Herkesin Bu Bilgileri Bilmesi Gerek

bozkurt_44

Kıdemli Üye
18 Nis 2010
2,750
0
30
Özel Kuvvetler Komutanlığı.MAK
Herkesin Bu Bilgileri Bilmesi Gerek

SIK SORULAN SORULAR

Hosting Nedir?


Hosting,kendisine bir ip adresi tanımlanarak o adresle internetten herzaman ulaşabilinecek web sitesi dosyalarının çalışması için gerekli donanım ve yazılımlara sahip makina(sunucu)dır. Web sitesi kurulumu için bir hostinge ve bu hostinge ulaşabilmek için bir alan adına(domaine) sahip olmalısınız.



Windows hosting:


Eğer bir web sitesi kuracaksanız ve kurarkende sayfaları yazacağınız web programlama dili olarak asp,veritabanı için sql veya access kullacaksanız windows hosting almalısınız.unix hosting te asp dili sorun çıkartabilir.



Unix hosting:


Eğer bir web sitesi kuracaksanız ve kurarkende sayfaları yazacağınız web programlama dili olarak php,cgi,perl,veritabanı için mysql kullacaksanız unix hosting almalısınız.Php nuke,php portallar,php forumlar için linux hosting seçmeniz sitenizin sorunsuz çalışması için gereklidir.


Sunucu Nedir?


Sunucu, bir ağda diğer kullanıcılar tarafından erişilen kaynakları barındıran bilgisayar ya da aygıttır.

İçinde bulundukları ortama göre ve sağladıkları hizmete göre sunuculara farklı isimler verilir:
Bir ağda, dosyaların üzerinde bulunduğu bilgisayar dosya sunucusu (file server), yazıcının bağlı olduğuysa yazıcı sunucusu (print server), veritabanı işlemlerinin yapıldığı bilgisayarsa, veritabanı sunucusu (database server),web sayfalarinin bulundugu bilgsayar da, web sunucusu (web server)'dur.

Reseller(bayi paket) Nedir?


Reseller,hosting satmak isteyenlere ya da birden fazla siteye sahip tüm sitelerini bir arada tutmak isteyen kişilere alan kişi tarafından farklı özellik ve boyutlarda parçalanabilen hosting paketidir.Herhangi bir firmadan reseller paketi alarak bunu istediğiniz gibi bölüp satabilirsiniz.

Dedicated Nedir?


Dedicated, bir hosting fimasından sadece sizin sitenizin bulunacağı (size özel) sunucudur.Sunucunun kiralanmasıdır.


Dedicated Serverlarda hosting sağlayıcınız hala güvenlik, bakım, teknik destek işlemlerinden sorumludur, fakat sunucunuzun yönetimi, bakım ve işletilmesi size aittir.

Co ******** Nedir?


Co ********,kendi sunucunuzun hosting firmasında barındırılmasıdır.Makinanın donanım ve yazıılımı makina sahibi tarafından temin edilir.Güvenlik,teknik destek,yedekleme işlerini host firması üstlenir.

Domain(Alan adı) Nedir?


Alan adı hazırladığınız web sitesine ulaşabilmeniz için kullandığınız adrestir.Aslında sitenizi oluşturan dosyalara, dosyaların bulunduğu sunucuya verilen ip adresiyle ulaşılır ,domain ise bu ip adresinin görüntüsüdür.

Subdomain Nedir?


Subdomain(alt alan adı),örneğin
http://hosting.vbserver.net şeklinde farklı bir ftp ye ve kontrol paneli ne sahip olabilen domain uzantısıdır.

Dosya Transfer Protokolü (FTP)


Ağ içindeki bilgisayarların arası dosya alış verişini mümkün kılan protokoldür. Bu protokol sayesinde, başka bilgisayarlardan, kendi bilgisayarınıza dosya indirebilir, kendi bilgisayarınızdaki dosyaları paylaşabilirsiniz. Böylece video klipleri izleyebilir, yazılımları güncelleyebilir (upgrade), bedava yazılımlardan faydalanabilir, iş yerinizdeki dosyalarınıza ulaşıp evde çalışabilirsiniz.

Back up(yedekleme)


Server(sunucu)daki veritabanının ve dosyaların yedeğini almaktır.Yedekleme ile sitenizde oluşacak sorunları ve kayıpları engellersiniz.Dosya kaybı oluştuğunda yedeği yükleyerek sorunu ortadan kaldırabilirsiniz.

Database (Veritabanı) Nedir?


Bir veritabanı adından da anlaşılacağı gibi bilgilerin depolandığı hiyerarşik bir yapıdır. Biz web üzerinde kullanıcı adı, şifresi, e-posta adresi gibi bilgileri bu veritabanlarında saklarız. Aynı bilgileri bir dosyaya yazıp gerektiğinde dosyayı açıp bilgileri okutmak da bir çözüm gibi görünse de bu işlem hem daha karmaşık ve zahmetli hem de daha yavaştır.

ASP


ASP (Active server page) Microsoft'un geliştirdiği sunucu tabanlı bir programlama dilidir. ASP sayesinde ziyaretçiyle etkileşimli ve veritabanıyla işleyen siteler yaratmak mümkündür. Örneğin ASP kullanarak sitenizde ziyaretçi defteri veya anket gibi uygulamalar gerçekleştirebilirsiniz.


ASP, VBScript veya JScript dillerinde yazılır ve HTML ile iç içe kullanılabilir. ASP sayfaları çalışmak için Microsoft'un IIS web sunucuna ihtiyaç duyar.

ASP'ye benzer diğer programlama dilleri PHP, Perl, ColdFusion, TCL ve JSP'dir

PHP


PHP, kaynak kodu açık, sunucu tabanlı bir programlama dilidir. İnteratkif ve statik olmayan, bir veritabanına bağlanabilen web siteleri programlamak için kullanılır. PHP kodları HTML içine gömülerek çalışabilir. PHP sayfaları .php veya .php3 uzantısını taşır. Bu programlama dili C ve Java'yla benzerlik gösterir.


PERL


Açık kodlu, sintax bakımından C programlama diline benzeyen bir programlama dilidir. Çoğunlukla CGI scritplerinin programlamasında kullanılır.


Mysql


MySQL bir ilişkisel veritabanı yönetim sistemidir Hem standart istemci/sunucu yapısıyla hem de gömülü veritabanı olarak kullanılabilir. MySQL, tüm verileri tek bir ambara yığmak yerine farklı tablolarda ve veritabanlarında düzenli bir biçimde saklar.


HTML


(Hyper Text Markup Language) internet üzerinde web sayfası oluşturmak için kullanılan bir betik dilidir. HTML dosyalarının aktarımı için HTTP (Hyper Text Transfer Protocol) kullanılır. HTML dosyaları sunucu bilgisayarın sabit diskinde .html ya da .htm uzantısı ile saklanır. Yazdığımız html dosyaları düz yazı dosyalarından başka bir şey değildir. Yani yazdığımız html dosyalarını bir C ya da Pascal programında olduğu gibi bir derleyici ile derlememize gerek yoktur. Bir siteye girdiğimiz zaman bize görüntülenen ilk sayfa index.html, index.htm, index.asp, index.php ya da default.htm dosyalarından birisidir. index.* dosyaları UNIX ve türevi sunucu sistemler, default.htm dosyasıda WinNT ya da türevi sistemler için giriş sayfası olur.



NameServer


Alan adlarını IP adreslerine çeviren birime verilen addır.

DNS Nedir?


Domain Name System [DNS] (Alan Adı Sistemi) dağıtık yapıda bir veritabanıdır. Bu sistem makina isimlerini IPv4 (ya da ipv6) adreslere ya da IPv4 adresleri makina isimlerine çevirmeye yarar. Ayrıca bir alan için gerekli eposta sunucusunun adreslerini ya da alanadı sunucularının hangi IP adreslerinde bulunduğunu daha teknik bir ifade ile RR(Resource Records)'ları tutar. DNS yapısı gereği hızlı olmalıdır. Bu yüzden yapılan sorgulamalar eğer 512 bayttan küçük ise ya da yapılan işlem asıl DNS sunucusu ile yardımcı DNS sunucusu arasında bölge transferi değilse UDP üzerinden yapılacaktır. DNS sisteminin yazarları DNS için gerekli bilgileri diğer Internet araçlarında olduğu gibi RFC'lerde tanımlamışlardır (RFC 1034 ve 1035). Bu belgelere bakarsanız içinde bir kaç kod ve bölge soayalarının nasıl yazılacağını bulursunuz.

cPanel Nedir?


cPanel, hosting hesabınız ile ilgili işlemleri kendiniz yapabileceğiniz bir kontrol panelidir.

vBServer.NeT hosting hesapları ile birlikte ücretsiz olarak sağlanmaktadır. cPanel üzerinden;




Disk ve trafik kullanım bilgilerinizi görebilir


Email hesapları açabilir ve yönetebilir


Şifrenizi değiştirebilir


Domain park edebilir


Eklenmiş domainleri görebilir


FTP yöneticisi, dosya yöneticisi gibi araçlara ulaşabilir


Yedekleme yapabilir


Klasörlerinizi şifreleyebilir


Hata sayfalarınızı değiştirebilir


Alt alan adı yaratabilir, yönlendirebilir, silebilir


MySQL veritabanı yaratabilir ve düzenleyebilir


PostgreSQL veritabanı yaratabilir ve düzenleyebilir


Sitenizi yönlendirebilir, yönlendirmeleri düzenleyebilir


Frontpage uzantılarını yükleyebilir ve temizleyebilir


Web ve FTP istatistiklerinize erişebilir


'Raw Access Logs' indirebilir


Hata kayıtlarına ulaşabilir


Altalan adı istatistiklerinizi görebilir


Chat sayfası yaratabilir


Hazır CGI scriptleri kullanabilir


Interchange ve Agora gibi alışveriş sepetlerini kurabilir


Cronjobs kurabilir


Network araçlarını kullanabilir


MIME tiplerini düzenleyebilir


Hotlink koruması sağlayabilir


Indeksleme ayarlarını değiştirebilir


IP adreslerini yasaklayabilir


Bandwidth(Trafik) nedir?


Sitenizin anlık veya aylık bilgi aktarım sınırıdır.Örneğin 3gb/ay trafik,sitenizin ayda 3gb bilgi aktarımı sınırı olduğunu gösterir.


Sadece 1 sayfadan oluşan bir site düşünürsek, 50kb lık bir sayfanın günde 100 ziyaretcisi olsa,ayda 30*100*50 den 150 000kb=150mb trafik harcar.

İp Adresi Nedir? Örnek İp Adresiniz: 81.213.232.139


Internet'te her bilgisayarın bir IP (Internet Protokol) adresi vardır. Tipik bir IP adresi, noktalarla ayrılan dört rakamdan oluşur; örneğin, 212.156.4.20. Bir bilgisayarın IP adresi varsa, Internet üzerindeki tüm bilgisayarlar bu adresi kolayca bulur. Yani bir sitenin IP adresini biliyorsanız, Web tarayıcınıza bu adresi yazarak da bağlanabilirsiniz. Ancak bu rakamları akılda tutmak zor olduğundan her bir IP adresine karşılık gelen alan adları verilmiştir. Çoğu Internet Servis Sağlayıcılarda bulunan özel sunucu bilgisayarlardan (Alan Adı Sunucuları - Domain Name Server- DNS) oluşan bir ağ, hangi alan adının hangi IP adresine karşılık geldiği bilgisini tutar ve kullanıcıları doğru adreslere yönlendirir. Internet'te trafiğin işlemesi bu IP adreslerine bağlıdır. Böylece hiçbir karışıklık olmaz.


Site Kurma


Site kurabilmek için öncelikle html dili konusunda bilginiz olmalıdır.Çünkü siteyi isterseniz frontpage gibi html editörleriyle yapın isterseniz diğer dillerde(asp,php gibi..) yapın kaynak kodunuz her zaman html olacaktır.

Frontpage programı ile görsel olarak kolaylıkla site kurabilirsiniz program sizin yerinize html kodlarını yazar,fakat gerektiğinde müdahale edebilmek için hataları düzeltebilmek için html bilmeniz gerekmektedir. Asp,php gibi diller ise html dilinin geliştirilmiş hali dinamikleştirimiş hali diyebiliriz.Hrml ile yapılan sitede ziyaretciler ekleme yapamaz,sitede değişiklik yapılacağında site sahibi dosyaları açarak html kodlarında oynama ile ya da frontpage veya benzeri programla değişiklik yapıp tekrar ftp ye yüklemek durumundadır.Php ya da asp ile yazılan site kodlarında o dile özgü fonksiyonlar komutlar dışında herşey html dir.Php veya asp komutları ile yazılan yazılan sitede ziyaretciler siteye ekleme yapabilirler,arama yapabilirler vb.. birçok yararlı işlev bulunabilir.

Site kurarken başkaları tarafından kodlanmış,hazır sitelerde bulunmaktadır.Size sadece bu hazır yazılımları(scriptleri)hostinginize kurmak kalır.

Site kurarken sitenin dosyalarını hazırladığınızı ya da hazır yazılımınızın olduğunu varsayarsak, bu dosyalarınızı yükleyecek bir hosting ve sitenize ulaşmak için bir adrese(domaine) ihtiyacınız olacaktır.Hostingi ve domaini ücretsiz sağlayabilirsiniz.Eğer profesyonel bir site yapacaksanız.Yapacağınız siteden beklentileriniz varsa ücretli hosting(web alanı) ve domain(adres) almanızı tavsiye ederiz.
 
Üst

Turkhackteam.org internet sitesi 5651 sayılı kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında "Yer Sağlayıcı" konumundadır. İçerikler ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Turkhackteam.org; Yer sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir. Türkhackteam saldırı timleri Türk sitelerine hiçbir zararlı faaliyette bulunmaz. Türkhackteam üyelerinin yaptığı bireysel hack faaliyetlerinden Türkhackteam sorumlu değildir. Sitelerinize Türkhackteam ismi kullanılarak hack faaliyetinde bulunulursa, site-sunucu erişim loglarından bu faaliyeti gerçekleştiren ip adresini tespit edip diğer kanıtlarla birlikte savcılığa suç duyurusunda bulununuz.