Bilgisayar Başında Göz Kızarması !

Canious

Uzman üye
13 Şub 2016
1,535
0
M.K.A
Bilgisayar ekranı neden gözleri kötü etkiler?

Gözlerimiz anatomik olarak görüş açısına göre hareket etmeye ve uzaklığa göre küçülmeye-büyümeye hazırlıklıdır. Monitör başında 10 saat geçiren bir kişinin gözleri bu imkanı bulamaz. Gözler tek bir noktaya bakmaktan yorulur.

Gözlerin sağlığını koruyabilmesi için göz kırpmak çok önemlidir. Bilgisayar başında çalışırken gözlerimizi çok nadir kırparız. Bu nedenle gözler kurur. Göz yorgunluğu ve kuruluğunun sebebi budur.


Diğer bir etmen ise bilgisayar ekranındaki görsellerin normal hayattan farklılığıdır. En iyi ekran olsa dahi gözün doğası gereği alışık olduğu görsellerin yerini tutamaz. Ayrıca ekrandan yayılan radyasyon da gözün çalışma prensibini engelleyici etki gösterir.

Etkilere en aza indirmek için öneriler?

1. Doktorların önerdiği ilk tedbir bilgisayar ekranının her saat başında kapatılarak gözlerin 10 dakika dinlendirilmesidir. Örneğin pencereden dışarı bakılarak gözün doğal çalışma düzenine dönmesi sağlanabilir.

2. Ekran çözünürlüğünün iyi olması ve oturma şekliniz de gözler için çok önemlidir. Dik bir pozisyonda, gözlerin monitörle aynı hizada olmasına özen gösterin.

3.Monitörler için kullanılan filtre camlar, gözlere zarar veren UV ışınlarını tutar. Bu ürünlerin kullanımı oldukça faydalıdır.

4. Kontakt lens kullanıyorsanız gözleriniz daha çabuk kuruyacaktır. Bunu engellemek için göz damlaları mevcuttur. Doktor kontrolünde bu tür göz damlalarını kullanabilirsiniz.

5.A, B2, E ve C vitaminleri, kalsiyum gözlerin sağlığı için çok önemlidir. Gözlere iyi gelen besin maddeleri arasında havuç, peynir, balık ve taneli meyveler bulunur. Ayrıca özellikle sonbahar ve kış aylarında taze sıkılmış meyve-sebze suları da tüketilmelidir.


“KALICI BİR HASAR YAPMAZ”

Özellikle bilgisayar ekranları daha çok göz kuruluğuna neden olur, yorgunluğa sebep olur. Bir de ilerleyen vakitlerde baş ağrısına neden olur. Ama kalıcı bir hasar yapmaz. Bize daha çok sorulan sorulardan bir tanesi de göz numarasını ilerletir mi? Bizde bu soruya bilgisayara çok bakmak göz numarasının ilerlemesine neden olmaz şeklinde açıklama yapıyoruz. Bunun aksine göz kuruluğu, kızarıklık, baş ağrısı ve yorgunluğa sebep olduğu konusunda bilgilendiriyoruz.

“HAYAT KALİTESİNİ DÜŞÜREN CİDDİ BİR MESELEDİR”

Yıldırım, “Bilgisayar başında uzun süre kalmanın sonucu olarak meydana gelen göz kuruluğu, hayat kalitesini düşüren ciddi bir meseledir. Göz kuruluğu, bilgisayar kullanımın artması ve yayılmasıyla birlikte çağın hastalıkları arasında yerini aldı. Göz polikliniklerine başvuranların çoğu göz kuruluğu şikâyetiyle başvuruyorlar. Gözyaşı kanallarının tıkanmasından kaynaklanıyorsa tek soruna odaklı tedavi uyguluyoruz. Geçici tedavi olarak gözyaşı damlaları, gözyaşı jelleri (Sünni gözyaşı tedavisi) vs. Tüm bu yaşananlar günümüzün çağ hastalığı ve meslek hastalıklarının bir sonucu halindedir.” diye konuştu.

“EKRANI DÜŞÜK PARLAKLIKTA KULLANMAYA DİKKAT EDİN”

İstemediğimiz kullanım ise odanın karanlık olup bilgisayara ekranının çok parlak olmasıdır. Her hastamıza önerdiğimiz bir şeydir; bilgisayarınızı düşük kontrat ve düşük parlaklık ayarlarıyla kullanın. Ekranla kişi arasında bir mesafe olması gerekir. Ekrana ne çok yakın ne de çok uzak olmamalı, 50-60 cm ideal bir mesafedir. Bunun dışında ekranın üst kısmının göz hizasında veya göz hizasının biraz aşağısında olması gerekir.

“GÖZÜNÜZÜ UZAĞA BAKARAK DİNLENDİRİN”

Herkesin kendi kendisinin doktoru olması gerektiğini ve kişinin gözü yorulduğunda ara vermesi gibi tavsiyeler bulunan Yıldırım ayrıca “Gözünüzü uzağa bakarak dinlendireceksiniz. Bilgisayardan gözünüz yorulduğunda ardından tutup telefona geri dönme gibi hareketlerden kaçınmalısınız. Çünkü zaten gözünüz tüm gün ekrana bakarak yorulmuştur. Siz de bu şekilde yaparak daha da yorulmasına neden olursunuz. Gözünüzü ya kapatarak ya da uzağa bakarak dinlendirmenizi tavsiye ediyoruz. 2 saatte bir 30 dakika ara vermek iyi gelecektir. Kişinin kişisel hassasiyetine göre durum değişebilir. Sizinle aynı ortamda aynı saatler içerisinde çalışan arkadaşlarınıza göre gözleriniz daha çok yoruluyor veya daha çok kızarıyorsa gözünüzde Kırma kusurları ve gizli astigmat olabilir. Bundan dolayı göz doktoruna görünmeniz büyük bir fayda var.” şeklinde tavsiyelerde bulundu.

“GÖZALTI RENKLENMESİNE VE TORBALANMASINA NEDEN OLUR”

Bilgisayar başında çalışmanın en çok yaptığı sorunların başında göz kuruluğu gelmektedir. Kurulukla baş etmek adına dinlendirici gözlükleri hastalarımıza veriyoruz. Dinlendirici gözlükler göz kuruluğuna birebir geldiğinden bilgisayara başındayken kullanılmasını tavsiye ediyoruz. Gözün, ekrandan dolayı göz bozulmasına sebep olmaz kurumasına sebep olur. Uzun saatler ekrana bakmanın sonucunda olarak gözaltı renklenmeye ve torbalanmaya neden olabilir. Renklenme ve torbalanmanın olması da kişide görsellik olarak kötü bir durumdur. Kalıcı bir görme bozukluğu yapmaz ama geçici bir görme bulanıklığına neden olabilir. Bilgisayarla çok uzun saatler çalışmak görme bulanıklığına neden olabilir ama bu durum geçicidir. Göz dinlendirildiği zaman tekrar eski haline dönecektir. Gözünüz yorulduğunda dinlendirmek için uzağa baktığınızda da bulanık görüyorsanız bu gözünüzün çok yorulduğuna işarettir. Bilgisayarla ne kadar çalışırsanız çalışın bulanmaması gerekir. Gözün bulanmadan önce ara veremeyip bulandıktan sonra ara veriyorsan o zaman çok yüklenmişsin demektir.
 

uhals

Üye
25 Tem 2013
219
0
başlığı görünce hmen atladım.
günde 18 saat evet 18 saat pc başındayım. sol gözüm 3 gündür kırmızı ve puslu görme meyilli başlangıcında. Mikrop kapmıştır dedim daha öncede bir çok kez mikrop kaptığı için olayı biliyorum bu mikrop kapma işi değil. sağ gözüm zaten puslu görüyor gençliğimde mast... olayı sonrası gözümü kaşımıştım mikrop kapmıştı puslu vkaldı sol da pc yüzünden puslu kalacak yani ben seneye gözlüklüyüm :(
 
Üst

Turkhackteam.org internet sitesi 5651 sayılı kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında "Yer Sağlayıcı" konumundadır. İçerikler ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Turkhackteam.org; Yer sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir. Türkhackteam saldırı timleri Türk sitelerine hiçbir zararlı faaliyette bulunmaz. Türkhackteam üyelerinin yaptığı bireysel hack faaliyetlerinden Türkhackteam sorumlu değildir. Sitelerinize Türkhackteam ismi kullanılarak hack faaliyetinde bulunulursa, site-sunucu erişim loglarından bu faaliyeti gerçekleştiren ip adresini tespit edip diğer kanıtlarla birlikte savcılığa suç duyurusunda bulununuz.