Kodlama İçin Gerekli Programlama Dilleri(16 Farklı Dil)

22 Şub 2021
219
1
System32
1. Java

1991 yılında akıllı TV’ler için geliştirilen Oracle Java dünyadaki en popüler programlama dili. Android ve iş uygulamaları geliştirmek için Java bilmek gerekiyor.


2. C

Bugün kullanımda olan en eski programlama dillerinden biri; çünkü C 1970’lerin başında tasarlandı. 1978 yılında ise C’nin kutsal kitabı olan 800 sayfalık C Programlama Dili yayınlandı.


3. Python

1989’da oluşturulan bu dilin en güzel özelliği kolay okunabilen kodu. Bu sebeple kodlamaya başlamak istiyorsanız önce Python öğrenin. Yazılım mantığını kavradıktan sonra diğer dillere geçersiniz. Benim zamanımda Commoder 64’te Basic vardı.
Yazılımcı olmadım; ama Kozan hoca zoru nasıl basit anlatıyor derseniz 23 yıldır çizgi roman çevirmem, 37 yıldır bilgisayar oynamam, 26 yıldır felsefe okumam ve nihayet Basic’le tanışmış olmam sayesinde derim.


4. PHP

Web’in üçte birinde PHP kullanılıyor. WordPress, Facebook ve Yahoo gibi büyük siteler PHP’yi tercih ediyor. Ancak birçok programcı da PHP’den nefret ediyor. Öyle ki Stack Overflow kurucusu Jeff Atwood, “PHP gerçek bir dil bile değil, sadece derme çatma bir kodlama yığını” diyor.


5. Visual Basic

Microsoft Visual Basic ve ardılı Visual Basic .NET yazdığınız programlarda grafik öğeleri sürükleyip bırakarak değişiklik yapmanızı sağlayan özellikler içeriyor. Eski moda ama hayranları var. Bu arada Commoder BASIC yazılımının da 6502 Microsoft BASIC’ten geldiğini hatırlatalım.
Jack Tramiel bunu Microsoft’tan “bir kere öde ve bir daha telif ödeme” mantığıyla satın almıştı ve bunu yaparken de Microsoft’un kopya başına 3 dolar ödeme teklifini reddetmişti: “Ben zaten evliyim ve ömür boyu kullanım lisansına 25 bin dolardan fazla para ödemem.”


6. JavaScript

Javascript web uygulamalarında kullanılan en popüler programlama dili, ama isim benzerliği dışında Java ile alakası yok. Modern web JavaScript çalışıyor fakat bu çok yavaş bir yazılım dili ve güvenlik açıklarıyla dolu.
Amazon Web Servers bulut hizmetinin yeni dinamik sanallaştırma sistemi, e-posta ile pazarlama uygulamaları gibi arayüzlerde Javascript kullanma gerekliliğini hızla azaltıyor. Firefox tabanlı browserlarda ise Javascript tabanlı virüs saldırılarını önlemek için Noscript eklentisini kullanabilirsiniz.


7. R

Veri analizi yapanların ve istatistikçilerin favori dili. Google Analytics, veri görselleştirme (dataviz) ve veri bilimi konusunda uzmanlaşmak veya bankacılık, finans, havacılık gibi sektörler için yazılım geliştirmek istiyorsanız R kullanabilirsiniz. Özellikle Google Analytics R’yi çok seviyor.


8. Go

Google bunu çok büyük veriyle uğraşması gereken kendi arama motoru için tasarladı. Ancak, güvenilir ve sağlam bir sistem olarak büyük ölçekli kullanımda az bug veren Go çağdaş yazılımcıların da gözbebeği oldu. En hızlı büyüyen programlama dillerinden biri.


9. Ruby

Bu da Python gibi kolay kodlama yapılan 24 yıllık bir programlama dili. Ayrıca Ruby’ye eklenen Rails add-on’u ile çok popüler. Rails sayesinde Ruby tabanlı web uygulamaları geliştirmeniz artık çok kolay


10. Groovy

Bu Java türevi de 2007’de çıkar çıkmaz popüler oldu; çünkü kodlama işini hızlandırıyor. Java koduna kolay eklenen Groovy; IBM, Google ve Target’ın sevgilisi.


11. Objective-C

Orijinal C programlama dili o kadar popüler oldu ki birçok türevi çıktı. Objective-C de diğer dillerin özellikleriyle donatılmış bir C türevi. Hâlâ Apple malı Swift’ten daha popüler, ama Swift fena geliyor ve öne geçecek.


12. Perl

Bu da NASA’nın 80’lerin başında havacılık ve uzay mühendisleri için geliştirdiği bir yazılım. Perl güçlü ve esnek, üstelik komut satırı işlemede çok hızlı ve rakipsiz. Hatta yazılımcılar arasındaki adı “web’in yara bandı”. Pek estetik ve yalın bir dil değil, ama web sitelerine güncellemelerle hızlı yama yapmak istiyorsanız Perl kullanabilirsiniz


13. Pascal

Pascal adını ünlü Fransız filozof Blaise Pascal’dan alıyor ve bu programlama dili Apple’ın orijinal Macintosh bilgisayarlarında kullanıldı. Aynı zamanda Fransız ve İtalyanların seksenlerdeki gözdesiydi.
Artık Pascal, Object Pascal oldu ve yeni formuyla oldukça yaygın bir sistem. Biz de İtalyan Lisesi’nde otomatik derleyici ve IDE desteği veren Turbo Pascal’ı kullanmıştık. Olivetti PC zamanında dersem yaşım ortaya çıkmaz değil mi?




14. Delphi Object Pascal

Bu da Apple tarafından 1986 yılında geliştirdi ve asıl amacı programcıların Oracle veritabanlarını diğer sistemlere bağlamasını sağlamaktı (şimdi aklıma yazılımcıların anlayacağı Delfi Kahini örneği geliyor). Gerçi Delphi’nin yıldızı yeniden yükseliyor ve bu aralar akıllı telefon uygulamalarında alternatif kodlama dili olarak kullanılıyor.


15. Swift

Apple, Taylor Swift’le birçok kez papaz oldu ama bu Swift, o Swift değil. Apple Swift, iOS uygulamaları geliştirmeyi kolaylaştırıyor. IBM gibi yüksek profilli Swift severler sayesinde daha da popüler olacak.


16. MATLAB

Üniversitede fizikçi veya matematikçi olmak istiyorsanız bu matematik programlama dilini öğrenmelisiniz. Matematik laboratuarı sözünün kısaltması olan MATLAB özellikle öğrencilere gelişmiş cebir ve görsel işleme programları öğretmekte kullanılıyor.
Önemli not: MATLAB yazılım mühendisleri, programcılar ve bilim insanları tarafından Google Brain gibi gelişmiş yüz tanıma, şekil tanıma, görsel tanıma sistemleri ile diğer yapay zeka uygulamalarını kodlamakta kullanılıyor. Özetle dijital dönüşüm, robotlaşma ve Endüstri 4.0 için MATLAB öğrenin.


Beğendiyseniz teşekkür ederseniz sevinirim
Alıntıdır:https://khosann.com/kodlama-icin-en-...gramlama-dili/

alıntı//​
 
Moderatör tarafında düzenlendi:

TheFlow

Üye
19 Şub 2021
200
2
Ellerine Sağlık Dostum Güzel Olmuş


Adam kopyalamış yazıyı, nesi güzel olmuş? Yapman gereken ihbar etkmek, adamı onurlandırmak değil. Emek hırsızna göz yumuyorsun. Yanlış anlama ama. Hiç bir şekilde yargı dağıtmıyorum ama çalıntı yazıyada eline sağlık denmesi gücüme gitti.
 
Üst

Turkhackteam.org internet sitesi 5651 sayılı kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında "Yer Sağlayıcı" konumundadır. İçerikler ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Turkhackteam.org; Yer sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir. Türkhackteam saldırı timleri Türk sitelerine hiçbir zararlı faaliyette bulunmaz. Türkhackteam üyelerinin yaptığı bireysel hack faaliyetlerinden Türkhackteam sorumlu değildir. Sitelerinize Türkhackteam ismi kullanılarak hack faaliyetinde bulunulursa, site-sunucu erişim loglarından bu faaliyeti gerçekleştiren ip adresini tespit edip diğer kanıtlarla birlikte savcılığa suç duyurusunda bulununuz.