NAS Nedir?

Blwe

Uzman üye
17 Şub 2021
1,585
1,645
Green/Moderasyon
Merhaba Dostlar.. Hoş Geldiniz.

uNuZVE.png


awt2vt1.png


NAS Nedir?

Ağa bağlı depolama (NAS), birden çok kullanıcının ve heterojen istemci cihazlarının merkezi disk kapasitesinden veri almasını sağlayan özel dosya depolamadır. Yerel alan ağındaki ( LAN ) kullanıcılar, standart bir Ethernet bağlantısı aracılığıyla paylaşılan depolamaya erişir.

NAS cihazlarının tipik olarak bir klavyesi veya ekranı yoktur ve tarayıcı tabanlı bir yardımcı programla yapılandırılır ve yönetilir. Her NAS kendi benzersiz İnternet Protokolü ( IP ) adresiyle tanımlanan bağımsız bir ağ düğümü olarak LAN'da bulunur.

NAS, erişim kolaylığı, yüksek kapasitesi ve düşük maliyeti ile öne çıkıyor. Cihazlar, depolamayı tek bir yerde birleştirir ve bir bulut katmanını ve arşivleme ve yedekleme gibi görevleri destekler.

NAS ve depolama alanı ağları ( SAN'lar ), ağ bağlantılı depolamanın iki ana türüdür. NAS, ses, video, web siteleri, metin dosyaları ve Microsoft Office belgeleri gibi yapılandırılmamış verileri işler. SAN'lar, öncelikle yapılandırılmış veri olarak da bilinen veritabanlarında blok depolama için tasarlanmıştır.

uNuZVE.png



i1cgnxw.png

Ağ bağlantılı depolama ne için kullanılır?

Kuruluşlar NAS çözümlerini şunları da içeren çeşitli görevler için kullanır:
  • Dosya depolama ve paylaşma
  • Veri yedekleme ve olağanüstü durum kurtarma için aktif veri arşivleri oluşturma
  • Sanal masaüstü altyapısı barındırma
  • Web tabanlı uygulamalar ve sunucu tarafı web uygulamaları hem test etme hem de geliştirme
  • Medya ve torrent dosyalarının akışını gerçekleştirme
  • Sık erişilmesi gereken görüntüleri ve videoları depolama
  • Bir dahili yazdırma deposu oluşturma
Örneğin, bir medya şirketi her gün çok sayıda görüntü oluşturuyor. Ancak şirket, ağ gecikmesi nedeniyle bu verilerin sürekli olarak buluta akışını gerçekleştiremiyor. Şirket bunun yerine fotoğrafları depolamak için üst düzey bir NAS cihazı kullanıyor. Çalışanlar istedikleri zaman şirket ağı üzerinden bu fotoğraflara erişip bunları düzenleyebiliyor.


uNuZVE.png



okstpv2.png

NAS kullanım durumları ve örnekleri:

Kullanılacak uygulamalar, bir NAS cihazı için seçilen HDD türünü belirler. Microsoft Excel elektronik tablolarını veya Word belgelerini iş arkadaşlarınızla paylaşmak, periyodik veri yedeklemesi yapmak gibi rutin bir görevdir. Bunun tersine, büyük hacimli akış ortam dosyalarını işlemek için NAS'ı kullanmak, daha büyük kapasiteli diskler, daha fazla bellek ve daha güçlü ağ işleme gerektirir.

Evde, insanlar multimedya dosyalarını depolamak ve sunmak ve yedeklemeleri otomatikleştirmek için bir NAS sistemi kullanır. Ev kullanıcıları aşağıdakileri yapmak için NAS'a güvenir:
  • akıllı TV depolama alanını yönetin;
  • güvenlik sistemlerini ve güvenlik güncellemelerini yönetmek;
  • tüketici tabanlı nesnelerin interneti bileşenlerini yönetmek;
  • bir medya akış hizmeti oluşturun;
  • torrent dosyalarını yönet;
  • kişisel bir bulut sunucusuna ev sahipliği yapın; ve
  • kişisel bir web sitesi oluşturun, test edin ve geliştirin.
İşletmede NAS kullanılır:
  • arşivleme ve olağanüstü durum kurtarma için bir NAS dizisi kullanarak bir yedekleme hedefi olarak;
  • web tabanlı ve sunucu taraflı web uygulamalarını test etmek ve geliştirmek için;
  • mesajlaşma uygulamalarını barındırmak için;
  • müşteri ilişkileri yönetimi , insan kaynakları yönetimi ve kurumsal kaynak planlama uygulamaları gibi sunucu tabanlı, açık kaynak uygulamaları barındırmak için ; ve
  • e-posta, multimedya dosyaları, veritabanları ve yazdırma işleri sunmak için.
İşletmelerin teknolojiyi nasıl kullandıklarına bir örnek, bir şirketin her gün birçok görüntü içe aktarmasıdır. Şirket, gecikme nedeniyle bu verileri buluta aktaramaz. Bunun yerine, görüntüleri depolamak için kurumsal sınıf bir NAS ve şirket içinde depolanan görüntülerle bağlantıları sürdürmek için bulut önbelleğe alma kullanır.

Üst düzey NAS ürünlerinde, yedekli bağımsız disk dizisini veya performansı, yüksek kullanılabilirliği ve yedekliliği artırmak için birden çok sabit diski tek bir mantıksal birime dönüştüren bir depolama yapılandırması olan RAID'i desteklemek için yeterli disk bulunur.

uNuZVE.png


NAS ürün kategorileri


NAS cihazları, sürücü sayısı, sürücü desteği, sürücü kapasitesi ve ölçeklenebilirliğe göre üç kategoride gruplandırılmıştır.

Üst düzey veya kurumsal

Pazarın en üst düzeyi, sanal makine ( VM ) görüntüleri de dahil olmak üzere çok miktarda dosya verisini depolaması gereken kuruluşlar tarafından yönlendirilir. Kurumsal cihazlar, hızlı erişim ve kümeleme yetenekleri sağlar. Kümeleme konsepti, geleneksel NAS ile ilişkili dezavantajları ele alır.

Örneğin, bir kuruluşun birincil depolama alanına tahsis edilen bir cihaz, olası bir tek arıza noktası oluşturur. Görev açısından kritik uygulamaları ve dosya verilerini birden çok kutuya yaymak ve zamanlanmış yedeklemelere bağlı kalmak riski azaltır.

Kümelenmiş NAS sistemleri ayrıca NAS yayılmasını da azaltır. Dağıtılmış bir dosya sistemi, aynı anda birden çok NAS cihazında çalışır. Bu yaklaşım, bulunduğu fiziksel düğümden bağımsız olarak kümedeki tüm dosyalara erişim sağlar.


orta pazar

Orta pazar, birkaç yüz terabayt (TB) veri gerektiren işletmeleri barındırır. Ancak bu cihazlar kümelenemez, bu da birden fazla NAS cihazı gerektiğinde dosya sistemi silolarına yol açabilir.

Düşük seviye veya masaüstü

Düşük uç, yerel paylaşılan depolama gerektiren ev kullanıcıları ve küçük işletmelere yöneliktir. Bu pazar, Buurst'un SoftNAS Cloud ve eski depolama satıcılarından yazılım tanımlı depolama ( SDS ) gibi ürünlerle bir bulut hizmetleri modeline doğru kayıyor .

uNuZVE.png

İş için NAS dağıtımları:

Aşağıdaki çizelge, ağa bağlı depolamanın dağıtılabileceği beş farklı yolu açıklar ve her yaklaşımın artılarını ve eksilerini listeler. Her dağıtım, tek bir ağ yöneticisi tarafından kolayca yönetilebilir.

Farklı dağıtım yaklaşımları şunları içerir:
  • NAS ağ geçitleri. Bunlar, SAN'a sahip büyük, kurumsal sınıf kullanıcılar için en iyisidir.​
  • Entegre NAS. Bu yaklaşım, SAN'ı olmayan her boyuttaki kullanıcılar için iyi sonuç verir.​
  • Kümelenmiş dosya sistemleri. Dosya verilerine yüksek performanslı erişime ihtiyaç duyan büyük bilgi işlem kümesi kullanıcıları bu kümelenmiş dosya sistemlerini bulur.​
  • Paralel dosya sistemleri. Bunlar ayrıca, yüksek performanslı dosya veri erişimi gerektiren büyük bilgi işlem kümesi kullanıcıları veya dosya verilerine paralel erişime ihtiyaç duyan herhangi bir kuruluş için iyi çalışır.​
  • NAS toplayıcıları. Bunlar, çok kutulu ve çok satıcılı ortamlar için idealdir.​

uNuZVE.png

Ağa bağlı depolamanın geleceği nedir?

NAS cihazlarının temel işlevleri, sanallaştırmayı destekleyecek şekilde genişletildi. Üst düzey NAS ürünleri ayrıca veri tekilleştirme , flash depolama, çok protokollü erişim ve veri çoğaltmayı da destekleyebilir .

Bazı NAS cihazları, Microsoft Windows gibi standart bir işletim sistemi çalıştırırken, diğerleri bir satıcının tescilli işletim sistemini çalıştırır. IP en yaygın veri aktarım protokolüdür, ancak bazı orta ölçekli NAS ürünleri aşağıdakiler gibi ek protokolleri destekleyebilir:
  • Ağ Dosya Sistemi​
  • Ağlar arası Paket Değişimi​
  • NetBIOS Genişletilmiş Kullanıcı Arayüzü​
  • Sunucu Mesaj Bloğu ( SMB )​
  • Ortak İnternet Dosya Sistemi ( CIFS )​
Ek olarak, üst düzey NAS cihazları , ağ üzerinden daha da hızlı veri aktarımı için Gigabit Ethernet'i destekleyebilir.

Bazı büyük kuruluşlar, kapasite nedenleriyle nesne depolamaya geçiyor. Ancak NAS cihazlarının küçük ve orta ölçekli işletmeler için faydalı olmaya devam etmesi bekleniyor.


uNuZVE.png

Ölçek büyütme ve ölçek büyütme NAS ile nesne depolama karşılaştırması:

Ölçek büyütme ve ölçek genişletme, NAS'ın iki sürümüdür. Nesne depolama, yapılandırılmamış verileri işlemek için NAS'a bir alternatiftir.

Ölçek büyütme NAS

Ağa bağlı bir depolama dağıtımında, NAS kafası, kontrol işlevlerini gerçekleştiren donanımdır. Bir internet bağlantısı aracılığıyla arka uç depolamaya erişim sağlar. Bu yapılandırma, ölçek büyütme mimarisi olarak bilinir . İki denetleyicili bir sistem, denetleyicilerin ölçeklenebilirliğine bağlı olarak sürücü raflarının eklenmesiyle kapasiteyi artırır.

Genişletilebilir NAS

Genişletme sistemleriyle, depolama yöneticisi depolama kapasitesini artırmak için daha büyük kafalar ve daha fazla sabit disk kurar. Ölçeklendirme, bir kuruluşun iş gereksinimlerine uyum sağlama esnekliği sağlar. Kurumsal ölçeklendirme sistemleri, meta veri aramaları yapmanın performans dengesi olmadan milyarlarca dosyayı depolayabilir.

Nesne depolama

Bazı endüstri uzmanları, nesne depolamanın ölçeklenebilir NAS'ı geçeceğini tahmin ediyor. Ancak, iki teknolojinin yan yana çalışmaya devam etmesi mümkündür. Her iki depolama metodolojisi de ölçekle ilgilenir, ancak farklı şekillerde.

NAS dosyaları, Taşınabilir İşletim Sistemi Arayüzü ( POSIX ) aracılığıyla merkezi olarak yönetilir . Veri güvenliği sağlar ve bir uygulamanın diğer kullanıcılar tarafından erişilen bir dosyanın üzerine yazacağından korkmadan birden fazla uygulamanın ölçeklenebilir bir cihazı paylaşabilmesini sağlar.

Nesne depolama, web ölçeğindeki ortamlarda kolayca ölçeklenebilir depolama için yeni bir yöntemdir. Kolayca sıkıştırılamayan yapılandırılmamış veriler, özellikle büyük video dosyaları için kullanışlıdır.

Nesne depolama, POSIX veya herhangi bir dosya sistemini kullanmaz. Bunun yerine, tüm nesneler düz bir adres alanında sunulur. Her nesneyi tanımlamak için meta veri bitleri eklenir ve bu, düz bir adres ad alanı içinde hızlı tanımlamaya olanak tanır.


uNuZVE.png

NAS ve DAS

Doğrudan bağlı depolama ( DAS ), bir ağa bağlı olmayan özel bir sunucu veya depolama aygıtı anlamına gelir. Bir bilgisayarın dahili HDD'si, DAS'ın en basit örneğidir. DAS dosyalarına erişmek için kullanıcının fiziksel depolamaya erişimi olmalıdır.

DAS, özellikle bilgi işlem yoğun yazılım programları için NAS'tan daha iyi performansa sahiptir. En yalın haliyle DAS, bir sunucuya giren sürücülerden başka bir şey olmayabilir.

DAS ile, her cihazdaki depolama ayrı ayrı yönetilmeli ve bir karmaşıklık katmanı eklenmelidir. NAS'tan farklı olarak DAS, birden fazla kullanıcı tarafından paylaşılan depolamaya pek uygun değildir.



uNuZVE.png

NAS ve SAN

SAN ve NAS arasındaki farklar nelerdir ? Bir SAN, bağımsız, yüksek performanslı bir ağ üzerinde depolama kaynaklarını düzenler. Ağa bağlı depolama, tek tek dosyalar için G/Ç isteklerini işlerken SAN, bitişik veri blokları için G/Ç isteklerini yönetir.

GREEN-TEAMe8e14a8cdf75a69a.png



Evet Dostlar NAS Nedir Konumuz bu kadardı :) Umarım bişiler bilgilendirebilmişimdir..

İyi Günler Kendinize Dikkat Edin.

GREEN-TANITIM598c08658dff71a3.png
 
Son düzenleme:

'Alaca

Yeni üye
5 Tem 2022
28
26
Merhaba Dostlar.. Hoş Geldiniz.

uNuZVE.png


awt2vt1.png


NAS Nedir?

Ağa bağlı depolama (NAS), birden çok kullanıcının ve heterojen istemci cihazlarının merkezi disk kapasitesinden veri almasını sağlayan özel dosya depolamadır. Yerel alan ağındaki ( LAN ) kullanıcılar, standart bir Ethernet bağlantısı aracılığıyla paylaşılan depolamaya erişir.

NAS cihazlarının tipik olarak bir klavyesi veya ekranı yoktur ve tarayıcı tabanlı bir yardımcı programla yapılandırılır ve yönetilir. Her NAS kendi benzersiz İnternet Protokolü ( IP ) adresiyle tanımlanan bağımsız bir ağ düğümü olarak LAN'da bulunur.

NAS, erişim kolaylığı, yüksek kapasitesi ve düşük maliyeti ile öne çıkıyor. Cihazlar, depolamayı tek bir yerde birleştirir ve bir bulut katmanını ve arşivleme ve yedekleme gibi görevleri destekler.

NAS ve depolama alanı ağları ( SAN'lar ), ağ bağlantılı depolamanın iki ana türüdür. NAS, ses, video, web siteleri, metin dosyaları ve Microsoft Office belgeleri gibi yapılandırılmamış verileri işler. SAN'lar, öncelikle yapılandırılmış veri olarak da bilinen veritabanlarında blok depolama için tasarlanmıştır.

uNuZVE.png



i1cgnxw.png

Ağ bağlantılı depolama ne için kullanılır?

Kuruluşlar NAS çözümlerini şunları da içeren çeşitli görevler için kullanır:
  • Dosya depolama ve paylaşma
  • Veri yedekleme ve olağanüstü durum kurtarma için aktif veri arşivleri oluşturma
  • Sanal masaüstü altyapısı barındırma
  • Web tabanlı uygulamalar ve sunucu tarafı web uygulamaları hem test etme hem de geliştirme
  • Medya ve torrent dosyalarının akışını gerçekleştirme
  • Sık erişilmesi gereken görüntüleri ve videoları depolama
  • Bir dahili yazdırma deposu oluşturma
Örneğin, bir medya şirketi her gün çok sayıda görüntü oluşturuyor. Ancak şirket, ağ gecikmesi nedeniyle bu verilerin sürekli olarak buluta akışını gerçekleştiremiyor. Şirket bunun yerine fotoğrafları depolamak için üst düzey bir NAS cihazı kullanıyor. Çalışanlar istedikleri zaman şirket ağı üzerinden bu fotoğraflara erişip bunları düzenleyebiliyor.


uNuZVE.png



okstpv2.png

NAS kullanım durumları ve örnekleri:

Kullanılacak uygulamalar, bir NAS cihazı için seçilen HDD türünü belirler. Microsoft Excel elektronik tablolarını veya Word belgelerini iş arkadaşlarınızla paylaşmak, periyodik veri yedeklemesi yapmak gibi rutin bir görevdir. Bunun tersine, büyük hacimli akış ortam dosyalarını işlemek için NAS'ı kullanmak, daha büyük kapasiteli diskler, daha fazla bellek ve daha güçlü ağ işleme gerektirir.

Evde, insanlar multimedya dosyalarını depolamak ve sunmak ve yedeklemeleri otomatikleştirmek için bir NAS sistemi kullanır. Ev kullanıcıları aşağıdakileri yapmak için NAS'a güvenir:
  • akıllı TV depolama alanını yönetin;
  • güvenlik sistemlerini ve güvenlik güncellemelerini yönetmek;
  • tüketici tabanlı nesnelerin interneti bileşenlerini yönetmek;
  • bir medya akış hizmeti oluşturun;
  • torrent dosyalarını yönet;
  • kişisel bir bulut sunucusuna ev sahipliği yapın; ve
  • kişisel bir web sitesi oluşturun, test edin ve geliştirin.
İşletmede NAS kullanılır:
  • arşivleme ve olağanüstü durum kurtarma için bir NAS dizisi kullanarak bir yedekleme hedefi olarak;
  • web tabanlı ve sunucu taraflı web uygulamalarını test etmek ve geliştirmek için;
  • mesajlaşma uygulamalarını barındırmak için;
  • müşteri ilişkileri yönetimi , insan kaynakları yönetimi ve kurumsal kaynak planlama uygulamaları gibi sunucu tabanlı, açık kaynak uygulamaları barındırmak için ; ve
  • e-posta, multimedya dosyaları, veritabanları ve yazdırma işleri sunmak için.
İşletmelerin teknolojiyi nasıl kullandıklarına bir örnek, bir şirketin her gün birçok görüntü içe aktarmasıdır. Şirket, gecikme nedeniyle bu verileri buluta aktaramaz. Bunun yerine, görüntüleri depolamak için kurumsal sınıf bir NAS ve şirket içinde depolanan görüntülerle bağlantıları sürdürmek için bulut önbelleğe alma kullanır.

Üst düzey NAS ürünlerinde, yedekli bağımsız disk dizisini veya performansı, yüksek kullanılabilirliği ve yedekliliği artırmak için birden çok sabit diski tek bir mantıksal birime dönüştüren bir depolama yapılandırması olan RAID'i desteklemek için yeterli disk bulunur.

uNuZVE.png


NAS ürün kategorileri


NAS cihazları, sürücü sayısı, sürücü desteği, sürücü kapasitesi ve ölçeklenebilirliğe göre üç kategoride gruplandırılmıştır.

Üst düzey veya kurumsal

Pazarın en üst düzeyi, sanal makine ( VM ) görüntüleri de dahil olmak üzere çok miktarda dosya verisini depolaması gereken kuruluşlar tarafından yönlendirilir. Kurumsal cihazlar, hızlı erişim ve kümeleme yetenekleri sağlar. Kümeleme konsepti, geleneksel NAS ile ilişkili dezavantajları ele alır.

Örneğin, bir kuruluşun birincil depolama alanına tahsis edilen bir cihaz, olası bir tek arıza noktası oluşturur. Görev açısından kritik uygulamaları ve dosya verilerini birden çok kutuya yaymak ve zamanlanmış yedeklemelere bağlı kalmak riski azaltır.

Kümelenmiş NAS sistemleri ayrıca NAS yayılmasını da azaltır. Dağıtılmış bir dosya sistemi, aynı anda birden çok NAS cihazında çalışır. Bu yaklaşım, bulunduğu fiziksel düğümden bağımsız olarak kümedeki tüm dosyalara erişim sağlar.


orta pazar

Orta pazar, birkaç yüz terabayt (TB) veri gerektiren işletmeleri barındırır. Ancak bu cihazlar kümelenemez, bu da birden fazla NAS cihazı gerektiğinde dosya sistemi silolarına yol açabilir.

Düşük seviye veya masaüstü

Düşük uç, yerel paylaşılan depolama gerektiren ev kullanıcıları ve küçük işletmelere yöneliktir. Bu pazar, Buurst'un SoftNAS Cloud ve eski depolama satıcılarından yazılım tanımlı depolama ( SDS ) gibi ürünlerle bir bulut hizmetleri modeline doğru kayıyor .

uNuZVE.png

İş için NAS dağıtımları:

Aşağıdaki çizelge, ağa bağlı depolamanın dağıtılabileceği beş farklı yolu açıklar ve her yaklaşımın artılarını ve eksilerini listeler. Her dağıtım, tek bir ağ yöneticisi tarafından kolayca yönetilebilir.

Farklı dağıtım yaklaşımları şunları içerir:
  • NAS ağ geçitleri. Bunlar, SAN'a sahip büyük, kurumsal sınıf kullanıcılar için en iyisidir.​
  • Entegre NAS. Bu yaklaşım, SAN'ı olmayan her boyuttaki kullanıcılar için iyi sonuç verir.​
  • Kümelenmiş dosya sistemleri. Dosya verilerine yüksek performanslı erişime ihtiyaç duyan büyük bilgi işlem kümesi kullanıcıları bu kümelenmiş dosya sistemlerini bulur.​
  • Paralel dosya sistemleri. Bunlar ayrıca, yüksek performanslı dosya veri erişimi gerektiren büyük bilgi işlem kümesi kullanıcıları veya dosya verilerine paralel erişime ihtiyaç duyan herhangi bir kuruluş için iyi çalışır.​
  • NAS toplayıcıları. Bunlar, çok kutulu ve çok satıcılı ortamlar için idealdir.​

uNuZVE.png

Ağa bağlı depolamanın geleceği nedir?

NAS cihazlarının temel işlevleri, sanallaştırmayı destekleyecek şekilde genişletildi. Üst düzey NAS ürünleri ayrıca veri tekilleştirme , flash depolama, çok protokollü erişim ve veri çoğaltmayı da destekleyebilir .

Bazı NAS cihazları, Microsoft Windows gibi standart bir işletim sistemi çalıştırırken, diğerleri bir satıcının tescilli işletim sistemini çalıştırır. IP en yaygın veri aktarım protokolüdür, ancak bazı orta ölçekli NAS ürünleri aşağıdakiler gibi ek protokolleri destekleyebilir:
  • Ağ Dosya Sistemi​
  • Ağlar arası Paket Değişimi​
  • NetBIOS Genişletilmiş Kullanıcı Arayüzü​
  • Sunucu Mesaj Bloğu ( SMB )​
  • Ortak İnternet Dosya Sistemi ( CIFS )​
Ek olarak, üst düzey NAS cihazları , ağ üzerinden daha da hızlı veri aktarımı için Gigabit Ethernet'i destekleyebilir.

Bazı büyük kuruluşlar, kapasite nedenleriyle nesne depolamaya geçiyor. Ancak NAS cihazlarının küçük ve orta ölçekli işletmeler için faydalı olmaya devam etmesi bekleniyor.


uNuZVE.png

Ölçek büyütme ve ölçek büyütme NAS ile nesne depolama karşılaştırması:

Ölçek büyütme ve ölçek genişletme, NAS'ın iki sürümüdür. Nesne depolama, yapılandırılmamış verileri işlemek için NAS'a bir alternatiftir.

Ölçek büyütme NAS

Ağa bağlı bir depolama dağıtımında, NAS kafası, kontrol işlevlerini gerçekleştiren donanımdır. Bir internet bağlantısı aracılığıyla arka uç depolamaya erişim sağlar. Bu yapılandırma, ölçek büyütme mimarisi olarak bilinir . İki denetleyicili bir sistem, denetleyicilerin ölçeklenebilirliğine bağlı olarak sürücü raflarının eklenmesiyle kapasiteyi artırır.

Genişletilebilir NAS

Genişletme sistemleriyle, depolama yöneticisi depolama kapasitesini artırmak için daha büyük kafalar ve daha fazla sabit disk kurar. Ölçeklendirme, bir kuruluşun iş gereksinimlerine uyum sağlama esnekliği sağlar. Kurumsal ölçeklendirme sistemleri, meta veri aramaları yapmanın performans dengesi olmadan milyarlarca dosyayı depolayabilir.

Nesne depolama

Bazı endüstri uzmanları, nesne depolamanın ölçeklenebilir NAS'ı geçeceğini tahmin ediyor. Ancak, iki teknolojinin yan yana çalışmaya devam etmesi mümkündür. Her iki depolama metodolojisi de ölçekle ilgilenir, ancak farklı şekillerde.

NAS dosyaları, Taşınabilir İşletim Sistemi Arayüzü ( POSIX ) aracılığıyla merkezi olarak yönetilir . Veri güvenliği sağlar ve bir uygulamanın diğer kullanıcılar tarafından erişilen bir dosyanın üzerine yazacağından korkmadan birden fazla uygulamanın ölçeklenebilir bir cihazı paylaşabilmesini sağlar.

Nesne depolama, web ölçeğindeki ortamlarda kolayca ölçeklenebilir depolama için yeni bir yöntemdir. Kolayca sıkıştırılamayan yapılandırılmamış veriler, özellikle büyük video dosyaları için kullanışlıdır.

Nesne depolama, POSIX veya herhangi bir dosya sistemini kullanmaz. Bunun yerine, tüm nesneler düz bir adres alanında sunulur. Her nesneyi tanımlamak için meta veri bitleri eklenir ve bu, düz bir adres ad alanı içinde hızlı tanımlamaya olanak tanır.


uNuZVE.png

NAS ve DAS

Doğrudan bağlı depolama ( DAS ), bir ağa bağlı olmayan özel bir sunucu veya depolama aygıtı anlamına gelir. Bir bilgisayarın dahili HDD'si, DAS'ın en basit örneğidir. DAS dosyalarına erişmek için kullanıcının fiziksel depolamaya erişimi olmalıdır.

DAS, özellikle bilgi işlem yoğun yazılım programları için NAS'tan daha iyi performansa sahiptir. En yalın haliyle DAS, bir sunucuya giren sürücülerden başka bir şey olmayabilir.

DAS ile, her cihazdaki depolama ayrı ayrı yönetilmeli ve bir karmaşıklık katmanı eklenmelidir. NAS'tan farklı olarak DAS, birden fazla kullanıcı tarafından paylaşılan depolamaya pek uygun değildir.



uNuZVE.png

NAS ve SAN

SAN ve NAS arasındaki farklar nelerdir ? Bir SAN, bağımsız, yüksek performanslı bir ağ üzerinde depolama kaynaklarını düzenler. Ağa bağlı depolama, tek tek dosyalar için G/Ç isteklerini işlerken SAN, bitişik veri blokları için G/Ç isteklerini yönetir.

GREEN-TEAMe8e14a8cdf75a69a.png



Evet Dostlar NAS Nedir Konumuz bu kadardı :) Umarım bişiler bilgilendirebilmişimdir..

İyi Günler Kendinize Dikkat Edin.

GREEN-TANITIM598c08658dff71a3.png
Eline sağlık
Merhaba Dostlar.. Hoş Geldiniz.

uNuZVE.png


awt2vt1.png


NAS Nedir?

Ağa bağlı depolama (NAS), birden çok kullanıcının ve heterojen istemci cihazlarının merkezi disk kapasitesinden veri almasını sağlayan özel dosya depolamadır. Yerel alan ağındaki ( LAN ) kullanıcılar, standart bir Ethernet bağlantısı aracılığıyla paylaşılan depolamaya erişir.

NAS cihazlarının tipik olarak bir klavyesi veya ekranı yoktur ve tarayıcı tabanlı bir yardımcı programla yapılandırılır ve yönetilir. Her NAS kendi benzersiz İnternet Protokolü ( IP ) adresiyle tanımlanan bağımsız bir ağ düğümü olarak LAN'da bulunur.

NAS, erişim kolaylığı, yüksek kapasitesi ve düşük maliyeti ile öne çıkıyor. Cihazlar, depolamayı tek bir yerde birleştirir ve bir bulut katmanını ve arşivleme ve yedekleme gibi görevleri destekler.

NAS ve depolama alanı ağları ( SAN'lar ), ağ bağlantılı depolamanın iki ana türüdür. NAS, ses, video, web siteleri, metin dosyaları ve Microsoft Office belgeleri gibi yapılandırılmamış verileri işler. SAN'lar, öncelikle yapılandırılmış veri olarak da bilinen veritabanlarında blok depolama için tasarlanmıştır.

uNuZVE.png



i1cgnxw.png

Ağ bağlantılı depolama ne için kullanılır?

Kuruluşlar NAS çözümlerini şunları da içeren çeşitli görevler için kullanır:
  • Dosya depolama ve paylaşma
  • Veri yedekleme ve olağanüstü durum kurtarma için aktif veri arşivleri oluşturma
  • Sanal masaüstü altyapısı barındırma
  • Web tabanlı uygulamalar ve sunucu tarafı web uygulamaları hem test etme hem de geliştirme
  • Medya ve torrent dosyalarının akışını gerçekleştirme
  • Sık erişilmesi gereken görüntüleri ve videoları depolama
  • Bir dahili yazdırma deposu oluşturma
Örneğin, bir medya şirketi her gün çok sayıda görüntü oluşturuyor. Ancak şirket, ağ gecikmesi nedeniyle bu verilerin sürekli olarak buluta akışını gerçekleştiremiyor. Şirket bunun yerine fotoğrafları depolamak için üst düzey bir NAS cihazı kullanıyor. Çalışanlar istedikleri zaman şirket ağı üzerinden bu fotoğraflara erişip bunları düzenleyebiliyor.


uNuZVE.png



okstpv2.png

NAS kullanım durumları ve örnekleri:

Kullanılacak uygulamalar, bir NAS cihazı için seçilen HDD türünü belirler. Microsoft Excel elektronik tablolarını veya Word belgelerini iş arkadaşlarınızla paylaşmak, periyodik veri yedeklemesi yapmak gibi rutin bir görevdir. Bunun tersine, büyük hacimli akış ortam dosyalarını işlemek için NAS'ı kullanmak, daha büyük kapasiteli diskler, daha fazla bellek ve daha güçlü ağ işleme gerektirir.

Evde, insanlar multimedya dosyalarını depolamak ve sunmak ve yedeklemeleri otomatikleştirmek için bir NAS sistemi kullanır. Ev kullanıcıları aşağıdakileri yapmak için NAS'a güvenir:
  • akıllı TV depolama alanını yönetin;
  • güvenlik sistemlerini ve güvenlik güncellemelerini yönetmek;
  • tüketici tabanlı nesnelerin interneti bileşenlerini yönetmek;
  • bir medya akış hizmeti oluşturun;
  • torrent dosyalarını yönet;
  • kişisel bir bulut sunucusuna ev sahipliği yapın; ve
  • kişisel bir web sitesi oluşturun, test edin ve geliştirin.
İşletmede NAS kullanılır:
  • arşivleme ve olağanüstü durum kurtarma için bir NAS dizisi kullanarak bir yedekleme hedefi olarak;
  • web tabanlı ve sunucu taraflı web uygulamalarını test etmek ve geliştirmek için;
  • mesajlaşma uygulamalarını barındırmak için;
  • müşteri ilişkileri yönetimi , insan kaynakları yönetimi ve kurumsal kaynak planlama uygulamaları gibi sunucu tabanlı, açık kaynak uygulamaları barındırmak için ; ve
  • e-posta, multimedya dosyaları, veritabanları ve yazdırma işleri sunmak için.
İşletmelerin teknolojiyi nasıl kullandıklarına bir örnek, bir şirketin her gün birçok görüntü içe aktarmasıdır. Şirket, gecikme nedeniyle bu verileri buluta aktaramaz. Bunun yerine, görüntüleri depolamak için kurumsal sınıf bir NAS ve şirket içinde depolanan görüntülerle bağlantıları sürdürmek için bulut önbelleğe alma kullanır.

Üst düzey NAS ürünlerinde, yedekli bağımsız disk dizisini veya performansı, yüksek kullanılabilirliği ve yedekliliği artırmak için birden çok sabit diski tek bir mantıksal birime dönüştüren bir depolama yapılandırması olan RAID'i desteklemek için yeterli disk bulunur.

uNuZVE.png


NAS ürün kategorileri


NAS cihazları, sürücü sayısı, sürücü desteği, sürücü kapasitesi ve ölçeklenebilirliğe göre üç kategoride gruplandırılmıştır.

Üst düzey veya kurumsal

Pazarın en üst düzeyi, sanal makine ( VM ) görüntüleri de dahil olmak üzere çok miktarda dosya verisini depolaması gereken kuruluşlar tarafından yönlendirilir. Kurumsal cihazlar, hızlı erişim ve kümeleme yetenekleri sağlar. Kümeleme konsepti, geleneksel NAS ile ilişkili dezavantajları ele alır.

Örneğin, bir kuruluşun birincil depolama alanına tahsis edilen bir cihaz, olası bir tek arıza noktası oluşturur. Görev açısından kritik uygulamaları ve dosya verilerini birden çok kutuya yaymak ve zamanlanmış yedeklemelere bağlı kalmak riski azaltır.

Kümelenmiş NAS sistemleri ayrıca NAS yayılmasını da azaltır. Dağıtılmış bir dosya sistemi, aynı anda birden çok NAS cihazında çalışır. Bu yaklaşım, bulunduğu fiziksel düğümden bağımsız olarak kümedeki tüm dosyalara erişim sağlar.


orta pazar

Orta pazar, birkaç yüz terabayt (TB) veri gerektiren işletmeleri barındırır. Ancak bu cihazlar kümelenemez, bu da birden fazla NAS cihazı gerektiğinde dosya sistemi silolarına yol açabilir.

Düşük seviye veya masaüstü

Düşük uç, yerel paylaşılan depolama gerektiren ev kullanıcıları ve küçük işletmelere yöneliktir. Bu pazar, Buurst'un SoftNAS Cloud ve eski depolama satıcılarından yazılım tanımlı depolama ( SDS ) gibi ürünlerle bir bulut hizmetleri modeline doğru kayıyor .

uNuZVE.png

İş için NAS dağıtımları:

Aşağıdaki çizelge, ağa bağlı depolamanın dağıtılabileceği beş farklı yolu açıklar ve her yaklaşımın artılarını ve eksilerini listeler. Her dağıtım, tek bir ağ yöneticisi tarafından kolayca yönetilebilir.

Farklı dağıtım yaklaşımları şunları içerir:
  • NAS ağ geçitleri. Bunlar, SAN'a sahip büyük, kurumsal sınıf kullanıcılar için en iyisidir.​
  • Entegre NAS. Bu yaklaşım, SAN'ı olmayan her boyuttaki kullanıcılar için iyi sonuç verir.​
  • Kümelenmiş dosya sistemleri. Dosya verilerine yüksek performanslı erişime ihtiyaç duyan büyük bilgi işlem kümesi kullanıcıları bu kümelenmiş dosya sistemlerini bulur.​
  • Paralel dosya sistemleri. Bunlar ayrıca, yüksek performanslı dosya veri erişimi gerektiren büyük bilgi işlem kümesi kullanıcıları veya dosya verilerine paralel erişime ihtiyaç duyan herhangi bir kuruluş için iyi çalışır.​
  • NAS toplayıcıları. Bunlar, çok kutulu ve çok satıcılı ortamlar için idealdir.​

uNuZVE.png

Ağa bağlı depolamanın geleceği nedir?

NAS cihazlarının temel işlevleri, sanallaştırmayı destekleyecek şekilde genişletildi. Üst düzey NAS ürünleri ayrıca veri tekilleştirme , flash depolama, çok protokollü erişim ve veri çoğaltmayı da destekleyebilir .

Bazı NAS cihazları, Microsoft Windows gibi standart bir işletim sistemi çalıştırırken, diğerleri bir satıcının tescilli işletim sistemini çalıştırır. IP en yaygın veri aktarım protokolüdür, ancak bazı orta ölçekli NAS ürünleri aşağıdakiler gibi ek protokolleri destekleyebilir:
  • Ağ Dosya Sistemi​
  • Ağlar arası Paket Değişimi​
  • NetBIOS Genişletilmiş Kullanıcı Arayüzü​
  • Sunucu Mesaj Bloğu ( SMB )​
  • Ortak İnternet Dosya Sistemi ( CIFS )​
Ek olarak, üst düzey NAS cihazları , ağ üzerinden daha da hızlı veri aktarımı için Gigabit Ethernet'i destekleyebilir.

Bazı büyük kuruluşlar, kapasite nedenleriyle nesne depolamaya geçiyor. Ancak NAS cihazlarının küçük ve orta ölçekli işletmeler için faydalı olmaya devam etmesi bekleniyor.


uNuZVE.png

Ölçek büyütme ve ölçek büyütme NAS ile nesne depolama karşılaştırması:

Ölçek büyütme ve ölçek genişletme, NAS'ın iki sürümüdür. Nesne depolama, yapılandırılmamış verileri işlemek için NAS'a bir alternatiftir.

Ölçek büyütme NAS

Ağa bağlı bir depolama dağıtımında, NAS kafası, kontrol işlevlerini gerçekleştiren donanımdır. Bir internet bağlantısı aracılığıyla arka uç depolamaya erişim sağlar. Bu yapılandırma, ölçek büyütme mimarisi olarak bilinir . İki denetleyicili bir sistem, denetleyicilerin ölçeklenebilirliğine bağlı olarak sürücü raflarının eklenmesiyle kapasiteyi artırır.

Genişletilebilir NAS

Genişletme sistemleriyle, depolama yöneticisi depolama kapasitesini artırmak için daha büyük kafalar ve daha fazla sabit disk kurar. Ölçeklendirme, bir kuruluşun iş gereksinimlerine uyum sağlama esnekliği sağlar. Kurumsal ölçeklendirme sistemleri, meta veri aramaları yapmanın performans dengesi olmadan milyarlarca dosyayı depolayabilir.

Nesne depolama

Bazı endüstri uzmanları, nesne depolamanın ölçeklenebilir NAS'ı geçeceğini tahmin ediyor. Ancak, iki teknolojinin yan yana çalışmaya devam etmesi mümkündür. Her iki depolama metodolojisi de ölçekle ilgilenir, ancak farklı şekillerde.

NAS dosyaları, Taşınabilir İşletim Sistemi Arayüzü ( POSIX ) aracılığıyla merkezi olarak yönetilir . Veri güvenliği sağlar ve bir uygulamanın diğer kullanıcılar tarafından erişilen bir dosyanın üzerine yazacağından korkmadan birden fazla uygulamanın ölçeklenebilir bir cihazı paylaşabilmesini sağlar.

Nesne depolama, web ölçeğindeki ortamlarda kolayca ölçeklenebilir depolama için yeni bir yöntemdir. Kolayca sıkıştırılamayan yapılandırılmamış veriler, özellikle büyük video dosyaları için kullanışlıdır.

Nesne depolama, POSIX veya herhangi bir dosya sistemini kullanmaz. Bunun yerine, tüm nesneler düz bir adres alanında sunulur. Her nesneyi tanımlamak için meta veri bitleri eklenir ve bu, düz bir adres ad alanı içinde hızlı tanımlamaya olanak tanır.


uNuZVE.png

NAS ve DAS

Doğrudan bağlı depolama ( DAS ), bir ağa bağlı olmayan özel bir sunucu veya depolama aygıtı anlamına gelir. Bir bilgisayarın dahili HDD'si, DAS'ın en basit örneğidir. DAS dosyalarına erişmek için kullanıcının fiziksel depolamaya erişimi olmalıdır.

DAS, özellikle bilgi işlem yoğun yazılım programları için NAS'tan daha iyi performansa sahiptir. En yalın haliyle DAS, bir sunucuya giren sürücülerden başka bir şey olmayabilir.

DAS ile, her cihazdaki depolama ayrı ayrı yönetilmeli ve bir karmaşıklık katmanı eklenmelidir. NAS'tan farklı olarak DAS, birden fazla kullanıcı tarafından paylaşılan depolamaya pek uygun değildir.



uNuZVE.png

NAS ve SAN

SAN ve NAS arasındaki farklar nelerdir ? Bir SAN, bağımsız, yüksek performanslı bir ağ üzerinde depolama kaynaklarını düzenler. Ağa bağlı depolama, tek tek dosyalar için G/Ç isteklerini işlerken SAN, bitişik veri blokları için G/Ç isteklerini yönetir.

GREEN-TEAMe8e14a8cdf75a69a.png



Evet Dostlar NAS Nedir Konumuz bu kadardı :) Umarım bişiler bilgilendirebilmişimdir..

İyi Günler Kendinize Dikkat Edin.

GREEN-TANITIM598c08658dff71a3.png
Eline sağlık
 

JohnWick51

Uzman üye
20 Mar 2022
1,867
770
28
Merhaba Dostlar.. Hoş Geldiniz.

uNuZVE.png


awt2vt1.png


NAS Nedir?

Ağa bağlı depolama (NAS), birden çok kullanıcının ve heterojen istemci cihazlarının merkezi disk kapasitesinden veri almasını sağlayan özel dosya depolamadır. Yerel alan ağındaki ( LAN ) kullanıcılar, standart bir Ethernet bağlantısı aracılığıyla paylaşılan depolamaya erişir.

NAS cihazlarının tipik olarak bir klavyesi veya ekranı yoktur ve tarayıcı tabanlı bir yardımcı programla yapılandırılır ve yönetilir. Her NAS kendi benzersiz İnternet Protokolü ( IP ) adresiyle tanımlanan bağımsız bir ağ düğümü olarak LAN'da bulunur.

NAS, erişim kolaylığı, yüksek kapasitesi ve düşük maliyeti ile öne çıkıyor. Cihazlar, depolamayı tek bir yerde birleştirir ve bir bulut katmanını ve arşivleme ve yedekleme gibi görevleri destekler.

NAS ve depolama alanı ağları ( SAN'lar ), ağ bağlantılı depolamanın iki ana türüdür. NAS, ses, video, web siteleri, metin dosyaları ve Microsoft Office belgeleri gibi yapılandırılmamış verileri işler. SAN'lar, öncelikle yapılandırılmış veri olarak da bilinen veritabanlarında blok depolama için tasarlanmıştır.

uNuZVE.png



i1cgnxw.png

Ağ bağlantılı depolama ne için kullanılır?

Kuruluşlar NAS çözümlerini şunları da içeren çeşitli görevler için kullanır:
  • Dosya depolama ve paylaşma
  • Veri yedekleme ve olağanüstü durum kurtarma için aktif veri arşivleri oluşturma
  • Sanal masaüstü altyapısı barındırma
  • Web tabanlı uygulamalar ve sunucu tarafı web uygulamaları hem test etme hem de geliştirme
  • Medya ve torrent dosyalarının akışını gerçekleştirme
  • Sık erişilmesi gereken görüntüleri ve videoları depolama
  • Bir dahili yazdırma deposu oluşturma
Örneğin, bir medya şirketi her gün çok sayıda görüntü oluşturuyor. Ancak şirket, ağ gecikmesi nedeniyle bu verilerin sürekli olarak buluta akışını gerçekleştiremiyor. Şirket bunun yerine fotoğrafları depolamak için üst düzey bir NAS cihazı kullanıyor. Çalışanlar istedikleri zaman şirket ağı üzerinden bu fotoğraflara erişip bunları düzenleyebiliyor.


uNuZVE.png



okstpv2.png

NAS kullanım durumları ve örnekleri:

Kullanılacak uygulamalar, bir NAS cihazı için seçilen HDD türünü belirler. Microsoft Excel elektronik tablolarını veya Word belgelerini iş arkadaşlarınızla paylaşmak, periyodik veri yedeklemesi yapmak gibi rutin bir görevdir. Bunun tersine, büyük hacimli akış ortam dosyalarını işlemek için NAS'ı kullanmak, daha büyük kapasiteli diskler, daha fazla bellek ve daha güçlü ağ işleme gerektirir.

Evde, insanlar multimedya dosyalarını depolamak ve sunmak ve yedeklemeleri otomatikleştirmek için bir NAS sistemi kullanır. Ev kullanıcıları aşağıdakileri yapmak için NAS'a güvenir:
  • akıllı TV depolama alanını yönetin;
  • güvenlik sistemlerini ve güvenlik güncellemelerini yönetmek;
  • tüketici tabanlı nesnelerin interneti bileşenlerini yönetmek;
  • bir medya akış hizmeti oluşturun;
  • torrent dosyalarını yönet;
  • kişisel bir bulut sunucusuna ev sahipliği yapın; ve
  • kişisel bir web sitesi oluşturun, test edin ve geliştirin.
İşletmede NAS kullanılır:
  • arşivleme ve olağanüstü durum kurtarma için bir NAS dizisi kullanarak bir yedekleme hedefi olarak;
  • web tabanlı ve sunucu taraflı web uygulamalarını test etmek ve geliştirmek için;
  • mesajlaşma uygulamalarını barındırmak için;
  • müşteri ilişkileri yönetimi , insan kaynakları yönetimi ve kurumsal kaynak planlama uygulamaları gibi sunucu tabanlı, açık kaynak uygulamaları barındırmak için ; ve
  • e-posta, multimedya dosyaları, veritabanları ve yazdırma işleri sunmak için.
İşletmelerin teknolojiyi nasıl kullandıklarına bir örnek, bir şirketin her gün birçok görüntü içe aktarmasıdır. Şirket, gecikme nedeniyle bu verileri buluta aktaramaz. Bunun yerine, görüntüleri depolamak için kurumsal sınıf bir NAS ve şirket içinde depolanan görüntülerle bağlantıları sürdürmek için bulut önbelleğe alma kullanır.

Üst düzey NAS ürünlerinde, yedekli bağımsız disk dizisini veya performansı, yüksek kullanılabilirliği ve yedekliliği artırmak için birden çok sabit diski tek bir mantıksal birime dönüştüren bir depolama yapılandırması olan RAID'i desteklemek için yeterli disk bulunur.

uNuZVE.png


NAS ürün kategorileri


NAS cihazları, sürücü sayısı, sürücü desteği, sürücü kapasitesi ve ölçeklenebilirliğe göre üç kategoride gruplandırılmıştır.

Üst düzey veya kurumsal

Pazarın en üst düzeyi, sanal makine ( VM ) görüntüleri de dahil olmak üzere çok miktarda dosya verisini depolaması gereken kuruluşlar tarafından yönlendirilir. Kurumsal cihazlar, hızlı erişim ve kümeleme yetenekleri sağlar. Kümeleme konsepti, geleneksel NAS ile ilişkili dezavantajları ele alır.

Örneğin, bir kuruluşun birincil depolama alanına tahsis edilen bir cihaz, olası bir tek arıza noktası oluşturur. Görev açısından kritik uygulamaları ve dosya verilerini birden çok kutuya yaymak ve zamanlanmış yedeklemelere bağlı kalmak riski azaltır.

Kümelenmiş NAS sistemleri ayrıca NAS yayılmasını da azaltır. Dağıtılmış bir dosya sistemi, aynı anda birden çok NAS cihazında çalışır. Bu yaklaşım, bulunduğu fiziksel düğümden bağımsız olarak kümedeki tüm dosyalara erişim sağlar.


orta pazar

Orta pazar, birkaç yüz terabayt (TB) veri gerektiren işletmeleri barındırır. Ancak bu cihazlar kümelenemez, bu da birden fazla NAS cihazı gerektiğinde dosya sistemi silolarına yol açabilir.

Düşük seviye veya masaüstü

Düşük uç, yerel paylaşılan depolama gerektiren ev kullanıcıları ve küçük işletmelere yöneliktir. Bu pazar, Buurst'un SoftNAS Cloud ve eski depolama satıcılarından yazılım tanımlı depolama ( SDS ) gibi ürünlerle bir bulut hizmetleri modeline doğru kayıyor .

uNuZVE.png

İş için NAS dağıtımları:

Aşağıdaki çizelge, ağa bağlı depolamanın dağıtılabileceği beş farklı yolu açıklar ve her yaklaşımın artılarını ve eksilerini listeler. Her dağıtım, tek bir ağ yöneticisi tarafından kolayca yönetilebilir.

Farklı dağıtım yaklaşımları şunları içerir:
  • NAS ağ geçitleri. Bunlar, SAN'a sahip büyük, kurumsal sınıf kullanıcılar için en iyisidir.​
  • Entegre NAS. Bu yaklaşım, SAN'ı olmayan her boyuttaki kullanıcılar için iyi sonuç verir.​
  • Kümelenmiş dosya sistemleri. Dosya verilerine yüksek performanslı erişime ihtiyaç duyan büyük bilgi işlem kümesi kullanıcıları bu kümelenmiş dosya sistemlerini bulur.​
  • Paralel dosya sistemleri. Bunlar ayrıca, yüksek performanslı dosya veri erişimi gerektiren büyük bilgi işlem kümesi kullanıcıları veya dosya verilerine paralel erişime ihtiyaç duyan herhangi bir kuruluş için iyi çalışır.​
  • NAS toplayıcıları. Bunlar, çok kutulu ve çok satıcılı ortamlar için idealdir.​

uNuZVE.png

Ağa bağlı depolamanın geleceği nedir?

NAS cihazlarının temel işlevleri, sanallaştırmayı destekleyecek şekilde genişletildi. Üst düzey NAS ürünleri ayrıca veri tekilleştirme , flash depolama, çok protokollü erişim ve veri çoğaltmayı da destekleyebilir .

Bazı NAS cihazları, Microsoft Windows gibi standart bir işletim sistemi çalıştırırken, diğerleri bir satıcının tescilli işletim sistemini çalıştırır. IP en yaygın veri aktarım protokolüdür, ancak bazı orta ölçekli NAS ürünleri aşağıdakiler gibi ek protokolleri destekleyebilir:
  • Ağ Dosya Sistemi​
  • Ağlar arası Paket Değişimi​
  • NetBIOS Genişletilmiş Kullanıcı Arayüzü​
  • Sunucu Mesaj Bloğu ( SMB )​
  • Ortak İnternet Dosya Sistemi ( CIFS )​
Ek olarak, üst düzey NAS cihazları , ağ üzerinden daha da hızlı veri aktarımı için Gigabit Ethernet'i destekleyebilir.

Bazı büyük kuruluşlar, kapasite nedenleriyle nesne depolamaya geçiyor. Ancak NAS cihazlarının küçük ve orta ölçekli işletmeler için faydalı olmaya devam etmesi bekleniyor.


uNuZVE.png

Ölçek büyütme ve ölçek büyütme NAS ile nesne depolama karşılaştırması:

Ölçek büyütme ve ölçek genişletme, NAS'ın iki sürümüdür. Nesne depolama, yapılandırılmamış verileri işlemek için NAS'a bir alternatiftir.

Ölçek büyütme NAS

Ağa bağlı bir depolama dağıtımında, NAS kafası, kontrol işlevlerini gerçekleştiren donanımdır. Bir internet bağlantısı aracılığıyla arka uç depolamaya erişim sağlar. Bu yapılandırma, ölçek büyütme mimarisi olarak bilinir . İki denetleyicili bir sistem, denetleyicilerin ölçeklenebilirliğine bağlı olarak sürücü raflarının eklenmesiyle kapasiteyi artırır.

Genişletilebilir NAS

Genişletme sistemleriyle, depolama yöneticisi depolama kapasitesini artırmak için daha büyük kafalar ve daha fazla sabit disk kurar. Ölçeklendirme, bir kuruluşun iş gereksinimlerine uyum sağlama esnekliği sağlar. Kurumsal ölçeklendirme sistemleri, meta veri aramaları yapmanın performans dengesi olmadan milyarlarca dosyayı depolayabilir.

Nesne depolama

Bazı endüstri uzmanları, nesne depolamanın ölçeklenebilir NAS'ı geçeceğini tahmin ediyor. Ancak, iki teknolojinin yan yana çalışmaya devam etmesi mümkündür. Her iki depolama metodolojisi de ölçekle ilgilenir, ancak farklı şekillerde.

NAS dosyaları, Taşınabilir İşletim Sistemi Arayüzü ( POSIX ) aracılığıyla merkezi olarak yönetilir . Veri güvenliği sağlar ve bir uygulamanın diğer kullanıcılar tarafından erişilen bir dosyanın üzerine yazacağından korkmadan birden fazla uygulamanın ölçeklenebilir bir cihazı paylaşabilmesini sağlar.

Nesne depolama, web ölçeğindeki ortamlarda kolayca ölçeklenebilir depolama için yeni bir yöntemdir. Kolayca sıkıştırılamayan yapılandırılmamış veriler, özellikle büyük video dosyaları için kullanışlıdır.

Nesne depolama, POSIX veya herhangi bir dosya sistemini kullanmaz. Bunun yerine, tüm nesneler düz bir adres alanında sunulur. Her nesneyi tanımlamak için meta veri bitleri eklenir ve bu, düz bir adres ad alanı içinde hızlı tanımlamaya olanak tanır.


uNuZVE.png

NAS ve DAS

Doğrudan bağlı depolama ( DAS ), bir ağa bağlı olmayan özel bir sunucu veya depolama aygıtı anlamına gelir. Bir bilgisayarın dahili HDD'si, DAS'ın en basit örneğidir. DAS dosyalarına erişmek için kullanıcının fiziksel depolamaya erişimi olmalıdır.

DAS, özellikle bilgi işlem yoğun yazılım programları için NAS'tan daha iyi performansa sahiptir. En yalın haliyle DAS, bir sunucuya giren sürücülerden başka bir şey olmayabilir.

DAS ile, her cihazdaki depolama ayrı ayrı yönetilmeli ve bir karmaşıklık katmanı eklenmelidir. NAS'tan farklı olarak DAS, birden fazla kullanıcı tarafından paylaşılan depolamaya pek uygun değildir.



uNuZVE.png

NAS ve SAN

SAN ve NAS arasındaki farklar nelerdir ? Bir SAN, bağımsız, yüksek performanslı bir ağ üzerinde depolama kaynaklarını düzenler. Ağa bağlı depolama, tek tek dosyalar için G/Ç isteklerini işlerken SAN, bitişik veri blokları için G/Ç isteklerini yönetir.

GREEN-TEAMe8e14a8cdf75a69a.png



Evet Dostlar NAS Nedir Konumuz bu kadardı :) Umarım bişiler bilgilendirebilmişimdir..

İyi Günler Kendinize Dikkat Edin.

GREEN-TANITIM598c08658dff71a3.png
Guzel konu. Ellerine saglik
 
Üst

Turkhackteam.org internet sitesi 5651 sayılı kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında "Yer Sağlayıcı" konumundadır. İçerikler ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Turkhackteam.org; Yer sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir. Türkhackteam saldırı timleri Türk sitelerine hiçbir zararlı faaliyette bulunmaz. Türkhackteam üyelerinin yaptığı bireysel hack faaliyetlerinden Türkhackteam sorumlu değildir. Sitelerinize Türkhackteam ismi kullanılarak hack faaliyetinde bulunulursa, site-sunucu erişim loglarından bu faaliyeti gerçekleştiren ip adresini tespit edip diğer kanıtlarla birlikte savcılığa suç duyurusunda bulununuz.