Dolandırıcılar Ve Toplum Mühendisleri

lyxG

Anka Team Junior
15 Ocak 2019
303
1
71
DOLANDIRICLIK VE TOPLUM MÜHENDİSLİĞİ

d4ee61598b3.png


Merhaba bu konuda sizlere dolandırıcılık hakkında bir konu açmak istediğim değineceğimiz şeyler az olacak yoksa buraya destan yazıcağım :D

Sanal Dolandırıcılık, şu anda kredi kartlarınız telefonlarınıza gelen whatsapp gruplarına katılma istekleri diye gelenler, instagram hesaplarınıza gelen .mail.ru gmail taslak mesajları Kredi dataları, Cloud hesaplarınızın Hedef olması, Çağrı Merkezleri, Siber Espiyonaj, İş yerlerinin İstihbarat savaşlarından gibi şeylerden oluşuyor böyle böyle devam edebiliriz çok örnek ve yaşantısını gördüm birileri birşey kazanıyorken birileri kaybediyor bu hiç bir zaman bitmeyecek.

Örneğin başıma gelmişti çağrı merkezi olayı herkezede dolandırıcı damgası vurmak pek doğru değil arkadaşım olduğunu sonradan anladım ama tebiri elden bırakmamak en iyisi deyip artık konuya başlayalım :)

bd51dfc03e4.png


Dolandırıcılar sanal veya real olarak insanları seçerler genllikle onun ayağına gidersiniz kimileri ise kurban olarak direk gelemektedir tabi bu boş durarak olmaz hakkında bilgi toplar, arkadaş çevrelerini bulur, karakterini ve arakdaşlarınız ile nasıl iletişim kurduğunuzu kişiden kişiye nasıl davrandığınızı gözlemler. Ve en başa döner problem ne ? Para, kullanmak, popilaristlik, istismar ve niceleri.. kriterlerinize uygun bir karakter Hızlı bir analiz ve kişiyi seçme işlemi tamam da nedne bu kadar etkililer ?

"Hikaye" herkez hikaye dinlerken kapılır peki ya kişinin hikayesi çalıştığı yer yaptığı projeler bu size yeterince kişiye olan saygınızı vermektedir. Dolandırıcıların kullandığı asıl yöntem bu değil mi zaten hikaye kurmayı ve hikayedeki adam olmayı öğrenip yaşamak demek o olmak demek iyi bir dublör bu konuyu hızla halledebilir.

Birçok teknik vardır dolandırıclıkta dış görünüş pek önemli olmaz size şöyle bir örnek vermek istiyorum ilk defa tanıştığınız biri ilk göz göze gelmede onun karakterini çıkartırsınız ne amaçla geldiğine karar verisiniz. Birde 1-2 hafta sonra veya daha fazla uzun süre'nin ardından en ufak bir düşünce bir olay yaşamak nasılda değiştiriyor kişiyi algınızı kişiden kişiye düşünceden düşünceye fark atar ama herkez insan ve insanlar sosyal'dir yapımız gereği bukelemun gibi değişiyoruz.


Örnek vereceğim Türkiye'de olan bir dolandırıcı İphone hepinizin bildiği birşey ve İcloud bazen ne kadar korkunç etkileri var aynı instagram alma methodları gibi mail veya no vurup fake sc atıyorlar kurucu değiştiriyor rvert alıyor ebedi çıkıyor v.s v.s ve ardından kişinin telefon mahremindeki bütün fotoğrafları alıyorlar genellikle bir bayanınki olur hatta hep öyledir ve bumm 300 dolar fake papara adresine gider birde üstüne verilmez 1 kere daha gönder ! sonra "X" diye uygulamaya git instagram hesabı çalınır diye post geç yarı işlem yarı işlem yap paso 6-7 kere de 50-60 ordan kır birde sonra o kızın hesabına bu işlemi yaptırmak isteyen kişiyi söylemekle tehtid et biz insanlar işimiz iş.. gerçek hayatta genellikle bu tür olaylar oluyor.

Medyum Teknikleri en başarılı tekniklerdir
Bir toplulukta en baştaki adam onu yöneten kişi değil onun hemen arasındaki kişidir Haberci Medyum Kahraman ise sizsiniz hepimiz en iyisi olmak isteriz para pul önemi yok sonuçta ona çıkan yol para pul olduktan sonra :D öylesine sebepsiz yaptığımız işler vardır Kahve Falları, Mistisizm gibi araştırılmaya bazen komiklik amaçla bazen korku amaçla.. Medyumun iradesi çeliktir o kadar kişi ona kötü sualler ederken bir bakarsın ki çok güzel kadın veya erkek çıkar ve güzel konuşur mistik sözler onun dolandırıcı olduğuna emin olabilirisin ki taa o senin hakkındaki şeyleri söylediği ana kadar.. onun dedikleri doğru çıkınca obsesiflik yaşarsın kurbancıklar 100 tane varsa 10 u düşer. Herşey için kullanılabilir.

Daha yeni bitirdiğim kitaptan bir özet "Evime giderken 20 sent vardı ve birden toplanan insanlar gördüm baktım ki sayı oyunu oynuyorlar şans işi adam parayı aldı cesaret etmiştim 2 kişi daha almıştı gittim 10 sent yatırdım ve kazandım ! paranızı 2 ye katlamak istermisiniz dedi oyunu oynatan bu oyun çok kolaydı evet dedim ve yenildim aslında olan olayı 2 ay sonra o kişileri bir kafede oturuken görmüştüm çok samimi idiler paspol sokak kıyafetleri ile dolaşan insanlar ne oldu da bu kadar iyi giyiniyorlar "

Medyumlar kişi hakkında bilgi toplarlar aynı yukarıda size bahsettiğim gibi ve genellikle öyle böyle buğulu söz söyler ki 2 ay içinde sonra ona ait X olayı yaşayacaksın der çok genel konuşmuştur herkez birşey yaşar ve bunu ona bağlaması için de 3-5 edindiği bilgiyi söyler birçoğu olmuştur ama Medyumlar akıllı olur soru işartleri bıraktırarak ayırtırlar bir daha bir daha derken bir güven bağı oluşur daha çok bayanlar düşer bu tür olaylara.
Kişinin bundan sonra yapacağı iş çok daha basit sana sorular soracak ve bu neticede araştırmadan bile elinin altından genel bir mesaj verecek

CP5goI.jpg


Neden bunu yazdın ki diyecek olursanız olay çok basit.

Bu tür konularda Aklını kullanan adam neyi aradığını bilir aynı şeyin üzerinde 100 kere durmaz ve sürekli birşeyler üretir siz ne kadar bilinçlendikçe aslında birazda o kadar daha savunmasız haldesiniz çünkü tabiri caizse kendinizi tamamen akıllı sanabilirsiniz bir ihtimali unutursunuz "YANLIŞ OLABİLİR" aynı şeyler dolandırıcılar için de geçerlidir.
Dolandırıcılar sizlerin en büyük hislerinizi alırlar yoksa neden sizi seçsin ki Vatani olabilir, Aşk olabilir, sizi kesin birşeye inandırmış olabilir ve dışarıdan kesin gözle çocuksu durur ve anlatmaya bile utanırsınız diye gider bu ...

Polise gidemezsiniz çünkü rezil olacak taraf siz olursunuz diye düşünüp de bu yolu seçerler. Dediğim gibi neyi aradıklarını çok iyi bilirler Dolandırıcılar buz gibi insanlar değillerdir soğuk kanlısıda ayrı sıcak kanlısıda.


Günümüz dolandırıcıları tek kişi olmuyor artık genellikle kişiler halinde bir çete kuruyorlar tek kişinin zararı bu iken birçok kişinin bu dolandırıcılık espiyonaj ağından neler çıkarabileceğini düşünüyor musunuz ?

Farkındalık ! Farkındalık ! Farkındalık ! insanın tam dikkati 1-2 saat sürer fazla değil ama eğer kendinizi motive eder ve bu tür şeyler sizin için bir uyarı değilde sizi korumak için bir farkındalık oluşturursa elbet bir nebze olsun daha bilinçli hale gelebiliriz.

Çıkarım özelliklerine ayırır incelersin mimikler ve ona bağdaştıran duygular, bir tarafta sürü psikolojisi, ayrı tarafta iş psikolojisi ayrı yerde özel iletişim becerileri, buna dayalı sevdirme ve ikna becerileri manipilasyon teknikleri(korkut rahatlat, beyin yıkama, yönelndirme, yanlışlanmaz teknik) bakın yapboz ne kadar da güzel devam edebiliyor

CPTgfS.jpg


Dolandırıcılık ağına nasıl düşülür ?

Çok temel konuşacağım en fazla düşülen sanırım anahtar yerler ;

- Arkadaşlarınız :) insanlar artık otorite delisi oldu, veya içe dönükseniz korkut ve rahatlat tekniği her zaman iş yapar. Ve iletişim kurmayı bilen herkez söz sahibinin kendine olmasını ister.
- Çıkarlı İkili ilişkileriniz tamamen nefret edilen veya çıkarlı iş arkadaşları diyebilirim illede iş yerinde olması gerekemez saygı duyulacak bir yer ve konuşma olsun yeter
- Ümit vaad eden işler "BEDAVA ÖĞLE YEMEĞİ YANLIZCA FARE KAPANINDA OLUR" sağlamasını bilmeden tahminlere matamatik oyunu oynanmaz ;)
- Yıllar boyu konuşmadığınız insanlar bir anda dostunuz mu olacak sanıyorsunuz sanırım kendinizi dev aynasında görmüşsünüz :)
- İçe kapanıksınız ve sizi durmadan biryerlere mi davet ediyorlar sanırım aradıkları adam sizsiniz

Herkeze belli ederek şüpheyle yaklaşmanız yanlıştır en başta dedik ya görüş bunu kötü şekillerde de değiştirmek istemezsiniz. Nerede ne konuşacağınızı bilin kimliğinizin farkında olun çok konuşup tabiri caizse posta koymak karaketeriniz normalden değişikse pek iyi olmaz, herşeyi içinde tutup onlara göre davranmak sizi anlaşılmaz kılar nerede ne söyleyeceğinizi bilin vakit bazen 2 kere gelmez. bunun Dolandırıcılıkla alakası olmayabilir ama Toplum Mühendisleri açısından eklemek istedim.

Dolandırıcılık deryasına kapılan kişi kendini kaptırır hani gözüne iş kaçmış tabiri varya işte tam ondan güven kazanılmıştır, yanlış yoktur asla olamaz çünkü o benim ayağıma gelmedi beni zorlamadı denir işin en kötü tarafı ise dolandırıldıktan sonra olan durumdur kabullanabilemez durum güçlü insanlar bu duruma hesap sorar böyle birşeye karşı kalırsanız duygularınıza kapılmayın deniz gibidir kötü şeylere sürükler.

Sosyal mühendisler genelde masumu oynar çok da iyi bir numaradır bu numaradan kaçan insan çok azdır diyebilirim gerçek hayattaki dolandırıcılarda aynı farklı bir yanı yok senin ismini kim bu şekilde dolandırıcıya çıkarır ki ?

-Bu yüzden gözlem farkındalığı ve mesafeyi unutmayın tanıştığınız kişilere mesafe koyun ki hemen yapışık bir ilişki meydana gelmesin kendinizi katman katman açın bu sayede karşınızdakinin nasıl biri olduğunu çok daha iyi anlayabilirsiniz.
 

MakawL

Yeni üye
22 Nis 2020
46
0
Sosyal mühendisler genelde masumu oynar teşekürler etiket etiğin için
 
Üst

Turkhackteam.org internet sitesi 5651 sayılı kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında "Yer Sağlayıcı" konumundadır. İçerikler ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Turkhackteam.org; Yer sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir. Türkhackteam saldırı timleri Türk sitelerine hiçbir zararlı faaliyette bulunmaz. Türkhackteam üyelerinin yaptığı bireysel hack faaliyetlerinden Türkhackteam sorumlu değildir. Sitelerinize Türkhackteam ismi kullanılarak hack faaliyetinde bulunulursa, site-sunucu erişim loglarından bu faaliyeti gerçekleştiren ip adresini tespit edip diğer kanıtlarla birlikte savcılığa suç duyurusunda bulununuz.