Avrupada Siber Suç

*-*Börteçine*-*

Kıdemli Üye
6 Tem 2014
2,250
0
Mutfak
Yalnızca Türkiye’de değil tüm dünya çapında siyasetçiler arasında siber suçlar, yasadışı içerik ve kanuna aykırı internetten yüklemeyle nasıl başa çıkılacağı konusunda tartışmalar sürüyor. Ancak yasama süreçlerinin yavaş işlemesi, yasa koyucuların temel haklar ve internet güvenliği konularında bir uzlaşıya varmalarını engelliyor. Avrupa’da konuya ilişkin yaşanan gelişmeler şu şekilde:

Mihenk taşları

1 Eylül 2005: Avrupa Ağ ve Bilgi Güvenliği Ajansı (ENISA) tam anlamıyla faaliyete başladı.
29 Haziran 2006: Komisyon Telekom sektörü konusunda istişareleri başlattı.
Mayıs 2007: Çevirim içi terörizmi gözlemlemek için Avrupa Polis Ofisi (Europol) tarafından ‘Webi (ağı) kontrol et” isimli güvenlik portalı kuruldu.
13 Kasım 2007: Komisyon Telekom reformları ‘paketi’ni sundur.
29 Nisan 2009: Parlamento ve Konsey Telekom paketinin ana konuları ile ilgili dönüm noktası niteliğindeki anlaşmayı onayladı.
6 Mayıs 2009: Şaşırtıcı bir şekilde, Avrupa Parlamentosu (AP) Üyeleri, daha önce Konsey ile uzlaşıya varılan anlaşmayı reddederek internet kullanıcılarının haklarına dair daha titiz bir metin önerdi.
24 Kasım 2009: Telekom paketinin nihai kabulü
29 Mart 2010: Komisyon çevirim içi çocuk *****grafisini filtreleyecek öneriyi masaya koydu
Nisan 2010: AB bakanları, merkezi siber suç ajansına ihtiyacın araştırılması için Komisyon’a çağrıda bulundu.
Ekim 2010: Komisyon bilgi sistemi saldırılarına karşı yeni bir önerge sunmayı planlıyor.
9 Aralık 2010: Çevrimiçi radikalleşmeyi de kapsayan Terörle Mücadele Çerçeve Belgesi’nin tüm üye ülkelerde uygulanması için son gün
2011: Radikalleşme ve güçlendirme karşıtı tebliğin planlanması
Politika Özeti

Yargı yetkilerinin erişemediği sanal bir alanın suç aktivitelerini kontrol altına almanın zorluğu nedeniyle siyasetçiler için internet sıkıntı yaratan bir unsur halini aldı.

Örneğin İngiltere’deki meclis üyeleri çocukların *****grafik görüntülerinin internette dolaşımını engellemek adına bir yasa tasarısı önerisinde bulundu. Lakin, bu görüntülerin ülke dışındaki web sitelerinden kaynaklandığının fark etmeleri üzerine öneri duvara toslamış oldu.

Sorunun ulusal düzeyde çözemeyen Avrupalı siyasetçiler, konuyla ilgili yasalar hazırlamakta ve yasadışı çevrim içi içerik ve aktiviteye ilişkin bağlayıcılığı olan kararlar vermesi içim yeni organlar yaratma çabasında.

Çabaları AP üyelerinin ve ulusal meclislerindeki üyelerin itirazlarına maruz kalan siyasetçiler, internet filtrelenmesindeki aşırı önlemlerin sonunda konuşma özgürlüğü gibi temel hak ve özgürlüklerin etkisini azaltacağından korkuyorlar.

İnternette yasadışı yükleme konusunda küresel bir çözüm halihazırda Sahteciliğe Karşı Ticaret Anlaşması (ACTA) başlığı altında tartışılıyor. Buna karşın görüşmelerin yüksek güvenlik seviyesi hem işadamlarını hem meclis üyelerini germiş vaziyette.

Konuşmalardan sızan bilgilere göre hükümetler yasadışı yüklemenin ve içerik dosya paylaşımının engellenmesi için daha sıkı yasalar istiyor. İnternet servis sağlayıcıların korkusu ise bunun kendi iş modellerini değiştirerek daha az rekabetçi bir konuma sokabileceği.
 
Üst

Turkhackteam.org internet sitesi 5651 sayılı kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında "Yer Sağlayıcı" konumundadır. İçerikler ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Turkhackteam.org; Yer sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir. Türkhackteam saldırı timleri Türk sitelerine hiçbir zararlı faaliyette bulunmaz. Türkhackteam üyelerinin yaptığı bireysel hack faaliyetlerinden Türkhackteam sorumlu değildir. Sitelerinize Türkhackteam ismi kullanılarak hack faaliyetinde bulunulursa, site-sunucu erişim loglarından bu faaliyeti gerçekleştiren ip adresini tespit edip diğer kanıtlarla birlikte savcılığa suç duyurusunda bulununuz.