GPU nedir? GPU ne işe yarar? //'Conqueror

The Coηq

Uzman üye
30 Tem 2019
1,791
45
Merhaba TürkHackTeam Ailesi

Bugün sizlere GPU nedir? GPU ne işe yarar? bundan bahsedeceğim.



Gpu nedir ?

GPU kavramının tanımı; bilgisayar üstünde görüntülenmekte olan yazı ve grafiklerin oluşturulması sırasında ekran ve işlemci arasında görev yapmakta olan dönüştürücülerdir. Bir bilgisayar üstündeki görüntü kalitesi hem ekrana bağlı hem de monitöre bağlı şekilde değişmektedir. Bilgisayarlarda bulunan ekran kartları; VLB, AGP, PCI, harici ISA ve PCI-express veri yollarını kullanır. Ayrıca bilgisayar kartları olarak mainboard (anakart) üstündeki chipset içerisinde entegre olarak ta bulunabilmektedir.



Ekran kartı üretimi; günümüzde son derece yoğun bir biçimde ilerlemekte ve sürekli yeni modeller çıkmaktadır. Özellikle Bitcoin üretimini GPU olarak yapmak isteyenlerin yoğun bir ekran kartı kullanımları mevcuttur. Ancak günümüz itibariyle ekran kartlarına GPU üretmekte olan hali hazırda iki tane büyük firma bulunmaktadır. Bu şirketler AMD ve Nvidia olarak bilinmektedir. Aralarındaki rekabet dolayısı ile geride bıraktığımız hergün GPU mimarisini geliştirmekte ve güçlendirmektedirler. Ekran kartları arasında paylaşımlı denilen ekran kartları da mevcuttur. Bu tip ekran kartları verilmiş olan değer kadar RAM üstünden, kendi kullanacağı kadar alan ayırabilmektedir. Böyle bir durumda da RAM paylaşıldığı için performans otomatik olarak düşecektir. Anakartların üstündeki dahili dediğimiz ekran kartları, bellekleri olmadığından dolayı genelde paylaşımlıdır.




Ekran Kartı Bilgisayar Üzerinde Hangi Bileşenleri Kullanır?


Ekran kartları, bilgisayarlardaki 4 tane bileşeni kullanmaktadır. Bunlar anakart, GPU, görüntü belleği ve monitördür. Anakart, ekran kartı için bağlantı ve enerji sağlamaktadır. GPU; her bir piksel için ne yapılacağının kararını vermektedir. Görüntü belleği; ekran kartı üzerine gönderilecek olan bilgileri geçici bir biçimde hafızasında tutmaktadır. Monitör ise ekran kartı üzerine gönderilmiş olan bilgileri görüntülemektedir.

Ekran kartları görüntü işleme gücü gün geçtikçe arttırılmaktadır. Dolayısıyla güç gereksinimi de aynı oranda artmaktadır. Oyun bilgisayarı denilen performansı yüksek ekran kartları, yüksek miktarda güç tüketmektedir. Son zamanlarda güç kaynağı ve işlemci üreticileri verimlilik kısmına daha fazla önem vermektedir. Ancak grafik işlemcilerin güç ihtiyacı sürekli artmaktadır. Aslında şunu söylemek mümkün olacaktır. Ekran kartı bir bilgisayar en fazla güç tüketen donanım haline gelmiştir.

Bilgisayarlar güç kaynakları da sürekli gelişmektedir. Örneğin; PCI-Express girişe sahip olan ekran kartlarında kısıtlama bulunmaktadır. Bu nedenle güç tüketimi 75 watt ile sınırlı bulunmaktadır. 75 watt üstünde güç tüketmekte olan ekran kartları, genelde güç kaynaklarına direk şekilde bağlantı özelliği bulunanlarıdır. Bu soketler de iki şekildedir. 6 pine sahip ve 75 watt güç harcayanlar, bir de 8 pin girişe sahip olup 150 watt enerji harcayanlardır.




Bilgisayar Üzerinde Görüntünün Oluşması ve Monitöre Aktarılması Nasıl Sağlanmaktadır?


Bir bilgisayarın ekran kartı bulunmuyor ya da sorunlu ise zaten hiçbir biçimde görüntü alamazsınız. Ekran kartı vasıtası ile görüntünün oluşturulması ve monitör üzerine aktarılması, belli bileşenlere bağlıdır. Bu konu ile alakalı 4 adet bileşen bulunmaktadır. Bunlar; VGA BIOS, GPU, Video RAM ve RAMDAC‘tır. Bu bileşenleri kısaca tanımlayalım.

VGA BIOS: Adından da anlaşılacağı gibi VGA BIOS, ekran kartının çalışması için komutları barındırmaktadır. Ekran kartının ne iş yapacağını ve ne zaman yapacağını belirlemektedir.

Grafik İşlemci (GPU): GPU denilen şey adeta ekran kartının beynidir. Aktarılan tüm görüntü işlemlerini ve görüntülerin hesaplamalarını, işlemcinize yansıtmaksızın, ekran kartı üstünde gerçekleştiren yonga olarak tanımlanır.

Video RAM: GPU denilen kısım görüntüyü oluşturuyorken, öncelikli olarak ekran kartının hafızayı kullanmaktadır. Bu hareket ile bellek sadece işlemci tarafından kullanılmış olacak. Ve performansın artmasına neden olacaktır.

RAMDAC: RAMDAC, anlamı dijital analog çeviricidir. Ekran kartı aktarılacak olan görüntüyü belleğe kaydeder. Bu sırada sayısal veriler monitör üstünde görüntülenecek olan analog sinyallere dönüştürür. Böylece görüntü ekran kartı ile monitör çıkışına gönderilecektir. RAMDAC‘in veri aktarma ve dönüştürme hızı, sizin ekran yenileme hızınızı belirler. Bu hızın ölçüm değeri ise Hz’dir. Buna bir örnek vermek gerekirse; siz monitörünüzün ekran yenileme hızını 85 Hz olarak ayarlamışsanız, bu görüntünün saniyede 85 kere yenilendiğini manasına gelmektedir.




Saygılarımla 'Conqueror
 
Üst

Turkhackteam.org internet sitesi 5651 sayılı kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında "Yer Sağlayıcı" konumundadır. İçerikler ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Turkhackteam.org; Yer sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir. Türkhackteam saldırı timleri Türk sitelerine hiçbir zararlı faaliyette bulunmaz. Türkhackteam üyelerinin yaptığı bireysel hack faaliyetlerinden Türkhackteam sorumlu değildir. Sitelerinize Türkhackteam ismi kullanılarak hack faaliyetinde bulunulursa, site-sunucu erişim loglarından bu faaliyeti gerçekleştiren ip adresini tespit edip diğer kanıtlarla birlikte savcılığa suç duyurusunda bulununuz.