Bilgisayar Donanım #2

S79 MeDuSa

Katılımcı Üye
29 Şub 2020
339
5
BILGISAYARIN GEÇIRDIĞI EVRELER

D1PSX0.png



1.KUŞAK (VAKUM TÜPLÜ) BILGISAYARLAR
1946-1959



Çok fazla ses yaparlar ve çok çabuk ısınırlar.

Fazla alan kaplarlar. Yavaştırlar.
Maliyetleri yüksektir. Çabuk bozulurlar. Bulundugu apartmanda ve ya dairede duvarlar arasından geçen kablolar oldugu için bir çok sıkıntı yaşanmaktadır. Örneğin bir kablo fare tarafından yenilse sistem durur. O Kabloyu apartmanda bulabilmek ise bir diğer sorundur.



QEhyNg.jpg


2.KUŞAK (TRANSISTÖRLÜ) BILGISAYARLAR
1959-1964



Bu dönemde transistörler, küçük boyutlarda olmaları, daha hızlı çalışmaları ve maliyetinin düşük olması gibi nedenlerden dolayı vakum tüplerinin yerini alıyor.
Günümüz bilgisayarlarının küçülmesinin temelinde transistörler var.





3.KUŞAK (ENTEGRE DEVRELI) BILGISAYARLAR
1964-1970


Transistörler bir araya getirilerek entegre devreler oluşturuldu. Ilk merkezi işlem birimi (CPU) yapıldı. Manyetik diskler kullanılmaya başlanıldı. Veriler ve ya programlar ihtiyaç oldugu sürece saklanabiliyordu.



HIgkUB.jpg




4.KUŞAK (MIKRO IŞLEMCILI) BILGISAYARLAR
1970-?


Entegrelerin gelişmiş halidir. Işlem ve kontrol birimlerinin tümünün bir arada bulunduğu chipler geliştirildi. Üretim aşamaları çok hassas bir süreçtir. Üretilen yerin çok temiz olması gereklidir. Soludugumuz oksijen bile etkilidir. Bu kuşakta ağ sistemleri oluşturuldu böylelikle bilgisayarlar arası iletişim sağlanabildi.



ZCJhw2.jpg



5.KUŞAK ( YAPAY ZEKA) BILGISAYARLAR
1990-?

Kendi kendini idare edebilecek, insanlar ile uyumlu yapay zekaların geliştirilmeye başlandığı ve hala devam etmekte olduğu kuşaktır. Gelecekte planladıkları pratik, az enerji harcayan ve üretken makineler tasarlamaktır.



BILGISAYARIN MIMARI YAPISI

Bilgisayarı üç temel fonksiyonda inceleyebiliriz.

Bilgilerin girilmesi
Girilen bilgilerin işlenmesi
Işlem sonuçlarının alınması


ve bu üç fonksiyonu gerçekleştirebilmek içinde

1. Girdi üniteleri
2. Merkesi işlem birimleri
3. Çıktı üniteleri gerekmektedir.



GIRDI ÜNITELERI


VNgyWj.jpg


Cihaza bilgileri aktarabilmek için kullanılan ünitelerdir. Fare, klavye, tarayıcı, USB, Fax-modem v.s





MERKEZI IŞLEM BIRIMLERI

FtsMmQ.jpg


Verinin işlenmesni sağlar. Matematiksel ve mantıksal işlemleri yapar. Denetler.


ÇIKTI ÜNITELERI


WlF8CX.jpg


Işlemcinin çıkan sonuçları aktardığı ünitelerdi. Monitör, hoparlör, yazıcı ya da veri yolu üzerinde ki bir donanım olabilir.



BILGISAYARLARIN ÇALIŞMA MANTIĞI


En küçük data birimine "bit" denir. Yalnızca 0 ve ya 1 değerine sahip olabilir.


1 Byte = 8 Bits
1 Kilobyte =1024 Byte
1 Megabyte = 1 Kilobyte
1 Gigabyte = 1 Megabyte
1 Terabyte = 1 Gigabyte



Verilerin işlenmesi için lojik devre elemanları kullanılır. Bu devreler bir araya gelerek sayısal devreleri oluştururlar.


Bilgisayarın temel bileşenleri;


* Merkezi işlem birimi (CPU)
* Sistem belleği
* Anakart
* Sürücüler
* Işletim sistemi



ANAKART NEDIR ?



Bilgisayarın tüm parçalarının bağlayan ve aralarındaki iletişimi sağlayan elektronik devredir. Bir anakart üzerinde mikro işlemci yuvası, bellek, genişleme yuvaları, BIOS, ekran kartı v.b kartlar için yuvalar bulunur,

Anakart bilgisayarın özelliklerini belirleyen en önemli faktördür. Hangi tür işlemcilerin takılabileceği, bellek kapasitesi, hızı ve hangi donanım türlerini desteklediğini belirler.



xRGxFX.png




ANAKART NASIL ÇALIŞIR?

Üzerindeki birimler arası veri akışını sağlar. Anakartı sinir sistemi olarak düşünebiliriz. Tıpkı insan vücudundaki gibi denetler, iletir ve düzenler. Üzerindeki tüm birimler Yonga seti (Chipset)'ne , veri taşıyıcı yol (BUS) adı verilen iletken hatlarla bağlıdır.
Saat frekans sinyali ile sistemin bir düzen içerisinde çalışmasını sağlar.


* Yonga seti (Chipset)
Anakartın veri akışını ve de birimler arası iletişimini sağlayan entegre devrelerdir. Işleme hızı ve performansı birebir etkilediginden bilgisayarın kalitesini belirlemede önemli bir etkiye sahiptir.



* Veri Yolları (BUS)
Veri yolları dataları, kontrol sinyallerini ve adres bilgilerini taşıyan devrelerdir. Kapasitesi çok önemlidir. Her seferde ne kadar veri transfer ettigini belirler. Veri yolunda 1 saniyede taşınan maksimum veri miktarına veri yolunun bant genişliği denir. Bit/Saniye.


1pJ0nw.jpg


Veri yollarının çeşitleri ;
1. ISA (Industry Standart Architecture)
2. PCI (Peripheral Componet Interconnect)
3. AGP (Advanced Graphics Port)
4. PCIe (Peripheral Componet ınterconnect express)


ISA artık kullanılmamaktadır. Yeni üretilen donanımlar PCIe uygun üretilmektedir.


TURK HACK TEAM



 
Son düzenleme:
Üst

Turkhackteam.org internet sitesi 5651 sayılı kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında "Yer Sağlayıcı" konumundadır. İçerikler ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Turkhackteam.org; Yer sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir. Türkhackteam saldırı timleri Türk sitelerine hiçbir zararlı faaliyette bulunmaz. Türkhackteam üyelerinin yaptığı bireysel hack faaliyetlerinden Türkhackteam sorumlu değildir. Sitelerinize Türkhackteam ismi kullanılarak hack faaliyetinde bulunulursa, site-sunucu erişim loglarından bu faaliyeti gerçekleştiren ip adresini tespit edip diğer kanıtlarla birlikte savcılığa suç duyurusunda bulununuz.