Oyun Nedir ? :)

'Black-King

Yaşayan Forum Efsanesi
30 Tem 2012
10,353
340
İstanbul
Oyun, çocuk için ciddi bir iştir.

Bu kısa tanımın içinde saklı kocaman bir dünya vardır aslında. Çocuk her şeyi oyunla öğrenir dünyayı oyunla keşfeder, gelecekteki kişilik temellerini ilgi ve yeteneklerini oyun yoluyla belirler. Oyun en iyi eğitim ve öğretim metodudur. Çünkü kalıcı davranış değişiklikleri kazandırır. Nasıl ki yetişkin bir insan için mesleği çok önemli ise, çocuk için de oyun ve oyuncakları o denli önemlidir

Oyun, içsel olarak güdülenen belirli bir amacı olmayan
yetişkinler tarafından değil,
******n koyduğu kurallara bağlı olarak
kendiliğinden gelişen ve zevk unsuru taşıyan davranışlarda oluşan bir etkinliktir.

Genel tanımıyla oyun, belli bir amaca yönelik olan ya da olmayan, kurallı ya da kuralsız gerçekleştirilebilen; fakat her durumda ******n isteyerek ve hoşlanarak yer aldığı fiziksel, bilişsel, dil, duygusal ve sosyal gelişiminin temeli olan gerçek hayatın bir parçası ve
çocuk için en etkin öğrenme sürecidir
unutulmamalıdır ki ;
çocuk için her şey oyuncak, her yer oyun alanı olarak kullanılabilir.

Oyun, çocukta doğuştan gelen bir tabiat ve Allah'ın onda yarattığı bir içgüdüdür. Bunun temelinde ******n fiziksel gelişiminin mükemmel bir tarzda tamamlanması yatmaktır. Çünkü insan yavrusu, canlılar arasında en uzun süre içinde gelişimini tamamlayan bir varlıktır.
Oyun, ******n ilerideki yaşamında yapacağı işlerin,yaşamında basit bir misalidir.Yazılı kaynaklardan öğrenilmiştir ki, Hz. Süleyman (as.) çocukken, mahkeme kurup hükümler vermiş. Fatih Sultan Mehmet'te bahçe havuzunun iki yanına oyuncak gemiler yerleştirip bunları top ve mermi atışıyla savaştırmış.
Oyun, ******n duygularını, özlemlerini, korkularını, kısaca iç dünyasını yansıttığı bir tiyatro sahnesidir. Onları uzaktan izleyin de, bir şeyden anlamaz zannettiğiniz o küçük yaramazların, çoktandır unuttuğunuz bir aile kavgasını veya münakaşasını, nasıl sahneye koyduklarını ve maharetle dramatize ettiklerini bir görün.
Oyun, ******n dünya hakkındaki bilgisini geliştiren başlıca araçtır.
Oyun, ******n en ciddi işidir.
Oyun, ******n dili ve etkin bir anlatma aracıdır.
Oyun, ******n gerçek dünyayla, hayal dünyası arasındaki köprüsüdür.
Oyun, ******n öğrenme sürecini attığı ilk adımdır.

ncelikle eğitim oyunu nedir, neden gereklidir ve dünyada ne gibi kullanılma yerleri var gibi konulardan bahsedip ardından temel prensipleri tek tek sıralayıp açıklayacağım.
Öncelikle oyun nedir bunu açıklamanın daha doğru bir başlangıç olduğuna inanıyorum.
OYUN NEDİR?
“Oyun, insan hayatının her evresinde var olan bir etkinliktir. Oyun, insan hayatının her evresinde var olan bir etkinlik olmakla birlikte yaşamın ilk yıllarında ******n yaşadığı dünyayı tanıması, sevgilerini, kıskançlıklarını, mutluluklarını, düşmanlıklarını, iç çatışmalarını, hayallerini, düşüncelerini ifade edebilmesi için en uygun “dil” olarak kabul edilmektedir.
Çocuk için işten kaçmak ve oyun dünyasına girmek, özgürlüğünü kazanmak, gelişmek ve yaratma sevincini duymaktır oyun.
Çocukların gelişimleri sırasında olgunlaşma ve sosyal boyutun erken gelişmesinde oyunun önemi büyüktür. Ayrıca içinde yaşanılan kültürün önemli etkilerinden olan araştırma duygusunun ve kurallara uymanın öğrenildiği, geliştirildiği yer de oyunlardır.
Bebek, çocuk, ergen ya da yetişkin bir kişinin neden oyun oynadığı sorusunun birçok yanıtı vardır. Birinci yanıtı, içten gelen enerjinin boşaltılması için oyun oynamaktır. İkincisi ise türe özgü davranışlarının çok uzun bir süredir aktarılmasına ve sürdürülmesine yardım etmektir. Bu görüşe örnek olarak, kedi yavrusunun fare yakalamadan önce bir şeylerle oynaması ya da kız çocuklarının bebeklerle oynayarak annelik alıştırması yapmasını verebiliriz”.
Yukarda da bahsettiğim gibi oyunun insan hayatında çok önemli bir yeri vardır. Oyun insanın her döneminde insanın gelişmesinde farklı etkilere sahiptir. Çocuklar için farklı, bebekler için farklı, ilköğretim çağı için farklı…
Fakat oyunu sadece çocuklar için düşünmemiz gerekli. Mesela üniversite öğrencilerini ele alırsak bilgisayarda oynadığı oyunlardan, basketbol, futbol oyunlarına kadar farklı türde oyunlar vardır. Kısaca oyunun şekli farklı olsa da insanın her döneminde insanın hayatına büyük etkisi vardır.


Neden oyun oynarız?

İnsan oyun oynarken hem rahatlamakta, hem sosyalleşmekte hem de zihinsel faaliyetleri en üst seviyeye gelmektedir. Yapılan araştırmalara göre oyun oynama süresince insanın zihin faaliyetleri çok üst seviyelere çıkmakta ve zihin sadece oyunla ilgilendiği için öğrenme en üst seviyeye gelmekte. Bunu bir örnekle açıklamak gerekirse:
İngiltere’de yapılan bir araştırma… Vücudunun büyük bir kısmı yanmış olan hastanın her gün sargıları değiştirilmesi ve yaralarının temizlenmesi gerekmektedir. Fakat yanıkların geç iyileşmesinden dolayı bu hastalara ağrı kesici verilemiyor. Bu yüzden de sargılarını değiştirmek çok zor oluyor. Bunu bir araştırma konusu alarak ele alan bir grup öğrenci 3 boyutlu gözlüğü bu hastaya takarak bir çeşit oyun oynatıp sargıyı değiştirmeyi hedeflediler. Ve gerçektende başarılı oldular. Bu hasta daha öncelere göre çok daha az bir acı hissetmiş ve tepkisi çok daha az olmuştur.
Yukarıda ki örnekten de anlaşılacağı üzere oyunun insanın zihin faaliyetlerine çok büyük katkısı var.

Eğitsel oyun nedir? Eğitimde oyunun yeri nedir?

Daha öncede bahsettiğim üzere oyunun bunca etkileri olduğu görüldükten sonra eğitimde de bunun denenmesi gerektiği kanısına varılmıştır. Klasik eğitimin yetersizliğini eğitsel oyunlarla gidermek ve eğitimi çok daha keyifli hale getirmek amaçlanmıştır.
Eğitsel oyunları gelişen teknolojiyle beraber bilgisayar ortamında hazırlamak ve sunmak hem kolay olmakta hem de daha az maliyetli olmakta. Aynı zamanda daha etkili olmaktadır.
Eğitsel oyunlar genelde ilköğretim çağındaki öğrenciler için hazırlanmaktadır. Bunun sebebi ise bu çağdaki öğrencilerin öğrendikleri soyut kavramları somutlaştırmakta zorlanmasını söyleyebiliriz. Mesela hacim kavramını anlatırken eğitsel oyun kullanarak şekillerle konuyu öğrencilere anlatırsak çok daha etkin olur. Aynı zamanda yaptıracağımız uygulamaları eğitsel oyun aracılığıyla yaptırırsak öğrenme çok daha kalıcı olacaktır.

Neden eğitsel oyun?

Eğlenceli olması
3D grafik desteği ile sanal gerçekliğin bulunması
Mobil olması
Çok kullanıcılı oyun ortamları sayesinde öğrenciler arasındaki işbirliğini desteklemesi
Değerlendirmenin oyun içinde olması
yaparak öğrenme" ye imkan sağlaması
Disiplinler arası öğrenme ortamı sağlamanın kolay olması
Dersi sıkıcı sınıf ortamlarında anlatarak ya da sadece belgesel tarzındaki videolarla öğretmek yerine eğitsel içerikli bir oyunla öğretmek hem ders içeriğini zevkli hale getirecek hem de daha kalıcı bir öğrenme sağlayacak olması
Dünya da eğitsel oyuna önem veren İngiltere’deki bir uygulamaya göz gezdirelim:
“Bilgisayar oyunlarının eğitimde kullanılması İngiltere’deki üç orta dereceli okulda test edilecek.
Eğitim kurumlarına destek veren Futurelab ve oyun sektörünün en büyük kuruluşlarından Electronic Arts (EA) tarafından finanse edilen proje 3 sene boyunca sürdürülecek. Gelecek ay üç okulda başlayan denemelerin programlı bir şekilde bütün Avrupa’ya yayılması planlanıyor.
Proje, bir yandan öğretmenlerin eğitimde video oyunları nasıl kullanabileceklerini görmeyi hedeflerken, diğer yandan da oyun geliştiricilerin ürünlerinin eğitim alanındaki potansiyel kullanım alanlarını öğrenmelerini amaçlıyor.

HEM EĞİTİM HEM EĞLENCE
Proje sadece okullarda geleneksel olarak kullanılan eğitim amaçlı multimedya oyun yazılımlarına değil, öğrencilerin evlerinde eğlence amacıyla oynadıkları ticari oyunların da sisteme dahil edilmesini öngörüyor.
Aslında bilgisayar oyunlarının okullarda kullanılması fikri yeni değil. İngiltere’de 1990’lı yılların başından bu yana eğitim amaçlı yazılım paketleri okullarda kullanılıyor. Ancak yakın zamana kadar eğitim amaçlı yazılımlar ve bilgisayar oyunları arasında kalın çizgiler çekilmesine önem veriliyordu.
EA Avrupa Pazar Geliştirme Müdürü Claus Due, destek verdikleri proje için zamanın artık uygun olduğunu savunarak “Bilgisayar oyunları beyni diğer bütün medyalardan daha yoğun olarak faaliyete geçiriyor. Çocukların bu oyunlar sayesinde çok fazla şey öğrenebileceklerine inanıyoruz” diyor.
Deneme sürecinin gerçekleşeceği okullardaki öğretmenler sınıflarda hangi oyunların oynanacağı konusunda tam kontrole sahip olacaklar. Futurelab ise öğretmenlere oyunlardan en fazla faydayı almak için eğitim metodlarını öğretecek.
Sınıflarda kullanılmaya aday oyunlar arasında Civilization ve Age of Empires gibi tarihi olaylara referans veren strateji oyunları ve gerçek hayat similasyonu olarak tasarlanan Sims gösteriliyor. Daha önce de şehir kurma ve planlama üzerine geliştirilen Sim City adlı oyun İngiltere’de ders olarak sınıflara girmeyi başarmıştı.”
Yukarıdaki örnekten de anlaşılacağı üzere eğitsel oyunlar artık bütün dünya da eğitim için vazgeçilmez olmaktadır. Peki, bu kadar önemli olan eğitsel oyunları hazırlarken nelere dikkat etmeliyiz, eğitime yönelik olması için neler yapmalıyız, kısacası bir eğitsel oyunda olması gerek özellikler neler olması gerekir. Bunları ilk olarak maddeler halinde yazdıktan sonra her birini tek tek açıklayacağım.

Eğlenerek Öğrenme
Problem Çözme
Kritik Düşünme
Kavram Öğretimi
Strateji Geliştirme
Olgunlaşma
Hedefe yönelik olma
Dikkat dağıtmama
Bireysel ve grup çalışmalarına uygunluk
Tasarım olarak yeterlilik
İçeriğe uygunluk
Öğrenci seviyesine uygun kullanım
Alıştırmaların özellikleri
Güncellenme özelliği

Şimdi belirtmiş olduğum maddeleri tek tek açıklayacağım:

Eğlenerek Öğrenme
Oyun nedir diye açıklarken oyunun insan hayatında önemli bir yeri olduğuna dikkat çekmiştim. Eğitsel oyunların çocuklara konuyu eğlenerek öğretmesi gerektiğini vurgulamıştım. Eğitsel oyunun yapılma amacı çocukların oyunlar aracılığıyla zihinsel faaliyetlerinin artırmak ve bu sayede eğitimi daha etkin hale getirmektir.
İşte eğitsel oyunun bu amacını yerine getirebilmesi için gerçek bir oyun gibi öğrencileri eğlendirmesi gerekmektedir. Fakat bu eğlendirme konuyu etkin öğretme hedefinden daha fazla olmamalıdır ki öğrencinin dikkati dağılmasın. Aksi takdirde öğrenciler konudan çok oyuna önem verecektir ve bu istediğimiz bir özellik olmayacaktır.

Problem Çözme

Eğitsel bir oyunda olması gereken bir diğer özellik ise öğrencilere problem çözdürme yeterliliğine sahip olmasıdır. Burada problem derken neyi kastettiğimi açıklamam gerektiğini düşünüyorum. Problem derken öğretmenin anlattığı herhangi bir konunun daha iyi anlaşılması için olması gereken alıştırmaların görsel olarak eğitsel oyunda yer almasıdır. Bir konunun daha iyi anlaşılması için öğrencilerin konu hakkında uygulama yapmaları gerekmektedir.
Fakat burada bahsetmem gereken bir nokta var. İlköğretim çağındaki öğrencilerine yönelik eğitsel oyunlarda oyun hazırlanırken çok da fazla yapıcı yaklaşmamak gerekir. Öğretmen kontrolünde konular açılmalı, öğretmen kontrolünde uygulamalar açılmalıdır. Öğrenciler yazılımın içinde kaybolmaması için bu özellik çok önemlidir.

Kritik Düşünme

Kritik-analitik düşünme, bir konuyu, sorunu ya da problemi alt başlıklarına ayrıştırıp tümden gelimle ve her bir başlığı ayrı ayrı irdeleyip eleştirerek ve her biri arasındaki bağlantıları gerçekçi kanıtlarıyla ortaya koyarak, yani tüme varımla düşünmek ve değerlendirmektir.
Bu tanımdan da anlaşılacağı üzere kritik düşünme öğrencilere tüme varımla öğretmeyi hedeflemektedir. Eğitsel oyun bu özelliğe sahip olmalıdır ve konuyu alt başlıklarından tüm konuya olmak üzere ele almalıdır. Bu şekilde olması öğrencinin kritik düşünme özelliğini kazanmasında yardımcı olacaktır.

Kavram Öğretimi

Eğitimde önemli olan konuyla ilgili ne var ne yok öğrenciye yüklemek ve hepsini öğrenmesini beklemek değildir. Yıllarca yapılan eğitim yanlışlarından biri de maalesef budur. Öğrenciyi boş bir defter olarak gören öğretmenlerimiz onu olanca güçleriyle işe yaramayan bilgiler dahil doldurmaya çalışmışlardır. Oysaki eğitim konuyla ilgili olan ana kavramları öğretmek, konunun önemli noktalarını vurgulamak ve konunun hayatımızda ne gibi faydaları olduğunu anlatmaktan geçer. İşte bu sebepten ötürü bir eğitim oyunu kavram öğretimi noktasında yeterli olmalıdır ve öğrenciye boş bilgiler yerine gerekli kavramları öğretmeyi hedeflemektedir.

Strateji Geliştirme

Eğitsel oyun öğrencide öğrenme stratejisini öğrenmede model olmalıdır. Bir konu nasıl öğrenilmelidir, hangi noktalara dikkat edilmesi gerekir, hangi noktalarda neler yapılması gibi konularda yeterli olmalıdır bir eğitim oyunu. Aynı zamanda bu strateji kavratma özelliği öğrencinin gerçek hayatta da karışılacağı problemlere çözüm bulma noktasında çok faydalı olacaktır. Eğitim oyunu bir soruna karşı neler yapılmalı, hangi noktalara dikkat edilmeli gibi ******n bütün hayatı boyunca kullanacağı bir tekniği hayatına kazandırmada yardımcı olmalıdır.

Olgunlaşma

Bu alt başlığı açıklarken eğitsel oyunun iki özelliğini örnek olarak vereceğim. İlk olarak probleme karşı strateji geliştirme özelliği ******n olgunlaşmasında çok büyük bir yeri vardır. Çocuk bu özelliğe sahip olurken olgunlaşmasına da büyük derece de katkı sağlamış olacaktır.
İkinci olarak eğitsel oyunlarda yer alan grup çalışmalarını verebiliriz. Bu faaliyetlerde çocuk paylaşmayı, insanlara iletişimi, ortak bir iş yapmayı öğrenecektir. Bu sayede olgunlaşmasına katkıda bulunacaktır.

Hedefe yönelik olma

Eğitsel oyun gerek içerik, gerekse bütün özellikleriyle beraber eğitim hedefine yönelik olmalıdır. Gereksiz şeyleri içermemeli, alıştırma, uygulamaları hedefe yönelik olmalıdır.

Eğitsel bir oyun öğretmenin öğretmek istediği hedefe tam manasıyla hizmet etmelidir. Eğer öğretmenin anlattığı noktalar farklı eğitsel oyun farklı olursa öğrencilerin öğrenmesine çok büyük zarar vermiş olur.

Dikkat dağıtmama

Eğitsel bir oyun muhteva gereğince öğrencinin dikkatini dağıtmamalıdır. Eğer bir oyun çok aşırı dikkat çekici ve hedeften aykırı nesnelere sahip ise öğrencinin konudan çok oyuna odaklanmasına sebep olacaktır. Görsellik olarak eğitsel bir oyun çok aşırıya kaçmış ise öğrencinin dikkati dağılabilir ve oyun hedefe hizmet etmez.
Bu yüzden eğitsel oyun hazırlarken dikkat dağıtıcı nesnelere yer verilmemelidir ve gerek görsellik bakımından gerekse sesler bakımından aşırıya kaçılmamalıdır.

Bireysel ve grup çalışmalarına uygunluk

Eğitsel bir oyun özellikle uygulamalarında bireysel ve grup çalışmalarına yönelik olmalıdır. Öğrenciler bireysel olarak da grup olarak da çalışabilmelidir. Fakat bu özellik eğitsel oyunda yer alırken öğrencinin veya öğrencilerin uygulamalar içinde kaybolmaması gerekir. Bu açıdan da eğitsel oyun öğretmenin bütün öğrencilerin ne yaptığını görebileceği şekilde tasarlanmalıdır.

Tasarım olarak yeterlilik

Eğitsel bir oyunun bütününde tasarım çok dikkatli yapılmalıdır. Özellikle bu yaş grubu öğrencilerin dikkatleri hemen dağılabileceği için tasarımda aşırıya kaçırılmamalıdır. Renkler çok uyumlu kullanılmalıdır. Öğrencinin konudan çok oyunun tasarımıyla ilgilenmesini önlemek için çok dikkat edilmesi gerekir. Aksi takdirde eğitim hedefinden sapmış olacaktır.

İçeriğe uygunluk

Eğitsel oyun eğitimin içeriğine uygun olmalıdır. Özellikle bu yaş grubu öğrencilerde ne öğretilmesi hedeflenmiş ise içerik buna uygun olmalıdır. Fazla içeriklerle, gereksiz bilgilerle veya henüz öğrenmemesi gereken şeylerle muhatap olmamalıdır öğrenciler. Aksi takdirde öğrencilerin zihinleri karışabilir. Bu yüzden de eğitsel oyun faydalı olmaktan çok zararlı hale gelebilmektedir.

Öğrenci seviyesine uygun kullanım

Eğitsel bir oyun hazırlarken öğrencinin seviyesi hangi, yaş grubuna hitap edeceği iyi düşünülmelidir. Öğrenci oyunu kullanırken zorlanmamalı, nerelerde ne yapacağını karıştırmamalıdır. Gerekirse oyunun belirli yerlerinde kullanıma dair ipuçları konulabilir. En önemli nokta ise eğitsel oyunda mutlaka yardım kısmının olmasıdır.

Alıştırmaların özellikleri

Eğitsel bir oyunda yer alan alıştırmalar (gerek alt konulara yönelik, gerekirse daha büyük alıştırmalar) zorluk bakımından aşırı veya çok basit olmamalıdır. Öğrenciler eğer çok zor alıştırmalarla karşılaşırlarsa konudan kopabilirler. Veya çok kolay uygulamalar da zihinsel faaliyetlere hitap etmeyebilir. Bir diğer özellik ise alıştırmaların cevaplarının mutlaka verilmesi gerekliliğidir. Ya da bir konunun hepsine yönelik bir oyunda oyunun mutlaka nasıl oynanması gerektiği en sonda öğretmen kontrolünde veya programın belirlediği yanlış yapma sayısına bağlı olarak verilmelidir.

Güncellenme özelliği

Eğitsel bir oyun öğrenciye oyun oynatarak konuyu kavratmayı hedeflemektir. Eğer öğrenci sürekli aynı oyunla muhatap olursa sıkılacaktır. Bu yüzden öğretmen kontrolü sağlanarak güncellenme sağlanmalıdır. Bu sayede oyunun internet sitesinden veya başka yollarla yeni eğitsel oyunlar elde edilebilir. Bu da öğrencinin farklı oyunlar oynayabilmesini sağlayabilecek ve de sıkılmasını önleyecektir.

oyun_1.gif


online oyun nedemek sorusuna cevap arıyorsanız size kısa bir açıklamada bulunup bu merağınızın giderilmesini sağlamaya çalışalım online oyun kelimesi öncelikle online kelimesini alalım online kelimesinin türkçe anlamı açık davamlı açık bulunan çevrim içi yani ulaşılabilen alaşılması şuan için imkanlı olan anlamını taşımaktadır oyun kelimesinide herkes bildiğini var sayarsak online oyun demek herzaman oynana bilen oyuna hazır oynanabilir şuan oynamaya hazır oyun anlamına gelmektedir online oyunlar çok zevkli ve eğlencelidir online oyun larınızda başarılar dileriz


Nedir bu MMO ve MMORPG denen şeyler?

İngilizcede massive multiplayer online gaming (devasa çevrimiçi oyunlar) ve bunun bir alt türü olan massive multiplayer online role playing game (devasa çevrimiçi rol yapma oyunları) kelimelerinin baş harflerinden oluşan bu oyun türleri tüm dünya üzerinde internete bağlı milyonlarca oyuncunun oyun firmaları tarafından oluşturulmuş fantastik sanal dünyalarda istedikleri bir karaktere bürünüp karşılıklı oyun oynamalarına imkan tanıyor. Gerçek hayattaki riskleri almadan farklı karakterlerde, hep hayal ettikleri hayatı yaşayabilme şansı, hiçbir zaman ulaşılamayacak genişlikte, sanal da olsa sosyal çevreye sahip olabilmek, fantastik dünyaların çekici atmosferi, başarılı grafikler ve sesler ile birleşerek oyuncuların bu ikincil hayatlarına belki de gerçek hayattan daha fazla zaman ayırmasına neden oluyor. İşte bu yüzden MMOG oyun türü önü anılamaz bir şekilde büyüyor ve tek tür olma yolunda ilerliyor. Bugün ister yarış oyunları olsun ister de futbol ya da strateji ve FPS, hepsinin içinde internet üzerinden rakiplerle oynamak için seçenekler bulunuyor.

İlk devasa online oyun Toplamda 250.000 üyeye ulaşan Ultima Online üyelik ücretleriyle geliştiricisi Origin için ciddi gelir kapısı olmuştu.

Talep olunca seçenek de çok fazla oluyor
Devasa o nline oyunların ilk bilinen örneği olarak 1997′de piyasaya sürüldükten sonra 250.000 üyeye ulaşan Ultima Online gösterilebilir. Ücretli üyelik sistemine dayalı bu oyunun yapımcısı Origin’e çok büyük bir kazanç sağlaması diğer oyun firmalarını da harekete geçirmişti. Bugün en fazla üye konusunda rekor 11.5 milyon oyuncu ile World of Warcraft’ın elinde. Bu oyunları oynamak için aylık sabit bir ücret ödemek gerekiyor. Bir de tamamen ücretsiz olarak oynanan onlin e oyunlar mevcut ve bunların sayısı her geçen gün artıyor.Her yönden kalite konusunda ücretli benzerlerini aratmayan ve katılımcı konusunda da onlardan geri kalmayan bu oyunlar ücretsiz olmalarının da avantajı ile giderek daha popüler bir hal alıyorlar.
Bir süre sonra çok büyük yapımlar olmadıkları sürece aylık üyelik aidatı ile oynanan oyunların yaşamasının pek mümkün olmayacağını söylesek herhalde yanlış olmaz. Dolayısıyla bir oyun dünyasına giriş yapmadan önce ilk olarak ücretsiz olanlar arasında zevkinize uygun bir seçenek aramak iyi bir fikir olabilir. Çünkü bir süre sonra oyun sizi tatmin etmezse ya da ilerde popüleritesini kaybederse kaybınız sadece harcadığınız zaman ile sınırlı kalır. Tabii ki bunun olmaması için de yapılabilecek bazı şeyler var. Harcayacağınız sadece zaman da olsa onu boşa atmak istemezsiniz. Büyük emekler harcayarak belirli bir düzeye getirdiğiniz karakteriniz ile sadece üç beş kişi kalmış boş bir sanal dünyada kalmak istemiyorsanız yazımızı okumaya devam edin.
Yeni sanal hayatınızı seçerken dikkat!
Hızlı bir şekilde büyük kitlelere ulaşmış ve popülerliği kanıtlanmış bir oyun dünyasına katılmak en garanti çözümdür. Ancak çoktan yüksek yetkinlik seviyelerine ulaşmış diğer oyuncular arasında ezilme dezavantajını da göz önüne almanız gerekiyor.
Herhangi bir sanal dünyaya herkesten önce adım atmak istiyorsanız oyun reklamlarını takip edip daha oyun açık beta seviyesindeyken dahil olmak sizi bir adım öne geçirebilir. Ancak seçerken dikkat edin. Online oyunlara olan büyük ilgi her başarılı oyunun arkasından onlarca kötü kopyasının yapılmasına neden olduğunu da unutmayın. Okuduğunuz zaman etkilendiğiniz hikayelere sahip oyunlara her zaman daha fazla güvenebilirsiniz. Tabii ki Türkçe destekli bir oyun seçmek oyuna daha fazla hakim olmanızı sağlayacaktır.Nedi

Artan Türkçe desteği ve ücretsiz seçenekler online oyunlara olan ilgiyi zirveye taşıyor. Sadece bir internet bağlantısı, dünyanın diğer bir ucundaki oyuncu ile yanyana fantastik maceralara doğru at sürmek için yeterli. Tabii ki bu bir uzay gemisi de olabilir, seçim size kalmış.
jedi-vs-sith.jpg

İlk dönem bilgisayar oyunları ile yenilerini kıyasladığımız zaman eski dönem oyunları nasıl olup da aynı bugünkülerle aynı heyecanı duyarak ve zevkle oynadığımızı düşünüp şaşırmamak elde değil. Grafik kalitesi inanılmaz derecede artmış olsa da asıl bahsettiğimiz konu bu değil. Tek başına oyun oynayıp bundan zevk alabilmekten bahsediyoruz. Süreçte yapay zekası güçlendirilmiş rakiplerle tek kişilik senaryo ve görev tabanlı oyunlar biraz daha kabul edilebilir hale gelse de aslında onların da ne kadar sıkıcı olduğunu ancak şimdi, bir massive multiplayer online (internet üzerinden çok oyunculu oynanan) oyun deneyimi yaşadıktan sonra anlayabiliyoruz.

Gerçek bir insan gibi düşünebilecek bir rakibin yapay zekasının programlanması da bunu hayata geçirebilecek bir bilgisayar konfigürasyonu olması da henüz pek mümkün değil. Bu yüzden çok oyunculu online oyunların içindeki sanal dünyalarda yaşanan ikincil hayatların yerini yeni bir heyecanın alması kısa dönemde pek mümkün gibi görünmüyor. Son dönemde bu tür oyunların milyonlara ulaşan katılımcıya sahip olmasının ve her geçen gün yeni bir online oyun dünyasının aramıza katılmasının da en büyük nedeni bu.

Sanal İşletme Oyunu

Sanal İşletme Oyunu (SİO), İTÜ – İşletme Mühendisliği Kulübü tarafından 2010-2011 döneminde düzenlenmeye başlanan web tabanlı bir iş simülasyonu yarışmasıdır. Firmaların İK departmanları olarak büyük sorunlar yaşadığı işe alım süreçlerinde çok fazla talep gören iş simülasyonu yarışmaları arasında en donanımlı algoritmaya sahip program olma özelliği taşımaktadır.

20. yüzyılda, İsviçre’ nin Stathclyde Üniversitesi’ nde 4 profesör tarafından, üniversite öğrencilerinin; yönetim, liderlik, takım çalışması, rekabet, stres yönetim vb. alanlardaki beceri ve yetkinliklerini ölçme ve değerlendirme amaçlı bir yazılım hayata geçirilmiştir. Bu programı kullanan Portekiz asıllı bir öğrenci, böyle bir programın sektördeki şirketlerin çalışanları değerlemesi açısından ve üniversite öğrencilerinin kendi yetkinliklerini görebilmeleri açısından uluslarası bir yarışma olarak düzenlenmeye başlanmıştır.

Sanal İşletme Oyunu ise bu programın algoritmasını alt yapı olarak kullanan bir yazılımdır. Bu yarışmaya katılım online olarak gerçekleşmekte ve yarışan takımlar, final günü hariç, kararlarını yerleşim sıkıntısı olmadan gönderebileceklerdir.

SIO-logo-300x213.png




İşleyiş

Yarışacak 64 takım belirlendikten sonra yazılım bu grupları 8′ erli şekilde rassal olarak 8 gruba atayacaktır. İlk hafta her gruba çeyreklik raporlar gönderilecektir. Bu çeyreklik raporları inceleyecek olan takımlar firmalarının grupları içindeki diğer takımların firmalarına göre değerlerini artırabilmek için stratejik ve sayısal kararlar alacaklardır. Bu kararları da karar kağıdına girerek zaman limitleri dahilinde kararlarını göndereceklerdir. Yazılım algoritması bu kararları değerlendirecek ve şirketlerin değerlerindeki değişmelere göre takımları sıralayabilecektir.

5 hafta içerisinde, 5 çeyreklik dönem boyunca 5 sefer karar girilecektir. 6. hafta ise finale kalan gruplar belirlenecek ve FİNAL, İTÜ – Maslak Kampüsü’ ndeki Süleyman Demirel Kültür Merkezi’ nde düzenlenecektir. Ulaşım ve konaklama ile ilgili destek İstanbul dışından finale kalan takımlar için kulübümüz tarafından sağlanacaktır. Ayrıntılı bilgi, FİNAL’ e kalmaya hak kazanan takımlara uygun zamanlarda iletilecektir.

Amaçlar

Üniversite öğrencilerinin teoride öğrendikleri bilgileri pratiğe aktarmalarını sağlamak
Yarışmacalara, şirketlerin geleceğini etkileyecek stratejik karar süreçlerini yarışma üzerinde, diğer takımlar (firmalar) ile rekabet halindeyken tecrübe edindirmek,
Farklı disiplinlerde ve formasyonlarda öğrenim gören üniversite öğrencilerinin birlikte çalışabilme yetilerini geliştirmek,
Yarışmacıların kendi yeteneklerini sınaması ve takım çalışması, rekabet etme yetisi, stres yönetimi, stratejik karar alma yetisi, liderlik, yaratıcılık vb. alanlardaki becerilerini ölçmeleri ve geliştirmeleridir.


Online oyunlar ve bağımlılık
Öncelikle “Bağımlılık nedir?” sorusuna açıklık getirelim. Bağımlılık Tarık Dursun’un değişiyle “Bağımlılık bir süre mutlu eder, sonra alışkanlık olur, sonra baskıya dönüşür.” bir zorlanma – baskıdır. İnsanın elinde olmadan bir alışkanlığını yerine getirme arzusudur. Tarık Dursun’un dediği gibi bağımlı olan insanlar kısa süre mutlu olurlar ve bu mutluluğa tekrar tekrar ulaşmak için bağımlı olacakları amaca doğru yönelirler. Çocukken küçük şeylerden büyük mutluluklar duyardık. Bunlar arasında bir çikolata, dondurma, oyuncak vb. gibi nesneler en klasik mutluluk nesneleridirler. İnsan her yaşta farklı istekler ve arzularda bulunur. Bunun nedeni Evrim psikolojisi dolayısıylada İnsan psikolojisidir. Aynı zamanda normal bilgisayar oyunlarında da bu kural geçerlidir. Unutmamalıdır ki en güzel oyunlar sıfatı bağımlı oyunlar için söylenmektedir.



İnsan psikolojisi çok yönlüdür. Online oyunlara bağımlılık nedeni tamamen psikolojik nedenlere bağlıdır. İnsan büyüdükçe hayat üzerinde daha nesnel olaylardan mutluluk duymaya başlar. Bu mutluluklardan en klasiği ise başarıdır. Hayat bize kolay veya basit bir şekilde başarılı olma fırsatını kolay bir şekilde tanımaz. Oysa ki online oyunlar içerisinde çok küçük bir zaman diliminde bir başarıya ulaşabiirsiniz. Kurgulanan (Sanal) alem içerisinde kat ettiğiniz bu aşama – başarılar size mutluluk verir. Artık bu mutluluğu sürekli bir hale getirmek için tekrar online oyun oynamak isterseniz. Bu isteğiniz bir zamandan sonra alışkanlığa daha sonra ise bağımlığa dönüşür. Ayrıca normal oyun sitelerinde bağımlılığın online oyun türlerine göre bağımlı yapma olasılığı daha azdır. Bu oyunlar çoğunlukla flash türü denilen ve tarayıcı üzerinden oynayan oyunlardır.Bu tür oyun sitelerine herhangi bir arama motorundan oyun oyna veya kral oyun etiketi ile ulaşabilirsiniz.

Uzun lafın kısası çocukların hayal dünyasını geliştirmek için yapılan bir tarz görseller ve eğlenceler..
 

Darkshadow06

Yeni üye
1 May 2013
36
0
Oyunun açılımı basittir.
Açıklamaya yaz dediler bas ittir.
Black-King geldi HASSİKTİR.

:D ellerine sağlıkda kim okur bunu kardeş :D
Alıntı yaptınmı diye yazmıycam :D
Cidden yazdıysan kolun iyileştimi panpa? Koptumu kırıldımı? :D
Ellerine sağlık
 
Üst

Turkhackteam.org internet sitesi 5651 sayılı kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında "Yer Sağlayıcı" konumundadır. İçerikler ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Turkhackteam.org; Yer sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir. Türkhackteam saldırı timleri Türk sitelerine hiçbir zararlı faaliyette bulunmaz. Türkhackteam üyelerinin yaptığı bireysel hack faaliyetlerinden Türkhackteam sorumlu değildir. Sitelerinize Türkhackteam ismi kullanılarak hack faaliyetinde bulunulursa, site-sunucu erişim loglarından bu faaliyeti gerçekleştiren ip adresini tespit edip diğer kanıtlarla birlikte savcılığa suç duyurusunda bulununuz.