Python Programlama Dili Nedir?

protutip

Yeni üye
26 Haz 2016
28
0
Eskişehir
dx16Q8.png

Python Kategorisini şöyle bir inceledim ve baktım ki gayet güzel, öğretici ve faydalı konular/kod paylaşımları var. Fakat bu işe yeni başlayan insanların daha ''Python'' hakkında hiçbir bilgisi olmadan böyle derin ve orta/ileri düzey kodlara bodoslama dalması yerine, önce Python'un ne olduğunu, bu programlama dilini çoğunlukla kimlerin kullandığını, nerelerde kullanıldığını ve bize ne gibi avantajlar sunduğunu anlatan temel ve bir o kadar da faydalı bir konu açmak istedim.


Python Nedir?

Python, Hollandalı yazılımcı Guido Van Rossum tarafından Amsterdam'da yazılmış bir programlama dilidir. Birçok yazılımcı Python'un yılan olan piton’dan esinlenerek yazıldığını zannetse de, durum göründüğü gibi değildir. Python programlama dilinin geliştiricisi Guido Van Rossum, dilin ismini The Monty Python adlı bir komedi grubunun 1969 ve 1974 yılları arasında yayınlanan Monty Python’s Flying Circus adlı gösterisinden esinlenerek koymuştur. O yüzden 'Python'u Türkçe 'piton' olarak okumak yanlış olur. İngilizce'de olduğu şekliyle, yani 'Python' olarak okumak gereklidir.


TAmuak.jpg



Python birçok alanda kullanılan güçlü ve dinamik bir programlama dilidir. Peki Python’nun ne gibi özellikleri var? onlara bir göz atalım:

  • Öğrenmesi kolaydır. Çünkü basit bir yapısı ve tanımlanmış bir sözdizimi bulunuyor. Tabi bu da Python dilini çabuk ve kolay bir şekilde öğrenmemizi sağlıyor.
  • Diğer programlama dillerine göre okunması çok daha basittir.
  • Kaynak kodu bakımı yönünden çok zengindir.
  • Geniş bir kütüphaneye sahip olan Python, çapraz platformlarla uyumlu olaması ile birlikte Windows, Linux / UNIX ve Macintosh gibi sistemlere kolay bir şekilde taşınabilir.
  • Python tüm platformlarda aynı arabirime sahip bir programlama dilidir. Ayrıca birçok donanım platformlarında da kullanılabilir. Örn: Arduino
  • Python programlama dili birçok önemli ticari veritabanlarına bağlantı inşa edebilir.
  • C, C++ ve C# gibi ayriyetten bir derleyiciye ihtiyaç duymaz.
  • Yüksek seviyede dinamik veri türleri sunar. Ayrıca dinamik tür denetimini inşa eder.
  • C, C++, ActiveX ve Java ile kolayca bağlantı oluşturulabilir.

Python programlama dili C ve C++ gibi dillerin tersine Interpreter (yorumlayıcı) bir dildir. Bundan dolayı toplamaya ihtiyaç duymadan kullanılabilir ve hızlı bir şekilde uygulama yazmak mümkündür. Fakat programlama dillerinden birini dahi bilmiyorsanız, Python’u anlama hızınız neredeyse okuma hızınızla aynı olacaktır. Python’un arınmış sözdizimi sebebiyle Python ile program yazmak veya birileri tarafından yazılan programı okumak diğer dillere göre oldukça basittir. Buna ilave olarak sözdizimi yalnızca girintilere bağlı kaldığı için uygulama geliştiricileri diğer dillerdeki gibi sözdizimi ile savaşarak zaman harcamazlar.

Python çapraz (cross) platform desteği ile çeşitli sistemler üzerinde kullanılabilir. Birçok Linux dağıtımının bünyesinde Python 2.x versiyonu yüklü olarak gelmekte. Bildiğiniz üzere Türkiye’de TÜBİTAK tarafından geliştirilen Pardus, yine Python ile oluşturulmuştur. Birçok kişi tarafından bilinen Linux dağıtımları da farklı uygulamalarını geliştirmek için Python’u kullanılıyor. Ubuntu Software Center’ı bu uygulamalara örnek olarak verebiliriz. Python dünya genelinde çok popüler olmasının yanında Google, Youtube ve Dropbox gibi şirketler de bu programlama dilini yazılım geliştirmek için kullanıyor. Hatta Google Python konusunda tecrübeli kişilere iş fırsatı da tanıyor. Şunu da hatırlatmakta fayda vardır ki; Python’un geliştiricisi Guido Van Rossum, 2005 ve 2012 yılları arasında Google’da çalışmış, oradan da Dropbox'a geçmiştir.

Pythonun gücünü şöyle bi örneklede kanıtlayabiliriz. Bildiğiniz üzere yukarada bahsettiğim gibi Python dilinin Google tarafından kullanıldığını biliyoruz. Peki nerede kullaniyor hiç düşündünüz mü ? Google’nin arama motoruna örneğin “Python” yazdığımızda önümüze yaklaşık 1 milyon kaynak dökecektir. Bu işlemin milisaniye içinde yanıt vermesini sağlayan python'dur.




MZmk3t.png




Python ile masaüstü, oyun, taşınabilir cihazlar, web ve ağ programlama çalışmaları kolaylıkla yapılabilir. Python ile program yazarken çalıştıracağınız çok fazla IDE (Integrated Development Enviroment (Birleştirilmiş Geliştirme Ortamı) bulunuyor. Bunlardan bir kaçını açıklayacak olursak; Komodo IDE, Eclipse, Pydev, PyCharm ve Eric diyebilirim. Python bir insanın düşünme mekanizmasından esinlenerek tasarlanmıştır. Yani siz neyin nasıl olmasını istiyorsanız, Python o şekilde ortaya çıkmasını sağlar. Python, bünyesinde yer alan Garbage Collector (çöp toplayıcı) sayesinde uygulamanızın bellek harcamasında iyileştirmeler yaparak daha verimli hale getirir.



7MZEJP.jpg




Peki Python'u nerelerde kullanabiliriz?


Web Uygulaması/Sitesi Geliştirme

Web uygulaması/sitesi geliştirme konusunda Python günümüzde yaygın olarak kullanılmaktadır. Python ile bu alanda proje yapmak isteyenler “Django” bilinmesi gerektiğini duymuştur. Django proje geliştirmek için, içinde birçok işlevi bulunan bir framework olarak bilinir. “Ben Python öğrenmeden Django mu öğreneyim yani?” diye soracak olursanız, Django bilmeden de çok çeşitli şekillerde işinizi halledebileceğinizi belirtmek isterim.


Veri Toplamak ve Analiz Etmek

Python, veri toplama, web’i arama konusunda çeşitli imkanlar sunan bir dil. İçinde barındırdığı Scrapy kütüphanesi ile web tarama ve ayıklama işlemlerini çok rahat bir şekilde yapıyor. Toplanan ve ayıklanan veriler ile başka bir programlama diline ihtiyaç duymadan istatistik bile tutma imkanı sağlayan kütüphaneler de mevcut. Bu özellikleri sayesinde veri toplama ortamınızı oldukça güçlü hale getiren bir dil.


Sistem Yönetimi

Aslında linux ile ilgili olan bu işlevi sadece windows üzerinde değil, başka işletim sistemleri üzerinde de gelişime açık olduğunun kanıtı. Sistem yönetim kodları genelde kabuk programları ile yazıldığı için Linux işletim sisteminde artık Python kurulu geliyor ve kabuk programlarında yapabileceklerinizden daha fazlasını bizlere sunuyor.


Machine Learning

Veri yardımıyla birçok algoritma kullanılarak öğrenme işlemine Machine Learning diyebiliriz. Machine Learning içinde; spam tanıma, hisse fiyatları, müşteri grubu oluşturma gibi alanlar vardır ve bu alanlar neredeyse her sektörde Machine Learning kullanımını destekler nitelikte. Python’da ise çeşitli ve kapsamlı kütüphaneler yardımıyla Machine Learning gerçekleştirilebilir. Merak edenler için Python web sitesinde örneklerini yayınlamış durumda…


Bütün bunlara ek olarak, Python diliyle yapılmış önemli ve büyük projelere http://python.org/about/success adresinden ulaşabilirsiniz.


Python; kullanım alanı ve sektördeki popülerliği açısından gayet tatmin edici, öğrenilmesi kolay, çeşitli ve işlevsel kütüphanelere sahip dinamik bir programlama dilidir. Programlamaya giriş açısından da birçok kişi tarafından tercih edilen bu dil hakkında sizlere edindiğim bilgileri aktarmaya çalıştım. Sorularınızı ve yorumlarınızı bekliyorum… :)
 

TheChief

Üye
8 Kas 2015
84
0
Ellerine sağlık hocam.
Python bana kalırsa geleceğin kodlama dili. İnsanlar artık uyuşuk, her şeyin kolayı aranıyor. Kolay olduğu için millet bunu öğrenmeye yönelecek ve bilgili kullanıcılar daha çok kütüphane üreterek her şeyi çok daha kolay hale getirecek. Bu şekilde yapılacak işlemlerde kolaylaşacak ve Python her yere yayılacak.
İyi forumlar...
 

protutip

Yeni üye
26 Haz 2016
28
0
Eskişehir
Ellerine sağlık hocam.
Python bana kalırsa geleceğin kodlama dili. İnsanlar artık uyuşuk, her şeyin kolayı aranıyor. Kolay olduğu için millet bunu öğrenmeye yönelecek ve bilgili kullanıcılar daha çok kütüphane üreterek her şeyi çok daha kolay hale getirecek. Bu şekilde yapılacak işlemlerde kolaylaşacak ve Python her yere yayılacak.
İyi forumlar...

kesinlikle katılıyorum .. sağolun size de iyi forumlar :)

Emeğine sağlık güzel anlatım

sağolun alabörü :)
 
Üst

Turkhackteam.org internet sitesi 5651 sayılı kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında "Yer Sağlayıcı" konumundadır. İçerikler ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Turkhackteam.org; Yer sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir. Türkhackteam saldırı timleri Türk sitelerine hiçbir zararlı faaliyette bulunmaz. Türkhackteam üyelerinin yaptığı bireysel hack faaliyetlerinden Türkhackteam sorumlu değildir. Sitelerinize Türkhackteam ismi kullanılarak hack faaliyetinde bulunulursa, site-sunucu erişim loglarından bu faaliyeti gerçekleştiren ip adresini tespit edip diğer kanıtlarla birlikte savcılığa suç duyurusunda bulununuz.