Adware (Reklam Yazılımları) Nedir ?

Blueteamforse

Katılımcı Üye
17 Ağu 2023
437
198
Moderasyon Ekibi
8dkl7p4.jpg

Merhaba saygı değer TurkHackTeam Ailesi bugün sizlerle birlikte kısa bir şekilde reklam yazılımları nelerdir ? ne gibi tehlikeler oluşturur onları öğreniceğiz isterseniz konumuza geçelim.
7dprphm.gif


AdWare (Reklam Yazılımları)
Reklam yazılımları günümüzde en çok baş ağrıtan zararlı yazılım türlerinden biridir.Cihaza veya Kullanana bir zararı yoktur fakat aşırı sinir bozucu ve rahatsız edicidir.Bu tarz yazılımları yapan saldırgan kişiler reklama tıklandığında size birşeyde indirtebilirler yada tıklandığında tıklama sitesine yönlendirip para kazanmayıda hedefliyor olabilir.Ve genelliklede bunu cookie satan sitelerden,firmalardan veri alarak kullanıcıların yoğun ilgi gösterdiği şeye göre yapımı tercih ederler.Günümüzde en çok kullanılan tarayıcı google chrome olduğundan dolayı çoğu antivirüs google chromenin çalıştırabileceği türden yazılıp pazarlanır.
61555q1.png

e2729e3c090c60670e7f3c3356a36f587718ecb5.jpeg


Cihazınızda sisteme bulaşan adware uzantı olarak bulaşmadıysa muhtemelen kendini sistem başlangıca eklemiştir.Böylece sistem her açıldığında kendini otomatik olarak başlatmaktadır ve her bir oyun oynadığınızda yada film izlediğinizde veya forumda takılırken vb. karşınıza çıkar ve sizi rahatsız eder.Gerçek hayatta duyduğum bazı sıkıntılardan bir taneside "Ya hiçbirşey yokken bir anda sürekli önümüze saçma sapan siteler çıkıyor fakat biz bunlara girmedik" gibi şikayetler duydum ve büyük ihtimalle sizde adware (Her zaman olmayabilir) virüsü kapmışsınız bu bir uzantıysa silebilirsiniz veya bir uygulamaysa başlangıç ayarları diye kısımdan devre dışı bırakabilirsiniz.

61555q1.png
images

Cihazımızda Adware olup olmadığını nasıl anlarız ?
| Kullandığınız tarayıcıda alışmadık sayıda reklamlar ve açılır pencereler görünüyorsa.
| Kullandığınız tarayıcının giriş sayfası bilginiz olmadan değişmişse.
| Gitmek istemediğiniz sitelere kendiliğinden yönlendiriliyorsanız..
| Kullandığınız tarayıcı aniden beklenmedik şekilde yavaşlama gösteriyorsa.
| Karşınıza çıkan bazı reklamları kapatamıyorsanız ve bunları kapatmaya çalıştığınızda sizi istenmeyen sitelere yönlendiriliyorsa.
| Kullandığınız tarayıcıda yeni eklentiler uzantılar görüyorsanız.

Bunlar adware virüsünün belirtileridir bunun gibi şeyler yaşıyor iseniz bilgisayarınızda muhtemel adware yazılımı var ve bu durumda bir antivirüs ile temizlemeniz tavsiye olunur.
61555q1.png

images
Adwarelar neden virüsler çeşidine girdi ?
Yapısal olarak incelediğimizde adware virüsünün bir zararı olmadığı gibi görünsede aslında kötü niyetli saldırganlar için büyük bir kozdur.Ya sizi sosyal mühendislik ile bilgi toplamaya çalışıcaktır.Yada phishing dediğimiz yöntem ile sizi dolandırmaya çalışıcaktır.Virüsler genel olarak yapısal itibariyle kendilerini hep arka planda çalıştıran yazılımlar olarak bilinirler fakat virüs türlerinde kendini ortaya çıkaran tek virüs vardırki oda adware virüsü.
61555q1.png
depositphotos_130040476-stock-illustration-adware-sign-icon.jpg
Adware Yazılmlarından nasıl korunabiliriz ?
Adware yazılımlımları o kadar anlattık,Peki ya bunlardan nasıl kendimizi koruyacağız ?
Önemli Mesele:İlk önce şundan bahsetmeliyimki her siteye kişisel bilgilerimizi vermemeliyiz bunu nasıl yapıcaz peki :
kişisel bilgileriniz vermek istemediğiniz bir site var diyelim.Sitemizde www.example.com olsun bu site bizden

İp adresimizi,Eposta adresimizi,adımızı,soyadımızı,yaşımızı
istiyor diyelim.İlk önce siteye girmeden önce bir VPN Servisini yükleyip açıyoruz öyle giriyoruz siteye böylece ip adres bilgimizi toplıyamıyorlar [Bunun anonim olmanız zordur bir firma veya devlet sitesinde böyle birşey yaptıysanız VPN servisinden belli ücret veya dava karşılığı gerçek ip adresiniz iletilir].
Emaile gelirsek kullandığımız tarayıcımıza tempmail yazmamız gerekmektedir burda size tek kullanımlık bir mail vermektedir bunu kullanabiliriz.
ad soyad yaş'a gelirsekde rasgele birşey uydurup girebiliriz.

61555q1.png

Peki bunları yapmak bizim ne işimize yarayacak ?
Bunları yapmak size adware saldırganlarının yazılımlarını yaparken sizlerden bilgiler toplamasını azaltır veya olanaksız hale getirir böyle isteğinize göre size farklı yerlerden reklam sunamaz sizde bu adware yazılımları indirme tuzağına düşmezsiniz.

Gelelim asıl hususumuza nasıl korunucağız ?
Bir VPN Hizmeti kullanabilirsiniz.
Antivirüs yazılımı yüklemeyi kesinlikle unuttmayınız.
Bilmediğiniz bağlantılardan birşey indirmeyin veya tıklamayın.
Tüm yazılımlarınızı zamanında güncelleyin.

61555q1.png

f25987fe3643deb93a9ab5aefeff29bc.jpg
Bu virüs bizim istediklerimizi nasıl tamin ediyor ?
Birçok kişinin sorduğu ve düştüğü bu kısım nasıl istediğimize göre reklam veriyor ? Bu konu gayet basit aynı google ve diğer sitelerdeki yöntem burdada geçerli google,youtube,facebook,instagram gibi platformların bizim reklam verilemizi satar diğer firmalar ise bir başkasına böyle gide gide bir saldırganın eline geçer böylece saldırgan bu verilere bakar size ona göre reklamlar gönderek sizin ilginizi çeker ve sizi oltalamaya yönlendirir.
61555q1.png



Konumuz bu kadardı teşekkür ederim okuduğunuz için.Başka konularda görüşmek üzere dileğiyle.
fpyahrh.png
İyi Forumlar...
T%C3%BCrkHackTeam_Logo.png



 
Üst

Turkhackteam.org internet sitesi 5651 sayılı kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında "Yer Sağlayıcı" konumundadır. İçerikler ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Turkhackteam.org; Yer sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir. Türkhackteam saldırı timleri Türk sitelerine hiçbir zararlı faaliyette bulunmaz. Türkhackteam üyelerinin yaptığı bireysel hack faaliyetlerinden Türkhackteam sorumlu değildir. Sitelerinize Türkhackteam ismi kullanılarak hack faaliyetinde bulunulursa, site-sunucu erişim loglarından bu faaliyeti gerçekleştiren ip adresini tespit edip diğer kanıtlarla birlikte savcılığa suç duyurusunda bulununuz.