PHP Nedir ? Ne işe Yarar? ~ Headron

Headron

Uzman üye
19 Mar 2017
1,213
0
aqWPxO.gif


PHP Nedir ?

Yl5cfz.png


PHP (Hypertext Preprocessor) ilk Olarak 1995 Yılında Aslen Danimarkalı ama Kanadalı Yazılımcı Rasmus Lerdorf Tarafından İcat Edildi. Sunucu tabanlı olarak çalışır. Php Kodları Sunucu (Server) Tarafında Derlenir, Kullanıcıya (Client) Html Çıktısı Gösterilir. Sayfayı Görüntüleyen Kişiye (Client) Görünmez. Birçok veritabanı ile uyumludur: MySQL, Oracle, ODBC vb. Ücretsiz ve açık kaynak kodlu bir yazılımdır. Başlamadan önce yeterli düzeyde HTML/XHTML ve JavaScript bilgisi gerekmektedir. Daha açıklayıcı olursam siz .php uzantılı Bir dosya oluşturuyorsunuz, içinde Html, Css, Javascript Kodları Ve PHP kodları var. Php motoru bu sayfadaki php kodlarını ayıklıyor, ayıkladıklarını çalıştırıp sonucunu kodcu Nasıl İstediyse Kullanıcıya (client) e Html Halinde Gösteriyor. Örneğin siz tarayıcınızdan www.facebook.com a girdiniz, Siz o siteye girerken aslında Facebook'un sunucusuna istek yapıyorsunuz, Yani diyorsunuz ki bana Facebook'u göster, O sunucuda PHP kodlarını sunucu tarafında ayırıp çalıştırıyor, sonucu Html Halinde çıktılayıp, tarayıcıya gönderiyor. Tarayıcıda çıktıyı sizlere sunuyor. Şunu unutmayın ki PHP kodları sayfayı görüntüleyen hiç bir kimseye gözükmez, öğeyi denetle yapsanız bile.
1SXoJf.png

Avantajları nelerdir?

PHP'nin çok fazla avantajı vardır. İşte o avantajları.

  • PHP yukarıda belirttiğim gibi ücretsizdir, para vermenize gerek yok.
  • Kolay kod dizilimi sayesinde hızlıca öğrenebilirsiniz.
  • Facebook, Google , İnstagram gibi ünlü şirketlerin servislerini API (application plugin interface) servislerini Kullanarak kendi sitenizde Kullanabilirsiniz, örneğin sitenize Facebook ile giriş yapılabiliyor. Ve Giriş Yapan kişinin Profil Bilgisini Almaktan tutun, duvarına yazı bile ekleyebilirsiniz.
  • Çok hızlıdır. PHP çalışma motoru Kodları hemen Anlar ve ona göre çıktı oluşturur.
  • İnternete koymak için sadece bir ftp programı ve hosting lazım kolay bir şekilde yayınlayabilirsiniz.
  • PHP kodları scriptler platformunda bağımsız olarak çalışabilmektedir. PHP kodları ile diğer kodlar karışmamaktadır.
  • PHP her platformda çalışmaktadır. (Unix,Windows,MAC OS …)

1SXoJf.png

Dezavantajları nelerdir?


  • PHP’de yapılmış olan bir hata o sayfanın çalışmasını engelleyebilir. (Hatta programın bile çalışmasını engelleyebilir.)
  • En sık rastlanan hata olan noktalı virgül ";" hatası büyük sıkıntılara yol açabilir. Noktalı virgül hatası özellikle dikkat edilmelidir. Noktalı virgül PHP de bir sonraki kod satırına geçtiğinin göstergesidir. PHP kullanıcıları PHP’de kod yazarken dikkat etmeleri gereken önemli bir husustur.
  • PHP script dili olduğu için; detaylı ve büyük programlar da cevap almak bazen uzun sürebilmektedir.
  • Güncellenmek istediğinde web sunucu ile eş zamanlı olarak birlikte derlenmesi gerekmektedir.
1SXoJf.png

Kullanmak için nelere ihtiyacımız var ?

Eğer web siteniz zaten PHP destekliyorsa bu kısmı geçebilirsiniz. Sunucunuzun php desteğini anlamak için bir not defteri açın ve aşağıdakileri yazıp uzantısını php olarak kaydedin (örneğin index.php) ve sunucunuzda bu sayfayı açmayı deneyin.
Kod:
<?php
   phpinfo();
?>
Eğer tablolar içinde php özellikleri sıralanan bir sayfa açıldıysa PHP desteği vardır, eğer yoksa aşağıda verdiğim programı indirerek olmasını sağlayabilirsiniz veya internetten nasıl php desteği vereceğinize bakabilirsiniz.
8eikSF.png


Çalıştırmak için blgisayarınızda LOCALHOST (yerel sunucu) kurmak ve php yi çalışır hale getirmek için XAMPP kurabilirsiniz. Konularımdan birinde mevcut.

ItggcN.jpg



MySQL Nedir ?

MySQL, altı milyondan fazla sistemde yüklü bulunan çoklu iş parçacıklı, çok kullanıcılı, hızlı ve sağlam bir veri tabanı yönetim sistemidir.

MySQL Bağlantısı Nasıl yapılır?
İlk olarak MYSQL’e nasıl bağlantı yapacağımızı ve sonrasında da nasıl sorgu göndereceğimizi göstereceğim.
Kod:
$baglanti =  [USER=2689]mysql[/USER]_connect('host', 'kullanıcı adı', 'şifre');
$veritabani =  [USER=2689]mysql[/USER]_select_db('veritabanı adı');
 
if($baglanti && $veritabani) {
   echo 'Bağlantı kuruldu.';
} else {
   echo 'Bağlantı kurulamadı.';
}
 
mysql_close($baglanti); // MYSQL sunucusu ile bağlantımızı koparttık
?>

Bu kodlar MYSQL’e bağlanmamız için gereken temel fonksiyonlardır. Zamanla bunları tek bir fonksiyonda ya da bir sınıf içerisinde toplayarak kendimize kolaylık sağlayabiliriz.

Kod:
mysql_connect('host', 'kullanıcı adı', 'şifre')or die("Bağlantı Kurulamadı");
mysql_select_db('veritabani adi')or die('Veritabanı Bulunamadı');

Soru göndermek için ise:
Kod:
mysql_query('SQL CÜMLESİ')or die("Sorgu çalıştırılamadı");



Örneğin bir kod

Kod:
<?php
  printf(“THT DENEME.<br>\n”);
  print(“THT DENEME.<br>\n”);
  echo (“THT DENEME.<br>\n”);
  echo “THT DENEME.<br>\n”;
?>

Yukarıdaki dört kod satırı da ekrana “THT DENEME.” yazdıracaktır. Ve web istemcinizden sayfanın kaynağına baktığınız zaman sadece:
THT DENEME.<br>
THT DENEME.<br>
THT DENEME.<br>
THT DENEME.<br>

Yazılarını görebilirsiniz dediğim gibi gözükmez .Dikkat ederseniz sayfamızın kaynağındaki kodlar dört satır halinde yazılmış, eğer PHP programımızda her metinden sonra gelen “\n” karakterini kaldırsaydık sayfamızın kaynağındaki komutlar tek satıra yerleşirdi. Fakat bu sayfanın ziyaretçiye görünen kısmını değiştirmediği için üzerinde fazla durulması gereken bir konu değil. Ben sadece bu 2 kodu örnek gösterdim araştırıp öğrenebilirsiniz.

kaynaklar:PHP Nedir? - PHP Dersleri
PHP'ye Giriş
https://webmaster.kitchen/php-avantajlari-php-dunyada-yeri/
https://programciyiz.biz/php-nedir/

 
Son düzenleme:
Üst

Turkhackteam.org internet sitesi 5651 sayılı kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında "Yer Sağlayıcı" konumundadır. İçerikler ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Turkhackteam.org; Yer sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir. Türkhackteam saldırı timleri Türk sitelerine hiçbir zararlı faaliyette bulunmaz. Türkhackteam üyelerinin yaptığı bireysel hack faaliyetlerinden Türkhackteam sorumlu değildir. Sitelerinize Türkhackteam ismi kullanılarak hack faaliyetinde bulunulursa, site-sunucu erişim loglarından bu faaliyeti gerçekleştiren ip adresini tespit edip diğer kanıtlarla birlikte savcılığa suç duyurusunda bulununuz.