El Yapımı Wireless Anten (Patch 7.5 dB)

by gizlii

Katılımcı Üye
29 Ocak 2015
266
4
çanakkale
Evet arkadaşlar bu çalışmamızda panel yapıda yönlü bir anten çeşidi olan patch anten yapımına değinmeye çalışacağım. Daha önce açtığım konularda olduğu gibi anten yapımı sırasında elimizdeki malzemeleri kullanmak esas alınmıştır.

Yapacağımız anten yine bir reverse-engineering (geri-mühendislik) tarzda yani bildiğiniz satın alınan bir antenin içinin açılıp gerekli ölçülerin ve malzemelerin elle çıkartılması ile oluşturulmuş bir antendir. Bu yüzden simülasyon sonuçlarına ve hesaplama detaylarına girilmemiştir.

Konu hakkındaki asıl kaynak http://www.lincomati...eless/comtelco/
adresinde mevcuttur.
Verilen sitede bahsi geçen antenin resmi sitesi ve anten hakkındaki detaylı bilgiler ise aşağıdaki linklerdedir. Özellikle anten için biçilen fiyatın73.5 $ olmasına dikkat çekmek istiyorum. http://www.comtelcoa...plate_mount.htm
http://www.comtelcoa...ets/B25247P.pdf

Kullanılan Malzemeler

1. 46x70 mm boyutlarında 0.25 mm kalınlığında teneke levha. Verdiğim linki incelediğinizde aslında bu parçanın pirinç bir levha olduğunu göreceksiniz, ancak pirinç bir levhaya erişim benim için problem olduğu için yerine teneke levha kullandığım. Tenekenin dez avantajları iletkenliğinin düşük olması ve anten yön değişimlerine geç cevap vermesi olarak sıralanabilir. Ancak anten kazancında belirgin bir güç kaybına neden olmamaktadır. Kullanabileceğiniz diğer malzemeler bakır levhalar, alüminyum levhalar (alüminyum lehim tutmaz özel işlem ile birleştirme gerektirir).

PBrRNQ.jpg

2. Bir adet kullanılmayan CD. Çizilmiş, çok eskiden kalıp güncelliğini yitirmiş, yanmış CD ler olabir.
ZJErRZ.jpg

3. Alüminyum folyo. Arkadaşlar sıradan mutfak folyoları yerine kırtasiyelerde satılan kalın folyoları kullanmanız kesinlikle önerilir. Ben 30 cm lik bir parçayı 75 YKra satın aldım.
o9kL5b.jpg

4. 5 mm kalınlığında 5x10 cm boyutlarında kapron (adını yanlış biliyor olabilirim). Laminat parkelerin altına döşenen bir malzeme yada yalıtım amaçlı olarak duvarlar da kullanılıyor.
a0G4QQ.jpg

5. Çift taraflı bant. Her iki yüzeyi de yapışabilen bant kırtasiyelerden temin edilebilir.
YJN1ZZ.jpg

6. Kablo sıkıcı ve 2 adet 3metrik cıvata. Kablo sıkacağını çatıdaki eski antenden söktüm cıvatalarda kendi cıvataları.
kJW2yq.jpg

7. Bir ucuna RP-SMA dişi konektör bağlı 5 m RG 58/U kablo.

8. Çeşitli el aletleri. Cetvel, kumpas, teneke makası, maket bıçağı

Yapım Aşamaları

Yapım aşamalarına geçmeden önce projeye ait oluşturduğum çizimi eklemek istiyorum. Çizimin PDF formatında dosyasına buradan (18.5kB) ulaşabilirsiniz.
8QdGjn.png

Orijinal Boyut


1. Elimizdeki CD yi çift taraflı yapışkanı kullanarak uygun boyuttaki alüminyum folyo ile kaplıyoruz. Böylece anten için yansıtıcımızı hazırlamış oluyoruz. Verdiğim çizimde yansıtıcı yüzey olarak 2.5 mm kalınlığında 90 mm çapında alüminyum levha kullandım. Çizimdeki boyutlar ideal boyutlardır, 2mm kalınlıkta alüminyum levhaya bulmak zor olduğu için bu CD metodunu kullandım. CD çapı 120 mm dir ve hiçbir sorun yaratmaz.
PBrRjd.jpg

jjWEoW.jpg

2. Teneke levhayı çizimdeki boyutlarına uygun olarak kestim ve aşağıda görüldüğü gibi uygun yerlerden kıvırdım. Teneke levhanın bu şeklinin amacı kablo ile anten arasındaki empedans eşleşmesini sağlamaktır. Amaç anten empedansını 50 değerine mümkün olduğu kadar yaklaştırmak.
7PNO5L.jpg

XJXnAD.jpg

3. Alüminyum kaplı CD ortasında 46x50 mm boyutlarında bir dikdörtgen çizdim (antenin aktif parçasının izdüşümü) ve bu dikdörtgenin içine karpondan kestiğim 16 mm yüksekliğindeki parçaları çift taraflı bant kullanarak yapıştırdım.
vRp09r.jpg

4. Hazırladığım aktif parçayı yine çift taraflı bant kullanarak aşağıdaki şekilde görüldüğü gibi karpon ayaklar üzerinde sabitledim.
qRWg7B.jpg

3PqXm5.jpg

5. Kablo sıkıcı için aşağıdaki şekilde görüldüğü gibi 3 mm uç kullanarak delikler açtım. Kablo sıkıcıyı şablon olarak kullandım. CD nin çatlamaması için dikkatli olunması gerekiyor.
V635yq.jpg

6. RG 58/U ucundan 7 mm dış kılıfını sıyırdım ve ekranlama iletkenlerini geriye dış kılıf üzerine büktüm. Daha sonra iç izolasyonu kablonun merkez iletkenin 5 mm açıkta bırakacak şekilde sıyırdım ve aşağıdaki şekilde kablo sıkıcı kullanarak antene monte ettim. Civatalar için somun kullanmadım delikler üzerinde yavaşça çevirerek kendi pasolarını açmasını sağladım. Arzu edenler civata ile sabitleyebilirler.
a01JyR.jpg

7PyEYm.jpg

7. Son olarak kablonun merkez iletkenini aktif parçanın dar kısmına lehimledim. Bu esnada 2 mm yüksekliği bozmamaya özen gösterdim. Lehimleme mümkün olduğu kadar düzgün bir şekilde yapılmalıdır. Keskin uçlardan kaçınılmalıdır.
p9GqjL.jpg

8. Antenin tamamlanmış hali aşağıda görülmekte.
d07znL.jpg

Sonuçlar

Evet arkadaşlar anten yapımından sonra sırada antenin çalışma verimi var. Aşağıda Network Stumbler programı ekan görüntüsü mevcuttur.

ZJOgDA.png

Antenin performansı tatmin edici düzeyde özellikle bina içi uygulamalarda büyük faydasının olacağına inanıyorum. Anten için önerebileceğim birkaç değişiklik var, koruma kabı olarak 10 luk CD kapları kullanılabilir, CD kabının ortasındaki çıkıntı 16 mm yüksekliğe göre kısaltılabilir böylece karpon ayakları yapmaya gerek kalmaz CD kabının kapağı da kapatıldıktan sonra uygun bir malzeme ile yalıtımı sağlanabilir. Eğer 10 luk CD kutusu uygun değil ise 25 lik kutular kullanılabilir. Her iki kutuda elimde mevcut olmadığı için deneme şansım olmadı. Bulduğum anda deneyeceğim.
fazla iyi anlatamadım af ola Allaha emanet olun...By Gizlii...
 

byceran

Üye
16 May 2013
101
0
Bu ay bende böyle bişey yapmayı deniyecem senin yaptığın gayet iyi ama ben biraz daha büyük yapmayı düşünüyorum
 

TurkishAttacker

Katılımcı Üye
13 Tem 2015
723
0
Çok güzel bir konu ellerine sağlık ama konu yeri yanlış.
Moderatörlere bildirdim, taşınsın diye.
 
Üst

Turkhackteam.org internet sitesi 5651 sayılı kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında "Yer Sağlayıcı" konumundadır. İçerikler ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Turkhackteam.org; Yer sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir. Türkhackteam saldırı timleri Türk sitelerine hiçbir zararlı faaliyette bulunmaz. Türkhackteam üyelerinin yaptığı bireysel hack faaliyetlerinden Türkhackteam sorumlu değildir. Sitelerinize Türkhackteam ismi kullanılarak hack faaliyetinde bulunulursa, site-sunucu erişim loglarından bu faaliyeti gerçekleştiren ip adresini tespit edip diğer kanıtlarla birlikte savcılığa suç duyurusunda bulununuz.