Kotlin Programlama Dili

noktalıvirgül

Deneyimli Moderatör
17 Kas 2020
923
510
Kotlin ile Yazılım Nasıl Olur?

Değerli okurlarımız, bugünkü konumuzda Kotlin dili hakkında bilgi aktarmaya çalışacağız. Kotlin’i tercih eden yazılımcılar, Kotlin’in daha kolay, daha rahat okunabilir, daha anlamlı olduğunu düşündükleri için onu kullanmayı seçerler.
Kotlin, hem nesne tabanlı hem de işlevsel programlamayı destekleyen açık kaynaklı bir programlama dilidir. Ayrıca statik bir yapıya sahiptir. Statik bir programlama dili değişken tiplerinin belirlenmesiyle ilgilidir. Örneğin; metin içeren değer tanımlanırken başına “string” eklenir. Sayı tanımlanıyorken int, double, float vb gibi veri tipleri yazılır. Yani program, bu değişken tiplerini bu şekilde tanımış olur.
Kotlin’in, C#, Java, Scala gibi dillerle benzer söz dizimleri vardır, çünkü daha önceki dil geliştirme çalışmalarından ilham alınarak tasarlanmıştır. Kotlin’in gelişmesi ve büyümesi Java ile birlikte çalışabilmesinden kaynaklıdır. Tüm Java kütüphanelerinden yararlanarak Kotlin’den Java koduna çağrı yapılabilir.
Kotlin, android programlama için Google tarafından desteklenir.
Kotlin’in Java ile çalışabilirliği ile Kotlin’i mevcut bir uygulamaya ekleme olanağı sağlanır. Android Studio, Kotlin’i de desteklediği için hali hazırdaki projeye Kotlin dosyaları ekleme ve Java dil kodunu da Kotlin dil koduna dönüştürme imkanı verir. Otomatik tamamlama, lint kontrolü ve analiz, düzenleme, hata ayıklama ve daha birçok özellik ile Android Studio’nun araçları Kotlin kodlarıyla kullanılabilir. Burada bahsedlien lint kontrolü, programlama hatalarını, bug’ları, şüpheli herhangi yapıları, biçimsel hataları vs. belirlemek ve işaretlemek amacıyla kullanılan statik kod analiz aracıdır. Kodlama yapılırken büyük kolaylık sağlar.

Proje Oluştururken
Mevcut bir projeniz yoksa “Yeni bir Android Studio projesi başlat” seçeneğiyle yeni proje oluşturmaya başlayabilirsiniz. Karşınıza çıkan “Yeni Proje” ekranında cihaz form kategorileri arasından istediğiniz proje türünü seçerek Android Studio’nun projeye başlamanıza yardımcı olmak için örnek kod ve kaynaklar eklemesine imkan vermiş olursunuz.

Proje türü seçilip “İleri-Next” butonuna tıklandıktan sonra projenizi yapılandırmaya başlayabilirsiniz. Daha sonra ise hangi projeyi oluşturmak istiyorsanız ona göre yol izlemelisiniz.

- Burada “Proje Adı-Name” belirtilir.
- “Paket Adı-Package Name” belirtilir. (Paket adı, projenizin ad alanı ve uygulama kimliği-yayınlama kimliğidir. Projenizin kaynaklarına erişmekte kullanılır.
- Projenin yerel olarak depolanması gereken yere “Kaydetme Konumu-Save Location” belirlenir.
- Kod oluşturulurken kullanılmak istenilen dile göre “Language” kısmı belirlenir.
- Uygulamanın desteklenmesinin istendiği “Minimum API düzeyi” seçilir.
- Daha sonra ise projenin oluşturulmasına hazır olunduğunda “Bitir-Finish”e tıklanır.


Mevcut Projenin İçe Aktarılması
Bir projeyi Android Studio’ya aktarmak için şu yollar izlenmelidir:
- Dosya -> Yeni -> Projeyi İçe Aktar yönergeleri izlenir.
- Görüntülenen pencerede içe aktarılmak istenen projeyle ilgili kök dizine gidilir ve “Tamam”a tıklanır.
Böylelikle Android Studio, mevcut projeyi yeni IDE penceresinde açar, içeriğini indenksler.
Kotlin konusunda genel ifadeler bu şekildeydi. Siz de pratik şekilde kodlama yapmak isterseniz Kotlin’i deneyimlemeyi seçebilirsiniz.


 
Son düzenleme:

noktalıvirgül

Deneyimli Moderatör
17 Kas 2020
923
510
Hepinize çok teşekkür ederim. Konumuza video da eklendi, genel bir başlangıç videosu olarak düşünüldü. Daha sonra ek konular gelir belki ama şimdilik kesin değil.
 
Üst

Turkhackteam.org internet sitesi 5651 sayılı kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında "Yer Sağlayıcı" konumundadır. İçerikler ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Turkhackteam.org; Yer sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir. Türkhackteam saldırı timleri Türk sitelerine hiçbir zararlı faaliyette bulunmaz. Türkhackteam üyelerinin yaptığı bireysel hack faaliyetlerinden Türkhackteam sorumlu değildir. Sitelerinize Türkhackteam ismi kullanılarak hack faaliyetinde bulunulursa, site-sunucu erişim loglarından bu faaliyeti gerçekleştiren ip adresini tespit edip diğer kanıtlarla birlikte savcılığa suç duyurusunda bulununuz.