------HTml Ders 1------

Furkan191919

Yeni üye
7 Ağu 2015
5
0
:RpS_thumbsup: HTML Kodlarını Anlamak

Bu dili kodlamak için öncelikle HTML, XHTML, XML gibi dillerin temel yapı taşı olan elementlerin (aynı zamanda html kodu, html etiketi, html tagı olarak geçebilir) nasıl çalıştıkları hakkında bilgi vermek gerekir. Bu kodlar < ile başlayıp > ile biten anahtarlardır.


HTML Kodu
<html>

Tüm HTML belgesi bu şekil hazırlanmış kodlardan ve aralarında geçen metin (bunlar arama motorları tarafından ya da ziyaretçi tarafından çoğunlukla görülen düz metinler)'den oluşur. Bir HTML kodu ile ilgili bir özellik belirtilecekse tırnak işareti arasında özellik="değer" şeklinde yazılır:


HTML Kodu
<body bgcolor="black">

Hangi HTML tagının hangi işe yaradığı ve hangi özellikleri desteklediğini daha sonra anlatacağım göreceksiniz. Şimdi elementler hakkında biraz daha fazla bilgi edinelim...:RpS_thumbsup:

ELEMENTLER:
ÖzellikleriHTML dili tag, etiket adlarını verdiğimiz kodlamalardan oluşur.
Bu kodlar < ile başlayıp > ile biterler.
Bir kod genellikle iki parçadan oluşur. Bu elementin başladığı ve bittiği kodlardır. Element bittiği zaman bölü işareti (/) ile başlangıçtaki değerin yazılması yeterlidir. Örneğin: <b>metin...</b>
Tabi her kod bu duruma uymaz. Bazı kodlar için kapanma anahtarı kullanılmaz, onun yerine bu işaret başlangıç kodunun sonuna eklenir. Örneğin: <br />, <hr />



Bu kodlar büyük-küçük harf fark etmeden işler. Yani <b> ile <B> arasında fark yoktur. Buna karşın W3C standartları gereği küçük harf kullanmak daha yararlıdır.


Aşağıda başlayan ve biten bir kalın yazma elementi görmekteyiz:


HTML Kodu
<b>Bu bir kalın yazıdır...</b>

Değişmez Sayfa Yapısı

Bir HTML dosyası her zaman aşağıdaki şekilde kodlanmalıdır:


HTML Kodu
<html> <head> <title>Sayfa Başlığı</title> (**** etiketler, scriptler, RSS yolları ve CSS dosyası) </head> <body> (Diğer tüm elementler ve düz metin) </body> </html>

W3C Standardında bir HTML belgesinde bu kodlar olmazsa olmazdır. Sonuçta yerlerini ters yazsanız da ya da düz metin yazsanız da browser tarafından görünür fakat HTML ön bilgileri, sayfa başlığı, içeriğin bulunduğu yer tarayıcı tarafından görülmez ve hem arama motorları, hem ziyaretçi, hem de browser için bazı sıkıntılar doğurabilir..

Şimdi buradaki standart diyebileceğimiz kodlar ve aralarında geçen html kodlarını incelemeye başlayalım...

Basit Kodlar:

Bu bölümde H1-H2-H3-H4-H5-H6 olarak tabir ettiğimiz başlık yapısı (heading), paragraf açma ve satır atlamayı öğreneceğiz.

Başlık Kullanma

Başlıklar <H1>'den <H6>'ya kadar en büyükten en küçüğe doğru sıralanan ve sayfadaki yerine göre kullanacağımız, W3C standardında başlıklarımızdır. Bu başlıklardan sonra ayrıca bir satır atlanmaktadır...


HTML Kodu
<h1>H1 Başlık</h1> <h2>H2 Başlık</h2> <h3>H3 Başlık</h3> <h4>H4 Başlık</h4> <h5>H5 Başlık</h5> <h6>H6 Başlık</h6>


HTML Görünümü
H1 Başlık

H2 Başlık

H3 Başlık

H4 Başlık

H5 Başlık

H6 Başlık




Yukarıdaki örnekte H1'in değiştirildiğini görüyorsunuz. Daha sonra anlatacağımız CSS stil dosyaları ya da dosya içi stillemeler kullanarak başlık etiketlerinde (renk, boyut vs.) değişiklik yapmanın mümkün olduğunu göreceksiniz.

Paragraflar

Paragraf yeni bir satıra başlangıcı ifade eder. Bunu HTML dilinde <p> ile başlatır ve </p> ile bitiririz. Aynı başlık yapısında olduğu gibi paragraflardan sonra da kendiliğinden satır atlar.


HTML Kodu
<p>Bu bir paragraf örneği..</p> <p>Bu da başka bir paragraf örneği..</p>


HTML Görünümü
Bu bir paragraf örneği..
Bu da başka bir paragraf örneği..



NOT: Açılan bir kodu kapatmayı unutmayınız: Satır atlama (<br />) ve **** dışında <b>...</b> gibi kullanılmalı. Aksi takdirde sayfa düzeninde bozulmalar oluşabilir.

Satır Atlamak

Bir paragrafta ya da paragraf kullanılmadan başlanılan bir yazıda, HTML dilinde satır atlamak için <br /> tagını kullanırız.


HTML Kodu
<p>Bu bir<br /> paragraf ve satır atlama<br /> örneği..</p>


HTML Görünümü
Bu bir
paragraf ve satır atlama
örneği..



Temelde <br> ile <br /> arasında fark yoktur. Fakat (/) eklenmesinin nedeni, satır atlama kodunun bir kapanış tagı olmamasıdır (yani </br> şeklinde bir kullanım olamaz). W3C Standartlarına göre <br /> daha doğru bir kullanımdır (XHTML gereği).

Not: Teşekkür butonunu unutmayın.
 
Son düzenleme:
Üst

Turkhackteam.org internet sitesi 5651 sayılı kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında "Yer Sağlayıcı" konumundadır. İçerikler ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Turkhackteam.org; Yer sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir. Türkhackteam saldırı timleri Türk sitelerine hiçbir zararlı faaliyette bulunmaz. Türkhackteam üyelerinin yaptığı bireysel hack faaliyetlerinden Türkhackteam sorumlu değildir. Sitelerinize Türkhackteam ismi kullanılarak hack faaliyetinde bulunulursa, site-sunucu erişim loglarından bu faaliyeti gerçekleştiren ip adresini tespit edip diğer kanıtlarla birlikte savcılığa suç duyurusunda bulununuz.