HTML Dersleri #4 | Tasarım | Ar-Ge Kulübü | akovskiniz

akovskiniz

Kıdemli Üye
7 Ocak 2016
3,636
50
23
akovskiniz.php

5GmrdA.jpg


Merhaba TürkHackTeam üyeleri, HTML derslerinin son dersi olan bu dersimizde, HTML'de site içeriği ve tasarım konusuna değineceğim.

Resim Eklemek
HTML belgemize resim eklemek için <img> kodundan yararlanırız.

Kod:
<img src="ornek.jpg" alt="Örnek Resim">

HnPmQe.png


Buradaki src="" özelliği resmin dosya adını yazacağımız yerdir. Eğer resim, html belgemizin olduğu yerde değil ve bir klasörün içindeyse bu kez src değerine "klasor/resim.jpg" şeklinde yazmak gerekecekti. Resmi farklı bir siteden alacaksanız o halde resmin yolunu yazmanız yeterlidir (http:// ile başlamalı ve bu bir resim dosyası olmalı, jpg, gif, png gibi)

Resimlerimize alt="" özelliği kullanarak fare imleci ile üstüne tuttuğumuzda görünecek açıklayıcı bir yazı yazılabilir. Resmimize link verebiliriz. Bunun için normal link komutu arasına resmimizi alırız.

Kod:
<a href="#"><img src="html.jpg" alt="Örnek Resim"></a>

HnPmQe.png


Kod:
<a href="#"><img src="html.jpg" alt="Örnek Resim" border="7"></a>

Görüldüğü gibi kalın bir çizgi görünüyor resmimizin etrafında. Bunu stil dosyasından ayarlayabileceğiniz gibi, border="0" diyerek tamamen yok edebilirsiniz.

nhoxpD.png


Resmimizi yazımızın sağına ya da soluna dayamamız mümkün. Bunun için align="hiza" özelliğinden yararlanırız. Bu değer left ise sağa, right ise sola dayalı olacaktır.

Kod:
      <img src="html.jpg" alt="Sağa Dayalı Resim" border="0" align="right">
      Ahmet Bey, küçük, ahşap, kırmızı boyalı, iki katlı bir evde otururdu. Erkenden kalkar, "Haydi ya nasip" derdi ve evden çıkardı. Kimseler anlamazdı "Ya nasip" ne demekti? O mahallede herkes gömlek giyerdi, Ahmet Bey bir de ceket diktirdi, mahalleli bundan pek hoşlanmamış gibiydi.

q3BZIO.png


Arkaplan Kullanmak
Bahsettiğim kodları arasında <body>'ye ekleyeceğiniz bgcolor="" özelliği ile html belgesinin arkaplan rengini belirleyebilirsiniz, bu özellik içerisine yazılan renk kodları ingilizce, 16'lık ya da RGB değerlerinde belirtilmelidir. Bunlara bir resim editörü yardımıyla ulaşabilirsiniz (Photoshop tarzı).

Kod:
<body bgcolor="black">
<body bgcolor="#000000">
<body bgcolor="rgb(0,0,0)">

Eğer arkaplanda bir resim kullanacaksak bu kez aynı kod için background="resim" şeklinde bir özellik kullanıyoruz.

Kod:
<body background="arkaplan.jpg">

Renkler
Bir HTML belgesinde kullanılan renkler RGB (Red, Green, Blue) yani Kırmızı - Yeşil - Mavi tonlarının belirtilmesi ile ortaya çıkarlar. Bunlar 16'lık sisteme göre #RRGGBB şeklinde düzenlenir.

Eğer bir kırmızı elde edeceksek, kırmızı tonlar en çok diğerleri en az kullanılmalı. 16'lık sistemde 0 = siyah, koyu, F = beyaz, açık anlamındadır. Buna göre değerleri koyudan açığa doğru sıralayacak olursak: 0123456789ABCDEF şeklinde olacaktır.

16'lık sisteme göre Kırmızı renk #FF0000 olacaktır. Burada dikkat edildiyse sadece kırmızı tonlar en açık belirtildi, yeşil ve mavi ise 0 yani en koyu tonunda bırakıldı.

iRxe1i.png


Konuyla ilgili anlaşılmayan kısımları sorabilirsiniz. Kolay gelsin.:)

1IJC46.png

 
Son düzenleme:
Üst

Turkhackteam.org internet sitesi 5651 sayılı kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında "Yer Sağlayıcı" konumundadır. İçerikler ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Turkhackteam.org; Yer sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir. Türkhackteam saldırı timleri Türk sitelerine hiçbir zararlı faaliyette bulunmaz. Türkhackteam üyelerinin yaptığı bireysel hack faaliyetlerinden Türkhackteam sorumlu değildir. Sitelerinize Türkhackteam ismi kullanılarak hack faaliyetinde bulunulursa, site-sunucu erişim loglarından bu faaliyeti gerçekleştiren ip adresini tespit edip diğer kanıtlarla birlikte savcılığa suç duyurusunda bulununuz.