Ghosting ve Gaslighting nedir?, Günümüzde nasıl başa çıkılır?

'Mergen

Hunter
27 Kas 2022
271
4
201
Bu çalışmada ghosting ve gaslighting terimlerinin anlamları, günümüzde ülkemizde neden ve nasıl kullanıldığı, nasıl başa çıkılacağı açıklanacaktır.

Giriş

Son zamanlarda aslında ülkemizde bir çok kişi tarafından bilinçsizce uygulanan kişisel, sosyal veya politik alanlarda başkalarının algılarını manipüle etme girişimlerini içerir.

Ghosting Nedir?

xO9WvZhB.jpeg

Herhangi bir görünür uyarı veya gerekçe olmaksızın bir partner, arkadaş veya benzer bir kişiyle tüm iletişimi ve teması beklenmedik bir şekilde sona erdirme uygulamasını tanımlayan ve daha sonra söz konusu kişinin ulaşma girişimlerini veya yaptığı iletişimi görmezden gelen bir terimdir.

2000'lerin başında ortaya çıkmasıyla. Sonraki on yılda, medya, sosyal medya ve çevrimiçi buluşma uygulamalarının kullanımının artmasından sonra kelimenin kullanımı arttı. Ghosting, özellikle alıcı tarafta olanlar için incitici olabilir ve dışlanma, reddedilme duygularına sebep olabilir. Bazı akıl sağlığı uzmanları, ghosting'i pasif-agresif bir duygusal istismar biçimi, bir tür sessiz muamele veya duvar örücü davranış ve duygusal zulüm olarak görüyor.

Çoğunlukla gençler arasındaki ilişkilerde görülen ghosting, bir psikolojik istismar türüdür. Ghosting, daha çok romantik ilişkilerde ortaya çıksa da, arkadaşlık, iş arkadaşlığı ve aile ilişkileri gibi diğer bağlantılarda da yaşanabilir. İlişkinin bir noktasında, bir kişi diğerine yanıt vermez veya herhangi bir açıklama yapmaz ve ardından tüm bağlantıları keser.

Ghosting Neden Yapılır?
Terk edilme ya da reddedilme olarak düşünülen bu durum temelde kişideki bağlanma sorunu, özgüvensizlik, yüzleşme problemlerinden kaynaklanmaktadır. Erkek ya da kadın fark etmeksizin duygusal yakınlıklar bazı durumlarda beraberinde korkuyu getirmektedir. Bağlanma fikriyle ortaya çıkan korku kişinin sebepsiz olarak iletişimi kesmesine neden olabilmektedir.

  • Özgüven problemleri
  • Duygusal zeka düşüklüğü
  • Güvensiz bağlanma
  • Sorumluluk almada kaygı yaşamak
  • Uzun sürede ilişkide gelecek görememek gibi sorunlar yaşayan kişiler ghosting uygulayabilmektedir.

Kişiler aniden kaybolmanın hoş bir davranış olmadığının farkındadır fakat bunu uygulayabilmektedir. Genellikle erkeklerde duygusal problemlerden kaçmak için uyguladıkları bir seçenektir. Mevcut durumla yüzleşmek yerine ilişkiyi terk eder. Bazı durumlarda duygusal açıdan olgunlaşmamış kişiler tarafından yapılmaktadır.

W9xuPAkVHF.jpeg


Ghosting İle Nasıl Mücadele Edilir?
Ghosting, diğer kişiyi büyük ölçüde yaralayabilir ve ciddi bir stres kaynağı olabilir. Ancak, ghosting'e karşı alınabilecek bazı önlemler vardır. Öncelikle, olası bir ghosting durumunda, diğer kişiyi takip etmek ve sürekli mesaj göndermek veya aramak gibi davranışlardan kaçınmak önemlidir. Bu, diğer kişinin rahatsız hissetmesine ve onları daha da uzaklaştırmasına neden olabilir. Bunun yerine, açık ve doğrudan bir şekilde konuşarak, sorunları ve endişeleri ele almak en iyisidir.

  • Flört etmeye başladığınız kişiyle mesajlaşma periyodunu uzatmadan gerçekten o kişinin sizin hayatınız için doğru kişi olup olmadığına karar verin. Doğru kişi olduğuna karar verdikten sonra iki ya da üç hafta içerisinde görüşüp, konuşarak, ilişkiye başlama kararı verin.
  • Davranışlarınızda net, tutarlı ve açık olmaya özen gösterin.
  • Flört etmeye başladığınız kişiye kendinizi tanıtabilirsiniz ancak onu memnun edebilmek için kendi sınırlarınızın dışına çıkmayın.
  • Partnerinizin ilişkinizi neden bitirdiğine dair bir konuşmanız ya da mesajlaşmanız yoksa bu konuyla ilgili kendinizi suçlamayın.
  • Duygularınızla yüzleşmeyi seçin.
  • Bu süreçte sevdiklerinizle ve size iyi gelen insanlarla görüşmek, keyif aldığınız aktiviteleri yapmak iyi gelecektir. Ghosting ’e maruz kaldığınızda hissettiğiniz kötü duyguların azalmasına yardımcı olacaktır.
  • Yaşadığınız bu duygusal şiddetle baş etmekte güçlük çekiyorsanız bir uzmandan destek alın.

Gaslighting Nedir ?

8OK0P.png

Gaslighting son zamanlarda çok sık duyduğumuz, herkesin bir dönem maruz kaldığını düşündüğü duygusal bir istismar türüdür. Türkçe adıyla psikolojik veya duygusal manipülasyon anlamına gelmektedir. Psikolojik manipülasyon veya duygusal istismar dediğimizde aklımıza direkt romantik ilişkiler gelir. Fakat sadece romantik ilişkilerde değil; işte, ailede, arkadaşlıklarda da psikolojik manipülasyon örneklerini görebiliriz.

Gaslighting, aslında 1940’lı yıllarında çekilen bir film adıdır. Filmde, eşini delirdiğine ikna etmek için onu manipüle eden bir kocanın yaptıkları yer almaktadır. İnsanlar da bu şekilde karşılarındakini manipüle edip, psikolojik baskı uygulamaya çalışırlar. İnsanlar bu şekilde bilerek veya bilmeyerek karşı tarafı manipüle etmeye çalışır ve karşı tarafın gerçeklik algısını bozmayı veya değiştirmeyi amaçlarlar

qwe2lZ9v.jpeg

Bunu yaparlarken istedikleri şey ise, karşı tarafın kendileri gibi düşünmesini sağlamak, fikirlerini kabul ettirmek, doğru bildiğine ikna etmek, sanki karşı taraf için en doğrusunu düşünüyormuş gibi göstermeye çalışmaktır. Manipüle edilen taraf ise kendi iradesi ve bilgisinden bağımsızdır, isteğinin dışında yönlendirmeye ve etkilenmeye açık bir haldedir. Böylece, bağımlı hale gelmeye, değersiz ve suçluluk duyguları yaşamaya, çaresizlik duygusunu deneyimlemeye, tehdide ve yalana da maruz kalmaya yatkın bir durumda olur. Bu durum “Psikolojik İşkence” olarak da adlandırılır.

Gaslighting, romantik ilişkilerde sıklıkla erkek tarafından kadına uygulanan bir istismar yöntemidir. Fakat dominant yapıdaki kadınlarda da erkeğe karşı uygulandığı görülebilmektedir.


İkili İlişkilerde Duygusal Manipülasyon Teknikleri
oUIf5G0Kj.jpeg

Gaslighting uygulayan kişiye gaslighter denilmektedir. Gaslighter, kurbanını yoğun bir eleştiriye maruz bırakır, kendi bakış açısına rıza göstermesini sağlar. Böylece kurban üzerinde kontrol sağlamış olur ve bunu sürdürür. Gaslighter, sağladığı otorite ile mağdurun kendisine olan güvenini bir uydurma, aldatma ve manipülasyon stratejisi şeklinde kullanmaktadır. Gasligihter’ın manipüle ederken kullandığı bazı baskı odaklı ve itaat ettirici cümleler şöyledir: ‘Bu senin iyiliğin için’, ‘Bak bana yine ne yaptırdın ki zaten bu senin suçun’ , ‘Sen böyle davranmasaydın bu gerginlik hiç olmayacaktı’.
Gaslighting dediğimiz duygusal manipülasyonun ayırt edici özelliği, bunu uygulayan kişilerin sadece mağduru kontrol etmesi ya da ilişkisinin kendi istediği şekilde gitmesine dair yaptığı yönlendirme değil; aynı zamanda onun kendisiyle aynı fikirde olmasını da gaslighting teknikleri ile sağlamasıdır.
Gaslighting tekniklerinde öncelikle uygulanan yöntemlerden birisi, mağdurun susturulması ve onun yanlış olduğuna inandığı bir ortamın oluşturulmasıdır. Mağdur bu durumu onaylamasa da veya fark etmese bile kabul eder. Çünkü kabul etmekten başka bir seçeneği olmadığı düşüncesine kapılır ve gerçekleştirilen istismarın temel bir özelliğidir. Gaslighter, duygusal olarak manipüle ettiği ilişkisinden elde ettiği güç ve ortaya çıkan otoriter motivasyonu ile beslenmektedir.

Gaslighting uygulayan kişiler sürekli itiraz ederler. Psikolojik işkenceye maruz kalan kurbanlar manipüle edildiklerini fark etmeye başladıklarında bu onlar için kolay olmayacaktır. Çünkü gaslighting uygulayan istismarcılar asla bunu kabul etmeyecek ve ikna etmek için elinden geleni yapacaklardır. Olayları sorguladıkları zamanlarda yine aksini iddia edeceklerdir.


Gaslighting İle Nasıl Mücadele Edilir?
Gaslighting ile başa çıkma süreci başlarda sancılı gözükür. Bunun öncesinde Gaslighting nedir sorusunu net olarak fark etmemiz gerek. Çünkü kişi o kadar sindirilmiştir ki hatayı kendisinde arar.
Diğer yandan kendisine güveni arttıkça içinde bulunduğu durumu daha net görür. Olaylara bakış açısını değiştirdiğinde içinde bulunduğu ilişkiden sıyrılır. Böylece özgüveni yükselir. Daha öncede bahsettiğimiz duygusal istismar durumunu fark etmek başa çıkmamıza yardım eder. Başa çıkma süreci sosyal destek ve online terapi ile mümkün hale gelir.

Bu tür durumlara yönelik sizi ilişkide tutan sebepleri liste yapın. Ardından bu duyguları size başka kimlerin yaşattığını düşünün. İlişkinin sizin için kazançlarını listeleyin. Diğer taraftan size nasıl zarar verdiğini yazın. Son olarak ise kopmakta zorlandığınız diğer ilişkileri aklınıza getirin. Benzer noktalarını düşünün. Son olarak ilişkiyi sonlandırmaya yönelik bir güç aradığınızı fark ediyorsanız temelde yatan sebebi bulmak için terapi desteği alın.

  • Duygularınızdan ve olaylardan şüphe ediyorsanız
  • Kararınızı ve algılarınızı sürekli sorguluyorsanız
  • Kendinizi savunmasız ve tehlikede hissediyorsanız
  • İlişkide yalnız ve güçsüzseniz
  • Kendinize olan güveniniz azaldıysa, özgüven problemi yaşıyorsanız
  • Sürekli tereddüt ediyorsanız
  • Kimim ben sorusunu sık sık sormaya başladıysanız
  • Kafanızın karıştığını düşünüyorsanız
  • Özür dilemek için çok çaba harcıyorsanız
  • Kendinizi yetersiz hissediyorsanız

Kaynak
https://www.babyyumyum.co.za/ghosting-gaslighting-extreme-forms-of-rejection/
Ghosting (ilişkiler) - Vikipedi
Ghosting
Ghosting Davranışı Nedir? Bir Erkek Neden Ghosting Yapar? | Bulut Klinik
https://dergipark.org.tr/en/download/article-file/2041946


Vakit Ayırıp Okuduğunuz İçin Teşekkür Ederim
fwlbnej.png
 
Üst

Turkhackteam.org internet sitesi 5651 sayılı kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında "Yer Sağlayıcı" konumundadır. İçerikler ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Turkhackteam.org; Yer sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir. Türkhackteam saldırı timleri Türk sitelerine hiçbir zararlı faaliyette bulunmaz. Türkhackteam üyelerinin yaptığı bireysel hack faaliyetlerinden Türkhackteam sorumlu değildir. Sitelerinize Türkhackteam ismi kullanılarak hack faaliyetinde bulunulursa, site-sunucu erişim loglarından bu faaliyeti gerçekleştiren ip adresini tespit edip diğer kanıtlarla birlikte savcılığa suç duyurusunda bulununuz.