Linux - Apache + PHP + MySQL Kurulumu

ByCrauSeRs

Kıdemli Üye
22 Eyl 2007
2,641
9
THT KaLıcı KonutLarı
Linux 'ta Apache + PHP + MySQL kurulumu.
Giriş Bu gün bir çok *nix Dağıtımında standart olarak gelen bu programların kurulumunu anlatma nedeni olarak;
- Eskiyen sisteminizi, daha yeni ve stable sürüm programlarla güncellemek,
- Birbiri ile bağlantı programların kurulumu konusunda deneyim kazandırmak,
- Sisteminiz ile birlikte gelen programlara ek uygulamalar kurmak,
gibi nedenler gösterebilirim. Sonuç olarak hazır bir sistemdense kendi emeğiniz ile oluşturduğunuz bir sistem kullanmanız yeterli derecede tatminkar olacaktır.
Selam ile...
* Not : Bu döküman Başlangıç ve Orta düzey *nix kullanıcılarına hitap etmektedir.
Giriştede belirttiğim gibi bu gün *nix işletim sistemlerde standart olarak gelen, fakat bir süre sonra güncellenmesi yada ek uygulamalar kurulması gereken programlardan belkide en çok kullandığımız üç programın kurulumunu öğreneceğiz. Öncelikle bize gerekli olacak programları listeleyelim.
Bu dökümanın yazım tarihi itibariyle en stable uygulama download linkleri aşağıdaki gibidir. Ama siz yinede güncel versionlarını kontrol edin.
- En başta her hangi bir *nix sistemi. ( Bu döküman Mandrake 7.2 ile hazırlanmıştır. )
- Apache 1.3.24 Web Server Programı ( https://tik.lat/OTY1y )
- PHP 4.1.2 Server-Side L. ( PHP: Manual Quick Reference [url]https://tik.lat/1gPJy )
- Artık Tüm *nix dağıtımlarda standart gelen yazılımlar. ( PERL, GCC, PICO vs.. )
Eğer yukarıdaki; bu döküman yazım tarihi ile belirlenmiş en stable ( kararlı,güvenli vs. ) porgramları sisteminize download ettiyseniz kuruluma başlıyabiliriz.
1 - MySql 3.23.32 Database Server Kurulumu ;
Yukarıda belirtilen adresten yada MySql Download Sayfasından gerekli programı indirdiyseniz. Öncelikle programı tüm source code ( Kaynak kod ) şeklinde uygulamalarımızı kuracağımız /usr/local/src/ dizinine taşıyın. Tüm kurulumları Terminal ( Console, Xterm vs.. ) ekranından yapıcağımız için bir terminal ekranı açın. Bu uygulamaları kurmak için root yetkisine sahip olmanız gerekmektedir. Eğer sismete standart bir kullanıcı olarak girdiyseniz, aşağıdaki komut ile root yetkisi alın.
* Not : Beyaz yazılar, sizlerin gireceği komutlardır. Yatık yazılar ise ekran çıktılarıdır.
* Not : Dosya yada Dizin adlarını yazarken ilk 2-3 karakterden sonra iki kere tab tuşuna basarsanız *nix sisteminiz sizin yerinize bu ismi tamamlıyacaktır
[root@localhost]# su root
[root@localhost]# cd /usr/local/src/
cd komutu ile /usr/local/src klasörüne geçtik.
[root@localhost src]# tar -zxvf mysql-3.23.32.tar.gz
* Not : tar komutu ve -zxvf parametresi ile /usr/local/src/ dizinine çektiğimiz mysql-3.23.32.tar.gz dosyasını sıkıştırılmış halden çıkardık.
Bu komuttan sonra ekranınızda bu dosya içindeki sıkıştırılmış dosyaların listesini göreceksiniz. Eğer herhangi bir ERROR yazısı alırsanız. Muhtemelen çektiğiniz dosyada sorun var demektir. Lütfen daha farklı bir kaynaktan dosyayı tekrar çekiniz. Eğer dosya sorunsuz bir şekilde açılırsa aşağıdaki adımlara devam ediniz.
[root@localhost src]# cd mysql-3.23.32
Artık açtığımız dosyayı kurulum için hazırlayabiliriz.
* Not : *nix sistemlerde kurulum işlemlerinin kolaylaştırılması için bazı hazır scriptler vardır. Bunların en başında bizim kullanacağımız configure dosyası geliyor. ( Configure ile ayarlanmış uygulamayı derlemek için make, derlenmiş dosyaları istenilen dizine koymak için make install )
* Not : *nix işletim sistemlerinden çalıştırılabilir ( executable ) bir dosyayı çalıştırmak için adını yazmak herzaman yeterli olmıyabilir, bunun nedeni o dosyanın sisteme belirtilen bir dizinde olmayışından kaynaklanabilir.
Bu yüzden bulunduğunuz bir dizindeki dosyayı çalıştırmak için dosyanın başına " ./ " eki getirmeniz gerekmektedir. Aşağıda configure komutu kullanılarak programın derlenmeye hazır hale getirilmesi için gereken komut satırını görüyorsunuz. " --prefix=/usr/local/mysql " parametresi; mysql programının hangi dizine kurulması gerektiğini belirtir. Ben genelde /usr/local/ dizini altında uygulama adı kullandığım için böyle bir parametre girdim. Bu tercihe göre değişebilir.
configure komutunun programa göre bir çok parametresi olabilir bunun için ./configure --help | more komutunu kullanabilirsiniz.
[root@localhost mysql-3.23.32]# ./configure --prefix=/usr/local/mysql
Bu komutu verdikten sonra;
MySQL has a Web site at MySQL AB :: The world's most popular open source database
 
Üst

Turkhackteam.org internet sitesi 5651 sayılı kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında "Yer Sağlayıcı" konumundadır. İçerikler ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Turkhackteam.org; Yer sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir. Türkhackteam saldırı timleri Türk sitelerine hiçbir zararlı faaliyette bulunmaz. Türkhackteam üyelerinin yaptığı bireysel hack faaliyetlerinden Türkhackteam sorumlu değildir. Sitelerinize Türkhackteam ismi kullanılarak hack faaliyetinde bulunulursa, site-sunucu erişim loglarından bu faaliyeti gerçekleştiren ip adresini tespit edip diğer kanıtlarla birlikte savcılığa suç duyurusunda bulununuz.