Işıkla çalışan işlemci

DarkDesert

Kıdemli Üye
17 Eki 2011
2,043
1
TurkHackTeam

displayer.aspx


IBM'den çığır açacak buluş, elektrik yerine ışıkla çalışan işlemci geliştirdi.

Günümüzün silikon tabanlı bilgisayar çipleri geçmişte kalıyor. Teknoloji devi IBM mikro işlemci mimarisinde çığır açacak bir gelişmeye imza attı, elektrik yerine ışıkla çalışan işlemci geliştirdi. IBM'in yeni buluşu karbon nanotüp teknolojisine dayanıyor.
Silikon tabanlı mikroişlemciler, günümüzde yaygın olarak kullanılıyor. Ancak yakın bir gelecekte yerlerini IBM'in geliştirdiği bir başka teknolojiye bırakacak görünüyorlar.
IBM şirketi, karbon nanotüp teknolojisiyle ürettiği bir bilgisayar çipine 10 binden fazla transistör yerleştirmeyi başardı. Günümüzün silikon tabanlı mikroişlemcilerinin milyarlarca transistörden oluştuğunu düşünürsek bu rakam oldukça küçük görünüyor olabilir. Ancak bu yeni teknolojinin oturması için büyük bir adım.
IBM 90 nanometre silikon tabanlı optik işlemciyi başarıyla üretti ve laboratuvar ortamında kullanılmaya başladı.
Söz konusu işlemci sayesinde artık 25 Gbps hızında veri aktarımı mümkün olacak.
Özellikle bilgisayar bilimlerinde adı sıkça geçen Moore Yasası'nın bu durumda hala işlediğini söyleyebilmemiz mümkün olacak. Çünkü bu yasaya göre bir bilgisayar çipine yerleştirilebilecek transistör sayısı her 18 ayda bir ikiye katlanabiliyor. Yasa 40 senedir doğrulanıyor. Ancak karbon nanotüp teknolojisinden önce fizik yasalarıyla çakışacak durumdaydı.
Karbon nanotüp teknolojisinde bulunan her tüp bir atom kalınlığında. Ayrıca bu tüpler elektrik akımını silikondan daha iyi iletiyorlar.
Bu teknolojiyle saniyede terabytelarca veri bilgisayarlar arasında transfer edilebilirken, 90 nanometrelik bu ışık devrelerinin veri açlığı çeken sunucular ve süper bilgisayarlarda kullanılması tasarlanıyor.
Bu sayede 10 yıl içerisinde bilgisayarlar arası veri trafiğinin yarattığı darboğaz da ortadan kalkmış olacak.
Tüketicilerin kullandığı bilgisayar ve telefonlar arasındaki veri transfer hızının da ilerleyen dönemde üç katına çıkması bekleniyor.
Gelecekteki bilgisayarların bu nanotüplerle geliştirilen çipleri kullanacağına ise kesin gözüyle bakılıyor
 
Üst

Turkhackteam.org internet sitesi 5651 sayılı kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında "Yer Sağlayıcı" konumundadır. İçerikler ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Turkhackteam.org; Yer sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir. Türkhackteam saldırı timleri Türk sitelerine hiçbir zararlı faaliyette bulunmaz. Türkhackteam üyelerinin yaptığı bireysel hack faaliyetlerinden Türkhackteam sorumlu değildir. Sitelerinize Türkhackteam ismi kullanılarak hack faaliyetinde bulunulursa, site-sunucu erişim loglarından bu faaliyeti gerçekleştiren ip adresini tespit edip diğer kanıtlarla birlikte savcılığa suç duyurusunda bulununuz.