Atatürk’e Teklif Edilen Rüşvet (Vahdettin)

Lowindy

Kıdemli Üye
24 Eyl 2016
2,547
14
Mustafa Kemal Samsun’a çıktıktan sonra, İstanbul hükümetinin verdiği görevin tam tersini yapmaya başlayınca, yani Anadolu’da işgallere karşı protesto mitingleri, direniş ve direniş için örgütlenme başlatınca, İngilizler ve İstanbul hükümeti bundan rahatsız olur. Samsun’a çıkışından 20 gün sonra, 8 Haziran 1919’da İstanbul’a geri çağrılır. Mustafa Kemal, dönmez, karar verdiği Milli Mücadele yolunda çalışmasını sürdürür.

Hükümetin isteğiyle Mustafa Kemal İstanbul’a döndürülemeyince Padişah Vahidettin devreye girer. Der ki:

“Hava değişimi al, Anadolu’da bir yerde otur, fakat bir işe karışma.”

zjVbGB.jpg


Atatürk, kendisine rüşvet teklif edildiği günlerde yurdun kurtuluşu için çareler arıyordu. Bu fotoğraf o günlerden kalan bir hatıra…

Bu ne demektir?

Türk kadınına türlü işkenceler edenlere karşı durma, Türk’ü bir karış toprakta yaşamaya mahkum etmek isteyenlere karşı durma, Efendimiz İngilizlere karşı çıkma ki saltanatım sürsün sen de Anadolu’nun bir yerinde rahatça otur, maaşını tıkır tıkır al, yeter ki uslu dur, hiçbir işe karışma..

Sonucu ne olmuştur?

Atatürk bu rüşveti kabul etmemiş, ülkesi ve ulusunun geleceği için böylesi rahat bir yaşamı reddetmiş, 'Ya İstklâl ya ölüm’ parolasıyla tüm vasıtalarından yoksun bir milleti, zengin vasıtalarıyla her karış Türk toprağını işgal eden düşmanı, kuklaları Vahdettin’le beraber kovmuştur!

Kaynak:

Kemal Atatürk, Nutuk 1919-1927, s.33, Yayına Hazırlayan: Prof. Dr. Zeynep Korkmaz, Atatürk Araştırma Merkezi, 1995.
 

ωσитαѕ

Kıdemli Üye
1 Eki 2017
3,874
483
6
"Eğer bir gün benim sözlerim bilimle ters düşerse bilimi seçin." Mustafa Kemal Atatürk
 
Üst

Turkhackteam.org internet sitesi 5651 sayılı kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında "Yer Sağlayıcı" konumundadır. İçerikler ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Turkhackteam.org; Yer sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir. Türkhackteam saldırı timleri Türk sitelerine hiçbir zararlı faaliyette bulunmaz. Türkhackteam üyelerinin yaptığı bireysel hack faaliyetlerinden Türkhackteam sorumlu değildir. Sitelerinize Türkhackteam ismi kullanılarak hack faaliyetinde bulunulursa, site-sunucu erişim loglarından bu faaliyeti gerçekleştiren ip adresini tespit edip diğer kanıtlarla birlikte savcılığa suç duyurusunda bulununuz.