GNU/Linux Kali Linux bir araç hakkında ?

JoxeF

Üye
15 Eyl 2018
62
0
İstanbul
Merhabalar ve iyi akşamlar dilerim tht ailesi ben yeni yeni linux eğitimlerine başladım yalnız kali linuxda GDB "GNU Debugger" diye bir tool veya kod diyerek de adlandırabilirim ben bu araç hakkında araştırdım ama detaylı bir bilgi ele alamadım eğer aranızda bilgisi olan varsa kısaca özete geçip ne yapabiliriz hangi durumlarda işe yarar nasıl kullanılır diye özet geçerse sevinirim hemde diğer üyelere yardımcı oluruz iyi akşamlar dilerim herkese.
 

leaks

Katılımcı Üye
29 Eki 2018
864
1
C, C++, assembly, Rust, Ada... gibi dilleri destekleyen bir hata ayıklayıcı diyebiliriz. Program çalışırken içeride neler döndüğünü anlamamıza yarıyor.
 

H A

Katılımcı Üye
10 Tem 2019
850
27
KIBRIS
GNU Debugger(GDB olarak kısaltılır) GNU yazılım sistemi için kullanılan bir hata ayıklayıcıdır (debugger). Unix tabanlı pek çok sisteminde, C, C++ ve Fortran gibi birçok programlama dilinde çalışan taşınabilir bir hata ayıklayıcıdır.
Uzaktan Hata Ayıklama
Gömülü sistemlerde hata ayıklama işlemi sırasında sıklıkla GDB'nin "uzaktan" modu kullanılır. GDB bir makina üzerinde çalışıyor ve ayıklanan program başka bir makina üzerinde çalışıyorsa uzaktan işlem etkinliği kullanılır. Seri port ya da TCP/IP üzerinden, GDB protokolünü anlayan uzaktaki makinayla bağlantı kurulabilir. Aynı mod kaynak seviyesinde çalışan bir linux kernel gdb kullanarak KGDB tarafından ayıklanması sırasındada kullanılır. Kernel geliştiricileri kgdb' yi kullanarak uygulama programları gibi kernel üzerindede hata ayıklama işlemleri yapabilirler. Kernel code içerisinde istenilen yerlere kesme noktaları konularak kod boyunca belli adımlarla ilerlenip değişkenler gözlemlenebilir. Bazı mimarilerde donanım hata ayıklama yazmaçları (register) mevcut olup, çeşitli izleme noktaları belirlenerek belirli bir bellek adresine ulaşıldığı ya da çalıştırıldığı zaman kesme noktaları tetiklenebilmektedir. kgdb hata ayıklanması yapılacak makinaya seri kablo ya da ethernet kartı üzerinden bağlı ikinci bir makina gerektirir. FreeBSD üzerinde Firewire DMA kullanarak hata ayıklama işlemini gerçekleştirmek mümkündür.
Yazıldığı dil: C
 
Üst

Turkhackteam.org internet sitesi 5651 sayılı kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında "Yer Sağlayıcı" konumundadır. İçerikler ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Turkhackteam.org; Yer sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir. Türkhackteam saldırı timleri Türk sitelerine hiçbir zararlı faaliyette bulunmaz. Türkhackteam üyelerinin yaptığı bireysel hack faaliyetlerinden Türkhackteam sorumlu değildir. Sitelerinize Türkhackteam ismi kullanılarak hack faaliyetinde bulunulursa, site-sunucu erişim loglarından bu faaliyeti gerçekleştiren ip adresini tespit edip diğer kanıtlarla birlikte savcılığa suç duyurusunda bulununuz.