LED lamba seçilirken dikkat edilmesi gereken 7 adım

Turk38Bjk

Kıdemli Üye
1 Şub 2012
2,417
2
Ötüken
Hem bütçeye katkı sağlayan hem de göz sağlığı için en doğru ışık olan LED lamba nasıl seçilir? LED dönüşümünün öncüsü olan Philips, 5 yıl içerisinde evlerin %80'inde yer alacak LED lambaların nasıl seçileceğine ilişkin bu 7 adımı öneriyor:
1. Duy tipini seçin
Armatürünüzün duy tipini kontrol edin. Lamba kutusu ambalajı üzerinde yazan duy tipine göre hızlı ve kolayca ihtiyacınız olan ürünü belirleyin.

2. Lamba şekliniz belirleyin
Kullanmak istediğiniz alana göre lamba şeklinizi belirleyin. Örneğin bir bölgeye dikkat çekmek için spot, küçük avizeniz varsa dekoratif, mutfak ve çocuk odasını aydınlatmak için standart LED lamba seçebilirsiniz.

3. Parlaklığı seçin
LED lambaların parlaklığını belirlemek için (W) değil lümen değerine bakın. Seçilen lambanın lümen değeri ne kadar yüksekse, LED lamba daha parlak ışık verir.

4. İstediğiniz renge karar verin
Kullanacağınız alana göre lambaların renk sıcaklığını belirleyen Kelvin (K) değerine bakın. Düşük değerli sıcaklık renkleri (örneğin 2700K) sıcak ve sarı aydınlatma ortamı sağlarken, yüksek değerli sıcaklık renkleri (örneğini 6500K) soğuk ve beyaz renkli aydınlatma ortamı yaratır.

5. Renk kalitesinin öneminin farkında mısınız?
Lambanızın doğal gün ışığına yakın olmasına mutlaka dikkat edin. Bunun için ise lamba ambalajı üzerinde yer alan CRI (renksel geri verim endeksi) değerine bakın. Unutmayın, açık havadaki doğal ışığın CRI değeri 100’dür ve Philips LED lambaların CRI değeri her zaman 80’in üzerindedir.

6. Ayarlanabilir parlaklığa ihtiyacınız var mı?
Eğer aydınlatacağınız alandaki ihtiyaca göre parlak beyaz veya loş sarı ortamlar yaratabilme özgürlüğüne sahip olmak istiyorsanız, parlaklığı ayarlanabilir (dimmable) lambalar seçin. Bunun için ambalajın üzerindeki ibarelere dikkat etmeniz yeterli.

7. Kalite belgelerini kontrol edin
Sağlık, çevre ve enerji verimliliği için mutlaka A+ ve üzeri etikete sahip ürünler seçin.
 
Üst

Turkhackteam.org internet sitesi 5651 sayılı kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında "Yer Sağlayıcı" konumundadır. İçerikler ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Turkhackteam.org; Yer sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir. Türkhackteam saldırı timleri Türk sitelerine hiçbir zararlı faaliyette bulunmaz. Türkhackteam üyelerinin yaptığı bireysel hack faaliyetlerinden Türkhackteam sorumlu değildir. Sitelerinize Türkhackteam ismi kullanılarak hack faaliyetinde bulunulursa, site-sunucu erişim loglarından bu faaliyeti gerçekleştiren ip adresini tespit edip diğer kanıtlarla birlikte savcılığa suç duyurusunda bulununuz.