Parmak Ve Boyun Çıtlatmak

bbagis

Katılımcı Üye
22 Şub 2011
732
0
Boynunuzu ve Parmaklarınızı Çıtlatmayın!...
Gün içinde pekçoğumuz rahatlamak amacıyla boynumuzu veya parmaklarımızı çıtlatırız... Ancak uzmanlar bunun sadece psikolojik rahatlama sağladığını belirterek uyarıyorlar: Bu tarz hareketler felç de dahil pek çok ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir!
Yoğun iş stresiyle birlikte masa başı işlerin, insanları rahatlamak için çeşitli vücut hareketleri yapmaya yönlendirdiğini belirten Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Tıp Fakültesi Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Havıtçıoğlu, parmak ve boyun çıtlatma gibi hareketlerin sadece psikolojik bir rahatlamaya neden olduğunu açıkladı. Bu hareketlerin ciddi sağlık sorunlarını da beraberinde getirebileceğine dikkati çeken Prof. Dr. Havıtçıoğlu, "Sürtünmeli eklem yerleri vücutta en çok çıtlatılan bölgelerdir. İki kemiğin birleştiği yerde bağlantı kapsülünü yağlayan sıvı bulunur. Parmakların gerilmesi esnasında kapsül de gerilir. Böylce bunun içindeki sıvının basıncı azalarak gaz kabarcıkları patlar, çıtırdama sesi de bu yüzden oluşur" dedi.

Felç Bile Olabilirsiniz!


Boyun ve parmak çıtlatmanın zararlı bir alışkanlık olduğunu belirten Prof. Dr. Havıtçıoğlu, şu bilgileri verdi:
"Eklemlerimizden çoğu kez ses çıkarmak için yapılan zorlayıcı hareketler var. Boynunu sağa sola çevirip kütletme ve elleri, ayakları, dizleri zorlayarak çıtlatmak gibi hareketler bunlar. Bu tür hareketlerin yapılması doğru değil. Parmaklarımızı ya da diz eklemlerimiz menteşe tipinde eklemlerdir ve bu eklemlerin beslenmesi eklem içindeki sıvıyla oluyor. Sıvının hareketiyle kıkırdağın beslenmesi ve buna bağlı hareketler esnasında eklem yüzeylerinin düzgün olması sağlanıyor.
Boynu aniden sağa sola çevirip kütletme omurilik yaralanmalarına, felce neden olabilir. Eklem hareketleri dışında da omuzunu oynatarak ses çıkaran ya da kalçasını oynatarak ses çıkarın insanlar var. Bu yöntemle ses çıkarma işlemi, adalelerin birbiri üzerinde kayarken çıkardığı sestir. O ayrı bir rahatsızlık, sorundur. Eklemlerden ses çıkarmak için yapılan hareketler gereksiz, aşırı yapıldığı zaman kıkırdakta hasarlar oluşturabilecektir. Bu rahatlama genelde psikolojiktir. Bu tür hareketler eklemin aşırı zorlanmasına neden olduğu için zararlıdır."

Bazı insanlar her iki elinin parmaklarını birbirine geçirerek ve onları gererek ses çıkartırlar, yani çıtlatırlar. Çoğumuz buradan gelen sesin kemiklerden geldiğini sanırız, hatta rahatsız oluruz ama nedense bunu yapanlar hallerinden memnun görünürler.

En çok ve kolaylıkla çıtlattığımız yerler vücudumuzda en çok bulunan sürtünmeli eklem yerleridir. Bu tip eklem yerlerinde, örneğin parmaklarımızda, iki kemiğin birleştiği yerde bir bağlantı kapsülü vardır. Bu kapsülün içinde kemiklerin hareketleri sırasında buraları yağlayan bir sıvı vardır. Bu sıvının içinde erimiş halde oksijen, nitrojen ve karbondioksit gazları bulunur.

Vücudumuzda en kolay çıtlatabileceğimiz eklem yerlerimiz parmaklarımızdır. Parmaklarımız gerilince ve eklem yerlerimiz düzleşince bu kapsül de gerilir. İçindeki sıvının basıncı azalır ve gaz kabarcıkları patlamaya başlar. İşte kulağımıza gelenler bu seslerdir. Patlayan kabarcıklar neticesinde gazlar bu sıvıyı terk eder, sıvı daha da genleşir ve eklem yerinin hareket kabiliyetini arttırır.

Şüphesiz ki eklem yerinin gerilmesi, bu kapsülün boyu ile sınırlıdır. Eğer parmaklarınızı çıtlattığınız anda röntgenini de çekerseniz, eklem içinde oluşan gaz kabarcıklarını görebilirsiniz. Bu olay eklem yerindeki hacmi yaklaşık yüzde 15-20 artırır.

Aynı parmağınızı arka arkaya çıtlatamazsınız. Bir süre beklemeniz gerekir, çünkü gaz kabarcıklarının sıvı içersinde tekrar oluşması biraz zaman alır.

Tüm bu açıklamalar, deneylerle ispatlanmasına rağmen, yine de bu kadar küçük gaz miktarının bu kadar büyük bir ses çıkartabilmesinin nedeni hala anlaşılmış değildir. Bu sorunun tatmin edici bir cevabı da henüz yoktur. Ayrıca detaylı çalışmalar göstermiştir ki, çıtırdama sırasında iki ayrı ses duyulmaktadır. Birincisinin gaz kabarcıklarının patlaması olduğu biliniyor. İkinci sesin ise kapsülün uzama sınırına vardığında çıktığı sanılıyor.

Evet geldik en çok merak edilen soruya! Parmaklarımızı çıtlatmak vücudumuz için zararlı mıdır? Bu konuda elde çok az bilimsel çalışma sonucu vardır. Bir görüşe göre parmak çıtlatmanın eklem yerlerimizdeki sıvıya bir tesiri yoktur. Diğer bir görüşe göre ise sürekli olarak bunu yapanlarda ve bunu alışkanlık haline getirenlerde, eklemler etrafındaki yumuşak doku zarar görmekte, parmaklar şişmekte, dolayısı ile elin kavrama gücü azalmaktadır.

 
Üst

Turkhackteam.org internet sitesi 5651 sayılı kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında "Yer Sağlayıcı" konumundadır. İçerikler ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Turkhackteam.org; Yer sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir. Türkhackteam saldırı timleri Türk sitelerine hiçbir zararlı faaliyette bulunmaz. Türkhackteam üyelerinin yaptığı bireysel hack faaliyetlerinden Türkhackteam sorumlu değildir. Sitelerinize Türkhackteam ismi kullanılarak hack faaliyetinde bulunulursa, site-sunucu erişim loglarından bu faaliyeti gerçekleştiren ip adresini tespit edip diğer kanıtlarla birlikte savcılığa suç duyurusunda bulununuz.