ASUS GeForce GTX 260 TOP Edition İncelemesi

krapex

Katılımcı Üye
3 Ağu 2008
277
0
Elimize Zotac'tan sonra ulaşan ikinci GTX 260 çözümü Asus TOP Edition. Bu kart da overclocklu gelen bir GTX 260 çözümü. TOP'un açılımı 'Top Overclocking Performance'. Eğer GTX 200 yongasının özelliklerini bilmiyorsanız teknoloji incelememizi okuyun.
GTX 260, GTX 280'in kırpılmış versiyonu.

GeForce GTX 280
GeForce GTX 260
Üretim
65 nanometre 1.4 milyar transistor
65 nanometre 1.4 milyar transistor​
Çekirdek hızı
600 MHz
575MHz​
Paralel işlemci hızı
1300 MHz
1240MHz​
Paralel işlemci sayısı
240
192​
Bellek hızı
2200MHz
2000MHz​
Bellek miktarı ve tipi
1024MB GDDR3
896MB GDDR3​
Bellek arabirimi
512-bit
448-bit​
ROP sayısı
32
28​
Doku ünitesi
80
64​
Arabirim
PCI Express 2.0
PCI Express 2.0​
DirectX versiyonu
9 ve 10
9 ve 10​
Son kullanıcı fiyatı
600$+KSV
414$+KDV​
TR'ye geliş tarihi
Piyasada
Piyasada​

GPU hızı 575MHz, paralel işlemci hızı 1240MHz ve bellek hızı da 2000 MHz. Aslında overclock ile kapanmayacak farklar değil. Ancak yapısal farklılıklar arayı açıyor. Kartın paralel işlemci sayısı 192'ye çekilmiş. ROP sayısı 28 ve doku ünitesi sayısı 64: Bellek arabirimi de 448-bit. Dolayısıyla bellek miktarı da 896MB. Bu tuhaf sayının nedeni, azalan bellek kontrolcüleri. GTX 280'de sekiz adet 64-bit kontrolcü var. 64×8=512-bit ediyor. GTX 260 ise 7×64=448-bit. Her 64-bit kontrolcü iki adet 32-bit bellek kontrol edebiliyor. Yani bir kontrolcü eksilince karta koyabileceğiniz bellek sayısı da azalıyor. Tek kontrolcü azalınca 128MB bellek kaybediyorsunuz. O yüzden yuvarlak olmayan bir sayı çıkıyor ortaya.

Asus GTX 260 TOP Edition

i.php


Asus GTX 260 TOP
Üretim
65 nanometre 1.4 milyar transistor​
Çekirdek hızı
650MHz​
Paralel işlemci hızı
1400MHz​
Paralel işlemci sayısı
192​
Bellek hızı
2300MHz​
Bellek miktarı ve tipi
896MB GDDR3​
Bellek arabirimi
448-bit​
ROP sayısı
28​
Arabirim
64​
DirectX versiyonu
9, 10​
Son kullanıcı fiyatı
?$+KDV​
TR'ye geliş tarihi
?​

Asus'un saat hızı değerleri GTX 280'i tamamen geçiyor.

i.php


Kartın fiziksel yapısı Nvidia referans tasarımını takip ediyor. Soğutucu da özel bir soğutucu değil. Arkadan hava girişi alan kapalı kutu tasarımı. 6-pinli çift güç girişi var. HDMI için ses girişi de var.
i.php


SLI destekliyor.
i.php


Kartın Svideo ve DVI çıkışları var.
Kutu ve İçerik

i.php


Asus büyük kutulu ama sade tasarıma devam ediyor.

i.php


Kutudan elektrik kablosu, svideo adaptörü, DVI çevirici, sürücü CD'si çıkıyor.

Oyun verilmemiş. Kutu içeriğini zayıf bulduk. HDMI adaptörü de verilmeliydi. Zotac'ın kutu içeriği daha iyi.

Test paketimize iki yeni oyun dahil etmeyi denedim ancak bir tanesi uygun oldu. Yarış simulasyonlarını temsilen GRID artık test oyunlarımız arasında. Oyun çok iyi bir yarış oyunu olmasının yanı sıra görsel olarak da tatmin ediciç Bizim için önemli olansa kodlamasıydı ve bu konuda çok başarılı olduğunu gördük. Zayıf sistemlerle bile oynanabiliyor. NFS serisini kodlayanların ders alması gereken bir oyun.

Diğer oyun Unreal Tournament 3 idi. Ancak tam bir hayal kırıklığı oldu. O kadar rahat çalışıyor ki, yüksek çözünürlükte bile 90 FPS üzeri sonuçlar alıyoruz. Yani uzun zamandır kullandığımız Splinter Cell ve Half Life'tan bir farkı yok. FSAA da açmak sorun bu oyunda. O yüzden kullanmaktan vazgeçtik. Kartları yeterince zorlayamayan oyunlar kullanırsak, kartlar arasındaki farkı göremiyoruz.

3DMark Vantage
Yeni 3DMark sadece DX10 destekliyor. Kartları standart ayarlarda dahi çok zorluyor.

image005.jpg



Lost Planet
Lost Planet Directx 10 destekleyen ilk oyun.​
Lost Planet testi mağara ve kar bölümü olarak ikiye ayrılıyor. Mağarada yapay zeka ön planda. Haraket halinde çok nesne var. Bu nedenle mağara sonucu işlemciye bakıyor. Kar bölümü ise ekran kartı limitli. O yüzden kar sonuçlarını verdik.
Oyunda her detay en yüksek seviyede. Uygun olan yerlerde DX10 detayı da aktifti.

image050.jpg



Call of Juarez
Call of Juarez bir vahşi batı oyunu. Grafik açısındansa tatmin edici diyebilirim. Bizim kullandığımız test bir benchmark.. DX10 grafikleri var ve bunların neler olduğu anlatılıyor altyazılarla. DX10 kartınız yoksa bile bu linkten video olarak izleyebilirsiniz. 158MB. Eğer DX10 kartınız vasa buradan benchmark'ı indirebilirsiniz.
Testte tüm detaylar açıktı. Zaten fazla da bir ayar şansı vermiyor.

image087.jpg



image052.jpg



PT Boats DX10 Demo
PT Boats: Knights of the Sea. bir deniz savaşı oyunu. DX10 demosu bulunuyor. Videosunu da izleyebilirsiniz. Oyunun DX10 grafikleri kendini üç yerde belli ediyor. Birincisi deniz. Gerçekçliği tartışılmaz. Denizin özellikle hareketleri, patlamalar ve objelerle etkileşimi görülmeye değer. İkinci olarak ışıkların yansımaları göze çarpıyor. Gemilerin ateşinin sudaki yansıması çok detaylı. Üçüncüsü ise partikül sayısı. Patlamalarda ortaya çıkan parçalar diyebiliriz.

image044.jpg



image047.jpg



Crysis 1.2.1


image023.jpg



image024.jpg



image075.jpg




DirectX 9 Testleri

Race Driver GRID
Codemasters adlarına yaraşır bir oyun yapmış. EGO motoru, Colin Mcrae: Dirt oyununda kullanılan Neon motorunun yeni versiyonu. Oyuna yeni geçtiğimiz için sadece elimizde kalan kartlarla deneyebildik. Zaman içinde GRID veri tabanımız da oluşacak. Testleri FRAPS ile yaptık.​

image056.jpg



Oyunda her şey en yüksek detayda ve 8X gibi zorlayıcı bir FSAA değerinde olmasına rağmen yağ gibi çalışıyor. 30FPS'yi aşınca rahat oynuyorsunuz ama ortalamanız 30 FPS olursa zaman zaman özellikle kaza ve duman anlarında oyun yavaşlıyor ve kontrol etmekte zorlanıyorsunuz zira araç refleklerinize tepki vermekte gecikiyor. 4870 bu oyunda çok iyi. 4850'ye ciddi fark atmış yüksek çözünürlükte. Overclock'lu Asus'un da önünde. 9800GTX ise yüksek çözünürlükte oynanabilriliği çok sık kaybediyor.


Half Life 2 Episode 1
image019.jpg




Quake Wars Demo
Quake'in multiplayer versiyonu açık arazide geçtiğinden, diğer Quake motorlu oyunlardan daha zorlayıcı.​
image027.jpg



Güç Tüketimi, Ses ve Sıcaklık Durumu

Güç ölçerimiz ile kartı test ettik. Prizle fiş arasına girip, şebekeden çekilen gücü gösteriyor. Fişi olan her şeyin çektiği gücü görebiliyoruz.
Aşağıdaki değerlerden en üstteki (W) watt değerine bakın. Sistemin şebekeden çektiği güç bu. Direkt ekran kartının çektiği güç olarak düşünmeyin. Ekran kartını çok zorladığı için 3D Mark Vantage çalıştırdık ve gördüğümüz maksimum değerleri aldık. Yani sürekli ekrandaki değerde çalışmıyor. Verdiğimiz değer en çok ne kadar güç çekildiğini gösteriyor.

as260pow.jpg


Kartla ulaştığımız değer önceki testlerimizle kıyaslanamıyor zira test sistemimizde daha yüksek verime sahip çok daha güçlü bir güç kaynağı var. (PC Power & Cooling Silencer 750W). Dolayısıyla sonuçlar eski sonuçlardan farklı çıkıyor. Eski güç kaynağımızda 268Watt civarı sonuç almıştık. Şimdi ise 250Watt'ı aşmadık.
Asus'un ekran kartlarıyla verdiği SmartDoctor yazılımı bu kartla da geliyor. Sıcaklık ölçümü ve overclock için işinize yarayabilir ama bizce bu kart için daha kritik bir özelliği var. Fan devri ayarını tamamen kontrolünüz altına alabiliyorsunuz.


2.jpg



İster tamamen kendiniz yapın ister bazı tepe değerleri belirleyin ve kart sizin belirlediğiniz sıcaklıklara ulaşınca devrini yükseltsin ya da otomatikte bırakın. GTX 260 gibi sesli bir kartta fan devir kontrolüne sahip olmak büyük nimet. Kasanızın durumuna göre oyun esnasında bile çok fazla rahatsız etmeyecek bir devirde kullanabilirsiniz. Bence sizi rahatsız etmeyecek devri bulun ve bir saat zorlayıcı bir oyun oynayın. Daha sonra alt-tab tuşuna basarak masaüstüne dönüp sıcaklık değerine bakın. 100 dereceyi aşmadığınız sürece problem yok.
Kartı 24 derece oda sıcaklığında otomatilk durumda test ettik. Yüksüz durumda 49, yük altında 70 derece oldu. Gayet iyi değerler. Bu da demek oluyor ki kartı 20 derece kadar ısıtmayı göze alıp daha sessiz hale getirebilirsiniz.


Overclock

1.jpg



Nvidia'nın kendi kontrol paneli ya da harici bir yazılım yerine, Asus'un SmartDoctor yazılımı ile de overclock yapabilirsiniz. Paralel işlemcileri de hızlandırabiliyorsunuz. Ayrıca bellek ve GPU sıcaklıklarını da ölçüyor.
Kartı biraz daha overclock ettik

Zotac ile de aynı değerlere ulaşmıştık. Tasarım referans olunca fark olmaması da doğal. Ancak standart GTX 260'larla da bu değerlere ulaşırsınız diyemeyiz. Overclock'lu gelen kartlarda biraz daha seçmece GPU'lar kullanıldığını biliyoruz.

image064.jpg



image060.jpg



image062.jpg



Overclock edip etmemek size kalmış.

Sonuç

GTX 260 ile ilgili düşüncemizi biliyorsunuz. HD 4870 ile arasındaki fiyat farkı, performans farkına kıyasla çok büyük. Bu iki kart arasında bizim önerimiz Radeon 4870'den yana. Ama yine de GTX 260 almaya karar verdiyseniz Asus'un çözümü kutu içeriğinde zayıf ama yazılım tarafında incelediğimiz Zotac'tan üstün. Fan devir kontrolü için kendi yazılımını kullanıp kartı ciddi şekilde sessizleştirebilirsiniz. Ulaştığımız overclock değerleri ise bu kartların genel limitlerine yakın. Referans karta oranla ciddi bir fark söz konusu tabii. Asus'un da tıpkı Zotac gibi bir kusuru var: Bu kart da bulunmuyor. Sanırız aynı sebeple, yani ölü sezonda, zaten pahalı olan GTX 260'ın daha pahalı versiyonlarını getirmek çok anlamsız olurdu. Eylül döneminde bu kartları görebiliriz eğer yerine sürpriz bir şekilde 55 nanometre versiyonları çıkmazsa.
 
Üst

Turkhackteam.org internet sitesi 5651 sayılı kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında "Yer Sağlayıcı" konumundadır. İçerikler ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Turkhackteam.org; Yer sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir. Türkhackteam saldırı timleri Türk sitelerine hiçbir zararlı faaliyette bulunmaz. Türkhackteam üyelerinin yaptığı bireysel hack faaliyetlerinden Türkhackteam sorumlu değildir. Sitelerinize Türkhackteam ismi kullanılarak hack faaliyetinde bulunulursa, site-sunucu erişim loglarından bu faaliyeti gerçekleştiren ip adresini tespit edip diğer kanıtlarla birlikte savcılığa suç duyurusunda bulununuz.