MD5,SHA1,SHA512 vb... Eninde Sonunda Çakışma Olmuyor Mu?

whatamnotsaying

Katılımcı Üye
29 Mar 2020
408
5
Böyle MD5,SHA1,SHA512 vb... hashleme yöntemlerine bakıyorum belli bir karakter sayılı çıktı veriyorlar. Mesela SHA512 hep 128 karakterlik bir çıktı veriyo.

Kafama bir soru takıldı. Ben şimdi sonsuz uzunlukta harfleri sembolleri falan kullanabiliyorsam ve bu SHA512 hep 128 karakterlik bir çıktı veriyorsa illaki çakışmalar yaşanmayacak mı? Bunun hashleme limiti yok mu? Varsa nedir? Yoksa nasıl yok? Çünkü ben salladıkça uzattıkça uzatıyorum ve hep 128 karakterlik bir çıktı vermeyi başarıyo.

Edit: Eğer çakışma mevcutsa nasıl buna güvenip kullanıyorlar?

Zilla
Hichigo
ihan3t

Belki siz bilirsiniz ?_?
 
Son düzenleme:

whatamnotsaying

Katılımcı Üye
29 Mar 2020
408
5
Çakışma var ama nadiren diye biliyorum. Bir de birthday paradox duymuştum, ona bak.

Matematiğim çok iyi olmasa da dediğin teorideki çakışmayı buraya bağlayıp ona göre düşünmemi istedin galiba...

Dediğin doğum günü problemi meselesine baktım üstelik sorduğum soruyu yabancı kaynaklarda baktığımda "teoride sonsuz tane çakışma olabilir" gibi manalar okudum. Ki bende böyle düşünüyodum ama emin olmamıştım.

Belki de bu çakışmalar yüzünden google hesap açarken şifre uzunluğu sayısını 32 karakterle falan sınırladı.

Madem sonsuz tane çakışma var, o zaman bu çakışmayı engellemek için google'ın yaptığı gibi kullanıcı girdisini(karakter sayısını) sınırlamak dışında pek mantıklı yöntem göremiyorum. Açıkcası dediğim gibi bunun için SHA512'nin matematiksel şekilde nasıl hashlediyse ona göre olasılık hesaplaması yapılıp sınırlandırılmalı. Buraya kadar benim için her şey gayet anlamlı duruyo. Anladım yani.

Şimdi anlamakta zorlandığım bir kısım daha var. Çakışma olsa ne olur? Çok ciddiye alınmalı mı bu mesele? En basitinden şifreleri hashleyip veritabanında tutan bir forum için? Zilla

Çünkü ben düşündüğümde aklıma pek tehlikeli bir senaryo gelmiyo da?..
 
Son düzenleme:

ihan3t

Kadim Üye
7 Şub 2012
5,018
27
Çakışma oluyor tabiki, sonuçta sonsuz girdiye sonlu bir çıktı üretiliyor. Ayrık matematik konusunu araştırabilirsin, üniversiteye gidiyorsan bu derse ve kriptoloji dersine önem ver.
 
Üst

Turkhackteam.org internet sitesi 5651 sayılı kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında "Yer Sağlayıcı" konumundadır. İçerikler ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Turkhackteam.org; Yer sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir. Türkhackteam saldırı timleri Türk sitelerine hiçbir zararlı faaliyette bulunmaz. Türkhackteam üyelerinin yaptığı bireysel hack faaliyetlerinden Türkhackteam sorumlu değildir. Sitelerinize Türkhackteam ismi kullanılarak hack faaliyetinde bulunulursa, site-sunucu erişim loglarından bu faaliyeti gerçekleştiren ip adresini tespit edip diğer kanıtlarla birlikte savcılığa suç duyurusunda bulununuz.