403 Forbidden Nedir ? ve Hatasını Kaldırma Yöntemi Nasıldır ?

403 Forbidden Nedir ? ve Hatasını Kaldırma Yöntemi Nasıldır ?


403 forbidden hatası, bir siteye giriş yapmaya engel olan hatanın adıdır. Bu hata aslında bir HTTP durum kodudur. Eğer karşınıza bu hata kodu çıkıyorsa izin olmayan ya da yasak getirilen bir siteye erişmeye çalıştığınız anlamına gelir. HTTP Error 403 - Forbidden şeklinde de karşınıza çıkabilir.


Sunucunuzda bulunan bir klasöre gittiğinizde karşınıza Forbidden You don’t have permission to access this resource. dosyayı açmanıza yetkini yok hatası alıyorsanız bu hatayı nasıl kaldırarak dosyaları görüntüleyeceğinizi ve listeleyebileceğinizi buradan öğrenebilirsiniz.

Bir url adresini açarken 403 Forbidden hatası almanızın nedeni url güveliği için görüntüleme izni olmadığından kaynaklanmaktadır. Herhangi bir sebepten dolayı sunucunuzda bulunan bir klasör içerisinde dosyaları görüntülemek ve sıralamak istiyorsanız basit bir .htaccess kodu ile bu işlemi yapabilmeniz mümkündür.


35k85j7.jpg

Forbidden Hatası 403

İlk işleminiz sunucunuzda hangi klasörü görüntülemek ve listelemek istiyorsanız o klasör içerisinde yeni bir .htaccess dosyası oluşturunuz. .htaccess dosyasının içerisine “Options +Indexes” tırnak işaretleri olmadan yazınız ve kayıt ediniz. Bu şekilde o klasörde olan tüm dosyaları açma ve sıralama iznini klasöre vermiş olacaktır. Hazır .htaccess dosyasını buradan indirebilirsiniz.

İndireceğiniz dosya rarlı olarak sıkıştırılmıştır. Rar dosyasını açınız, klasör içerisinde bulunan .htaccess dosyasını görüntülemek istediğiniz klasör içerisine site yüklemeniz yeterli olacaktır.

ovprr20.jpg

Sunucuda Klasöri Index of / Biçiminde Görürsünüz


Birçok kişinin karıştırdığı eğer WordPress veya başka hazır site yazılımı kullanıyorsanız .htaccess ana klasörde olanla karıştırılmaktadır. Hayır, sadece siz .htaccess dosyasını görüntülemek istediğiniz klasör hangisi ise onun içerisine yükleme yapmalısınız. Ana dizinde bulunan .htaccess ile bu işlemin bir alakası yoktur.

Birden çok klasör içerinde uygulayacaksanız her klasör içerisine tek, tek .htaccess dosyasını yüklemeniz gerekir. .htaccess yüklediğiniz klasörler açılarak, listeleme yapabileceksiniz.

Konu Kaynakları: Milliyet ve hatavecozum
 
Üst

Turkhackteam.org internet sitesi 5651 sayılı kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında "Yer Sağlayıcı" konumundadır. İçerikler ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Turkhackteam.org; Yer sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir. Türkhackteam saldırı timleri Türk sitelerine hiçbir zararlı faaliyette bulunmaz. Türkhackteam üyelerinin yaptığı bireysel hack faaliyetlerinden Türkhackteam sorumlu değildir. Sitelerinize Türkhackteam ismi kullanılarak hack faaliyetinde bulunulursa, site-sunucu erişim loglarından bu faaliyeti gerçekleştiren ip adresini tespit edip diğer kanıtlarla birlikte savcılığa suç duyurusunda bulununuz.