Anakart Nedir

THROOT

Kıdemli Üye
18 Mar 2018
2,478
30
NEREYE
Anakart, üzerinde elektronik devre elemanları bulunduran ve tüm donanım birimlerini portlar sayesinde kendine bağlayarak bilgisayarın tanımasını sağlayan temel donanım bileşenlerinden birisidir. Bir anakart üretebilmek için hammadde olarak fiberglas ve bakır kullanılmaktadır. Fiberglas, anakartın temel yapısını meydana getirmek için kullanılırken bakır, donanım bileşenlerinin birbiriyle iletişim kurabilmesi için yol olarak kullanılır. Çeşitli yuvalar sayesinde anakarta monte edilen diğer donanım bileşenleri bakır yollar sayesinde birbirleri ile haberleşirler.
Anakart Çeşitleri
Anakartlar, boyut ve soket yapılarına göre XT, AT, ATX, BTX şeklinde 4'e ayrılırlar.
XT Anakartlar : İlk bilgisayarlarda kullanılan bu anakart çeşidi sabit bir işlemciye sahiptir. İşlemcinin değiştirilebilmesi için yeni bir anakart gereklidir.
AT Anakartlar : XT anakartlardan sonra piyasaya sürülmüş ve günümüzde kullanılan anakartlara benzer bir yapıya sahiptir. Bu anakart çeşidi sabit işlemciye sahip olmadığından dolayı işlemci rahatlıkla değiştirilebilir.
ATX Anakartlar : Günümüzde en çok kullanılan anakart çeşididir. Diğer anakartlara göre daha fazla giriş-çıkış desteği sunarlar. Kullanışlılık açısından kendinden önceki anakartlara göre daha esnektir.


BTX Anakartlar : ATX anakartlar her ne kadar diğer anakartlara göre güçlü olsalar da ısınma problemlerine engel olamamaktadır. BTX anakartlar, tamamen soğutma üzerine tasarlanmışlardır.
Anakart Özellikleri Nelerdir ?
Bilgisayarın tüm dahili ve harici donanım bileşenlerini üzerlerinde barındırırlar.
Ram yuvaları, işlemci yuvası, PCI genişleme yuvaları (ekran kartı,ses kartı vb. için), BIOS pili, kuzey köprüsü, güney köprüsü gibi birçok port bulunur. Bunlar dışında klavye, mouse, ethernet (lan),ses giriş-çıkış anakart üzerinde sabit olarak bulunan portlardır.
Bilgisayara bağlanan donanım bileşenlerinin birbirleri ile olan ilişkileri anakart ile sağlanır.
Veri Yolları
Anakart üzerine bağlanan donanım bileşenleri arasındaki veri alış verişini sağlayan yollardır.
- ISA Veri Yolu
- PCI Veri Yolu
- AGP Veri Yolu
- PCI-X Veri Yolu
- PCI-e (PCI-Express) Veri Yolu olmak üzere 5'e ayrılırlar.

Kaynak:https://www.teknonce.com/anakart-nedir-ne-ise-yarar.html
 
Son düzenleme:
Üst

Turkhackteam.org internet sitesi 5651 sayılı kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında "Yer Sağlayıcı" konumundadır. İçerikler ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Turkhackteam.org; Yer sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir. Türkhackteam saldırı timleri Türk sitelerine hiçbir zararlı faaliyette bulunmaz. Türkhackteam üyelerinin yaptığı bireysel hack faaliyetlerinden Türkhackteam sorumlu değildir. Sitelerinize Türkhackteam ismi kullanılarak hack faaliyetinde bulunulursa, site-sunucu erişim loglarından bu faaliyeti gerçekleştiren ip adresini tespit edip diğer kanıtlarla birlikte savcılığa suç duyurusunda bulununuz.