Yaygın Web Saldırıları Ve Korunma Yöntemleri //ByPerPer

ByPerPer

Uzman üye
23 Mar 2018
1,986
95
İstanbul
KONU İÇERİĞİ
-DOS VE DDOS SALDIRILARI
-PHİSHİNG SALDIRILARI
-BRUTE FORCE SALDIRILARI
-CSRF SALDIRILARI
-XSS SALDIRILARI
-SQL İNJECTİON SALDIRILARI
-SONUÇ



Web güvenliği, her web geliştiricisinin ve web sitesi olanların ciddiye alması gereken önemli bir konudur. Siber saldırıların artmasıyla birlikte, oluşabilecek risklerin farkında olmak ve bunları önlemek için birtakım bilgiye sahip olmak çok önemlidir. Ben de bu makalemde hem forumda açılan "Web sitesi nasıl hacklenir?" gibi soruların cevabını vermek, hem de kendi web sitenizi korumak için en iyi ipuçlarını vereceğim.
clunjg6.jpeg



DOS(Denial of Service) ve DDOS SALDIRILARI
DOS saldırıları, bir saldırganın bir web sitesini trafikle doldurup, sitenin kullanıcılar tarafından kullanılamamasına neden olduğunda gerçekleşir. DDOS ise bahsettiğimiz DOS saldırısının birden ondan yüzden fazla defa ve bir o kadar daha sistemden yapılmasıdır. DOS ve DDOS saldırılarının birçok türü vardır. Ancak bu saldırı türlerinin genel amacı sistemlerin, protokollerin açıkları kullanılarak yapılır.
cb98q19.png
DOS saldırılarını önlemek için hız sınırlaması(firewall) uygulamalı, bir CDN(Content Delivery Network) kullanmalı ve veri sağlayıcınızın DDOS saldırıları için koruma paketine sahip olmalısınız.


PHİSHİNG SALDIRILARI
Bir saldırgan, kurbana oturum açma kimlik bilgileri veya kredi bilgileri gibi hassas bilgiler vermesi için kandırmak amacıyla banka veya başka bir güvenilir kuruluş gibi meşru bir kaynaktan geliyormuş gibi görünen sahte bir e-posta, fake site veya mesaj gönderdiğinde gerçekleşir.
2l69rnw.jpeg
Phishing saldırılarını önlemek için, sahte e-postaları göz ardı etme, güvenmediğiniz linklere tıklamama, herhangi bir giriş paneline kullanıcı adınızı ve şifrenizi yazmama, SPF ve DKIM gibi e-posta kimlik doğrulama protokollerini kullanmak ve e-posta hizmetinize phishing filtreleri uygulama konusunda önlemler almalısınız.


BRUTE FORCE SALDIRILARI
Brute Force saldırıları, bir saldırganın farklı kombinasyonlar deneyerek karşı tarafın parolasını tahmin etmeye çalışmasıyla gerçekleşir. Bunun için hazır toollar mevcuttur. Bu toollar, varsayılan olarak sisteminizin belirlediği şifreleri tahmin etmeye ve otomatik olarak yüzlerce şifrenin arasından tek tek deneyerek şifrenizi ele geçirmeye yarar.
Brute Force saldırılarını önlemek için her zaman güçlü parola politikaları uygulamalı, veritabanımızdaki yetki girişini sınırlandırmalı ve çok faktörlü kimlik doğrulama uygulamalısınız.



Cross-Site Request Forgery (CSRF) SALDIRILARI
CSRF saldırıları, bir saldırganın oturum açmış bir kullanıcıların adına, onların bilgisi olmadan bir web sitesine istek göndermesiyle gerçekleşir. Bu, kullanıcının izni olmadan işlemlerin gerçekleştirilmesine neden olabilir.
CSRF saldırılarını önlemek için her zaman CSRF Token kullanmalı ve gelen isteklerin kaynağını doğrulamalısınız.



Cross-Site Scripting (XSS) SALDIRILARI
XSS saldırıları, bir saldırgan bir web sitesinin HTML koduna zararlı kod enjekte ettiğinde ve bu kod daha sonra kullanıcının tarayıcısında çalıştırıldığında gerçekleşir. Bu tür saldırılar, hassas bilgileri çalmak veya kullanıcı adına eylemler gerçekleştirmek için kullanılabilir.
XSS saldırılarını önlemek için her zaman kullanıcı girişini temizlemeli, bir Content Security Policy (CSP) kullanmalı ve sitenizin kötü amaçlı kodlara karşı zaafiyetlerini tespit etmelisiniz.



SQL İnjection Saldırıları
SQL Enjeksiyon saldırıları, bir saldırgan bir web sitesinin veritabanı sorgusuna kötü amaçlı SQL kodu eklediğinde gerçekleşir. Bu, bir saldırganın hassas bilgileri ele geçirmesine veya veritabanınızı değiştirmesine izin verebilir.
3ms8gl7.jpeg
SQL enjeksiyon saldırılarını önlemek için her zaman dikkatli sorgular kullanmalı, kullanıcı girişini doğrulamalı(çok faktörlü doğrulama) ve veritabanı izinlerini sınırlandırmalısınız.


Sonuç
Sonuç olarak, web güvenliği sürekli gelişen ve bir o kadar da zaafiyetleri açık olan bir alandır. Bunun için yayımlanan güncel haberleri takip etmeyi, web sitenizin güvenlik için en son yazılım sürümüne sahip olduğunu bilmelisiniz. Bu makalede belirttiğim en önemli ipuçlarını izleyerek, web sitenizin korumasını sağlayabilir ve hackerlar tarafından ele geçirilmesi riskini azaltabilirsiniz.


Saygılarımla..
 
Üst

Turkhackteam.org internet sitesi 5651 sayılı kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında "Yer Sağlayıcı" konumundadır. İçerikler ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Turkhackteam.org; Yer sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir. Türkhackteam saldırı timleri Türk sitelerine hiçbir zararlı faaliyette bulunmaz. Türkhackteam üyelerinin yaptığı bireysel hack faaliyetlerinden Türkhackteam sorumlu değildir. Sitelerinize Türkhackteam ismi kullanılarak hack faaliyetinde bulunulursa, site-sunucu erişim loglarından bu faaliyeti gerçekleştiren ip adresini tespit edip diğer kanıtlarla birlikte savcılığa suç duyurusunda bulununuz.