Hosting nedir? Ne işe yarar?

abom

Uzman üye
6 Mar 2008
1,567
92
Ocak' tan gelme...


Hosting Nedir?
Hosting Türkçe karşılığı; “barındırma alanı” dır. Hosting normal hayatınızda yaşamınızı sürdürdüğünüz eviniz gibidir. Tek farkı görülen ya da tutulan bir şey değil şimdiki tabirle sanal bir ev’dir. İçerisinde sizi değil sanal birikiminizi saklar. Bu sanal evde sizin işinizin bir parçası, düşünceleriniz, yazılarınız, sizinle ilgili birçok şey bu sanal ev içerisinde konumlandırılmaktadır. Hosting sizin tarafınızdan hazırlanmış dosya dağarcıklarını, fikirlerinizi, işinizi, hatıralarınızı bir çok insanla paylaşmanızı sağlar. Hosting te tamamen bir bilgisayardır. Sizin evinizdeki bilgisayarda bir hosting olabilir. Bu bilgisayarlar server yada web sunucu adını alır.
Siteleriniz her zaman ziyaretçiye açık olmalıdır. Bu neden yüksek koruma gerektirir. Örneğin elektrik kesildiğinde sizin sayfanıza ziyaretçi ulaşamayacak bunun önlemini nasıl alabiliriz. Tabi ki bir jeneratör kurarız tesise. Böylelikle elektrik kesilse bile ziyaretçilerim sayfalarımı gezmeye devam edecektir.
Diğer önlem alınması gerek faktörlere örnek; sıcaklık, su baskını, deprem, aşınma sayılabilir.



Hosting Ne İşe Yarar?
Nasıl sizin evinizin bir adresi varsa hostinginde bir adresi var. Bu adres sayesinde ziyaretçiler sizin içerisinde sakladığınız dosya, resim, yazılı içerik kısaca yayınlanmasını istediğiniz her şey internet üzerinden görebilirler.
Peki ziyaretçi adresi nereye yazacak ve bizim sitemize nasıl ulaşacak. O zaman devreye bilgisayarlar giriyor. Browser dediğimiz internette gezinme sayfasını açıyor ve en üst kısımda bulunan adres sekmesine tıklıyor ve adresimizi yazıyoruz. İşte ziyarete başladık.




Hosting Türleri Nelerdir?
Hostingler sizin istediğiniz özelliklere göre boyutu, işletim sistemi ve sağlanma türüne göre değişiklik gösterir. Hosting te bir bilgisayar olduğu için oda bir işletim sistemine ihtiyaç duymaktadır. Günümüzde kullanılan işletim sistemleri;

  1. Linux işletim sistemi
  2. Windows işletim sistemidir.
Linux işletim sistemi; “Linux tabanlı hosting” olarak da bilinir. Linux işletim sistemi PHP, MySQL, Perl ve Cgi kullanılan siteleri barındırmak için idealdir. WordPress ve OpenCart gibi popüler CMS sistemleri en iyi Linux hosting paketleri ile barındırılır.

Windows Hosting; Windows işletim sistemi ASP kodlama dilinde yazılmış siteleri barındırmak için idealdir. Ayrıca .NET Framework üzerinde geliştirilen uygulamalar çalışabilir. MSSQL ve Access veri tabanının en iyi çalıştığı hostingtir.

Paylaşım Türüne Göre Hosting Çeşitleri
Hostingler çeşitli yöntemlerle parçalanarak birden fazla site oluşturulabilir. Hosting hizmeti paylaşım türü dört gurupta toplanır.

Fiziksel sunucu; Sunucu tamamen kullanıcıya aittir. Sunucuda bir site barındırabileceği gibi, çeşitli sanallaştırma metotları ile birden fazla site de barındırabilirler.
VDS; Sanallaştırılmış Fiziksel Sunucu paketleri; çeşitli programlarla birden fazla fiziksel sunucu olarak kullanılmasına olanak tanır
VPS; Sanallaştırılmış Özel Sunucu tıpkı VDS paketlerinde olduğu gibi, farklı fiziksel sunuculara ayırmak suretiyle oluşturulur. VDS’den farkı ise sunucu kaynakları ortakdır.
Paylaşımlı Hosting; Sunucu da birçok web sitesinin barındırılması amacı ile kullanılmaktadır. Paylaşımlı hosting hesaplarında, bir hesapta sadece bir site barındırılabilir. CPU ve RAM’i tüm siteler tarafından ortak kullanılır. Bu nedenle, sitelerin aşırı kaynak tüketimi nedeniyle erişim problemi yaşayabilir. Ekonomik olması nedeni ile ziyaretçisi az olan ve çok fazla kaynak ihtiyacı olmayan siteler için kullanımı uygundur.
Diğer Hosting Çeşitleri; Piyasada “WordPress Hosting”, “Cloud Server”, “Kurumsal Hosting” ve “E-posta Sunucusu” adı ile satılan dört farklı hosting bulunmaktadır.

WordPress Hosting; WordPress kullanımı için özel olarak optimize edilmiş hosting çeşididir. Linux tabanlı sunucular üzerinden kullanıcıya açılır. Bu hosting genellikle WordPress kurulu halde satılır. Sitenizi kullanışlı hale getirecek uygulamalar ve ücretsiz temalar yüklüdür. Ayrıca WordPress yazılımının her türlü güncelleme otomatik olarak alınır. WordPress hostingte paneli erişimi yoktur. Dosyalarında düzenleme yapmak istendiğinde ise WP-CLI eklentisi kullanılır. Bu eklenti admin panelinde bir komut satırı oluşturur ve tema, eklenti, sistem dosyalarının düzenlenmesi bu komut satırından üzerinden yapılır. WordPress hostinglerde depolama alanı SSD’ dir. Disk okuma ve yazma hızı HDD’ye göre daha hızlı olduğundan, içeriklere erişim daha hızlı olur. WordPress’in güvenliği yamalarıyla güçlendirilir. Ayrıca önbellekleme işlemi farklı yazılımlar kullanılarak, site daha hızlı çalışması sağlanır. Bazı paketlerde CDN servisleri ve SSL sertifikaları da kullanmak mümkündür. Ayrıca subdomain kullanmanın mümkün olduğu paketlerde satılmaktadır.
İki büyük dezavantajının ilki; sitenizi farklı bir scriptte yayınlamak isterseniz, hosting türünüzü değiştirmeden mümkün olmayacaktır.
İkinci dezavantajı ise sunucu erişemediğimiz için, sunucunuzda herhangi bir değişiklik yapılamamaktadır.

Bulut sunucu; Birçok fiziksel sunucunun oluşturduğu sunucu havuzundan, sanallaştırma yöntemi kullanılarak, sanal fiziksel sunucular elde edilmesi olarak tanımlanabilir.
Bulut sunucuların en büyük avantajı; sunucu kaynaklarının bir panel üzerinden, arttırılabilmesi ya da azaltılabilmesidir.
Bulut sunucularda oluşabilecek bir donanım arızasında siteniz etkilenmez. Arıza nedeni ile azalan kaynak yerine, sunucudaki diğer serverlardan kaynak sağlanır. Arıza giderilene kadar web siteniz kapalı kalmaz veya hız kaybetmez.
Birçok web hosting firması; VPS paketlerinde bulut sunucuyu tercih etmektedir. Ayrıca bulut sunucuların tamamına yakını SSD depolama kullanılmaktadır. HDD’le bulut sunucular daha yavaştır.

Kurumsal Hosting; Genelde e-posta trafiği yoğun işletmeler tercih eder. Normal hosting hizmetlerinden farkı, sağlıklı e-posta alıp gönderebilmek için farklı teknolojiler kullanılmıştır. Ayrıca e-postaların silinmeden sistemde saklanabilmesi için, depolama alanı da büyüktür.

E-Posta Sunucusu; E- posta trafiği yoğun işletmeler tercih eder. Bu hostingte web sitesi ya da başka bir uygulama barındırılamaz. Sunucu e-posta trafiğini kusursuz şekilde sağlayabilmek için ayarlanmıştır.
Mail Hosting; Çok yoğun e-posta trafiği olan işletme ve kurumlar içindir. Sadece e-posta kullanım amaçlı oluşturulan bu paketlerde internet sitesi yayınlamamaktadır.

Hosting Firmalarının verdiği diğer Hizmetler; Web barındırma hizmeti dışında; domain satışı, domain transferi, hazır site satışı, SSL sertifikası satışı, sunucu bakımı gibi hizmetlerde sunmaktadır.



Hosting Nasıl Güvenilir olur?
Hosting hesabı; bir sitenin yayınına kesintisiz devam edebilmesi için gerekli en önemli unsurdur. Bu nedenle güvenlik üst seviyede olması gerekir.
Hosting hesabının güvenliğini sağlayabilmek için bazı hususlar vardır.
Şifrelerimizi güçlü ve karmaşık şekilde kullanmalı.
Şifrenizi rakam, büyük harf, küçük harf, noktalama işaretleri ve özel karakterleri kullanarak oluşturmalısınız.
Diğer platformlarda kullandığınız şifreleri hosting hesabınızda da kullanmayın.
Hosting hesabınızda şifre ile girilen tüm alanların şifrelerini farklı belirleyin.
Tüm alanların şifrelerini belirli periyotlarda değiştirin.
Tüm alanlara şifre girerken sanal klavye kullanın.
Her değişikliği kayıt altında tutun ve sistem loğlarından kayıtlarınızı karşılatırın.
Sistemdeki dosyalara yazma ve okuma yetkisi (chmod 777) gerekmedikçe vermeyin. İdeal chomod değeri “644” ve “755” değerleridir.
Güvendiğiniz ve bildiğiniz kaynaklardan edindiğiniz eklenti ve yazılımları kullanınız.
Cihazlarınızda muhakkak antivirüs ve framewall kullanınız.




Hosting Firmasını Nasıl Seçmeliyim?
Hosting paketinin özelliklerinden önce, “hangi hosting firmasını tercih etmeliyim?” sorusuna yanıt verebilmelidir.
Hosting hizmeti; ön ödeme yapılarak aylık ve ya yıllık bazda kullanılır.
Hosting hizmetinin fiyatından önce, ürünü alacağınız firmanın ne kadardır bu sektörde olduğuna bakmak gerekir.
Sadece mesai saatlerinde teknik destek veren bir hosting firması, mesai saatleri dışında oluşacak sorunlarda geç destek vereceği için ziyaretçi kaybı yaşamanabilir.




Hostingle Hangi Hizmetler Alınabilir?
Domain Kayıt; Alan adı, internet sitesi yayınlamak için gerekli hizmetlerden biridir. İnternette sizi ve işinizi temsil eden bu hizmet, titizlikle seçilmelidir. Kullanıcıların aklında kalıcı ve kolay telaffuz edilen alan adları seçilmelidir.
Alan adınızı Domain sorgulama sayfasına girerek uygun alan adları tespit edebilirsiniz.

Kurumsal E-posta; Kurumsal e-posta hizmeti, yüksek kota ve profesyonel antispam özelliğine sahip kurumsal e-posta paketleri önerilmektedir.
SSL Sertifikası; SSL sertifikası, internet siteleri ve ziyaretçilerin arasında güvenli katman oluşturarak bilgilerin ve verilerin şifreli olarak aktarılmasını sağlamaktadır. Bir e-ticaret sitesine sahipseniz, ücretli bir SSL sertifikası sahip olmalısınız. Sanal pos kullanırsanız da bankanız SSL istemektedir. SSL sertifikaları 1 yıllık ve 2 yıllık olarak alınabilmektedir.




Hosting ve Server Arasındaki Farklar
Hosting bir evin bir odasıdır. Diğer odalalarda da birkaç kişi daha yaşamaktadır. Ancak server da ev tamamen sizindir, her şeyi kendiniz belirleyebilirsiniz.


Gelişmiş Kontrol Paneline İhtiyaç Var mı?
Kontrol panelleri tüm işlemlerin kolaylıkla yapılabilmesi için gerekmektedir.



Hosting Saldırıları Nasıl Engellenir?
Hosting saldırıları güçlü şifreler, framewall, bizim dosyalarımız haricinde farklı dosya tespiti, trafik izlenmesi ve log kayıtları ile sağlanmaktadır.



Hosting Yönetimi İçin Teknik Bilgi Gerekli midir?
En azından kontrol panelini tam fonksiyonlarıyla kullanmak için teknik bilgiye ihtiyaç vardır.






Kaynaklar: hosting.com, mileni.com
 
Üst

Turkhackteam.org internet sitesi 5651 sayılı kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında "Yer Sağlayıcı" konumundadır. İçerikler ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Turkhackteam.org; Yer sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir. Türkhackteam saldırı timleri Türk sitelerine hiçbir zararlı faaliyette bulunmaz. Türkhackteam üyelerinin yaptığı bireysel hack faaliyetlerinden Türkhackteam sorumlu değildir. Sitelerinize Türkhackteam ismi kullanılarak hack faaliyetinde bulunulursa, site-sunucu erişim loglarından bu faaliyeti gerçekleştiren ip adresini tespit edip diğer kanıtlarla birlikte savcılığa suç duyurusunda bulununuz.