Kali Linux Nasıl Kurulur?

noktalıvirgül

Deneyimli Moderatör
17 Kas 2020
924
513
(Resimlerle ilgili sorun çıktığı için tekrar eklemeye çalışacağım)
Değerli okurlarımız, bu konumda Kali’nin ne için ve nasıl kurulabileceği konusundaki bilgileri aktarmaya çalışacağım. Bootable (önyüklenebilir) USB flash bellek kullanılarak bilgisayara Kali Linux kurulumunu inceleyeceğiz. Ayrıca şunu da belirtmek gerekir ki bu işletim sistemi yalnızca iyi amaçlar için kullanılmalı ve iyi işler yapılmalıdır.

Kali Linux, gizlilik kurallarıyla sizi hayal edeceğiniz işleri yapmaya fırsat sunabilir. Özellikle siber güvenlik alanında kullanılan bu işletim sistemi, tabii ki kötü amaçlı korsanlar tarafından da kullanılmaktadır. Bu sistemi güvenlik anlamında kullanan uzmanlar tarafından şunlar için tercih edilir; muhtemel sanal saldırı testleri, sızma testleri, sunucu taraması, ağ trafiği izlenmesi ve analizi, ağ açıklarının tespiti, şifre kırma işlemleri, web sitelerindeki zafiyetlerin tespiti.

Kali Linux, diğer bir değişle penetrasyon testi platformu olarak da adlandırılır ve çeşitli araçlar, yardımcı programlar içerir. Bilgi toplama, nihai raporlama gibi değerlendirmelerle siber güvenlik uzmanlarının ve BT profesyonellerinin sistem güvenliklerini gerçekleştirmelerini sağlar.

Kurulum Aşamaları

Kurulum için öncelikle uyumlu bilgisayar donanımına ihtiyaç duyulacaktır. Kurulum gereksinimleri, kurmak istediğiniz şeye ve kurulumunuza bağlıdır. Bu konuda sistem gereksinimlerini şöyle sıralayabiliriz:
  • AMD64 (x86_64-bit) ve i386 (x86/32-bit) platformları tarafından desteklenir.
  • En az 128 MB kadar RAM bellek (512 MB RAM önerilir) ve 2 GB disk alanı ile masaüstü olmayan temel bir Secure Shell (SSH) sunucusu şeklinde kurulabilir.
  • Kali-linux-default, üst uçta varsayılan Xfce4 masaüstünü ve meta paketi kurma seçilirse en az 2 GB RAM ve 20 GB disk alanı gerekmektedir. (Kullanılan web uygulamasına göre daha büyük RAM alanı gerekebilir.)
Kurulum için ayrıca şu koşullar gerekir:
  • AMD64 yükleyici görüntüsü kullanılması
  • CD/DVD sürücüsü / USB önyükleme
  • Yüklemek için disk
  • Giden internet erişimi için ağ bağlantısı (DHCP ve DNS etkin şekilde).
Uyarı: Kali Linux kurmaya başlamadan önce cihazınızdaki tüm önemli verileri harici bir ortama yedeklemelisiniz.

Kuruluma Başlamak için

Kali Linux işletim sisteminin ISO kurulum dosyası indirilir, Rufus Programı kullanılarak boot edilebilir. Bir flash bellek kullanılarak ve bilgisayar için hazırlanılan kurulum medyası ile boot edilebilir. Bilgisayara kurulum yapmadan önce VMware, VirtualBox vb gibi sanallaştırma programları kullanılarak bir sanal makine üzerinde sistem çalıştırılabilir.

Kali Linux ISO dosyası, Kali Linux | Penetration Testing and Ethical Hacking Linux Distribution resmi web sitesindeki Download butonundan güvenle indirilebilir.

1

Kali’nin web sitesinde tercih etmenizi gerektirecek platformlar önünüze çıkacaktır. Fiziki bir bilgisayar üzerine kurulum yapacağınız için Bare Metal platformunu seçebilirsiniz.

2

3

Görseldeki görünen indirme butonuna tıklayarak Kali Linux 2022.3 64-bit sürümüne ait ISO dosyasını bilgisayarınıza indirebilirsiniz.

ISO dosyası indikten sonra (adım4 bağlantı) bağlantısı ile rufus programını bilgisayarınıza indirip kurabilirsiniz. Ayrıca rufus programını taşınabilir olarak kullanmak için de indirme yapabilirsiniz.

Sonraki adımda bilgisayarınıza boş bir USB flash bellek takıp, Rufus 3.18 Portable sürümünü çalıştırabilirsiniz. Boot Selection seçeneğinin Disk or ISO Image olup olmadığı kontrol edilerek SELECT butonuna tıklanır, daha sonra indirilen ISO imajı eklenebilir.

4

ISO imajı eklendikten sonra fiziki bilgisayarınıza BIOS veya UEFI olarak kurulum yapma durumunu seçebilirsiniz. Partition Scheme ayarı program tarafından MBR olarak ayarlı şekildedir. UEFI kurulumunu seçerseniz Target System (Hedef Sistem) ayarını yalnızca UEFI olarak değiştirmeniz ve Scheme ayarını da GPT olarak değiştirmeniz gerekir. Sistemin ayarlarını kontrol ettikten sonra START butonuna basabilirsiniz.

5

START butonuna tıklandıktan sonra ISOHybrid ile ilgili bilgi penceresi açılacaktır ve burada programa eklediğiniz kurulum medyasının ISO veya DD (Disk Image) moduyla yazdırma seçilebilir. Önerilen seçenek olarak ISO Image Mode kısmı seçili durumdayken OK butonuna tıklayabilirsiniz. Daha sonra USB diskinde tüm verilerin silineceğine dair onay vermelisiniz.

6

ISO imajı USB’ye yazıldıktan sonra bilgisayarınızı yeniden başlatmalısınız ve boot ekranında BIOS ayarlarına girerek birincil önyükleme aygıtı olarak USB yapılandırılmalıdır. Bu yapılandırmadan sonra bilgisayar tekrar yeniden başlatılabilir. Bilgisayarınızı USB kurulum medyası ile boot ettikten sonra Kali Linux Installer Menu (BIOS Mode) ekranı açılacaktır.

7

Bu kısımda Kali Linux sistemini kullanmak istediğiniz görüntüleme dilini seçebilirsiniz ve sonra Continue butonuna tıklayabilirsiniz.

8

Seçtiğiniz dile göre listelenen konumlardan ülke seçimi yaparak yine Continue butonuna tıklayabilirsiniz. Açılan yeni pencerede fiziki bilgisayarınızın klavye durumuna uygun şekilde bir klavye düzeni seçip Continue butonuna tıklayabilirsiniz.

Kurulum medyası ile de sistem yüklemesi için ek bileşenler yüklenmeye başlayacaktır. Bu durumda yükleme bitene kadar beklemelisiniz.

Yerel ağınızda sisteminizin belirlenmesi için hostname adı yazarak Continue butonuna tıklamalısınız. Örneğin bir ev veya işyeri ağı oluşturduysanız, bilgisayarlarınızın bağlantı kurabilmesi için aynı ağ üzerinde olmaları gerekir. Ama bilgisayarınız bu tür ağlara bağlı değilse “domain adı” kısmını boş bırakıp devam edebilirsiniz.

9

Yönetimsel olmayan işlemler için de root hesabı yerine oluşturmak istediğiniz kullanıcı hesabınız için adınızı veya takma adınızı küçük harflerle yazabilir ve Continue butonuna tıklayabilirsiniz. Daha sonra büyük ve küçük harflerden, sayılardan oluşan kullanıcı hesabı parolası oluşturup Continue butonuna tıklayabilirsiniz. Sistem saati için de yaşadığınız ülkenin zaman dilimini seçmelisiniz, böylelikle sistem saatinin doğru yapılandırılması sağlanacaktır.

10

Sıfırdan bir Kali Linux sistemi kurulacağı için açılan pencerede “Guided-Use Entire Disk” başlığını seçip Continue butonuna tıklayabilirsiniz.

11

Kurulumun olacağı alan için bilgisayarınızda takılı olan disklerden birini seçip devam edebilirsiniz.

12

Temiz bir sistem kurulumu için “All Files In One Partition” seçeneğine ve Continue butonuna tıklayabilirsiniz. Daha gelişmiş disk bölümlendirme işlemleri için diğer seçeneklere de göz atılabilir. Açılan yeni pencere ile disk bölümlendirmeyi bitirmek ve değişikliklerin diske yazılmasını sağlamak için Continue butonunu tıklayabilirsiniz. Daha sonra önünüze çıkan ve sistem sihirbazı tarafından oluşturulmuş olan otomatik disk bölümlerini kontrol ederek, “Yes” kısmını seçip devam edebilirsiniz.

13

Masaüstü ve varsayılan araçların yüklenmesi için Software Selection penceresinde, varsayılanlar kısmı o şekilde bırakılmalı ve devam edilmelidir.

14

Ayrıca Grub Boot Loader’ın birincil disk bölümüne yüklenmesi için “Yes” seçeneği işaretlenerek Continue butonuna tıklanmalıdır.

15

Sistemi önyüklenebilir yapmak için GRUB Boot Loader’ı önyüklenebilir diskinize kurmalısınız.

USB Bellek ile Kali Linux kurulumundan sonra USB belleğinizi bilgisayarınızdan çıkardıktan sonra sisteminizi yeniden başlatmalısınız. Bunu da şu ekrandan Continue butonuna tıklayarak yapabilirsiniz.

16

Böylece Kali, bilgisayarınızı yeniden başlatacak ve GRUB menüde Kali GNU/Linux başlığı seçiliyken Enter’a basıp sisteminizi açabilirsiniz.

Daha önce oluşturduğunuz kullanıcı hesabı adı ve parolanızı yeni açılan pencerede yazıp Log In butonuna tıklamalısınız. Bundan sonra Kali Linux 2022.3 masaüstü ortamını görebilirsiniz. Bu sürümü kontrol etmek için terminali açıp Isb_release –a komutunu yürütebilirsiniz.

17

Kali Linux kurulumunuzu tamamladıktan sonra artık istediğiniz gibi özelleştirebilirsiniz.

Kali İçin Destek

Kali Linux, aktif bir topluluk desteği ile büyük bir avantaja da sahiptir. Kali forumları, IRC kanalı, kali araç listeleri, hata izleme sistemi, araç önerileri ile oldukça kapsamlı destek sağlanır. Bu sayede yeni başlayanlar, gelişmek isteyenler, yeniliklere ve fikirlere açık olanlar, hızlı bir gelişim için adım atmak isteyenler kayda değer ilerlemeler kazanabilir.
(Resimlerle ilgili sorun çıktığı için tekrar eklemeye çalışacağım)
 
Üst

Turkhackteam.org internet sitesi 5651 sayılı kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında "Yer Sağlayıcı" konumundadır. İçerikler ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Turkhackteam.org; Yer sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir. Türkhackteam saldırı timleri Türk sitelerine hiçbir zararlı faaliyette bulunmaz. Türkhackteam üyelerinin yaptığı bireysel hack faaliyetlerinden Türkhackteam sorumlu değildir. Sitelerinize Türkhackteam ismi kullanılarak hack faaliyetinde bulunulursa, site-sunucu erişim loglarından bu faaliyeti gerçekleştiren ip adresini tespit edip diğer kanıtlarla birlikte savcılığa suç duyurusunda bulununuz.