bunlar, büyük sayıları çarpanlara ayırma veya karmaşık lojistik hesaplamaları çözme gibi problemlerdir. Kuantum bilgisayarlar, kriptografinin yanı sıra yeni farmasötik ilaç türleri veya güneş pilleri, piller veya diğer teknolojiler için yeni malzemeler keşfetmenin yanı sıra özellikle yararlı olacaktır.

Ancak bu potansiyelin kilidini açmak için, bir kuantum bilgisayarının çok sayıda kübiti işleyebilmesi gerekir; bu, şu anda tek bir makinenin yönetebileceğinden daha fazladır. Yani, birkaç kuantum bilgisayarı kuantum internet aracılığıyla birleştirilip hesaplama güçleri bir araya getirilip çok daha yetenekli bir sistem oluşturulmadıkça.

Geliştirilmekte olan birkaç farklı kübit türü vardır ve her biri farklı avantaj ve dezavantajlara sahiptir. Günümüzde üzerinde çalışılan en yaygın kübitler, kuantum noktaları, iyon tuzakları, süper iletken devreler ve kusurlu spin kübitleridir.


Kuantum internet ne yapabilir?



Pek çok bilimsel gelişme gibi, kuantum internetin yapabileceği her şeyi tam olarak geliştirilmeden anlayamayacağız.
60 yıl önce, bir avuç birbirine bağlı bilgisayarın bir gün bugün bildiğimiz genişleyen dijital manzarayı doğuracağını çok az kişi hayal edebilirdi. Kuantum internet benzer bir bilinmeyen sunuyor, ancak bir dizi uygulama teorize edildi ve bazıları zaten gösterildi.




credit_shutterstockyurchanka-siarhei_shutterstock_1210158169_web.jpg




Chicago Üniversitesi'nde Moleküler Mühendislik ve Fizik alanında Liew Ailesi Profesörü, Chicago Quantum Exchange direktörü ve Q-NEXT direktörü David Awschalom, "Kuantum internet, güvenli küresel iletişim hakkında nasıl düşündüğümüz konusunda bir paradigma değişimini temsil ediyor" dedi. , Argonne'daki bir Enerji Kuantum Bilgi Bilimi Merkezi Departmanı. "Dolaşık bir kuantum bilgisayar ağı oluşturabilmemiz, hacklenemez şifreli mesajlar göndermemize, kuantum saatleri kullanarak teknolojiyi uzun mesafelerde mükemmel senkronizasyonda tutmamıza ve bir kuantum bilgisayarın tek başına mücadele edebileceği karmaşık sorunları çözmemize olanak tanır - ve bunlar sadece şu anda bildiğimiz uygulamalardan bazıları. Gelecekte muhtemelen kuantum ağlarını kullanarak şaşırtıcı ve etkili keşifler olacak."

umarım faydası olur...

 

'Anka

Basın&Medya Ekibi Kıdemli
8 Eyl 2021
3,320
2,508
Çok teşekkür ederim, çok açıklayıcı bir şekilde anlatmışsınız. Kuantum internetin potansiyeline hayran kaldım, gelecekte neler yapabileceğini düşündükçe heyecanlanıyorum. Güvenli küresel iletişim, hacklenemez şifreli mesajlar göndermek gibi uygulamalar gerçek bir devrim olacak. Ancak, henüz bu teknoloji için yeterli kübit yoksa, hâlâ biraz uzun bir yol kat etmemiz gerektiği açık. Yine de, gelecekte bu teknolojinin gelişmesini heyecanla bekliyorum. Eline sağlık.
 

1918Resulzadeh

Katılımcı Üye
24 Mar 2023
331
151
Rica etsem yazıları biraz büyütürmüsünüz telefondan okunması biraz gözü incitiyor,ama içerik güzel olmuş Eline Emeğine sağlık ola
 

Arenklord

Uzman üye
9 Mar 2023
1,294
666
Orta doğu
Çok teşekkür ederim, çok açıklayıcı bir şekilde anlatmışsınız. Kuantum internetin potansiyeline hayran kaldım, gelecekte neler yapabileceğini düşündükçe heyecanlanıyorum. Güvenli küresel iletişim, hacklenemez şifreli mesajlar göndermek gibi uygulamalar gerçek bir devrim olacak. Ancak, henüz bu teknoloji için yeterli kübit yoksa, hâlâ biraz uzun bir yol kat etmemiz gerektiği açık. Yine de, gelecekte bu teknolojinin gelişmesini heyecanla bekliyorum. Eline sağlık.
Aslında bana soracak olursanız quantum alemini yakından takip ettiğim bir konu ve quantum bilgisayarları hacklenememesi gibi bir durum var ancak her teknolojinin bir üstü vardır dolayısıyla hacklenir ancak bunu yapablecek olan hacker quantum alemini iyi bilmesi gerekiyor özlellikle şifreleme kısmını.
internetin tarihine baktığımız da da siber güvenlik ten önce korsanlık ortaya çıktı dolayısıyla gelişecek olan her teknolojinin zaafiyetleri olacak
gerçekten de quantum inteneti ni hacklemeyi düşünen olursa quantum fiziğini tam anlamıyla bilmesi gerk
teşşekürler
 
Üst

Turkhackteam.org internet sitesi 5651 sayılı kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında "Yer Sağlayıcı" konumundadır. İçerikler ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Turkhackteam.org; Yer sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir. Türkhackteam saldırı timleri Türk sitelerine hiçbir zararlı faaliyette bulunmaz. Türkhackteam üyelerinin yaptığı bireysel hack faaliyetlerinden Türkhackteam sorumlu değildir. Sitelerinize Türkhackteam ismi kullanılarak hack faaliyetinde bulunulursa, site-sunucu erişim loglarından bu faaliyeti gerçekleştiren ip adresini tespit edip diğer kanıtlarla birlikte savcılığa suç duyurusunda bulununuz.