Bırakın Windows'u kopyalamayı

hocam78

Adanmış Üye
10 Şub 2008
6,192
90
heran her ye
Bırakın Windows'un 2001 sürümünü kopyalamayı. Bu sözler benim değil. IBM'ın açık kaynaklı sistemler ve standartlardan sorumlu başkan yardımcısı Bob Sutor'un. Sutor, ABD'nin San Francisco kentinde düzenlenen LinuxWorld etkinliğinde bunları Linux geliştiricilere söylüyor.
Rotasını Linux'a doğru çeviren, bir milyar doların üzerinde kaynağı Linux'un gelişmesi için ayıran, Novell'in yüzde 20'sini satın alan IBM bunu söylüyorsa vardır bir hikmeti diye düşünmek gerekiyor. Ne de olsa PC'ler üzerinde çalışan en sağlam grafik arayüze sahip işletim sistemini, OS2'yu geliştirmişti IBM.

İlk kişisel bilgisayarı ticari bir ürün haline getirmeyi başaran IBM, bu bilgisayarlar için bir işletim sistemine ihtiyaç duymuştu. Microsoft da DOS işletim sistemini geliştirdi IBM için. DOS'u biliyorsunuz grafik arayüzü olmayan, satırlardan oluşan, ve sürekli bir komut yazarak yönettiğiniz, üzerinde çalıştığınız bir işletim sistemi.
Bunun ardından Apple da kişisel bilgisayarlarını üretti ve DOS'tan farklı olarak grafik ekrana sahip, fare ile çalışan MacOS işletim sistemini piyasaya sürdü. DOS'a göre daha kullanışlı olan, kolay kullanımı bulunan bu işletim sistemi kişisel bilgisayarlar dünyasında bir devrim yaratmıştı.

DOS'u geliştiren Microsoft ise Apple'ın MacOS işletim sistemini kopyaladı. Steve Jobs'un deyimi ile çaldı. Windows işletim sistemi adıyla pazara sundu.

Şimdi Microsoft gerçekten MacOS'u çalıp da bunu Windows olarak mı pazara sundu? Yoksa gerçekten sıfırdan bir işletim sistemi mi yazdılar? bu tartışmayı alevlendirmek yersiz. En azından Steve Jobs her konuşmasında "Çaldılar" diye suçluyor Microsoft'u.

Sonra Linus Torwarlds'ın geliştirdiği Linux işletim sistemi açık kaynak kod mantığı ile hayatımıza giriverdi.

Önceleri DOS gibi sadece komutlar yazılarak çalışan işletim sistemi ağırlıklı olarak sunucularda kullanılmaya başlandı. Ama iş bunu masaüstü bilgisayarlara, kişisel bilgisayarlara taşımaya gelince Linux camiası zorlandı tabii ki. Kolay kullanıma sahip, grafik arayüzlü MacOS ve Windows varken aynı kullanım kolaylığında birşeyler yapmaları gerektiğine inandı Linux camiası. Model olarak da Windows arayüzünü taklit etmeyi seçtiler. Ne de olsa dünya üzerinden Wnidows'un bir pazar hakimiyeti vardı.

Windows 95'le hayatımıza gelen sol alt köşedeki START (BAŞLAT) menüsü şuan genel kabul görmüş bir uygulama hem Windows'ta hem de Linux'ta. Bunu mimarı da OS2'ydu. Yani IBM'in geliştirmiş olduğu işletim sistemi.

Microsoft hala windows 3.1 ile garip bir arayüze sahipken, IBM bu menüyü kullanıyordu.

Şimdi IBM tutup Linux geliştiricilere "boşverin Windows'u taklit etmeyi. yeni birşeyler bulun diyor".

Sanırım IBM'ciler şuanki Windows menü tasarımından pek hoşnut değiller. Eğer Linux camiası bir yenilik yaparsa, Microsoft ekibinin buna çabucak adapte olup da arayüzü değiştireceğini düşünüyorlar.
 
Üst

Turkhackteam.org internet sitesi 5651 sayılı kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında "Yer Sağlayıcı" konumundadır. İçerikler ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Turkhackteam.org; Yer sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir. Türkhackteam saldırı timleri Türk sitelerine hiçbir zararlı faaliyette bulunmaz. Türkhackteam üyelerinin yaptığı bireysel hack faaliyetlerinden Türkhackteam sorumlu değildir. Sitelerinize Türkhackteam ismi kullanılarak hack faaliyetinde bulunulursa, site-sunucu erişim loglarından bu faaliyeti gerçekleştiren ip adresini tespit edip diğer kanıtlarla birlikte savcılığa suç duyurusunda bulununuz.