Delphi’de Kullanılan Operatörler Ve İşlevleri//Cem Adrian

BÖKE

Yaşayan Forum Efsanesi
20 Ağu 2016
8,754
411
Bu konumda sizlere, Delphi’de kullanabileceğiniz Matematiksel, Logical operatörleri gruplandırarak örnekler ile detaylı bir şekilde bilgilendirmeye çalışacağım :)

Matematiksel Operatörler : Matematiksel işlemlerde kullanabileceğiniz operatörler tablo halinde verilmiştir.

Kod:
procedure TForm1.ButtonClick(Sender: TObject);
var
  sayi:Integer;
  sonuc:Real;
begin
  sayi:=22; //Değişkene değer atanıyor
  sonuc:=sayi mod 4; //Bölümden kalan
  Form1.Caption := FloatToStr(sonuc); //2 Yazar
end;
 
end.

Logical Operatörler : Mantıksal işlemlerinizde kullanabileceğiniz bir çok operatörü Delphi size sunmaktadır. Aşağıda bu operatörlerden bahsedilmektedir.

Not : Dönen değerin olumsuzunu belirtmek için kullanılan Mantıksal operatördür (Eğer true dönerse false. False dönerse true). Genellikledallanma, karşılaştırma işlemlerinde kullanılır.

Kod:
procedure TForm1.Button2Click(Sender: TObject);
var
  deger:Boolean; //Tanımlandığı anda varsayılan değer false
begin
 if not (deger=false) then
   Form1.Caption := 'Değer fasle';
end;
 
end.

Eğer yukarıdaki if satırında “not” komutu kullanılmazsa, formun başlığında hiç bir zaman metninizi yazdıramazsınız. Burada şunu da hatırlatalım, Boolean tip bir değişken tanımlandığında varsayılan değeri false dır.

And : Aynı anda iki sonucu beraber değerlendirebilmek amaçlıkullanılan bir operatördür. Genellikle karşılaştırma gerektiren (if – Case vs.) durumlar içinaynıanda birden fazla şartısağlama amaçlı kullanılmaktadır.

Or: Belirtilen sonuçlardan herhangi bir tanesinin doğruluğunun yeterli olduğu durumlarda kullanılan bir operatördür. Genellikle karşılaştırma gerektiren (if –case) durumlar için şartlardan herhangi bir tanesinin sağlanmasının yeterli olduğu durumlar için kullanılır. Aşağıda hem “and” hem de “or”için örneklendirme yapılmıştır.

İlk Olarak “and” operatörünü örneklendirelim. Örnekte notun 50 ile 100 arasında olması şartı aranmaktadır. Dikkat edeceğiniz husus hem 50 den büyük, hem de 100 den küçük olma zorunluluğudur.

Kod:
Procedure TForm1.Button3Click(Sender: TObject);
var
  notlar:Integer;
begin
  notlar:=70;
  if (notlar>=50) and (notlar<=100) then
      Form1.Caption:='Sınıfı Geçtiniz';
end;
 
end.

Şimdi de diğer operatörümüz olan “Or” seçeneğini örneklendirelim. Örneğimizde notlar isimli değişkenin değeri kontrol edilerek, şayet “0” dan küçük veya “100” den büyük olmasıdurumunda gerekli olan uyarı, formun başlığında kullanıcıya iletilmektedir. Dikkat edeceğiniz husus, belirtilen şartlardan bir tanesinin true değeri döndürmesinin (doğru olması) uyarının verilmesi için yeterli olacağıdır.

Kod:
Procedure TForm1.Button4Click(Sender: TObject);
var
  notlar:Integer;
begin
  notlar:=120;
  if (notlar<0) or (notlar>100) then
      Form1.Caption:='Notu Yanlış Girdiniz';
end;
 
end.

Procedure içerisinde notlar isimli değişkenin değeri “100” den büyük olduğu için ikinci şart sağlanmakta, dolayısıyla (şartlardan birisi true olduğu için) if satırı true değerini döndürmekte ve uyarı mesajında formun başlığında kullanıcıya göstermektedir.
 
Üst

Turkhackteam.org internet sitesi 5651 sayılı kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında "Yer Sağlayıcı" konumundadır. İçerikler ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Turkhackteam.org; Yer sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir. Türkhackteam saldırı timleri Türk sitelerine hiçbir zararlı faaliyette bulunmaz. Türkhackteam üyelerinin yaptığı bireysel hack faaliyetlerinden Türkhackteam sorumlu değildir. Sitelerinize Türkhackteam ismi kullanılarak hack faaliyetinde bulunulursa, site-sunucu erişim loglarından bu faaliyeti gerçekleştiren ip adresini tespit edip diğer kanıtlarla birlikte savcılığa suç duyurusunda bulununuz.