Measurement And Signature İntelligence (MASINT)

DarkS0LDIER

Deneyimli Moderatör
5 Ara 2019
1,781
12
427
Sydney
Measurement And Signature Intelligence (MASINT) Nedir?

Measurement and signature intelligence, kısa hali "MASINT" denilmektedir. Türkçe karşılığı ise ölçüm ve imza istihbaratı karşılığına gelmektedir. MASINT çok geniş bir istihbarat dalıdır, bu yüzden çok kullanışlı ve çok yardımcı olan bir istihbarat dalıdır.

MASINT'ın amacı
sabit veya hareket eden bir cismi tespit edebilmek için sensörler yardımı ile kullanılan bir istihbarat ve bilim dalıdır.


Örneğin, denizaltında bir füze bir gemiye yaklaşmaktadır. Bu füzeyi önceden bulabilmemiz gerekiyor ve MASINT kullanarak o füzeyi tespit edebiliriz, böylece ona göre bir önlem alabiliriz.
İkinci bir örnek ise,

havadan düşmanın teçhizatlarının nelerden ibaret olduğunu tespit etmeniz gerekiyor. MASINT yardımı ile bu teçhizatların ne olduğunu belirleyebiliriz.

Bu tür gibi durumlar için MASINT'a ihtiyaç duyulmaktadır.


giphy.gif


MASINT'ın Özellikleri Nedir?

MASINT çok geniş bir daldır, bu yüzden kullanıldığı alanlarda ve özellikleri oldukça fazladır. MASINT en çok, askeri alanda, nükleer alanda, fizik alanında ve istihbarat alanında kullanılmaktadır.

Hepsi birbirinden farklı alanlar olduğu için MASINT'ın birbirinden çok çok farklı özellikleri vardır. Bu özellikleri MASINT'ın içerdiği dallar kısmında zaten öğreneceğimiz için burada belirtmeme gerek yok,
Şimdi bakalım MASINT'ın alt dalları nelermiş MASINT'ın bu farklı nelermiş öğrenelim.


giphy.gif


MASINT'ın İçerdiği İstihbarat Dalları

MASINT oldukça geniş bir istihbarat türüdür. Bu yüzden içerinde önemli istihbarat dalların da içermektedir. Şimdi bu dalları öğrenelim.

Radar İstihbaratı (RADINT)

RADINT, SIGINT'ın (sinyal istihbaratı) bir tamamlayacısıdır. RADINT ile SIGINT olmazsa olmaz bir ikilidir.
RADINT isminden de anlaşıldığı gibi
radar istihbaratı yapmaktadır.
RADINT, ufuk üstü radar sistemlerinden aldığı
aktif veya pasif bilgilerin toplanması ile çalışmaktadır. Bu bilgiler, mekansal bilgilerin bulunmasında, hedef radarları izlemek için ve hareket eden hedefleri tespit etmek için kullanılmaktadır.

MASINT ise hareket eden hedefleri tespit etmek için RADINT'a yardımcı olmaktadır.


giphy.gif


x1zAuo.md.jpg


Akustik Zeka (ACOUSTINT)

ACOUSTINT dalı fizik ve askeri üzerine kurulmuş bir daldır. ACOUSTINT'ın amacı gazlar, sıvılar ve katılarda ki titreşim, ses ve dalgaların incelemesini yapmaktadır.

MASINT burada katı, sıvı ve gazlarda ki dalgaları ve titreşimlerini tespit etmesine yardımcı olmaktadır. Bu tanım bilimseldir, bir de askeri alanda kullanılmak için ACINT vardır. Bu ACINT ise
denizdeyken denizin altını dinlemek için kullanılmaktadır. Böylece su altından gelen bir füzeye veya bir denizaltına engel olunabilir.


[IMGhttps://i.imgyukle.com/2020/09/10/x11PMH.jpg[/IMG]

Nükleer Zeka (NUCINT)

NUCINT, genellikle nükleer tesislerinde kullanılmaktadır. Bu dal nükleer enerji üretirken, nükleer silah hazırlarken, nükleer radyosunu incelemekte ve nükleer test analizinde kullanılmaktadır.
MASINT ise buradaki görevi, nükleer test analizinde radyoaktif olan maddeleri sensörleri ile incelemektir.


x11IcR.jpg


giphy.gif


Radyo Frekansı / Elektromanyetik İstihbaratı (RF / EMPINT)


Hem RF (Radyo Frekansı) aslında SIGINT'ın (Sinyal İstihbarat) tamamlayıcısıdır. SIGINT amacına ulaşmaya çalışırken bu daldan yardım alarak amacına ulaşabilir.

RF, MASINT'ın yardımını alarak SIGINT'e
yakalanan sinyallerin hangi cihazdan çıktığını tespit etmeye çalışmaktadır. MASINT'ta bulunan sensörler sayesinde SIGINT'a gelen sinyallerin dosttan mı geldi yoksa düşmandan mı geldiğini tespit edebilmektir.

EMPINT (Elektromanyetik İstihbaratı) ise nükleer
enerjide ki patlama gücünü ölçmeye çalışmaktadır. Havada uçan bir uçağın patlama gücü MASINT'ta bulunan sensörler sayesinde ölçülmüştür. Ayrıca nükleer silah hazırlarken de nükleer silahın patlama gücünü ölçmek için MASINT kullanılmaktadır.


Elektro-optik İstihbarat (ELECTRO-OPTINT)

ELECTRO-OPTINT (Elektro-optik İstihbarat) IMINT'ın ( Hava Fotoğrafçılığı İstihbaratı) bir tamamlayıcısıdır. IMINT bir fotoğraf çeker, bu fotoğrafı anlayabilmek için ise ELECTRO-OPTINT kullanılmaktadır Elektro-optik istihbaratı kızılötesi ışıkları ile çalışmaktadır. Bu yüzden çekilen fotoğrafları daha kolay bulmamıza yardımcı olmaktadır.
MASINT ve ELECTRO-OPTINT bir araya gelir ise uzaya gönderilmek üzere olan bir roketin saçtığı enerji ve ısı miktarını hesaplayabilirler.



giphy.gif



Malzeme Zekası (Material Intelligence)

Malzeme Zekası, malzeme toplamak için oluşturulan bir daldır. Katı, sıvı ve gaz numulerin toplanması, işlenmesi ve analizi için çalışmaktadır.
MASINT, buradaki görevi kimyasal,nükleer ve radyolojik tehditleri tespit etmesi genel güvenliği sağlamaktır.


Kızılötesi İstihbaratı (IRINT)

Kızılötesi istihbarat (IRINT), genellikle askeri amaçlar için kullanılan istihbarat dalıdır. Bu istihbarat dalı hedefi dinlemeye amaçlar.

IRINT nasıl gerçekleşiyor derseniz, IRINT şöyle gerçekleşiyor,
Hedef için bir nokta seçiyoruz ve o noktaya kızılötesi ışınımızı yolluyoruz. Yolladığınız ışın bize ikinci bir ışın olarak geri dönüş yapıyor ve bu ikinci ışın sayesinde belirlediğimiz noktayı dinleyebiliyoruz.


x1Kjqf.jpg


Jeofizik Zekası

Jeofizik zekası, yer altında bulunan kaynakları bulmak ve analizini yapmak için oluşturulan bir MASINT dalıdır. Amacı hareket eden ve hareket etmeyen cisimleri tespit etmektir. Bu yüzden MASINT, jeofiziğe çok yardımcı olmaktadır.

x1KgIS.jpg


giphy.gif


Askeri Alanda MASINT

Askeri alanda MASINT oldukça eskiye dayanabilir. Bunun sebebi ise eskiden gemi seferlerinde kaptanlar rüzgarın nereden estiğini öğrenmek için bir ıslak parmağı havaya doğru kaldırır ve rüzgarın nereye geldiğini tespit etmeye çalışırlardı. Tabi ki bunlar çok eskide kaldı ve günümüz oldukça modern bir dönem, bu yüzden MASINT'ın modern askeri alanda ki amaçlarına bakalım.

Kooperatif Dışı Hedef Tanıma

Kooperatif dışı hedef tanıma, ilk başta orduya sinyal gelirse ne sinyali yollayacakları belirtilir. Olası bir savaşta iken MASINT sensörleri bir askeri tespit eder ve bu askerin telsizine sinyal yollar. Eğer asker sinyali alıp doğru bir şekilde sinyal verirse o asker dost olarak kayıtlı kalır. Lakin gelen sinyal doğru sinyal yollamayan kişi düşman olarak tespit edilir.


Katılımsız Toprak Sensörleri

Katılımsı toprak sensörü, toprak altında tuzak olup olmadığına MASINT sensörleri ile bakılmaktadır. Hatta Amerika Birleşik Devletleri bu sensörü Vietnam savaşında kullanmıştır. Lakin sensörü doğru çalıştıramadıklarından dolayı başarısız olmuşturlar.

giphy.gif



 
Son düzenleme:
Üst

Turkhackteam.org internet sitesi 5651 sayılı kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında "Yer Sağlayıcı" konumundadır. İçerikler ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Turkhackteam.org; Yer sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir. Türkhackteam saldırı timleri Türk sitelerine hiçbir zararlı faaliyette bulunmaz. Türkhackteam üyelerinin yaptığı bireysel hack faaliyetlerinden Türkhackteam sorumlu değildir. Sitelerinize Türkhackteam ismi kullanılarak hack faaliyetinde bulunulursa, site-sunucu erişim loglarından bu faaliyeti gerçekleştiren ip adresini tespit edip diğer kanıtlarla birlikte savcılığa suç duyurusunda bulununuz.