Proxyler ve VPN – Farkı Anlamak :)

xtremedark

Yeni üye
3 Haz 2017
48
0
VPN veya proxy sunucu kullanmanın amacı kullanıcı kimliğinin korunması veya belirli bir coğrafi konumu atlatmaktır. Birçok VPN sağlayıcı hem VPN hem de proxy hizmeti sunar. Gerçekten ilginç olan ise birçok açık proxy sunucusunun ücretsiz olarak kullanılabiliyor olmasıdır. Fakat buradaki gerçek sorun bir proxy ile bir VPN arasındaki farkın anlaşılmasıdır. Temelde, daha önemli olan hangisinin ihtiyaçlarına uygun olduğunu ve maliyetinin karşılanabilir olduğunu tespit etmektir. Her ne kadar iki hizmet birbirine çok benzese de farklı çalışırlar ve farklı sonuçları vardır. Seçilebilecek birçok farklı çevrimiçi proxy hizmeti bulunduğundan bu durum biraz daha karmaşık hale gelmektedir.

Proxy Sunucu Nedir?

Proxy sunucular (teknik olarak bir açık proxy) internet ve bilgisayarın arasında bir aracı gibi davranan bilgisayarlardır. Proxy sunucular üzerinden yönlendirilen tüm trafik bilgisayarının değil o sunucunun IP adresinden geçiyormuş gibi görünür. VPN sunucuların aksine proxy sunucuları üzerlerinden geçen trafiği şifreleyecek kaynaklara sahip değildir ve bu nedenle aynı anda birçok kullanıcının sunucuyu kullanması mümkün olmaktadır. Proxy sunucuları genelde HTTP veya SOCKS kullanarak internete erişir.

HTTP ve SOCKS Proxy Sunucuların Artıları ve Eksileri

İki protokolün arasındaki farkı daha iyi anlamak için iki sunucu türünün artılarını ve eksilerini incelemek akıllıca olacaktır.

HTTP Proxy Sunucuları

HTTP protokolü trafiği HTTP düzeyinde düzenlemek üzere tasarlanmıştır. Bu da , bu sunucuların yalnızca shttp:// veya http:// ile başlayan URL’leri idare edebilecekleri anlamına gelmektedir fakat bu sunucular internette gezinmek için de bir o kadar etkilidir. Buna karşın, bu sunucular HTTP istemlerini idare etmekten başka bir şey yapmadıkları için normal VPN sunucusu veya SOCKS proxyden genelde daha hızlıdır.

HTTP proxyler genelde ucuzdur ve IP adresini temel kontrollerden saklamak konusunda yeteri kadar etklidir; böylece coğrafi sınırlandırmalara sahip sitelere erişimde ve hesap oluşturmada mükemmel bir seçenektir. Fakat tekrar belirtelim, bu proxyler yalnızca internet sitelerine erişim için kullanışlıdır ve bundan başka bir işe yaramazlar.

SOCKS Proxy Sunucuları


SOCKS sunucuları ağ trafiğini hiçbir şekilde düzenlemez. Böylece çok daha esnek olurlar fakat aynı zamanda daha yavaştırlar. SOCKS protokolünün en büyük avantajlarından biri, SMPT ve POP3 epostalar için ve FTP ile torrent dosyaları için her tür internet trafiğini düzenlemesidir. Fakat en büyük handikapı ise güvenlik problemleridir ve aşağı yukarı HTTP sunucularla aynıdır.

VPN’ler

Proxylerin aksine VPN’ler (Sanal Özel Ağlar) host sunucu ile bilgisayarın arasında şifrelenmiş bir tünel oluşturur. Hükümet veya İSS’ın (İnternet Servis Sağlayıcı) bağlandığın VPN sunucuyu gözden geçirme yetkisine sahiptir fakat hepsi bu kadar. IP adresin ve internet etkinliklerin 128-bit şifrelemeyle gizli tutulur.

VPN sunucuların çevrimiçi kayıtlarını görüntüleyebilme yeteneği olduğu söylenmektedir. İyi bir VPN sağlayıcı bu tip kayıtları tutmaktan kaçınır. Kullanıcıların etkilnliklerini ve çevrimiçi olarak neler yaptıklarını kurcalamanın ilk etapta, bir VPN kullanmanın amacını yok ettiğini söylemeden geçemeyiz.

Bir VPN kurmak için normalde VPN istemcisini indirip yüklemen gerekir. Fakat kullanıcılar VPN sağlayıcılarının sunduğu kılavuzları kullanarak minimum bilgisayar becerisiyle de bilgisayarlarını veya mobil cihazlarını ayarlayabilirler. Her şey hazır olduktan sonra, tüm internet etkinliğin, kullandığın program her ne olursa olsun, güvenli bir şekilde VPN üzerinden yönlendirilecektir.

VPN sunucuların en büyük eksilerinden biri nispeten yüksek fiyatlı olmalarıdı. Dahası, yoğun kullanım sırasında sunucular üstel olarak yavaşlayabilir ve bu hiç iyi bir şey değildir

Sonuç

Yukarıda bahsettiğimiz hususları göz önünde bulundurduğumuzda, VPN sunucuların günlük proxylerinden çok daha üstün olduğunu söylemek yerinde olacaktır. Yalnızca oldukça etkili olmakla kalmayıp aynı zamanda yaptıkları işte en iyisidirler. Çevrimiçi anonimliğiniz oldukça fazla arttığından İSS takibinden kurtulmak için de çok iyi bir yöntemdir.

Birinin VPN sunucular yerine proxyyi tercih etmesinin tek nedeni kullanıcıların böyle bir hizmet için ödeme yapmak istemiyor oluşlarıdır. Fakat yine belirtelim VPN sunucuları göründüğü kadar da pahalı değildir ve aylık 10$ gibi düşük tutarlara hizmet

Alıntıdır :)
 

xtremedark

Yeni üye
3 Haz 2017
48
0
özet geçermisin

tabiki :) proxiyi köprü olarak düşün internetin ve bilgisayarın arasındaki köprü senin anonimliğini sağlıyor HTTP VE SOCKS diye ikiye ayrılıyor kendine göre artıları ve eksileri var ha bide VPN var (Virtual Private Network) sanal özel ağ demek buda aynı proxy gibi çalışıyor bilgisayarın ve internetin arasında köprü görevi görüyor farkı güvenliğin için şifreleme yapıyor buda ister istemez internetinin performası düşüyor ;)
 
Üst

Turkhackteam.org internet sitesi 5651 sayılı kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında "Yer Sağlayıcı" konumundadır. İçerikler ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Turkhackteam.org; Yer sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir. Türkhackteam saldırı timleri Türk sitelerine hiçbir zararlı faaliyette bulunmaz. Türkhackteam üyelerinin yaptığı bireysel hack faaliyetlerinden Türkhackteam sorumlu değildir. Sitelerinize Türkhackteam ismi kullanılarak hack faaliyetinde bulunulursa, site-sunucu erişim loglarından bu faaliyeti gerçekleştiren ip adresini tespit edip diğer kanıtlarla birlikte savcılığa suç duyurusunda bulununuz.