Portu n'için kullanırız ?

clown03

Uzman üye
16 Tem 2016
1,591
0
Tokyo
Portu niçin kullanırız ?

İyi forumlar
Ödevim var da ödevde portu bilgisayar programcılarının nasıl kullandığını soruyor bilgisi olan yardımcı olabilir mi?​
 
Son düzenleme:

CyberXhackk

Kıdemli Üye
13 Mar 2016
3,132
1
10
C/C++ Dev.
Port liman demektir. liman da ülkelerin dış bağlantıları için gereklidir. portu biz dış dünya ile iletişim için kullanırız. en basit tanımı bu. fakat sorunda teknik tanımını mı istiyordun yoksa ne olduğunu mu onu belirtirsen sevinirim
 

BÖKE

Yaşayan Forum Efsanesi
20 Ağu 2016
8,754
411
bir geçiş kapısı olarak düşünebilirsiniz.

Mesela ben bilgisayarımdan web sitesi yayını yapıyorum. Fakat sizin benim bilgisayarıma erişmek için kullanacağınız tek adres modemime ait olan IP adresidir.
İşte bu noktada devreye portlar girer.

Siz web tarayıcınıza benim (modemimin) IP adresini yazdığınızda tarayıcınız bu isteği otomatik olarak 80. porttan gönderir. Benim modemime 80. porttan gelen isteği ise ben port açarak bilgisayarıma yönlendiririm. Böylece bilgisayarımdan web yayını yapmış olurum.

65536 tane port vardır. Bunların çoğunun ne iş yapacağı önceden bellidir. Belli olamayanlarda zamanla doldurulur.
Mesela FTP istekleri sabit 21 numaralı porttan yapılır.
Bu port numaraları istenildiği takdirde farklı amaç için kullanılabilirler.

Dosya paylaşım yazılımları (p2p) doğrudan iki bilgisayarı birbirine bağlayıp dosya taşıma işlemini öyle gerçekleştirdikleri için modeminizden port açıp bilgisayarınıza yönlendirmeniz gerekir.
 

Rick Grimes

Kadim Üye
4 Şub 2015
5,959
19
TURAN
Port Ne Demektir?

Bilgisayar terimleri arasında yer alan Port kelimesine sık sık kullanılmaktadır.Sizde bu port kelimesini sık sık duyuyor fakat hiç bir fikir yürütemiyorsanız size Port’un ne demek olduğunu, ne işe yaradığını bu yazımızda anlatmaya çalışacağız.
Port kelimesinin Türkçe karşılığına baktığımız zaman “Liman” olduğunu görürüz.Peki bilgisayar dünyasında Port terimi neyi karşılamaktadır.Limanların ne iş yaptığını biliyorsak Port’larında aynı işi yaptığını ve aynı anlama geldiklerini göreceksiniz.Limanlar nasıl gemilerin yük indirip bindirdiği yerler ise Port’lar da veri alıp veri götürme görevi görürler.Tıpkı bir limana yük bırakıp yük alan gemiler gibi.Portlarda belirli bir bilgiyi alir ve gerekli yere götürür.

Ba9Wvv.jpg


Port Çeşitleri

Seri Port: 9 ve 25 pinden olusan iki çesidi vardir.Bir seferde bilgisayara sadece bir bit yollayabilir.Gunumuzde yerini daha hizli olan USB ile PS/2 portlarina birakmaya baslamistir fakat seri porta baglanabilen aygitlar evlerimizde mevcut oldugu ve onlari çöpe atamicagimiz için hala kullanilmaktadir.Bu porta fare, modem gibi cihazlar baglanabilinir. yavas ama stabil yani saglam ve temiz bir veri yoludur. Seri baglanti için en fazla 10 metre uzunlukta kablolar kullanilabilinir.


Paralel Port: Seri porta göre hizli olmasina ragmen ayni stabiliteyi saglayamaz. Çogunlukla yazici baglantisi için kulanilan bir porttur. Bu baglanti noktasina ayni zamanda LPT(LinePrinTer) de denmektedir. Bu portun bir pini bir seferde 8 bit veri gönderebilir. DB25 isimli portu kullanir.DB25 ismindeki 25 rakami kablo girisindeki pin sayisini ifade etmektedir. Yazici ve tarayici bu portu kullanmaktadir.Gunumzde paralel port seri port gibi yerini USB ye birakmaya baslamistir. dogabilecek sorunlardan kaçinmak için uzunluklari 5 metreyi asan kablolar kullanilmamalidir. Hedef aygit sadece PC tarafindan gönderilen komutlari islemekle kalmiyor PC’ ye kendisi de veri gönderebiliyor.

PS/2 portlari: Klavye ve fare için kullanilirlar. Kablo girisleri fare ve klavye için farkli renktedirler.Bunlara takilacak donanim girisleride farkli renkleri içerirler; böylece karisiklik önlenir.PS/2 Portlari IBM tarafindan gelistirilmistir. Yeni çikan bazi anakartlar ps/2 yi desteklemiyor onun yerine usb kullaniyorlar.

SCSI portu (Small Computer System Interface): SCSI portun islevi çok sayida aygiti arka arkaya bilgisayara baglamak olarak özetlenebilir, bu sayi en fazla 15 dir. Sabit diskleri, CD-ROM aygitlarini ve diger çevresel birimleri destekler.SCSI anakart üzerinde standart olarak gelmez.Bunun için ekstra bir SCSI karti gerekmektedir. Kablo uzunlugu 3 metreyi geçmemelidir.

RJ-11 portu (Telefon hatti portu): Modem için kullandiginiz porttur.Içerisinde 6 tane ince kablo bulunmaktadir.Modem kablolarin uzunlugu 50 metreyi bulabilir.

RJ-45 portu (Ethernet karti portu): Network baglantisi için kullanilir. Içerisinde 8 tane kablo için kanallar bulunmaktadir. Kablo boyu 100 metreye kadar cikabilir.

USB portu: Hemen hemen her aygit için kullanilabilen bir baglanti çesididir. Oldukça hizli veri transferi saglayan bir baglanti standardidir. Saniyede 480 Mbps(57 Mega byte/saniye) veri transfer edebiliyor ve tek bir porttan 127 tane cihaz baglanabiliyor.2001 yilinda çesitli büyük firmalar tarafindan USB 2.0 gelistirildi.USB 2.0 diger eski USB versiyonlariyla uyumludur.USB kablosunun içinden 4 tane ince hat geçmektedir. Bunlar veri alip vermeye güç saglamaya ve sinyal üretmeye yarar. USB kablosunun uzunlugu en fazla 5 metre olabilir.

IEEE 1394 Firewire portu: IEEE 1394 portu hizli veri transferi yapabilen bir baglanti standardidir. Günümüzde hala popüler olarak laptoplarda ve digital cameralarda kullanilir.

Oyun portu: Ses karti üzerindeki dördüncü baglanti noktasi oyun portuna aittir. Buraya joystick, gameped ve direksiyon gibi oyun kumandalari baglanabiliyor. Kablo uzunlugu 5 metreyi asmamalidir.

Ses karti konnektörleri: Ses kartlari artik bazi anakartlarda tümlesik olarak gelmektedir(Onboard).Sesin giris ve çikislari bu konnektörler vasitasiyla saglanmaktadir. Bunlarin renkleride standarttir.Speaker için yesil, mikrofon için pembe ve ses girisi için de mavidir.Bazi ses kartlarinda Tv sesi icin siyah renkli line in konnektörü de bulunmaktadir.

Vega Portu:Her bilgisayar VGA portuna sahiptir. VGA kablosu her iki ucunda da PC ve monitör baglantilarina uygun 15 pinlik uçlara sahiptir. VGA sinyalinin aksi durumlarda epey zayiflayacagindan hareketle, resim kalitesinin de düsmemesi için kablo uzunlugu üç metreyi asmamalidir.
 
Son düzenleme:
Üst

Turkhackteam.org internet sitesi 5651 sayılı kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında "Yer Sağlayıcı" konumundadır. İçerikler ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Turkhackteam.org; Yer sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir. Türkhackteam saldırı timleri Türk sitelerine hiçbir zararlı faaliyette bulunmaz. Türkhackteam üyelerinin yaptığı bireysel hack faaliyetlerinden Türkhackteam sorumlu değildir. Sitelerinize Türkhackteam ismi kullanılarak hack faaliyetinde bulunulursa, site-sunucu erişim loglarından bu faaliyeti gerçekleştiren ip adresini tespit edip diğer kanıtlarla birlikte savcılığa suç duyurusunda bulununuz.