Mikroişlemci - Mikrodenetleyici #1

SerdarCoruk

Uzman üye
17 Ağu 2015
1,302
8
127.0.0.1
Mikroişlemci Nedir?
[Merkezi İşlem Birimi MİB & Central Process Unit CPU]
-> Sadece işlemci ve (içindeki) hafıza birimlerinden oluşan elemandır. Çalışması için bellek birimine, analog dijital çeviriciye, G/Ç pinlerine, zamanlayıcıya, osilatöre vs. gibi yardımcılara ihtiyaç duyar.
g9Gk9R.png

CPU'nun Blok Diyagramı
g9GkWR.png

Mikrodenetleyici Nedir?
-> Bir kılıf içerisinde işlemci (cpu), bellek (ram & rom,eprom..) ve G/Ç (I/O) pinlerini bulunduran entegrelerdir.
XEgBXR.jpg

Mikrodenetleyici Blok Diyagramı
1GoYVD.png

Nasıl Çalışırlar?
-> Mikrodenetleyiciler veya mikroişlemciler transistörlerden oluşur. Bu transistörler sadece ikilik (binary) sistem olan 1 ve 0 değerleri ile çalışır.

Transistörler birleşerek bir bitlik veriyi tutmaya yarayan Flip-Flop'ları oluşturur.
Flip-Flop'u basit bir şekilde bir sonraki bit gelene kadar çıkışdaki biti saklayan, girişte veri değişikliği olduğunda Clock darbesiyle (saat sinyali) birlikte çıkıştaki değeri de değiştiren lojik devredir. Yani bu Flip-Flop'un kısaca tanımlamak istersek yaptığı şeyi, tam olarak bir biti saklamaktır.

Flip-Flop'ların birleşmesi ile daha fazla verinin saklanmasını sağlayan registerlar (saklayıcı) oluşur. Bir register mikroişlemcinin yapısına göre 8 - 16 veya 32 bit olabilir. Registerlar birleşerek işlemcinin hafıza birimlerini oluştururlar.
rJDg6M.gif


 
Son düzenleme:
Üst

Turkhackteam.org internet sitesi 5651 sayılı kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında "Yer Sağlayıcı" konumundadır. İçerikler ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Turkhackteam.org; Yer sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir. Türkhackteam saldırı timleri Türk sitelerine hiçbir zararlı faaliyette bulunmaz. Türkhackteam üyelerinin yaptığı bireysel hack faaliyetlerinden Türkhackteam sorumlu değildir. Sitelerinize Türkhackteam ismi kullanılarak hack faaliyetinde bulunulursa, site-sunucu erişim loglarından bu faaliyeti gerçekleştiren ip adresini tespit edip diğer kanıtlarla birlikte savcılığa suç duyurusunda bulununuz.