Programci ne iş yapar?

{Unk}

Üye
21 Eyl 2021
122
41
17
Selamün aleyküm THT Ailesi . Bu Konumda sizlere programci ne iş yapar onu anlatmaya çalişacagim . Iyi okumalar :)

"Programcilik"kelimesiyle genellenen meslek grubu , aslinda kendi içinde birçok farkli bölüme ayrilmiştir . "Programci" oldgunu söyleyen iki kişi , gerçekte birbirinden oldukça farkli işlerle ilgileniyor olabilir.

Peki ,
"Ben programciyim" diyen biri aslinda tam olarak ne yapiyordur? Programcilik meslegini seçen biri , masasinin başina geçtiginde nelerle ugraşir? Bu sorunun cevabini , iş ilanlarinda en çok rastlanan sifatlara göre gruplama yarapak vermek istiyorum .

software-developer-6521720__480.jpg

Analyst Programmer (Analist Programci)

developing-programmer-development-website-design-and-coding-working-picture-id1152943618

Genellikle ticari şirketlerde yönelik iş uygulamalari geliştiren kişilerdir . Bir analist programcinin ilk görevi , müşterisinin iş süreçlerini takip etmek ve ihtiyaçlarini tam olarak anlamaktir . Bu aşamadan sonra , "olan" ve "olmasi gereken" durumu analiz ederek , arada köprü görevi görecek çözümü tasarlar . En son aşamada , kabul edilen çözümün programlamasini yapar ve analiz sürecinde ortaya çikan senaryolarin testlerini yürütür .

Projerlerde bu işlerin hepsini birden tek bir kişi yürütmemektedir . Işler projenin büyüklügüne bagli olarak oluşturulan bir ekip tarafindan yürütülür .

Genellikle işe yeni başlayan bir analist programci , analizden ziyade kodlama ve test aşamalarinda görev alir . Proje ekibinin ilgili üyeleri tarafindan sürdürülen analizler sonucunda ortaya çikan ihtiyaçlar , programciya spesifikasyonlar halinde verilir ve ortaya bu dogrultma bir program çikmasi beklenir.

Zaman içerisinde tecrübe kazanan bir analist programci , hem analiz , hemde programlama işini birlikte yürütmeye başlar . Daha ileri aşamalarda programcilik görevini yavaş yavaş başkalarina devreder ve daha çok analiz ve proje yönetimi gibi işlerle ilgilenmeye başlar .



Software Engineer (Yazilim Mühendisi)

Bir inşaat mühendisinin binanin yapimi sirasinda tam olarak ne yaptiginin net bit cevabi yoktur ; aslina bakarsaniz her işte parmagi vardir . Ana görevi inşaatin planlarini ortaya çikarmak olsada , müşteri ihtiyaçlarini anlamak , şantiyede bulunarak ölçümler yapmak gibi işlerlede ilgilenir .

Benzer şartlar , biz yazilim mühendisi içinde geçerlidir . Yazilim mühendisinin ana görevi , bir programin veya sistemin nasil işleyecegini kagit üzerinde tasarlamaktir . Bir sistemi hayata geçirmenin 15 degişik yolu olabilir , bunlardan hangisinin en dogru yol olduguna karar verip gerekli şemalari ve standartlari ortaya koyan kişi yazilim mühendisidir .

Bunun yani sira , bir yazilim mühendisinin işi planlama ile bitmez . Geliştirme ekibinin kontrol edilmesi , ortaya çikan kodlarin optimizasyonu , planlama ile gerçekte olan şey arasinda sapma olup olmadigini takibide ek işlerle de ilgilenir .

Developer (Uygulama Geliştirici)

Analiz , optimizasyon gibi işlerde çok fazla ilgilenmeden , kendisine spesifikasyonlari verilen uygulamalarin kodlamasini yapan kişidir . Programcilik alanina ilk kez adim atan kişiler , genelde işe Developer olarak başlar .

Webmaster

Sanirim piyasada en çok anlama sahip kelimlerden biride "Webmaster" . Genel anlamiyla Webmaster , Web siteleriyle ilgili işleri yürüten kişileri tanimlamak için kullanilir . Buna karşilik , bugüne kadar görsel tasarim yapan , HTML kodu yazan , ASP/PHP/JSP gibi dinamik bir programlama diliyle Web uygulamalari geliştiren , Web destekli veritabani uygulamalari tasarlayan , Web sunucularinin bakimini yapan veya bunlarin birkaç tanesini bir arada yürüten birçok kişiyle taniştim ve her biri kendine "Webmaster" diyordu.

Kisaccasi Webmaster , Web sayfalariyla ilgilenen kişi anlaminda kullanilmaktadir .

Coder

Iş ilanlarinda "Coder" sifatina çok fazla rastlanmasada , programcilik jargonunda sik sik kullanilan bu ifadeyi konuya dahil etmek istedim . Coder kelimesi "Hacker" kelimesi gibi birçok farkli yerde farkli anlamlarda kullanilmaktadir; bu yüzden tek bir tanimi yoktur . Yine de genel anlamiyla , programlamayi bir sanat olarak gören ve bilgisayari bir sanatçi maharetiyle kullanan başarili programcilara Coder denmektedir .

360_F_470996233_hDT38FwIxhcy9QveIkYSEnstLD0VuRQ5.webp

Konumuzun Sonuna geldik arkadaşlar , okudugunuz için teşekür ederim . Iyi forumlar dilerim herkese

 
Üst

Turkhackteam.org internet sitesi 5651 sayılı kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında "Yer Sağlayıcı" konumundadır. İçerikler ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Turkhackteam.org; Yer sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir. Türkhackteam saldırı timleri Türk sitelerine hiçbir zararlı faaliyette bulunmaz. Türkhackteam üyelerinin yaptığı bireysel hack faaliyetlerinden Türkhackteam sorumlu değildir. Sitelerinize Türkhackteam ismi kullanılarak hack faaliyetinde bulunulursa, site-sunucu erişim loglarından bu faaliyeti gerçekleştiren ip adresini tespit edip diğer kanıtlarla birlikte savcılığa suç duyurusunda bulununuz.