CSS Dersleri #3 | Font ve Text Özellikleri | Ar-Ge Kulübü | akovskiniz

akovskiniz

Kıdemli Üye
7 Ocak 2016
3,636
50
23
akovskiniz.php
techtalk-css-tool-1-696x371.jpg


Merhaba sevgili TürkHackTeam üyeleri, CSS derslerimize kaldığımız yerden devam ediyoruz, bu dersimizde CSS ile Text ve Font özelliklerini anlatmaya çalışacağım. Öncelikle bu derste sıklıkla CSS seçicileri kullanacağımızı belirtmek isterim. Eğer bu konuyla ilgili yeterli bilgi sahibi değilseniz daha önceden açmış olduğum CSS derslerine göz atmanızı tavsiye ederim. Tüm text ve font özelliklerine değinmeyeceğim, sadece en çok ihtiyaç duyulan özelliklerden bahsedeceğim.

Color
Color özelliği metnin rengini değiştirmek için kullanılır. Bir metnin rengi değiştirilirken 3 farklı türde değer atanabilir.
• Rengin İngilizce ismini yazarak (red, blue, green)
• Rengin HEX kodunu yazarak. (#ff45ca)
• Rengin RGB değerini yazarak. Örneğin rgb(255,0,113)

Kod:
body {
color: black;
}
 
h1 {
color:# 494949;
}

Yukarıda kodlara baktığımızda sayfanın tümünde kullanılacak varsayılan yazı rengi siyah olarak, tüm h1 başlıklar ise HEX kodu verilen renkte biçimlendirilecektir.

Font Size
Font-size özelliği metnin yazı büyüklüğünü ayarlamak için kullanılmaktadır. Büyüklük değerleri piksel(px), punto (pt), em(em), yüzde(%) gibi değerler alabilir. Font-size özelliğinin varsayılan değeri, paragraflar için 16px=1 em=12pt=100%’ dür.

Kod:
p {
font-size: 14px;
}
 
h1 {
font-size:150%;
}

Font Family
Font-family özelliği metinin yazı tipini değiştirmek için kullanılır. Font-family özelliği yazılırken tarayıcı desteğini tamamen sağlamak için 3 farklı yazı tipi aralarında virgül olacak şekilde yazılabilir. Bu bir zorunluluk değildir.

Kod:
p {
font-family: "Times New Roman", Times, serif;
}

Dikkat edeceğiniz üzere birden fazla kelimeden oluşan yazı tipleri çift tırnak arasına alınarak kullanılmıştır.

Text Aligment
Text-aligment metni yatayda hizalamak için kullanılır. Metin sağa (right), sola (left) ve ortaya (center) hizalanabileceği gibi iki yana da yaslanabilir (justify)

Kod:
h1 {
    text-align: center;
}

Text Decoration
Text-decoration özelliği metnin altı çizgili(underline), üstü çizgili gibi şekillerde biçimlendirilmesini sağlar. En çok kullanıldığı yer ise menüler yaparken <a> etiketinin varsayılan altı çizgili halini iptal etmektir.

Kod:
a {
text-decoration: none;
}

Önemli noktaların altını çizmek için bir class yazmak istersek;

Kod:
.alticizili {
text-decoration: underline;
}

Font Style
Font-style özelliği genellikle metni italik yapmak için kullanılır.

Kod:
.normal {
    font-style: normal;
}
 
.italik {
    font-style: italic;
}

Font Weight
Font-weight özelliği metni kalınlaştırmak veya inceltmek için kullanılır. Bu özellik normal, bold (kalın) gibi değer alabileceği gibi 100,200 … 900 gibi değerlerde alabilir.

Kod:
p.kalin{
    font-weight: bold;
}
 

akovskiniz

Kıdemli Üye
7 Ocak 2016
3,636
50
23
akovskiniz.php


Elinize sağlık hocam, css bilen biri olarak size önerim keşke görsel kullansaydınız bilmeyenler için daha iyi olurdu

Teşekkürler, konuları iş yeri bilgisayarından hallettiğim için herhangi bir döküman veya program indiremiyorum bugün laptopumu tekrar kuracağım, bir daha ki dersler görsel içerikle güçlendirilecek :)
 
Üst

Turkhackteam.org internet sitesi 5651 sayılı kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında "Yer Sağlayıcı" konumundadır. İçerikler ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Turkhackteam.org; Yer sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir. Türkhackteam saldırı timleri Türk sitelerine hiçbir zararlı faaliyette bulunmaz. Türkhackteam üyelerinin yaptığı bireysel hack faaliyetlerinden Türkhackteam sorumlu değildir. Sitelerinize Türkhackteam ismi kullanılarak hack faaliyetinde bulunulursa, site-sunucu erişim loglarından bu faaliyeti gerçekleştiren ip adresini tespit edip diğer kanıtlarla birlikte savcılığa suç duyurusunda bulununuz.