Kuşçubaşı Eşref Efsanesi

thebeard

Özel Üye
15 Mar 2018
3,504
1,044
YQ2inq.jpg


Soner Yalçın ve ekibinin KURTLAR VADİSİ isimli dizide meşhur ettiği övdüğü biridir.
O Soner Yalçın ki Atısz Beğ'e Rum diyen birisidir.

Senelerce “İngiliz casus Lawrence’e bile kök söktüren istihbaratçı” diye tanıtılan ve binbir çeşit maceranın kahramanı olarak gösterilen Kuşçubaşı'nın böyle tanınmasını sağlayan Cemal Kutay isimli tarihçidir. Bu yazar, Kuşçubaşı'nın damadıdır.

Gel gelelim belgelerle Ahmet Efe 2010 yılında yayınladığı "Efsaneden Gerçeğe Kuşçubaşı Eşref" isimli kitabında bütün yalanları belgeler ile çürütmüştür.

Kuşçubaşı’nın asker olduğunun söylenmesine rağmen Harbiye’ye gitmediğini, “Teşkilât-ı Mahsusa’nın idare ettiği” iddiasının da gerçek olmadığını ve Teşkilât-ı Mahsusa’nın kayıtlarında isminin geçmediği ortaya çıktı.

Kuşçubaşı Eşref, Lozan Andlaşması’nın imzalanmasının ardından 1924’te büyük Türkçü Ahmet Ferit Tek'in hazırladığı “150’likler" listesine alınmış, listedeki diğer kişilerle beraber Türk vatandaşlığından çıkartılmış ve memlekete girişi yasaklanmıştı.

Türkiye, diğer 150’liklerle beraber Kuşçubaşı’nı da sürgün senelerinde devamlı takip altında tuttu. İstihbarat yetkilileri hakkında düzenli raporlar hazırlayarak Ankara’ya gönderdiler, hattâ elde edilen yazışmalarının kopyaları de aynı şekilde Ankara’ya yollandı.

150’liklerin bir kısmı 1938’de çıkartılan af kanunu ile Türkiye’ye dönebilmişlerdi ama takip altında tutulmaları sonraki senelerde de devam etti.

Enver Paşa’nın ölümünden sonra Orta Asya’dan Yunanistan’a geçen Kuşçubaşı Sami 1927 Ağustos’unda çetesi ile beraber Kuşadası’nda gizlice sahile çıkmış ama jandarma ve halk ile giriştiği çatışmada öldürülmüş ve devletin resmî ajansları hadiseyi “Mustafa Kemal Paşa’ya suikast maksadı ile gelen Sami Bey ve çetesi öldürüldüler” haberi kayıtlarda mevcuttur.

Gönderinin devamında belgelerden birkaçı mevcuttur ve bununla alakalı çokça belgeler de arşivlerde yer almaktadır.

Genelkurmay Başkanı Fevzi Çakmak Paşa’nın,Garp Cephesi’nden 21 Kasım 1922’de Başkumandan Mustafa Kemal Paşa’ya gönderdiği şifre.

YQ2cBN.jpg


“Başkumandan Paşa Hazretleri’ne,

1. İstanbul muhalifeyninden üç yüz küsur kişinin firaren Atina’ya vâsıl oldukları ve içlerinde pek çok hoca bulunan bu eşhâsın (şahısların) Yunan mehâfiliyle (çevreleri ile) ve İngilizlerle daimî temasta bulundukları ve pek çok faaliyet gösterdikleri,

2. Edhem (Ethem) ve Eşref ile rüfekasının (arkadaşlarının) ve muhtemelen Reşid ve Tevfik’in (Çerkes Edhem Bey’in kardeşleri) İsviçre’ye gittiği ve bunların Enver Paşa ile muhabere ve ve temas için gittikleri muhtemel olduğu istihbar edilmiştir (haber alınmıştır).

3. Dahiliye ve Hariciye Vekâletleri’ne ve Başkumandan 2825 numaralıdır.
Erkân-ı Harbiye-i Umumiye Reisi
Fevzi”.


YQUSKx.jpg


Fevzi Paşa’nın şifreli telgrafı üzerine Başkumandan Mustafa Kemal Paşa’nın İsviçre’ye gittikleri söylenen muhaliflerin o sırada barış görüşmelerine katılmak üzere Lozan’da bulunan İsmet Paşa’ya karşı suikast yapmaları endişesiyle İsmet Paşa’yı uyarması hakkında…

Mustafa Kemal Paşa, Fevzi Paşa’nın telgrafını almasını hemen ertesi günü, 22 Kasım 1922’de İsmet Paşa’ya yolladığı telgrafın müsveddesine el yazısı ile “İsviçre’ye giden muhaliflerin tutuklatılarak sınır dışı edilmelerini isteme” talimatını yazarak şifreyi Lozan’a gönderiyordu:

“Lozan’da Türk Hey’et-i Murahhasası Reisi (Başdelegesi) İsmet Paşa Hazretleri’ne,
Edhem ve Eşref ile rüfekasının (arkadaşlarının) muhtemelen Reşid ve Tevfik’in İsviçre’ye gittikleri istihbar olunmuştur. Zât-ı devletlerine suikastte bulunmaları ihtimali olduğundan hükümete de müracaatla tevkif ve hudut haricine ihraç ettirilmelerinin teminini talep ederim.
Mustafa Kemal”


YQ2gMP.jpg


Konu alıntıdır.​
 
Son düzenleme:

Heaven

Kıdemli Üye
28 Ocak 2016
2,451
630
Her alanda başarılısın maşallah, eline emeğine sağlık
 

Clone9000

Üye
30 Eyl 2017
193
0
Moskova
Paylaşımınız için teşekkür ederim öncelikle,
Kuşçubaşı Eşref'in lawrence ile yaşandığı söylenilen hikayelerini duymuştum ama ne kadar doğru ne kadar yanlış onu bilemiyorum,
Tekrardan sağ olun var olun.
 

thebeard

Özel Üye
15 Mar 2018
3,504
1,044

Milli Mücadele döneminde Yunanlıların şehirlerde, köylerde camilere toplu halde insanları doldurup ateşe verdiklerini, kocaları önünde kadınlara tecavüz ettiklerini, 15 yaşındaki kızların tecavüze uğramamak için kendilerini kuyulara attıklarını, hamile kadınların karınlarının deşildiğini ve daha onlarca katliam örneklerini görebiliriz. Bunlar bizim dedelerimiz, nenelerimiz. Ama bu adamlar (Kuşçubaşı ve Edhem) en zor dönemde bunları yapan Yunanlılara sığınıyor.

Kuşçubaşı Eşref (sağdan ikinci), Çerkes Ethem (uzun boylu) ile birlikte Yunanistan safına geçerken. Sağ baştaki üniformalı kişi ise Yunan Subayı Khristos Karasos

Dereköy/Susurluk
28 Ocak 1921


YSc4eR.jpg


Ben bir şey söylemiyorum, sadece bildiklerimi aktarıyorum, artık hain mi vatanperver mi orası size kalmış.
 
Üst

Turkhackteam.org internet sitesi 5651 sayılı kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında "Yer Sağlayıcı" konumundadır. İçerikler ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Turkhackteam.org; Yer sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir. Türkhackteam saldırı timleri Türk sitelerine hiçbir zararlı faaliyette bulunmaz. Türkhackteam üyelerinin yaptığı bireysel hack faaliyetlerinden Türkhackteam sorumlu değildir. Sitelerinize Türkhackteam ismi kullanılarak hack faaliyetinde bulunulursa, site-sunucu erişim loglarından bu faaliyeti gerçekleştiren ip adresini tespit edip diğer kanıtlarla birlikte savcılığa suç duyurusunda bulununuz.