Game Maker Eventler ve Kullanımı

Black Power

Özel Üye
8 Tem 2012
11,765
22
Başlayalım?

İlk olarak bir obje bir tanede sprite oluşturuyoruz eğer ilk dersi okuyanlar varsa obje ve sprite oluşturmayı bilmeleri gerekir.Ama ben ne olur ne olmaz yine göstereyim.

Obje veya sprite oluşturmak için 2 seçeneğimiz var arkadaşlar.
Birisi ilk derste gösterdiğim kısayollar diğeri ise sol panelden oluşturmak.

Kısayoldan Obje Veya Sprite Oluşturma

k8zx5.png


Pac-man simgesi olan sprite,top simgesi olan obje kısayoludur arkadaşlar.

Normal Obje Veya Sprite Oluşturma

k936s.png


Hangisinden oluşturacaksanız sağ tıklayıp Create **** ye tıklayıp oluşturabilirsiniz.

Evet 1 obje 1 tanede sprite oluşturduk.Aşağıdaki gibi pencereler geldi ve object1 ve sprite0 adlarında öğeler oluştu.

k90rb.png



Şimdi bizim işimiz objeyle olduğu için Sprite Properties : sprite0 adlı pencereyi kapatıyoruz.Onu oluşturtmamdaki amaç nasıl oluşturulduğunu öğretmekti.Obje nasıl oluşturulur öğrendik.Şimdi eventleri öğrenecez.

Öncelikle event nedir ?
Event'i olacak olay gibi tanımlayabiliriz.Daha iyi örnek ile açıklamak gerekirse.
Diyelimki biz obje oluşturduk oyunumuzu yapacaz.Oyunumuz duvarlara değmeden geçme oyunu olduğunu düşünün.Duvarlara değdiğinde yanmasını istiyoruz.Bunu collision eventini ekleyip collision olayı gerçekleşince olacak olayıda kodlar ile yazıp yapabiliriz.

Şimdi mantığı anladıysak eventlerin nasıl kullanıldığını öğrenelim.

k9118.png



Event oluşturmak için oluşturduğumuz objenin penceresine gelip yukarıdaki resimde gösterilen add event butonuna basmalıyız.

k916l.png



Bastıktan sonra yukarıda kutucuk içine alınan pencere gelicektir.İşte bu pencerede hangi eventi eklemek istiyorsanız onu seçmelisiniz.

Biz örnek olması açısından bir event seçiyoruz.Örneğin create eventini seçelim..

k91lf.png



Yukarıdaki gibi create eventi eklenir.
Create eventi obje oluşturulduğunda devreye girer.Şimdi obje oluşturulduğunda ne olmasını istiyorsak kod halinde ekleyebiliriz.Peki bunu nasıl yapıcaz.

Bunu yapmak için ise obje penceresinin sağ bölümündeki control paletini seçip kod simgesini action bölümüne sürüklemeliyiz.
k91qb.png


Sürükledikten sonra aşağıdaki resimdeki gibi kod editörü açılıp action bölümüne bir kod sayfası eklenir.

Resim, takriben 24% (600x374) ölçeklenmiştir. Orjinal boyutta (781x486) görmek için bu çubuğa tıklayın. Yeni bir pencerede açmak için resme tıklayın.
k91wl.png



Şimdi buraya obje oluşturulduğunda olacak olayları kod olarak yazabiliriz.Ancak bu dersimizde bunu yapmıyacağız.Çünkü konumuz eventlerin kullanımı.Şimdi event nasıl eklenip nasıl kullanılacağını öğrendik.

Şimdi ise hangi event ne işe yarar onları öğreneceğiz.

event_create.gif
Create:
Obje odada her başladığında ve obje her oluşturulduğunda bu evente yazdığınız kodlar uygulanır.

event_mouse.gif
Mouse:
Mous ile bastığınız zaman buraya eklenen kodlar uygulanır.Tabi mouse ile sağ,sol,orta vs. tıklamalara göre değişir.

event_destroy.gif
Destroy:
Yok olma eventidir.Obje yok olunca buraya yazdığınız kodlar uygulanır.

event_other.gif
Other:
Bu event birçok kola ayrılır.Örneğin oyun başlayınca,oda bitince,animasyon bitince,odanın dışına çıkılırsa,path bitince gibi.Buradan hangisini seçtiğinize bağlı olarak o olay gerçekleşirse buraya yazdığınız kodlar devreye girer.

event_timer.gif
Alarm:
Bu event ise belli bir zaman dilimi sonra buraya yazdığınız kodların uygulanmasını sağlar.Alarm'ları ileriki derslerde ayrı bir şekilde anlatıcam.

event_draw.gif
Draw:
Bu eventte spriteler ile ilgili,çizimler ile ilgili ve bazı olayları kullanabilirsiniz.Ve bu eventi eklediğinizde sprite silinir.Spriteyi bu eventin kodlarında draw_sprite fonksiyonu ile tekrar çizdirmemiz gerekir.

event_step.gif
Step:
Neredeyse en çok kullanılan eventtir.Sürekli aktif haldedir.Örnek vermek gerekirse karakterin hareket kodlarını bu event ile yazmalıyız.Yani tekrar eventidir hep aktiftir.Bir koşul gerektirmez.

event_keypress.gif
Keypress:
Seçtiğiniz klavye tuşuna bir kere basılırsa buraya yazdığınız kodlar işlenir.

event_collision.gif
Collision:
Çarpışma eventidir.Seçtiğiniz iki obje çarpıştığında buraya yazdığınız kodlar işlenir.

event_keyrelease.gif
KeyRelease:
Seçtiğiniz tuşu bıraktığınızda buraya yazdığınız kodlar işlenir.

event_keyboard.gif
Keyboard:
Burada seçtiğiniz tuşa bastığınız zaman buraya yazdığınız kodlar işlenir.

Evet bu dersimizinde sonuna geldik arkadaşlar.Bu dersimizde nasıl obje,sprite vs.. oluşturulur,eventler ve eventlerin kullanımlarını öğrendik.
 
Üst

Turkhackteam.org internet sitesi 5651 sayılı kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında "Yer Sağlayıcı" konumundadır. İçerikler ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Turkhackteam.org; Yer sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir. Türkhackteam saldırı timleri Türk sitelerine hiçbir zararlı faaliyette bulunmaz. Türkhackteam üyelerinin yaptığı bireysel hack faaliyetlerinden Türkhackteam sorumlu değildir. Sitelerinize Türkhackteam ismi kullanılarak hack faaliyetinde bulunulursa, site-sunucu erişim loglarından bu faaliyeti gerçekleştiren ip adresini tespit edip diğer kanıtlarla birlikte savcılığa suç duyurusunda bulununuz.