Mavi Ekran Hatası Nedir?

'Black Warrior

Yaşayan Forum Efsanesi
8 Ocak 2013
12,132
5
E5
blue-screen-of-death.jpg

"Bilgisayar kullanıcılarının başına gelebilecek en kötü problemlerden biri nedir?" diye sorsanız akıllara gelen ilk cevap "Mavi ekran hatası" olacaktır. Bu makalede sizlere PC dünyasının baş belasından, mavi ekran hatalarından bahsedeceğim.


Mavi ekran hatası bilgisayarın herhangi bir sorun yüzünden kendinidurdurmadan/ kapatmadan önce verdiği hata uyarısıdır. Daha basite indirgersek bilgisayarınızın kısa devre yapması diye de açıklayabiliriz. Mavi ekran hatalarının %90'ına yakını yazılımsal olup sayfadaki uyarı kodlarına bakarak bu sorun çözülebilir. Fakat %10'luk donanımsal hatalar ise başınızı epeyce ağrıtıp saç baş yoldurtur.

Yukarıda da dediğim gibi mavi ekran hatalarının ciddi kısmı yazılımsaldır. Genel olarak Bios ya da ekran kartı sürücüsünden kaynaklanan hatalara format sırasında çıkan aksaklıklardan kaynaklanan işletim sistemi hataları da eklenebilir.

Peki sorunun yazılımsal ya da donanımsal olduğunu anlamanın basit bir yolu var. Aşağıda vereceğim kod dizilimi eğer mavi ekran hatası sırasında beliriyorsa sorununuz yazılımsal denmektir:

0x0000001E KMODE_EXCEPTION_NOT_HANDLED
0X000000D1 DRIVER_IRQL_NOT_LESS_OR_EQUAL
0x000000EA THREAD_STUCK_IN_DEVICE_DRIVER
0x00000050 PAGE_FAULT_IN_NONPAGED_AREA
0X0000000A IRQL_NOT_LESS_OR_EQUAL
0x0000007B INACCESSIBLE_BOOT_DEVICE
0x0000009F DRIVER_POWER_STATE_FAILURE
0XC000021A STATUS_SYSTEM_PROCESS_TERMINATED
0XC0000221 STATUS_IMAGE_CHECKSUM_MISMATCH
0x00000023FAT_FILE_SYSTEM
0x00000024NTFS_FILE_SYSTEM

Eğer ekranda yukarıdaki kodlardan biri varsa aşağıdaki yöntemleri sırasıyla takip edin

Anakart Bios'unu güncelleyin ( Anakart üreticisinin resmi internet sitesinden temin edebilirsiniz )
İşe yaramazsa Ekran kartının sürücüsünü tamamen silip yenisini yükleyin.
O da işe yaramazsa format atın. Ama dikkat edin! Formatı sıfırdan atmanız lazım yani tüm eski dosyaları otomatik olarak silip baştan yeni işletim sistemi kurmalısınız.

Eğer bunların hiçbiri işe yaramazsa profesyonel birinden yardım alın.

c6e1af7c_vbattach69977.jpeg

Geldik işin en zor kısmına. Eğer mavi ekran hatası almanızın sebebi donanımsal ise işiniz var:) Çünkü kasa içerisindeki hemen hemen her parça bu soruna sebep olabilir ve siz sorunu bulmaya çalışırken akıl sağlığınızı kaybedebilirsiniz:)

Donanım kaynaklı mavi ekran hatalarının bir numaralı nedeni RAM'lerdir. Eğer kullandığınız RAM anakartın desteklediği modellerden değilse veya RAM'lerde herhangi bir arıza varsa sık sık mavi ekranla karşılaşırsınız. İkinci şüphelimiz ise ekran kartıdır. Eğer ekran kartınızda üretim hatası veya sonradan oluşmuş bir hasar varsa yine aynı sıkıntıyı yaşarsınız. Ekran kartı fırınlama gibi deli işler yapmaya cesaretiniz yoksa servis kapısını aşındırmaktan başka çareniz yoktur.

Dahili disk yani HDD de mavi ekran sorununa neden olabilir. Hard Disk'in binlerce küçük kutucuğun bir araya toplandığı bir kutu olarak düşünün. Bazen bu küçük kutucuklardan bazıları herhangi bir sebepten ötürü çalışmazlarr. "Bad Sector" diye tabir edilen bu sorun HDD'nizin sağlıklı bir şekilde çalışmasını engellerler. Bu sorunun tek çözümü Bad Sector taraması yapıp arızalı kutucukları yazılımsal olarak iptal etmekten geçer. Piyasada bunu yapmanızı sağlayabilen bir sürü ücretsiz program mevcut.

Eğer anakartınızda yapısal bir sorun varsa geçmiş olsun:) Anakart arızaları uzman olmayanlar dışında çok kolay tespit edilemezler. Eğer yukarıdaki ihtimallerin tümünü elemişseniz anakartınızı çöpe atmaya hazır olun. Anakart arızaları nadiren servisten dönebilir. Değişim genelde kaçınılmazdır.

Bazı durumlarda Güç kaynağı ( PSU ) da sorun çıkarabilir. Eğer bilgisayarınızın güç ihtiyacını karşılamakta zorluk çeken zayıf bir güç kaynağınız varsa mavi ekran hatası alabilirsiniz. Çözüm ise PC bileşenlerinizi tanımak ve onlara uygun güç kaynağı seçmektir. Bu sorunla daha çok ekran kartı güncelleyen kullanıcılar karşılaşır. Eğer sistem yükseltiyorsanız ve ekran kartını güncelliyorsanız mevcut güç kaynağınızın yeterli olup olmadığını mutlaka öğrenin.

Mavi ekran hatası gerçekten de sinir bozucu bir problemdir ve çözümü hiçbir zaman kolay olmamıştır. Umarım bu makale sorunlarınıza biraz da olsa çözüm getirir. Bilgisayarlar hayatımızı kolaylaştırdığı gibi kabusa da çevirebilir. Eğer dilinden anlarsanız bilgisayarlar hiç te ürkütücü cihazlar değiller.
Mavi ekransız günler dilerim:)
 
Üst

Turkhackteam.org internet sitesi 5651 sayılı kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında "Yer Sağlayıcı" konumundadır. İçerikler ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Turkhackteam.org; Yer sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir. Türkhackteam saldırı timleri Türk sitelerine hiçbir zararlı faaliyette bulunmaz. Türkhackteam üyelerinin yaptığı bireysel hack faaliyetlerinden Türkhackteam sorumlu değildir. Sitelerinize Türkhackteam ismi kullanılarak hack faaliyetinde bulunulursa, site-sunucu erişim loglarından bu faaliyeti gerçekleştiren ip adresini tespit edip diğer kanıtlarla birlikte savcılığa suç duyurusunda bulununuz.