1.3 Java Programlama Dİlİ Temel DeĞİŞken TÜrlerİ

CorsaiR

Emektar
27 Ara 2005
1,228
18
Çekirdekten
Javada temel değişken tipleriProgramlama dillerinde rakamlar bilgisayar belleğinin temel depolama birimlerine yazılırlar. Temel bilgisayar bellek birimi bit olarak adlandırılır. Bir bilgisayar belleğindeki tek bir transistörden oluşmuştur. Bu transistörden akım geçiyorsa tansistörün veya bitin bellek değeri 1 (bir) veya true (doğru) olarak alınır. Eğer akım geçmiyor veya düşük düzeyde bir akım geçiyorsa transistörün bellek değeri 0 (sıfır) veya false(yanlış) olarak alınır. Bilgisayar bit birimleri bir araya gelerek bilgisayar temel değişken türlerini yazabileceğimiz bir sistem oluştururlar. Değişken türü bilgisayar tarafından bilinmelidir, çünkü aynı bit topluluğu bir harfi simgeleyebileceği gibi bir rakamı da simgeleyebilir. Java dilinde Tablo 1.1 de görülen temel değişken türleri mevcuttur.

Tablo 1.1 Java Temel Değişken türleri
tablo1_1.gif


Şimdi bu temel değişken türlerinin bazılarını daha detaylı inceleyelim:

1.3.1 boolean değişken türü
boolean değişken türü mantık işlemlerinde kullanılır. Sadece true veya false değerleri alır. true doğru false yanlış anlamı taşır. Mantık değişkenleri ne doğrudan true veya false değerleri yüklenebileceği gibi diğer değişkenleri mantık işlemlerini kullanarak karşılaştırarakta değerleri programların içinde hesaplanabilir.

Aşağıdaki küçük program parçası mantık değişkeni ilk mantık değiskenini tanımlamakta ve doğru değerini bu değişkene yüklemektedir.

boolean ilkmantıkdegiskeni ;
ilkmantikdegiskeni=true;


1.3.2 char (harf) değişken türü

char değişken türü harflerin tanımlanmasında kullanılır. Harfler java dilinde ISO Unicode kodu ile bilgisayara aktarılır. Unicode 4 hekzagonal (16 tabanlı) sayının bir araya gelmesiyle oluşur. Hekzagonal sayı sisteminin onlu ve ikili sayı sistemiyle eşitliği şöyledir :

Tablo 1.2 Haksagonal(onaltılı), onlu ve ikili sayı sistemleri eşitlikleri
tablo1_2.gif


ISO Unicode da tanımlanan 'u0041' kodu 'A' harfi anlamına gelir. Veya 'u03E1' kodu ' a ' harfini tanımlar. ISO Unicode karakter setinin ilk iki rakamı sıfır olduğunda ASCII karakter kodunu tanımlar. Unicode hakkında daha ayrıntılı bilgi için
http:unicode.org

internet adresini ziyaret edebilirsiniz. Aşağıdaki küçük program parçacığı char tipi A1, A2 ve alpha1,alpha2 değişkenlerine A ve a harflerini yüklemektedir.


char A1,A2;
char alpha1,alpha2;
A1='u0041';
A2='A';
alpha1='u03E1';
alpha2='a ';


Burada şunu kaydedelim alpha1 değişkenini her ortamda doğru olarak görebiliriz, fakat alpha2 değişkeni bazı ortamlarda doğru olarak görülmeyebilir.

1.3.3 Tam sayı değişken türleri (byte, short,int,long)
Tam sayı değişkenler hafızada işgal ettikleri yere göre byte(8 bit), short(16 bit), int(32 bit) ve long(64 bit) adını alırlar. Bir bitlik hafızaya sadece iki rakamın (0 veya 1) yazılabileceği göz önüne alınırsa örneğin sekiz bitlik byte türü tamsayı değişkenine 256 sayı (ikili sayı eşiti 11111111) yazılabileceği ortaya çıkar. Bitlerden biri + veya - işareti için kullanıldığından byte değişkeninin sınır değerleri -128den 127 e kadardır (toplam 256 sayı). Eğer bir tamsayı değişkenin sadece artı değerlerini kullanmak istersek unsigned terimini kullanırız. Örneğin unsigned byte tipi tamsayı değişkenin sınır değerleri 0 dan 256 ya kadardır. Tamsayı değişken türleri içinde en fazla kullanılan int türüdür. Aşağıdaki küçük program parçacığında int türü ilktamsayi değişkenine 32 rakamı yüklenecektir.

int ilktamsayi;
ilktamsayi=32;

bu iki satırlık program parçacığı tek bir satır olarak
int ilktamsayi=32;

şeklinde de yazılabilirdi.



Javadaki tamsayı değişken türleri + ve – değeri alabilen türlerdir. Örneğin byte değişken türü –128 den +127 e kadar toplam 256 sayı kullanabilir. Eğer – bölgeyi kullanmayacaksak tamsayı değişkenlerin kullanım bölgesini unsigned deyimini kullanarak tamamen artı bölgeye çekebiliriz. Örneğin

unsigned byte artıbolgetamsayisi;

işlemiyle tanımlanan artıbolgetamsayisi değişkeni 0 ile 256 arasında değerler alabilir.

1.3.4 Gerçek sayı değişken türleri (float, double,long double)


Gerçek sayı sistemleri de 0 ve 1 bitleri kullanılarak oluşturulabilir. Gerçek sayıların tamsayıdan küçük kısımları 2 li tabanda eksi üstler kabul edilerek oluşturulur. Örnek olarak 16 bitlik gerçek bir sayıyı ikili sistemdeki bilgisayar belleğinde şu şekilde gösterebiliriz :

Tablo 1.3 gerçek sayı 22.625e-17 yazılmasında kullanılan onlu ve ikili sayıların bellekte gerçek sayı organizasyonu örneği
tablo1_3.gif


Yukarıda 16 bitle temsil edilen sayı : +16+4+2+0.5+0.125)*10-(16+1) = 22.625e-17 rakamıdır. Gerçek sayı değişkende yeterli hassasiyeti sağlayabilmek için genelde 64 bit uzunluğundaki double değişken türü kullanılır. Javadaki Matematik kütüphaneleri de double değişken türü için tanımlanmıştır. Aşağıdaki küçük program parçacığında double türü ilkgercekdegisken değişkenine 22.625e-7 sayısını yüklüyoruz.

double ilkgerçekdegisken;
ilkgerceldegisken=22.625e-17;

eğer 64 bit double sayı hassaslığı yetmezse long double kullanılabilir. Bu değişken türü 128 bit boyutundadır.
 
Üst

Turkhackteam.org internet sitesi 5651 sayılı kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında "Yer Sağlayıcı" konumundadır. İçerikler ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Turkhackteam.org; Yer sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir. Türkhackteam saldırı timleri Türk sitelerine hiçbir zararlı faaliyette bulunmaz. Türkhackteam üyelerinin yaptığı bireysel hack faaliyetlerinden Türkhackteam sorumlu değildir. Sitelerinize Türkhackteam ismi kullanılarak hack faaliyetinde bulunulursa, site-sunucu erişim loglarından bu faaliyeti gerçekleştiren ip adresini tespit edip diğer kanıtlarla birlikte savcılığa suç duyurusunda bulununuz.