Eski Türkler de Töre Kavramı

furcer

Üye
17 Ağu 2007
75
0
İstanbul
Eski Türklerde ''töre''daha çok devletin kuruluş düzeni ve işleyişi ile ilgili kuralları ifade etmekte ise de,Türkler aile yaşantısı açısından da bu kavramı kullanmışlardır.Bu manada töre ''görenek'' demektir.Yazımızda ''töre'' kavramını ''Devlet Töresi'' olarak ele alınmıştır.Türk töresi,Kağan da dahil olmak üzere tüm toplumca mutlak suretle uyulması gereken hukuk kuralları toplamıdır.Töreye affedilen önem o kadar büyüktür ki,etkin hukuk kurallarının konulması ve bunlara eşitlik ve adalet ilkeleri çerçevesinde riayet edilmesi hem kağanın iktidarının,hem de devletin sürekliliği için en önemli koşullar arasında gösterilmiştir.Bu sebeplede kaynalarda törenin çok önemli olduğu,hatta devletten bile önde geldiği,töresini kaybetmiş ulusların yok olmuş sayılacağı hatırlatılarak,kağanlardan her zaman töreye uygun davranmaları istenmiştir.Kağanlarda bunu çok önemli bir görev sayıp,kendilerini her zaman halka karşı sorumlu hissetmişler ve icraatlarıyla ilgili topluma adeta hesap verici açıklamalarda bulunmuştur.Töreye uygun davranmayan veya yönetimde başarı sağlayamayan kağanların görevlerine devam edemedikleri görülmektedir.Eski Orta Asya'da Türk Hukuk'unda törenin kaynağı her şeyden önce kağanlardır.Bundan başka,kurultalarda alınan kararlarda törenin bir parçası sayılmıştır.Toplumun içinde,kendiliğinden ve yavaş yavaş ortaya çıkan gelenek görenek kuralları (Yosun) ise,törenin bir başka kaynağı olarak kabul edilmektedir.Ancak Yosun'un töre haline gelebilmesi için,kurucu kağanın iradesi şarttır.Kağan,iradesiyle kabul ettiği bu kurallara kendi emirlerini ve varsa kurultayca alınan kararları da katarak toplumun hukuk düzenin oluşturur.Şı durumda kağanın törenin oluşmasındaki merkezi konumu oldukça dikkat çekicidir.Şüphesiz,törenin oluşumunda Türklerin Orta-Asya'daki göçebe yaşam tarzının da büyük etkisinden söz edilmelidir.

Eski Türk toplumunda töreye atfedilen büyük önem sadece Orta-Asya ile sınırlı kalmamış,çağlar boyunca kurulan Türk devletleri için de geçerli olmuştur.
 
Üst

Turkhackteam.org internet sitesi 5651 sayılı kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında "Yer Sağlayıcı" konumundadır. İçerikler ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Turkhackteam.org; Yer sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir. Türkhackteam saldırı timleri Türk sitelerine hiçbir zararlı faaliyette bulunmaz. Türkhackteam üyelerinin yaptığı bireysel hack faaliyetlerinden Türkhackteam sorumlu değildir. Sitelerinize Türkhackteam ismi kullanılarak hack faaliyetinde bulunulursa, site-sunucu erişim loglarından bu faaliyeti gerçekleştiren ip adresini tespit edip diğer kanıtlarla birlikte savcılığa suç duyurusunda bulununuz.