Piksel Taban ve Vektör Taban Karşılaştırması

noktalıvirgül

Deneyimli Moderatör
17 Kas 2020
923
510

Piksel

Türkçe anlamıyla gözek olarak ifade edilen pikseller, dijital görüntülerin oluşmasını sağlayan birimlerdir. Yani dijital ekranlarda bir ölçü birimi olarak kullanılır. Ekranda gördüğümüz görüntülerin en küçük noktasıdır. Picture Element ifadesinden türetilmiş ve kırmızı, mavi, yeşil renkli alt piksellerden oluşur.

PPI (Pixels per inch) / Görüntü Hassasiyeti

PPI değeri, piksel yoğunluğunu ifade eder ve 2,54 cm uzunluk için bir inç başına düşen piksel sayısını gösterir. Bu PPI değeri arttıkça ekrana yansıyan görüntünün netliği de artar.

Çözünürlük (Yoğunluk)

Ekrandaki yatay ve dikey eksenler düşünüldüğünde bu eksenlerdeki piksel sayısını ifade eden teknik terim çözünürlük adını almıştır. Örneğin; 1920 x 1080 çözünürlük değerindeki ekranda, 1920 yatay eksen pikselleri, 1080 dikey eksen pikselleri bulunur. Günümüz ekranlarında 1280 x 720 ölçülerindedir. 720p değeri Yüksek Çözünürlük (High Definition-HD) özelliği taşımaktadır. Bu ifadedeki “p” harfi progressive scan (ilerici/devamlı tarama) anlamındadır. Ayrıca çözünürlük değerlerinin yanında “i” harfi de bulunabilir. Bu da interlaced scan (geçmeli/aralıklı tarama) anlamını taşır. Progressive scan / İlerici tarama günümüzde daha fazla kullanılan bir özelliktir. Interlaced scan / Geçmeli tarama eskiden kullanılan, tüplü televizyon olarak bilinen CRT (Chatode Ray Tube-Katot Işınlı Tüp) televizyonlardaki ekranların görüntüsü gibidir.

Ekran çözünürlüğü kalitesi arttıkça ekran kartının, işlemcinin veya ilgili diğer bileşenlerin zorlanması durumu da artacaktır. Yani ekran çözünürlülüğü düşünülürken cihaz bileşenlerinin de buna uyumlu olması konusuna dikkat edilmesi gerekir. Çünkü yüksek çözünürlüklü ekran kullanılmak istendiğinde ve bu çözünürlüğe uygun cihaz bileşenleri yoksa bu durum performans açısından sorunlara sebep olabilir. Piksel tabanlı grafikler fotoğrafla ilgili işlemler için uygundur, vektör tabanlı grafikler de çizim ve tasarımlar için uygundur. Ayrıca grafiklere nokta bazlı müdahale imkânı olduğu için görüntü üzerinde detaylı düzenleme yapabilmek çok daha kolaydır.

Piksel sayısı arttıkça görüntü kalitesi artmaktadır, ama piksel ile oluşturulmuş olan grafiklerde, bu grafik büyütüldükçe görüntü kalitesi bozulmaktadır. Buna rağmen gerçekçi görüntüler elde etmek için oldukça uygundur. Kullanım açısından daha pratiktirler ve ekranda daha kolay görüntülenebilirler. Piksel ile oluşturulan görseller çok sayıda farklı formatta (JPE, PNG, GIF vs.) kaydedilebilir. Bu da piksel tabanlı görsellerin çeşitli ortamlarda çok daha rahat kullanılabilmesine olanak tanır.

Piksel görsellerde özel efektler kullanılarak çok yönlü olmaları sağlanabilir. Piksel görseller, çok sayıda farklı çözünürlükte kullanılabilir. Bir piksel tabanlı görseli, yüksek çözünürlüklü ekranda görüntülemek ve düşük çözünürlüklü bir web sitesi sayfasında kullanmak mümkün olmaktadır.


Vektörel Taban

Vektör taban grafikleri
, matematiksel veriyle oluşur; görseldeki noktaların, çizgilerin koordinatlarını belirler ve böylece çözünürlükten bağımsız olarak görselin ölçeklendirilebilmesini sağlar. Bu yönü, piksel görüntülerden ayrılmasında en temel faktördür. Görsellerin vektörler aracılığıyla görüntülenmesini ifade eder. Vektörel görüntünün yakınlaştırılmasıyla görüntüdeki piksel kareler görünmez çünkü çizgiler ve şekiller matematiksel olarak eşitlenmiştir. Bu anlamda görüntü kaybı oluşmadığı için kurumlar ve birçok alanda logo tasarımları ve kurumsal kimlik gibi konularda vektörel formatlara başvurulur.

Vektörel görüntüler çözünürlüğe bağlı değildir, bu yüzden boyutu değiştirildiğinde detayların kaybolmadığı bir netlik sağlar. Çünkü vektör tabanlı görsellerde, görseldeki her nokta, çizgi ve şekil ayrı ayrı olacak şekilde matematiksel verilerle tanımlanmıştır.

Bütün bu özellikleri bünyesinde Piksel tabanlı görsellere göre daha az bellek kullanır ve daha pratik ve belirgin şekilde ölçeklendirilebilir. İleri seviye tasarım konularına uygunluğu, grafik tasarım ve baskı alanlarında kullanılması konusunda ilgiyi artırmıştır.


Kullanım Amaçları

Pikseller, görsellerin görüntülenmesini ve depolanmasını sağlar. En bariz örneklerden biri de fotoğrafların cep telefonu ve bilgisayarlarda saklanması ve görüntülenmesidir, bu görüntüler de pikseller ile oluşur.

Vektörler, çoğunlukla çizim ve grafik tasarımları için kullanılır. Ölçekleri değiştirilebilir ve düzenleme konusunda daha esnektir, bu yüzden bu alanda kullanılabilir.

Kısaca ifade edecek olursak piksel grafikleri, gerçekçi görsellerin oluşturulması için kullanılır; vektör grafikleri ise daha basit çizimler, simgeler oluşturulması için kullanılır. Bu durumun sebebi, piksel grafiklerinin büyütüldükleri zaman görüntü kalitesi düşmesi; vektör grafiklerinin ise bu durumda kalitesinin olumsuz etkilenmemesidir.


Kullanım amacı, yapılacak olan iş için ihtiyaç duyulan her ne durum varsa ve duruma göre piksel veya vektör tabanlı grafikler kullanımı konusunda hangisi daha mantıklıysa buna göre seçim yapılabilir. Bu yüzden öncelikli olarak ihtiyaçlar net şekilde belirlenmelidir.
 
Son düzenleme:
Üst

Turkhackteam.org internet sitesi 5651 sayılı kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında "Yer Sağlayıcı" konumundadır. İçerikler ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Turkhackteam.org; Yer sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir. Türkhackteam saldırı timleri Türk sitelerine hiçbir zararlı faaliyette bulunmaz. Türkhackteam üyelerinin yaptığı bireysel hack faaliyetlerinden Türkhackteam sorumlu değildir. Sitelerinize Türkhackteam ismi kullanılarak hack faaliyetinde bulunulursa, site-sunucu erişim loglarından bu faaliyeti gerçekleştiren ip adresini tespit edip diğer kanıtlarla birlikte savcılığa suç duyurusunda bulununuz.