BootCamp nedir gelin öğrenelim?

noktalıvirgül

Deneyimli Moderatör
17 Kas 2020
924
2
513
noktalıvirgül:
BootCamp'i ve Kariyere Katkılarını Merak Edenler Buraya
Sevgili okurlar, bu konumuzda BootCamp nedir, ne işe yarar, eğitimlerine nasıl katılım sağlanır, hangi yollar izlenmelidir konularına değineceğiz.

Bootcamp, yazılım, siber güvenlik, veri bilimi konularında bilgi edinmek, ilerlemek, başarılı olmak, kariyerine katkıda bulunmak isteyenler için ve ilgili firmalar için hizmet veren eğitim programıdır.
Eğitimi almak isteyenler bu eğitim sayesinde, iş hayatlarında kodlama yapabilirler, kodlama konusunda kariyerlerini yükseltebilirler, siber güvenlik ve veri bilimi alanında uzmanlaşabilirler.
Bootcamp ile ilgili eğitim programı içeriklerinde HTML, JavaScript, Java, Python, PHP, C#, React, Go, Rubet ve daha birçok programlama dilleri konularında bilgiler verilebilmekte, bu eğitim içerikleri firmadan firmaya değişmektedir. Eğitim programına başvurup ön eleme testlerinden ve mülakatlardan geçtikten sonra ücretsiz eğitimlere de katılabilirsiniz. Ücretli eğitimler de verilmektedir. Bu eğitimler ile birlikte, katılımcılar hem iş ve meslek edinme imkanı kazanabilirler hem işyerlerindeki kariyerlerinde yükselme şanslarını artırabilirler hem de kendilerini ilgili alanlarda geliştirme fırsatı yakalamış olabilirler.

BootCamp’a Katılanlar Kimler Olabilir ve Katılım Amacı Nedir?:
Bu eğitimleri alan katılımcılar çoğunlukla lisans eğitimi almakta olan öğrenciler, temel anlamda teknolojik bilgi donanımına sahip mezunlar ve işlerindeki kazanımlarını artırmak, daha fazla alanda bilgi sahibi olarak kariyer anlamında yükselmek isteyen profesyoneller tarafından tercih edilir. Yani bu eğitimlere katılabilmek için yazılım konusunda profesyonel olma şartı yoktur. Bu eğitime katılımın asıl amacı, insanların yazılım alanında yeni bilgiler edinerek kendilerini geliştirmeleri ve bununla ilgili bir işe yerleşmeleri ve halihazırda çalışıyor olanların işlerindeki kariyerlerini yükseltmeleridir.

Eğitim Süreci:
Bootcamp eğitimleri çoğunlukla online olarak gerçekleşmektedir. Ortalama olarak 4-6 hafta sürer, fakat bu süre, eğitim alınan firmaya, eğitim programın içeriğine ve eğitimi alan kişiye göre değişebilir.
BootCamp eğitiminin verimli hale gelmesi, işe alınma şansının artması ve kariyerin yükselmesi, eğitim deneyiminin en iyi şekilde gerçekleşmesi için hangi adımlar atılmalıdır diye düşünülecek olursa şu tavsiyeler dikkate alınmalıdır:
Önce hedef belirlenmeli: BootCamp eğitimi almadan önce amacınızın ne olduğunu ve hangi bilgileri almak istediğinizi belirlemelisiniz. Yani belli bir alan seçip o doğrultuya yönlenmek gerekir. Yazılım öğrenmeye başlamak veya öğrenilenleri uygulamaya geçirmek ve geliştirmek için belirli bir alandan başlamak gerekir çünkü birden fazla alanda aynı anda uzmanlık sağlamak mümkün değildir. Eğitim süreci bittikten sonraki planlarınızı belirlemeli ve buna göre hareket etmelisiniz. Hedef belirlendiği anda hem daha hızlı ve zaman kaybetmeden hem daha istikrarlı şekilde ilerlenir, böylelikle motivasyon (isteklenme) sağlanır ve gelişim daha rahat olur. Hedefi belirlenmiş olan bir işin önüne engeller çıksa bile insanın bu işten vaz geçme ihtimali düşük olur ve bu yüzden dikkat başka yönlere dağılmadan ilerlemek daha kolay olacaktır. Hedef belirlemek, hangi amaca, ne zaman, hangi yoldan, nasıl gidileceğinin tasarlanmasını sağlar. Hedef belirlenmeyince ise nereye, nasıl gidileceğinin bilinmemesine ve amaçsız olunmasına sebep olur.
Devamlılık sağlanmalı: BootCamp eğitimlerine ve çalışmaya devamlılık sağlamanız, zamanınızın belirli bir kısmını buna düzenli olarak ayırmanız başarı yüzdenizi artıracaktır. Bir şekilde odağınızı sağladığınızda ve planlı şekilde çalıştığınızda önemli derecede olumlu sonuçlar alabilirsiniz.

Not tutulması katkı sağlar: Eğitim sırasında önemli görülen veya anlaşılması zor olan bölümler hakkında not tutmanız çok yararlı olacaktır. Daha sonra konuyla ilgili bir sorun hissedildiğinde bu notlara bakılarak tekrar edilme, hatırlanma, anlama daha rahat sağlanabilir. Ayrıca not tutmak birden fazla tekrar etmiş olmayı ifade eder. Yani not tutmak için önce eğitimcinin söyledikleri dinlenir, sonra bu yazılırken ilk tekrar yapılır, sonra bu not okunurken bir tekrar daha yapılmış olunur. Bir metinden not alınırken ise, önce metin okunarak, sonra bu yazılarak, sonra tekrar okunarak tekrar yapılmış olur. Hatta sesli şekilde okunması daha iyi anlaşılmasını sağlayabilir.
Yardım almak anlam düzeyini artırabilir: Zorlandığınız bir konuda eğitmeninizden yardım istemeniz, öğreniminiz açısından size büyük katkı sağlayacaktır. Hatta soru sormaktan çekinenler varsa eğitmeninizin verdiği cevaplar onlar için de yararlı olacaktır. Ayrıca sorular zamanında sorulmalıdır, çünkü konular belirli bir ilerleme kaydettiğinde ve bu konular birbirleriyle bağlantılı olduğu için bir bölümü anlayamamak diğer konuların da anlaşılmasını zorlaştıracaktır ve kopukluklar yaşanmasına sebep olabilecektir.
Tekrarlar yapmak önemlidir: Öğrenilenlerin kalıcı hafızaya sağlıklı olarak yerleştirilebilmesi için düzenli tekrarlar yapmanın öğrenme sürecine büyük katkılar sağladığı inkâr edilemez bir gerçektir. Bolca kodlama tekrarı yaptığınızda kodların ne anlama geldiğini, nerelerde kullanılması gerektiğini anlamanız ve akıcı şekilde yazmanız daha kolay olacaktır.
BootCamp eğitimi neden gereklidir?: Yazılımla ilgili bir bölümden mezun olunduktan sonra kendimizi ekstra geliştirmemiz gerekir. Çünkü kodlama dilleri yabancı dil öğrenmek gibidir, onda da bir eğitimden alınan bilgilerle yetinmemek ve sürekli kendini geliştirmek gerekir. Yoksa öğrenilenler zamanla unutulacaktır. Bu yüzden teorik bilgiden sonra tekrarlar ve pratik yapmak büyük önem taşır. Örneğin yazılımla ilgili bir üniversite eğitim programında öğrenim görülürken daha çok teorik veriler elde edilir. Uygulamalı dersler de vardır fakat bunlar birçok zaman yeterli olmamaktadır. Ayrıca bu tarz konularda tecrübe kazanmak için işin içine girilip uygulamalı olarak öğrenmek en büyük adımdır. Bunun en büyük kanıtlarından biri, işe girip çalışmaya başlamış biriyle yıllarca teorik dersler görmüş birinin öğrenim seviyesi aynı değildir, uygulamalı olarak çalışan biri daha çok şey öğrenir ve tecrübe kazanır.
BootCamp eğitimlerinde daha az teorik eğitim ve çok daha fazla pratik bilgiler ve proje odaklı çalışmalar yapılır. Eğitim sonucunda da geliştirici, programcı, veri analisti, siber güvenlik uzmanı, veri bilimcisi olarak kariyer adımı atılması mümkündür.
Kendine inanmanın önemi unutulmamalı: Yukarıda sayılanların hepsinden önemlisi yapabileceklerimize dair olan inancımızdır. Başarının gerçekleşmesi için önce kendimize olan inancımızı güçlendirmemiz gerektiğini unutmamalıyız.

BootCamp Çeşitleri:
Eğitim almadan önce belirli bir uzmanlık alanı seçilmeli ve o doğrultuda gelişme sağlanmalıdır. Bu seçimin yapılabileceği BootCamp eğitim çeşitlerinden bazıları şöyle açıklanır:
Full-Stack BootCamp:
Hem front-end hem de back-and uzmanlık alanlarında geliştirici olmayı amaçlayan kişiler için verilen eğitimdir.
Python BootCamp: Veri bilimi, yazılım mühendisliği, iş analistliği alanlarında ilerlemek isteyen geliştiriciler bu eğitim çeşidini tercih edebilirler.

React BootCamp: Kullanıcı arayüzü için çalışılabilen bir javascript kütüphanesidir. React BootCamp’lar ile eğitim alan kullanıcılar, eğitim kurumlarıyla iş birliği yapan firmalarda işe girme fırsatı kazanabilirler.
Go BootCamp: Go programlama dili, açık kaynaklı, Google’ın desteklediği, statik tipli ve pratik kullanıma sahip bir dildir ve bu yüzden BootCamp’lerde Go dili hakkında eğitim almak konusunda talep çok fazladır.

Hangi Beklentiye Göre BootCamp Seçilmeli?:
BootCamp eğitimlerinden hangisine katılacağınıza karar veremiyorsanız, şimdi açıklayacağım faktörlere göre karar verme sürecinizi hızlandırabilirsiniz:

* Hangi alanda çalışmak istediğinize bağlı olarak öncelikle mesleki anlamda ilerlemek istediğiniz alana göre eğitim seçmelisiniz. Kodlama konusundaki ilgi alanınıza ve başarı elde etmek istediğiniz mesleğe göre BootCamp seçmeniz sizin için en iyisi olacaktır. Örneğin, web site tasarımcısı olmak istiyorsanız HTML, CSS, JavaScript vb. dillerle ilgili eğitim alabilirsiniz.
Popüler düzeyde olan yazılım alanlarında çalışmanın kazancının da yüksek olma imkânı fazla olabilir. Çoğunluğa göre daha kısa vadede para kazanma amacındaysanız ona göre seçim yapabilirsiniz.
İş bulma sürecinde fazla zamanınız olmadığını düşünüyorsanız yine bu konuda daha ön planda olan alanları seçebilirsiniz.
Freelance-homeoffice (evden çalışma-uzaktan çalışma- serbest) çalışmak istiyorsanız da güvenilir firmalar veya şahıslarla iletişime geçip iş alarak uzaktan erişimle veya tasarladığınız çalışmaları ilgili yere göndererek kazanabilmenizi sağlayacak eğitimleri tercih edebilirsiniz.
-
Konumuzdaki aktarımlardan anlaşılacağı üzere BootCamp eğitimleri, kodlama dünyasında gelişmek isteyenler için oldukça iyi bir fırsattır.
 
Üst

Turkhackteam.org internet sitesi 5651 sayılı kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında "Yer Sağlayıcı" konumundadır. İçerikler ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Turkhackteam.org; Yer sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir. Türkhackteam saldırı timleri Türk sitelerine hiçbir zararlı faaliyette bulunmaz. Türkhackteam üyelerinin yaptığı bireysel hack faaliyetlerinden Türkhackteam sorumlu değildir. Sitelerinize Türkhackteam ismi kullanılarak hack faaliyetinde bulunulursa, site-sunucu erişim loglarından bu faaliyeti gerçekleştiren ip adresini tespit edip diğer kanıtlarla birlikte savcılığa suç duyurusunda bulununuz.